A Borrajongó

Dél-Pannon nagyágyúk a szegedi borfeszten II.

2015. május 18. 06:00 - drbarta

No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a legnagyobb nyugalomban mindenféle sorrendben végigkóstolgatni. Most kicsit lazítva a kritériumokon lementem 8 ezer Ft/palackárig.

Nézzük mire jutottam:

Vesztergombi: Csaba Cuvée 2012:   Nem a hordó uralja, de a sötét bogyós gyümölcsök mellett van egy kis furcsa erjedtes illatjegy amiről nem vagyok meggyőződve, hogy feltétlen ott a helye. Szájban oké, de valahogy nincs semmi, ami megfogna. Elég nagy, sűrű, de mégse túlzó, arányos. Jó súlyú, de mégis elég semleges a gyümölcsösség, illetve egyéb díszítések se nagyon akarják feldobni. Szerkezetileg közepesnél valamivel nagyobb anyag, a korty második felére is marad tisztességes szufla, jó savak és markáns tanninok adnak neki vázat. Semmiféle kiemelkedőre nem kell gondolni, nekem olyannak tűnt, mint egy-néhány tízenegy-két eurós languedoc-i, csak sokkal kevesebb ízzel. Mint anyag, kb. 6 pont, hacsak az illat bizonytalansága miatt nem illene levonni. De mindegy is, anélkül is, azzal együtt is érdektelen. Kb. 8 ezer Ft.

Günzer Tamás: Bocor Grandior Merlot 2012:   Az a típusú hordó, amit nagyon nem szeretek, közhelyes puncs és kókuszözön, de érződik az is, hogy meglehetősen komoly anyagot küldtek meg vele. Szájban vaskos, rághatóan sűrű, de jócskán vitális is a bor. Súlyos gyümölcs, súlyos hordó, strukturálisan is elég masszív, érződik benne tartalék. Sok-sok érett, de fiatalosan maszírozó tannin. Elég hosszú. Egészen jópofa lenne szebb hordóval. 6+ Mint anyag, többre hivatott. Kb. 12 ezer Ft.

Másnapi termés: 

Vylyan Duennium 2009:   Pár éve kóstoltam a 06-ost, nagyon nem tetszett. Gondoltam ezúttal friss szájjal megnézem az utódot, és hát megintcsak nagyon nem tetszik. Aszalt, de mégis szinte semleges fekete gyümölcsök, rumpuncsos hordó. Extraktot tekinteve fajsúlyos anyag, ízeket tekintve mégis szinte üresnek hat. Sok-sok rágós tannin, rendesen kiporszívózza a szájat, a korty második felére az alkoholon kívül nem sok minden csatlakozik hozzá. Brrrr... Kb. 12 ezer Ft.

Vylyan Dobogó Cab Sauv. 2009:   Érett erdei gyümölcsök hordós közegben. A fa a kétségtelen jelenlét mellett is tetszetősebb, intelligensebb, a bor egységébe jobban beolvadó fűszerességet ad. Elég nagy test, jó gyümölcsösség, több íz. Közepesnél tömörebb, kifejezetten jó tartású tanninokkal, feszességgel, lendülettel. Korrekt egyensúly, lehetne komplexebb, kifinomultabb, még kifejezőbb, de van benne cabernet-karakter. Erős 6 pont. Kb. 10 ezer Ft.

Heimann Barbár 2011:  Elég komplex illat, a kétségtelen sötét bogyós gyümölcsök mellett van egy csomó fűszer, kömény, édesgyökér, keleties fűszerek, melyek egy része bizonyára hordó, de szépen beleolvad az összképbe. Nagy testű, telt ízű korty.Édesre érett gyümölcsösség sok fűszerrel gazdagítva. Közepesnél nagyobb, nem kiemelkedően mély anyag a szerkezetet tekintve, de arányosan elfér benne fa, tannin, alkohol. Szép. 6+ A legközelebb a heteshez. Kb. 8 ezer Ft.

Sauska Cuvée 7 Villány 2011:   Sok édesre érett minőségi fekete bogyós gyümölcs, szintén sok, szintén minőséginek ható tejes kávés-irish creames-bourbon vaníliás hordófűszerek némi fekete olívával. Igazából vonzó. Nagy test, de még az arányosság határain belül. Telt íz, az illatnak megfelelő jegyekkel. Közepesnél nagyobb anyag, sok érett tannin, jó egyensúly, picit melegítő alkohol. Közepesnél jóval hosszabb. Tiszta, zavaró tényezőktől mentes, kategóriájában tisztességes tartalommal. Erősebb 6p. Kb. 8 ezer Ft.

