A Borrajongó

Dűlőpárok XVI. - Wachau-i különkiadás F.X. Pichler és Pichler-Krutzler

2023. július 01. 06:00 - furmintfan

A dűlőpáros sorozat ma egy dupla résszel, ha úgy tetszik, wachau-i különkiadással folytatódik, a borvidék két kiváló pincészetének boraival. Osztrák grüner veltliner duó szerepelt már a sorozatban - akkor a Weingut Huber-től, Traisental-ból -, de osztrák riesling még nem.
A borvidék két vezető szőlőfajtájából kóstoltam meg dűlőszelektált borokat párban, azonos évjáratból. A lehetőségek alapján érettebb grüner veltliner-ek és fiatalabb riesling-ek alkották a borpárokat. A borokat a borvidéken, Dürnstein egyik vinozékájában kóstoltam, így most értelemszerűen nem volt több napos visszakóstolás, összehasonlítgatás, de a lényeget valószínűleg sikerült megragadni.

loibenberg_oberloiben20230430_1.jpg

(Séta a Loibenberg-en)

A két zöldveltelini a Pichler-Krutzler pincétől érkezett, a 2018-as évjáratból, míg a rajnai rizlingeket F.X. Pichler-től választottam, a 2021-es évjáratból. Történetesen egyik pince sem tagja az 1983-ban alapított Vinea Wachaunak, így a szokásos, a szőlő cukorfokához kötött „Federspiel” és „Smaragd” megjelöléseket nem használják. A Pichler-Krutzler eleve nem is volt tag, míg az alapító tag F.X. Pichler 2020-ban lépett ki az egyesületből, az általuk szükségesnek tartott reformok hiánya miatt.

Kezdjünk a riesling-ekkel és a legendás Weingut F.X. Pichlerrel!

 fxpichlerriesling2021_1.jpg

F.X. Pichler
A Pichler család hét generáció óta gazdálkodik a borvidéken, a borászat hírnevét Franz Xaver (F.X.) Pichler alapozta meg, aki 1999-ben átadta a stafétabotot fiának, Lucas Franz-nak. Szőlőültetvényeik 20 hektáron terülnek el Dürnstein, Unterloiben és Oberloiben környékén. A grüner veltliner és a riesling nagyjából fele-fele arányban foglalja el a szőlőterületek majdnem teljes részét, de egy kevés gelber muskateller és sauvignon blanc is terem az ültetvényeken. 2022-től minősítetten organikus módon művelik a szőlőt.

ried_klostersatz_herbst-0096_31fe4fd547_1.jpgF.X. Pichler Klostersatz Riesling 2021
A Klostersatz Oberloiben-től nyugatra helyezkedik, a tengerszint felett 200-208 méter magasságban, a Duna Dürnstein és Loiben közötti kanyarulatában. Viszonylag lapos, sík felületű terület, a talaj alsó rétegeiben kőzettörmelék, tetején homok található.
Az illata közepes intenzitású, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, enyhe fűszeresség szövik át. Karcsú testű, lendületes bor, feszes savakkal, egyenes kortylefutással, ebben a riesling-ben hangsúlyosabbak a savak. Ízprofiljában citrusok, lime, citrom, zöldalma, egy kevés zöldfűszer, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 7p-

ried_burgstall_herbst-0073_6a7b368804_1.jpgF.X. Pichler Burgstall Riesling 2021
A Burgstall dűlő Unterloiben-nel szemben magasodó 30 méteres terasz, 198-227 méteres tengerszint feletti magasságban. Valószínűleg ezen az árvíztől védett helyen létesült az első környékbeli település, Liupna néven. Az alapkőzet gránit és gneisz, amelyet sekély homokréteg fed. A dűlő sok napsütést kap és a széjárásnak köszönhetően jól is szellőzik.
Az illat visszafogottabb, neutrálisabb, citrusos, köves, diszkrét fűszeres villanásokkal. Kóstolva teltebb és masszívabb felépítésű, mint az előző bor. A savak dinamikusak és szépen illeszkednek a textúrához, jobb az egyensúly, harmonikusabb az összkép, mint a Klostersatz esetében. Citrusok, fehér húsú őszibarack, alma, körte, halvány sós-fűszeres aláfestés jellemzi az ízképet. 7p

 

pichlerkrutzlergrunerveltliner2018_1.jpg
Pichler-Krutzler

A Weingut Pichler-Krutzler Erich Krutzler és Elisabeth Pichler közös borászata. Erich testvérével, Reinhold-dal a Weingut Krutzler családi pincészet útjait egyengették közösen, mielőtt Erich saját útra nem lépett, míg Elisabeth Franz Xaver Pichler lánya. 2005-ben házasodtak össze, majd 2007-ben készült el a közös borászat első évjárata. Wachau-ban 13 hektárt - 2017 óta organikusan - művelnek, grüner veltliner, riesling és egy kevés pinot blanc terem az ültetvényeken.

ried_superin_herbst-0121_8c4d755c17_1.jpgPichler-Krutzler Supperin Grüner Veltliner 2018
A Supperin dűlő a Dürnsteinből Loiben felé vezető úton helyezkedik el, szinte közvetlenül a Duna partján. Neve a Superiorin szóból ered, amely egyházi tulajdonra utal, első említése 1493-ban történt. Enyhe lejtésű dűlő, kb. 200--215 méter magasan fekszik a tengerszint felett, az alapkőzet gránit és gneisz.
Érett fehér húsú gyümölcsök, pici zöldfűszer, halványan zöldbors színezi az illatot. Kóstolva közepes testű, jó egyensúlyt mutat, az érettség éppen csak megérintette. Érett alma és más fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, pici zöldfűszer jelenik meg ízében, a korty végén finom fanyarság érezhető. 6p+

ried_loibenberg_herbst-0110_4c064ec7cc_1.jpgPichler-Krutzler Loibenberg Grüner Veltliner 2018
A Loibenberg Wachau egyik legendás dűlője, Unterloiben felett magasodik 212-396 méteres tengerszint feletti magasságban. A dűlő átlagos lejtése 40%, de van olyan rész, ahol a 80%-ot is megközelíti, így a szőlőtőkék meredek teraszokon teremnek. Nem csupán a borvidék egyik legnagyobb dűlőjéről van szó, hanem az egyik legváltozatosabb adottságokkal rendelkező termőhelyről is. Alapvetően meleg klímájú dűlő, de a tengerszint feletti magasság és a széljárás változatos mikroklímákat alakítanak ki. Az alapkőzet az úgynevezett Gföhl gneisz, amelyet különböző vastagságban takarhat lösz.
Komoly bort sejtető mély illata már fejlett, az érett gyümölcsök mögött minimális gomba és talán botrytis is érezhető. Telt, vastag bor, a kerek, koncentrált kortyot széles savak támogatják. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, enyhe sós érzet adják az aromákat, halvány gombás jegy és kezdődő palackbuké teszi teljessé a képet. 7p

 

A dűlőfotókat a Vinea Wachau oldaláról metszettem: https://www.vinea-wachau.at/en

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018155226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása