No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a legnagyobb nyugalomban mindenféle sorrendben végigkóstolgatni. Most kicsit lazítva a kritériumokon lementem 8 ezer Ft/palackárig.
Nézzük mire jutottam:
Vesztergombi: Csaba Cuvée 2012: Nem a hordó uralja, de a sötét bogyós gyümölcsök mellett van egy kis furcsa erjedtes illatjegy amiről nem vagyok meggyőződve, hogy feltétlen ott a helye. Szájban oké, de valahogy nincs semmi, ami megfogna. Elég nagy, sűrű, de mégse túlzó, arányos. Jó súlyú, de mégis elég semleges a gyümölcsösség, illetve egyéb díszítések se nagyon akarják feldobni. Szerkezetileg közepesnél valamivel nagyobb anyag, a korty második felére is marad tisztességes szufla, jó savak és markáns tanninok adnak neki vázat. Semmiféle kiemelkedőre nem kell gondolni, nekem olyannak tűnt, mint egy-néhány tízenegy-két eurós languedoc-i, csak sokkal kevesebb ízzel. Mint anyag, kb. 6 pont, hacsak az illat bizonytalansága miatt nem illene levonni. De mindegy is, anélkül is, azzal együtt is érdektelen. Kb. 8 ezer Ft.
Günzer Tamás: Bocor Grandior Merlot 2012: Az a típusú hordó, amit nagyon nem szeretek, közhelyes puncs és kókuszözön, de érződik az is, hogy meglehetősen komoly anyagot küldtek meg vele. Szájban vaskos, rághatóan sűrű, de jócskán vitális is a bor. Súlyos gyümölcs, súlyos hordó, strukturálisan is elég masszív, érződik benne tartalék. Sok-sok érett, de fiatalosan maszírozó tannin. Elég hosszú. Egészen jópofa lenne szebb hordóval. 6+ Mint anyag, többre hivatott. Kb. 12 ezer Ft.
Másnapi termés:
Vylyan Duennium 2009: Pár éve kóstoltam a 06-ost, nagyon nem tetszett. Gondoltam ezúttal friss szájjal megnézem az utódot, és hát megintcsak nagyon nem tetszik. Aszalt, de mégis szinte semleges fekete gyümölcsök, rumpuncsos hordó. Extraktot tekinteve fajsúlyos anyag, ízeket tekintve mégis szinte üresnek hat. Sok-sok rágós tannin, rendesen kiporszívózza a szájat, a korty második felére az alkoholon kívül nem sok minden csatlakozik hozzá. Brrrr... Kb. 12 ezer Ft.
Vylyan Dobogó Cab Sauv. 2009: Érett erdei gyümölcsök hordós közegben. A fa a kétségtelen jelenlét mellett is tetszetősebb, intelligensebb, a bor egységébe jobban beolvadó fűszerességet ad. Elég nagy test, jó gyümölcsösség, több íz. Közepesnél tömörebb, kifejezetten jó tartású tanninokkal, feszességgel, lendülettel. Korrekt egyensúly, lehetne komplexebb, kifinomultabb, még kifejezőbb, de van benne cabernet-karakter. Erős 6 pont. Kb. 10 ezer Ft.
Heimann Barbár 2011: Elég komplex illat, a kétségtelen sötét bogyós gyümölcsök mellett van egy csomó fűszer, kömény, édesgyökér, keleties fűszerek, melyek egy része bizonyára hordó, de szépen beleolvad az összképbe. Nagy testű, telt ízű korty.Édesre érett gyümölcsösség sok fűszerrel gazdagítva. Közepesnél nagyobb, nem kiemelkedően mély anyag a szerkezetet tekintve, de arányosan elfér benne fa, tannin, alkohol. Szép. 6+ A legközelebb a heteshez. Kb. 8 ezer Ft.
Sauska Cuvée 7 Villány 2011: Sok édesre érett minőségi fekete bogyós gyümölcs, szintén sok, szintén minőséginek ható tejes kávés-irish creames-bourbon vaníliás hordófűszerek némi fekete olívával. Igazából vonzó. Nagy test, de még az arányosság határain belül. Telt íz, az illatnak megfelelő jegyekkel. Közepesnél nagyobb anyag, sok érett tannin, jó egyensúly, picit melegítő alkohol. Közepesnél jóval hosszabb. Tiszta, zavaró tényezőktől mentes, kategóriájában tisztességes tartalommal. Erősebb 6p. Kb. 8 ezer Ft.
Pannonhalmi Apátsági Infusio 2012: Ez itt ugye nem dél hanem észak-pannon. Sok-sok rumpuncsos-marcipános hordó, nem nagyon látni mögötte a gyümölcsöt. Szájban se hagy mély nyomot. Édeskés, sok glicerinnel, nem sok intenzitással, a tannin meg a faaromák úgy a levegőben úsznak, nem látni szinte semmi mögöttes struktúrát. Olyan amikor egy egy jóindulattal közepes anyagot nagyon nagynak akarnak öltöztetni és ezen disszonancia miatt közhelyparádé lesz a vége. Nem tetszik. Az rémlik ennek kb. 9 ezerért mérték palackját a borfeszten.
Nem tudom. Bár volt néhány egészen jó bor is, de ezen a ponton úgy éreztem, hogy az elmúlt napokban kóstolt prémium árazású vöröseket lehet a külföldiek 15-20 Euros szegmense is könnyedén bedöntené. Nem voltam meggyőződve, hogy most én vagyok valami különösen rosszindulatú gyökér, hogy ilyen gondolataim vannak, ezért addig míg még poharamban volt az elmúlt napok legjobbjai közé tartozó Sauska Cuvée 7 és a Barbár türelmetlenségemben felnyitottam a leendő kóstoló 15-20 Euros szegmensébe szánt (konkrétan 18.90 Euro) a dél-rhone-i csapatot erősítő Clos de Caillou Cotes du Rhone Les Quartz 2012-t a miheztartás végett. Kóstoltam korábban többször is, 6/7-re adtam úgy magában.Gondoltam, hátha most elválik, hogy én hájpolom túl ezeket a tizen-huszon euros dél-franciákat és a méltatlanul lehúzott magyar elit helyre fogja rakni most a dolgokat, avagy helytállónak bizonyul a megérzésem.
Dom. du Clos de Caillou: Cotes du Rhone Les Quartz 2012: Valami elképesztően koncentráltnak és lédúsnak ható gyümölcsösség, majd kiugrik a pohárból. Szeder, szilva, édeskés-keleties fűszerek egy egész bazárral, "garrigue", levendula. Fantasztikusan buja és átható, egészen grandiózus bor kontúrjai rajzolódnak ki. Szájban az előzőek után szinte robbannak a zamatok, gyümölcsorgia. Szerkezetileg is egészen komoly súly, sok, de bársonyosan puha tannin. Elég hosszú. Kicsit melegít az alkohol, de itt tényleg kit érdekel? Tele van ez a bor ízzel, örömmel, kifejezéssel. Egy ilyen "komoly" sor kellett, hogy életemben először lelkifurdalás nélkül magabiztos 7 pontra lőjem. Még lehet ez a pont ki se fejezi a mezőnyhöz képest tapasztalt különbség mértékét. Sejtettem, hogy örömforrást tekintve valószínűleg ezt fogom preferálni, de mégis mellbevágó élmény volt, hogy minden szinten mennyire magabiztosan nőtt a fentiek fölé. El is ment a kedvem a további keresgéléstől.
A dilemma eldőlt. NEM fogok tizenezres borokra beruházni a garantált lebőgésért. Úgy érzem meddő volt a tervezett kóstoló tematikája, mint úgy.