Pannonhalmi Apátsági Infusio 2012:  Ez itt ugye nem dél hanem észak-pannon. Sok-sok rumpuncsos-marcipános hordó, nem nagyon látni mögötte a gyümölcsöt. Szájban se hagy mély nyomot. Édeskés, sok glicerinnel, nem sok intenzitással, a tannin meg a faaromák úgy a levegőben úsznak, nem látni szinte semmi mögöttes struktúrát. Olyan amikor egy egy jóindulattal közepes anyagot nagyon nagynak akarnak öltöztetni és ezen disszonancia miatt közhelyparádé lesz a vége. Nem tetszik. Az rémlik ennek kb. 9 ezerért mérték palackját a borfeszten.

Nem tudom. Bár volt néhány egészen jó bor is, de ezen a ponton úgy éreztem, hogy az elmúlt napokban kóstolt prémium árazású vöröseket lehet a külföldiek 15-20 Euros szegmense is könnyedén bedöntené. Nem voltam meggyőződve, hogy most én vagyok valami különösen rosszindulatú gyökér, hogy ilyen gondolataim vannak, ezért addig míg még poharamban volt az elmúlt napok legjobbjai közé tartozó Sauska Cuvée 7 és a Barbár türelmetlenségemben felnyitottam a leendő kóstoló 15-20 Euros szegmensébe szánt (konkrétan 18.90 Euro) a dél-rhone-i csapatot erősítő Clos de Caillou Cotes du Rhone Les Quartz 2012-t a miheztartás végett. Kóstoltam korábban többször is, 6/7-re adtam úgy magában.Gondoltam, hátha most elválik, hogy én hájpolom túl ezeket a tizen-huszon euros dél-franciákat és a méltatlanul lehúzott magyar elit helyre fogja rakni most a dolgokat, avagy helytállónak bizonyul a megérzésem.


Dom. du Clos de Caillou: Cotes du Rhone Les Quartz 2012:  Valami elképesztően koncentráltnak és lédúsnak ható gyümölcsösség, majd kiugrik a pohárból. Szeder, szilva, édeskés-keleties fűszerek egy egész bazárral, "garrigue", levendula. Fantasztikusan buja és átható, egészen grandiózus bor kontúrjai rajzolódnak ki. Szájban az előzőek után szinte robbannak a zamatok, gyümölcsorgia. Szerkezetileg is egészen komoly súly, sok, de bársonyosan puha tannin. Elég hosszú. Kicsit melegít az alkohol, de itt tényleg kit érdekel? Tele van ez a bor ízzel, örömmel, kifejezéssel. Egy ilyen "komoly" sor kellett, hogy életemben először lelkifurdalás nélkül magabiztos 7 pontra lőjem. Még lehet ez a pont ki se fejezi a mezőnyhöz képest tapasztalt különbség mértékét. Sejtettem, hogy örömforrást tekintve valószínűleg ezt fogom preferálni, de mégis mellbevágó élmény volt, hogy minden szinten mennyire magabiztosan nőtt a fentiek fölé. El is ment a kedvem a további keresgéléstől.


A dilemma eldőlt. NEM fogok tizenezres borokra beruházni a garantált lebőgésért. Úgy érzem meddő volt a  tervezett kóstoló tematikája, mint úgy.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr617468710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.18. 06:37:48

Azt fél füllel már évekkel korábban levettem, hogy vannak akik rendszeresen kóstolnak és értékelnek borokat ilyen decis kiszerelésből. Már akartam kérdezni, hogy szerintetek nem árt a bornak az ilyen tripla dekantálás, plusz üvegfelület, rázás, levegőzetés? Mert szerintem változtat az ilyen hercehurca a bor profilján.
Szóval a fesztiválkiállító kitölti egy pohárba a (első felületváltás), ezt az ember áttölti a kis üvegcsébe (második felületváltás) hazaviszi az üvegcsét és beletölti a poharába amibl megissza a bort (harmadik felületváltás). Ez pont két fejtéssel több mint amennyire a borok 99%-a ki van téve. Szóval ez az átburugtás, rázás egy extra Nébih vizsgálatra emlékeztet :) Ott is van ilyen töréspróba. De ott csak azt nézik, hogy ne válljon ihatatlan szarrá a bor. Azt, hogy romlik-e a profilja azt nem nézik.

Szerintem nem tesz jót a bornak, még a legjobbnak sem az ilyen hercehurca. Nem is ajánlom ezt senkinek és nem feltétlenül tartom sportszerűnek egy egyszeri töltéssel felszolgált bor összehaosnlítását azzal a borral ami ilyen túráztatásnak volt kitéve. Bocs :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 07:04:13

@BZoltan: Én ha itthon felnyitok valamit, akkor amit nem iszok meg azt azonnal áttöltöm ilyen kis üvegekbe. Tehát itt most tényleg annyival több stressz érte őket, hogy 2 km-t autóztam velük. De tehetek egy próbát. Az utolsó tétel nagy része ma estére több üvegcsében pihen. Ha gondolod az egyik üveggel futok egy kört mielőtt felszolgálom magamnak és ha különbséget érzek köztük, akkor jelzem.
Nekem egyébként ekkora távon nem szokott probléma lenni. Amikor klubolunk, az se otthon zajlik, így mindig kóstoló előtt meg vannak kicsit mozgatva az üvegek. Az is elő szokott fordulni, hogy kis üveges maradékot elviszek ilyen eseményekre érdekességnek. És nem szokott probléma lenni. Olyan rendszeresen van, hogy ha nyitok valami érdekeset, küldök belőlük egyes cimboráknak. Általában örülni szoktak neki és nem azzal hívnak fel, hogy mi volt ez a sz.r:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 07:06:25

@drbarta: Egyébként pl. A Heimann Barbár 2011-ből vettem már egész üveggel és kevésbé tetszett, mint a fenti kálváriának kitett egy deci...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.18. 07:22:43

@drbarta: Nem azt írtam, hogy anyolcpontos csoda egyből ihatatlan szarrá válik ha megtúráztatod + 2 felületben, hanem azt, hogy megváltozik a bor profilja.
Amúgy ha jól értem akkor nem csak 2km autózással több, hanem egy plusz dekantálás is ovlt itt. Vagyis te pohárba kaptad a bort és onnan mentettél üvegcsébe. Vagy az üvegcsébe töltött a pultos/gazda?

Ez az üvegcsézés amúgy honnan jön? Ezt eddig tőled és egy bloggertől hallottam. Nekem nagyon furcsa. Én nem szeretem túl sokat fejteni a bort. Minden fejtés plusz oxidációt jelent.

Hangsúlyozom, nem arról van szó, hogy kinyírja a bort a plusz 1-2 fejtés, hanem arról, hogy megváltozik a bor.

A saját tapasztalatom szerint a zöldebb, nyersebb, húzósabb borokat kerekíti, selymesíti a plusz fejtés. De olyan is van, hogy a gyümölcsöt kirázza egyetlen fejtés... ahogy egy zártabb bort ki tud nyitni a fejtés... Gondolom hallottál a Bussayzásról :) Az is erről szól. Szóval tényleg nem az van, hogy ártasz ezzel a bornak... egyszerűen változtat a boron. Néha erényére, néháa hátrányára, néha csak csavar egyet a boron. Néha pedig semmit nem számít :)

Én mindenestre azt javaslom mindenkinek, hogy nem csesztesse a borát, hanem igya meg. Amit meg nem iszik meg azt minél kevesebbet rázza, keverje, levegőztesse. Csendes, rezonanciától mentes, sötét és hűvös helyen tárolja. Például a konyhai hűtő egyértelműen nem jó, mert az nagyon rázza a bort.

Kopáncs 2015.05.18. 07:41:12

@drbarta: Esetleg egy próbát megér a Riczu-Stier Cuvée ( én csak CF-jüket kóstoltam de az tetszetős volt).

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 07:44:08

@BZoltan: Olyan is volt, hogy pohárba töltötte, és én abból az üvegbe és olyan is hogy direkte a palackból. De itthon is van olyan,hogy nemjól mérem fel a maradék ürtartalmát ezért egyik kisüvegből töltöm a másikba, utána meg mégis kinyílik még aznap (mert az se mértem fel jól, hogy mennyit akarok aznap inni) :)
Nekem az a tapasztalatom, hogy nem is a dekantálás mennyisége hanem időtartama számít, Tehát ha 20-30 percnél több stressz nem ért egy bort ez nem rosszabb attól minta beszélgetés közben valaki a a palackból töltött pohárnyi boron elrágódik ugyanennyi ideig gyakran pörgetve, illatozva....
De ma este megtesztelem a Qurtz-ot. Az egyik kisüveget megautóztatom, át is töltöm néhányszor és megnézem milyen lesz a kontroll-lal szemben....

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 08:27:03

@BZoltan: Most láttam, hogy kérdés is van. Még évekkel ezelőtt volt olyan elméletem, hogy ha egy kisebb üvegbe áttöltöm a maradékot, akkor az üvegben a bor mennyiségéhez képest kevesebb oxigén lesz és így talán a megmaradt borok jobban őrzik erényeiket, mintha egy 0.75-ös alján maradna egy deci. Akkoriban vettem néhány kisüveges ásványvizet, üdítőt, hogy így jussak ilyesmihez, aztán később kiderült, hogy Pesten is így nyomják a bloggerek, csak épp gyógyszertárban veszik a különböző méretű üvegeket olcsó pénzért, ezt így átvettem tőlük. :)

Én évek óta használom ezeket maradékok lementésére, és számtalanszor volt lehetőségem ugyanazon palack bort kóstolni frissen nyitva és később kis üvegből kóstolva akár helyben, akár máshol, akár aznap, akár máskor. És beváltak, ha ésszerűen használjuk őket. Ha azt tapasztalnám, hogy nem oké, nem ragaszkodnék hozzá ennyi év óta.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a jelenlegi szituáció, tehát feltehetőleg aznap nyitott bor kisüvegbe töltése, rövid szállítása pláne egy fiatal, komolyabb vörösnek nem kéne hogy kockázati tényezőt jelentsen, sőt inkább előnyére válik. Az hogy két nappal a letöltés után és azon túl hogy viselkedik egy ilyen kisüveges maradék azért nem tenném tűzbe a kezem (bár többnyire jól). Illetve olyan is volt már, hogy másfél órányi autózás után egy bor nem olyan volt, mint előtte. De 20 perc cíbolás tényleg nem rosszabb mint a frissen nyitott bort 20 percig pörgetni, kamillázni, figyelni az esetleges fejlődését a pohárban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 08:36:39

@Kopáncs: Bizonyára megér, én is kóstoltam tőlük Cf-t és nem volt rossz, de nem abban az árkategóriában és "beltartalmi ligában" játszik, hogy azt akarjam odatenni 40 Euros dél-francia borok mellé.

vinos 2015.05.18. 09:27:39

@drbarta: Nem gondolom, hogy ez a kisüveges módszer érdemben védene az oxigén ellen. A vacuvin rendszer nekem jól működik. Azért érdekes amit a BZoltan ír, mert bizony a dél-pannon vörösök egyik legnagyobb ellensége az oxigén. Ez a Sauska és más villányi boroknál is nagyon jól megfigyelhető: a palack nyitás után még szépek, de a levegő nagyon rossz irányba tolja el az ízüket. Lehet, hogy tévedek, de én ezt az instabilitást elsősorban annak tulajdonítom, hogy a hordóból származó aromák változnak meg és uralkodnak továbbra is - de most már zavaróan.
A Quartz "utaztatási" tesztnek viszont boritékolom a végeredményét: jobb lesz:), mert egy kis érettséget is mutatni fog.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 09:47:49

@vinos: Én is használtam régebben kivákumozós módszert, nekem meg az nem vált be, legalábbis rendre gyengébbnek találtam másnapra a borokat. Nekem a fenti módszer jobban működik. Ki mire esküszik.

Amit írsz a villányi vörösekről abban lehet realitás, de szerintem itt is az idő a kulcs. Szerintem inkább a másnapos, vagy még több ideje nyitva levő palackok lehetnek veszélyben. Ha nyitás után nem sokkal, de még aznap elfogyasztásra kerül a nedű, akkor szerintem nem kéne, hogy érdemben sokat osszon-szorozzon, hogy kitöltés után arrébb viszik -e 2 km-t.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.18. 09:48:20

A Barbárt is, az Infusiot is kóstoltam mostanában, az előbbit hasonlóan láttam, de az Infusio nekem most bejött. A korábbi évjáratokért nem rajongtam, pont olyannak éreztem őket, mint te most a 2012-est, de szerintem ez most jobban sikerült az eddigieknélt. Nálam ugyan eléggé más volt a kontextus, szóval ki tudja, lehet, hogy hasonló árkategóriájú vörösök között kóstolva nálam is elvérzett volna. A két bor közül azért én is mindenképpen a Barbárt választanám.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.18. 10:02:26

@drbarta: ilyen Solusokat, meg topnál topabb magyar vörösöket nem futtatsz meg a franciák ellen? Vagy ezek nem hozzáférhetők ilyen kicsiben, drágábban meg nem kisérleteznél? Vagy nem fair merlot-t hasonlítani küvékhez?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 10:26:47

@Takács Kr.: Hát, örültem volna, ha olyat választhatok, amelyiket meg tudom kóstolni előtte, és meggyőződésből, nem pedig brahi alapon raknám az említett sorba, de a szegedi borfeszten csak ezek voltak a kategórián belül. A Solusnak egyébként a 06-os, 07-es évjáratait kóstoltam, egyik se tűnt különbnek, mint a fentiek közül a jobbak.
A fajta azonosság természetesen hozzávetőleg se kritérium most. Mivel mi nem "szakmai alapon" hasonlítottuk volna össze őket, hanem azon az alapon, hogy melyik a gazdagabb, lenyűgözőbb.

silvousplait 2015.05.18. 10:46:08

@drbarta: Az elso reszben megeresztett megjegyzesem maris targytalan. Jozan dontesednek koszonhetoen elmarad az obligat leboges :)

@Takács Kr.: Ettol persze meg egyetlen ilyen stilusu hordole sem lesz jobb, sajna.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.05.18. 13:17:13

Nem került szóba, de a módszered mellett szól az a megfizethetetlen hozadéka, hogy otthon, nyugodt körülmények közt kóstolhatsz. Nincs szél, nincs füst, nincs tömeg meg mindenféle szagok, amik tönkrevág(hat)ják a szabadtéri kóstolókat.

És a konklúziódhoz: jó döntés. ;)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.18. 14:02:21

@drbarta: Abban teljesen egyetértünk, hogy az idő a legfontosabb faktor. A másik legfontosabb faktor pedig a mechanikai keverés, ami egy fejtéssel vagy akár rázással érhető el. A fejtés/rázás mindenképpen felgyorsítja a folyamatokat.
Ezért nem kérdés, hogy egy bontatlan vagy bontott bor annál tovább őrzi meg az állapotát (ami lehet jó is és rossz is) minél nyugalmasabb és hűvösebb helyenn tartjuk minél kisebb felületen érintkezve az oxigénnel. Matematikailag teljesen helyes az elképzelésed, hogy X órán át Y négyzetcentiméter felületnél kisebb trauma lehet az X órán át Y/10 felület még egy fejtéssel megfejelve is :)
Ezzel együtt én mindenképpen úgy érzem, hogy pár extra (és szerintem felesleges) változót vezetsz be ezzel a buherával a borok változásának amúgy sem egyszerű egyenletébe.

Én egyébként úgy vagyok a borivással, hogy nekem egy adott bor a dugó kihúzásától az üres palack elöblítéséig egy kontextus amit nem szeretek megtörtni és nem akarom egyik stációját sem kihagyni. Igyekszem a borok indulási hőmérsékletét 1-2 fokkal az ideális alá belőni és végigkövetni a hőmérséklet emelkedésével a változást. A palack ürülésével néha megbussayzok egy-egy pohárral, néha nem... néha pörgetek, néha nem. Próbálok kis kortyokban szürcsölni, de néha lekortyolok egy normál adagot, van, hogy bekapok egy falat sonkát mellé és van, hogy öblítek egy nagy pohár hideg vízzel... van hogy csak elbeszélgetek mellette és azt nézem, hogy másodhegedűsként mennyire vonzzal vissza a figyelmemet. Az utolsó stáció szinte mindig az, hogy a nap végével amikor a gyerekek már alszanak és lecsendesül a ház, egy szellőztetés és mosogatás után az utolsó kortyokat elmorzsoljuk. Nekem így ad egy bor egész képet. Ebből kiragadva egy-egy stációt vagy hibernálva a bort és megpróbálni ugyanazt a kontextust felmikrózni máshol, máskor, másokkal nekem nagyon furcsa érzés...

Mondog egy grafikus analógiát (mert imádom az analógiákat) egy jó mozival és romantikus vacsorával kezdődő randinak van egy jó menete ami jó esetben véget ér a másnap reggelli közös reggelivel :) Az, hogy a randi jó volt-e egy ilyen élménysorozat határozza meg... Ha ebből lefiolázom azt a stációt ami mondjuk éjfél és hajnal egy között történik akkor ugye jó eséllyel egy szarul megvilágított pornófilm vágatlan verzióját kapom :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 21:01:57

@BZoltan: Én is szívesen és gyakran használom a módszert, Dagadtostól, Octopussztól és Szomjad Gödénytől vettem fel a szokást.

Elméletben igazad van, azonban meglepően jól tartják a borokat magukat ilyen színültig teli kis üvegben. A tapasztalat persze azt mondja, hogy nem mindegy, hogy milyen az üveg. Kiválóak pl. a fémkupakos ásványvizes 2dl-es üvegek, de a gyógyszeresek is nagyon jók, jó a Kalinka Vodka üveg is, stb. :D

Ha pl. kibontok egy bort és ketten nem isszuk meg, akkor inkább leöntök, így máskor, akár hónapokkal később is lehet élvezni mondjuk 2dl-t egy vacsorához. Természetesen gyorsabban fejlődik benne a bor, de meghökkentően akár fél évet is kibírnak egyes tételek. Az öreg borokat kevésbé érdemes letölteni, de ezzel semmi meglepőt nem árultam el. A legtöbb cucc, alig változik valamit. A múltkor pl. a Lidlben kapható Puy-Ducasse másodbort töltöttem le, ami frissen nyitva iszonyú zárt, fél év kisüveg után azonban remekelt. Ebből lehet következtetni az érésre is.

Szóval én csak mindenkit bátorítanék, hogy alkalmazza a trükköt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.18. 21:15:50

@akov: Én azért hónapokig nem tennék el bontott bort. Bár mi ketten egy palack bort probléma nélkül meg tudunk inni, de ha 2-3 deci nem fogyna el akkor azt másnap vagy a legrosszabb esetben harmadnap megisszuk. Amikor a feleségem várandós volt akkor persze nehezebb volt, de azokban az időszakokban én is kevesebbet és ritkábban ittam.
Amúgy ha nem iszom meg akkor elfőzöm gond nélkül a maradékot. Van úgy, hogy direkt két deci maradékra találok ki ennivalót. Ha fehérbor marad (és én 90%-ban fehéret iszom) akkor a rizottó kézenfekvő megoldás. Olyan drága bort amit sajnálnék elrizottózni én egyedül sosem iszom.

Szóval nekem minden tisztelettelk ufó :) az ilyen üvegcsézés.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.18. 21:42:25

@BZoltan: hát a mai fehérből nem jutott a kisüvegbe. Nehéz hétfő... :)

IWAS 2015.05.18. 22:12:27

@drbarta
Igaz, hogy egy kicsit drágább (€58), de ha hihetünk a szerzőnek ("Délies, nagy és koncentrált, de nem nehéz, nem amorf."), akkor talán ez a bor megállja a helyét a francia sorban: www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/pompas-mutans-hummel-portugieser-gelassenheit-2012
Egyébként nem is nagyon értem, hogy miért kellene egy magyar bor a francia (feltehetően grenache alapú) sorba. Miért nem inkább egy bor a Languedoc-Roussillon régióból (egy hűvösebb évjáratból). Bár az utóbbi lehet, hogy ellopná a show-t. :)

Szegediszomelijé 2015.05.18. 22:18:59

@Takács Kr.: Nekem is eszembe jutott a Solus. Itt a Klubban a 2006-os azért nem szerepelt jól (magához képest), konkrétan nekem csalódás volt. Anno a 2003-as nekem nagyon jó volt (2006-ban), megjegyzem utána még két jobb vöröset kóstoltunk, Kaló 2002 Kékfrankos, és 2003-as (?) Pinot, és jó volt a kóstolási sorrend. A 2004-es sztem méltatlan volt a névre. Szóval, nehéz ügy... a 2003-as szép emléke nem tudom, megtestesül-e még?
Attila küvé szenzációs volt, de az ugye dupla ár...

Szegediszomelijé 2015.05.18. 22:20:38

@IWAS: Hummel nagyon jó! Meg Wassmann. Azokat már kóstoltuk. De én is leginkább ezeket venném elő ma Villányból.

Szegediszomelijé 2015.05.18. 22:24:46

@BZoltan: Teljesen érthető. én vagyok egy alany, aki rendszeresen kap decis "ampullákat".
Azt kell mondjam, hogy a legkülöbözőbb stílusú borok is szépen megmutatják magukat. Nem mondom, hogy tök ua. mintha a palackot bontanám. De az erények nem vesznek el. Van, h utána egy ilyen borból rendelek, v. már ittam palackból -iil. palackból boros pohárba töltve is. Így bátran mondhatom, alapvetően működik a módszer.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.19. 06:32:14

@akov: Nekem maradt a hétfőiből, de annyira nem török kezem-lábam, hogy mentsem... többet vártam a Kikelet 13-as Hársától.

@Szegediszomelijé: Jó étvágyat a más maradékán való csócsáláshoz :D :D :D Én tudom milyen érzés...négy éve gyerekmaradékon élek. Ne tudd meg miket meg eszem és iszom néha. Egyszer megrágott rántotthús, szájmeleg uborkasaláta, répaszószos langyos tej. Szóval legalább borban úgy iszom ahogy egy önálló keresettel rendelkező felnőtt :D Három gyerek mellett néha csak illúzió, hogy ez lennék amúgy. Szóval én maradok a bor rendeltetésszerinti fogyasztásánál és mindenkit akinek erre van lehetősége arra bíztatok, hogy élvezze a teljes csomagot ameddig csak lehetséges é amennyire csak lehetséges.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 07:13:25

@BZoltan: Te valamit félreértesz! Mi nem a köpőedény tartalmát szoktuk egymásnak elküldeni újrahasznosítás céljából :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.19. 07:53:41

@drbarta: Vagyis új értelemmel töltöttétek meg a "bor bizalmi termék" mondást :D Hááát, ha jól sejtem akkor senki nem fog mától ugyanazzal a szemmel nézni az ilyen üvegcsékre :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 07:54:23

@Szegediszomelijé: a Solus 2006 jó bor, de nagy a palackvariáció. Vagy állandóan változik. Nekünk volt, hogy nagyot szólt, volt, hogy semmi különös.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 08:44:45

@BZoltan: Ennyire könnyen azért nem lehet beleverni a csúfot az üvegcséinkbe :) Túl sok jó szolgálatot tettek már.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.19. 09:23:58

@drbarta: A csúfot azért pont nem verném bele (ó irgalom anyja ne hagyj el, ennyi magas labda) de bevallom, hogy nekem valamiért nagyon perverznek tűnik ez a technika. De az averziómnak bevallom az elsődleges oka, hogy az a kör ahonnan ez az üvegcsézés származik... hmm.. hogyan is mondjam, szóval nekem annak a körnek az egész hozzáállása a borhoz és a boriváshoz nagyon furcsának tűnt régebben. Persze azóta ők is sokat változtak. Ráadásul az egyikünk pont egy ilyen hurcolászott, üvegcsézett ki tudja mennyi ideig és hol tartott borunkat fikázott durván és nagyon alázóan sárba... szóval nekem van egy ilyen személyes hisztim is. Az vesse rám az első követ akinek nem lenne :)

Szóval ha én lennék bármelyik lepontozott nagyágyú termelője akkor nyilván csuklóból mondanám, hogy vaze... egy fesztiválon ki tudja mióta bontott, napsütötte, rázott melegedett palackból valaki kap egy pohárba, majd azt áttölti a bódé mögött a saját üvegcséjébe, azt még rázogatja, kevergeti majd lehűti és újra pohárba tölti... ez annyira sikít azért, hogy "you are holding it wrong" (copyright Steve Jobs), mint ide Szatymaz... pedig veled ellentétbe ide Szatymaz tényleg nagyon messze van.

Bortó 2015.05.19. 09:39:17

@drbarta: Ajánlanék egy bort a versenybe, szerintem állná a sarat:
Heimann Agnus (merlot). Nem az itthoni nagyágyuknál megszokott lekváros stílus: gyümölcsös, elegáns. Nem sok fog belőle a kisüvegbe kerülni:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 10:03:10

@BZoltan: Nézd! Én írtam is, hogy "ésszerű" használat mellett tesz jó szolgálatot. Szemben akov-val, én véletlen se tárolok ilyesmiben hosszasan borokat, nekem volt már olyan, hogy akár 2-3 nap után is már jelentősen gyengébbnek bizonyultak ezek az eltett maradékok, mint a nyitás napján. De ha az egyik nap kinyitott borból marad néhány deci, akkor tapasztalatom szerint ez a legjobb módja, hogy másnap is még nagyjából teljes pompájában élvezhessem a bort.

A fenti borok termelői ha olvassák ezt nyugodtan gondolhatnak amit akarnak. Nekem nem fontos, hogy bárki komolyan vegye a fenti leírásokat, pontokat. Közzé tettem, mindenki azt gondol róla amit akar. Igyekeztem leírni a kóstolás körülményeit, születnek értékelésekkel ellátott borleírások ettől ideálisabb, meg jóval kevésbé ideális körülmények között is. Én a magam részéről hasznosnak éreztem a kört, nekem, mint írtam teljesen jó tapasztalataim vannak az aznap nyitott, aznap letöltött, rövid szállítás és pihentetés után fogyasztott borokkal. Megerősítést jelent számomra, hogy a Barbár jobban szerepelt itt, mint nemrégiben egy teljes palack, itthon, de Sauska cuvée 7-eket is gyakran megveszem és nálam nagyjából az a maximum ahogy a fenti minta is szerepelt.

BTW A Quartz története: még vasárnap este közvetlen felnyitáskor letöltöttem a nagy részét különböző űrmértékű üvegekbe. A legnagyobbat, a három deciset tekintettem kontrollnak, (nyitás után ugye rögtön áttöltöttem amit egy napja volt kipihenni, ráadásul majdnem akkora darabban volt amekkora palackok kereskedelmi forgalomban is vannak-gyakorlatilag minden esélye megvolt, hogy nyitás napján nyújtott élményt reprodukálja) Az egy decis üveg tartalmát másnap este áttöltöttempohárba, majd vissza. Ezután az oldalzsebembe raktam és 30-40 percen keresztül minden tevéeknységemhez elkísért, ha leültem akkor meg igyekeztem a lábammal dobolva rázogatni. Ezután visszatettem a borhűtőbe, majd gyereklerakás után elővettem a kontroll üvegcsével együtt és ugyanolyan poharakban egyszerre kitöltve felváltva kóstolgattam. A két pohár tartalma identikus volt, nem hiányzott egyikből se semmi.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 10:06:54

@Bortó: Nem látom, hogy még kapható lenne. Honnan lehet beszerezni?

silvousplait 2015.05.19. 10:30:05

@drbarta: Ez a beszed !!! :))) Remek otlet volt, eljen a gyakorlat !

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.19. 10:47:34

@drbarta: nem tudom miért csak a fele jelent meg a legutóbbi kommentemnek, de a folytatás az, hogy Vesztergombitól a 12-es Turult tegnap választotta a Fazekas miniszter vezette brigád a vörös borkiválóságok közé. talán ezért nem is volt Szegeden? :-) a rosszabbikat nehezebb eladni?? :-)

nem hiszem el, hogy kihagytad volna...

Bortó 2015.05.19. 10:57:43

@drbarta: Most látom, hogy szinte sehol. Nekem egy német boltot dobott ki a winesearcher ( meglepően reális áron), de én megkérdezném a pincénél: lehet, hogy szeretik a kihívásokat:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.19. 13:03:21

@drbarta: Egyértelmű. Nem vitatom egy percig sem, hogy otthoni körülmények között egy egy teljesen valid módja a kármentésnek.

Kotta 2015.05.19. 16:56:23

Sziasztok,

azt mondja el nekem valaki, aki képben van, hogy tényleg ennyivel jobbak a külföldi borok egy bizonyos árszint felett?

Én bevallom őszintén, nem ismerem különösebben az olasz, francia, spanyol cuccokat, de időnként leemelek egyet-egyet a polcról, ill. elég sokat utazom, ott is iszogatok ilyesmiket. Mondjuk, ha kíváncsiságból (találomra) veszek ilyent, a 10-12 eurós árkategóriában mocorgok, és eddig bármikor bedobtam ezeket kóstolón, legtöbbször a lefolyóban kötöttek ki. Kb. ugyanazt az "élményt" nyújtják, mint a '90-es évek establishmentjénak (copyright by BZ) lélektelen, tömeg-gyártott tételei. Ilyenkor mindig felpattan egy Ludányi vagy Losonci kékfrankos, hogy feledtesse a műízt.

Komolyan kérdem: tényleg ekkora ugrás van 20 euró fölött a minőségben, hogy azok viszont alázzák a magyar borokat?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.19. 17:52:01

En elegge ra vagyok kattanva del francia borokra,es az a tapasztalatom hogy minden arkategoriaban fantasztikus kincsesbanya-

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.19. 19:22:39

@Kotta: oszinten szolva en 10-15 euroert is eleg jokat szoktam venni, nyilvan nem oriasoloket, de az azonos aru hazaiakkal boven versenykepesek, sot. A dragabbakkal keves a tapasztalatom de ittam mar igazan zsenialisakat 25 euro alatt

Szegediszomelijé 2015.05.19. 23:18:09

@Kotta: Hát a doktor Úr nem a polcról kapja le. Nagyon keményen utána néz, természethű , kis termelőket keres, utána nézve a múltnak is. A területben is igyekszik nagyon jót keresni, van, hogy Grand cru birtok közvetlen melletti területről -értsd, egy sor, azaz 1,2 m a difi- van az bor. És marha nagy utánjárással, de működik. Nekm a legmegdöbbenntőbb volt, hogy a marha drága Piemonte-ből (kikapós Barolo többszáz E) 25 E körül "mocskosjó" bort ittunk. de ez működik Burgundiára is. Bár onnan csak 1 kiemelkedőhöz közeli ittam -D Leroy 1993 La Tache (bocs, ha hibásan írtam) 400 E-s bort, de 9000 ft-ért rendeltem is nagyon jót -Marsannay 2011(?).
Szóval, ez nem a gyári bor kategória.

dagadtos 2015.05.22. 20:12:04

@BZoltan: Én nem szeretem annyira a gyógyszeres üvegeket, de azok is működnek. Jobban szeretem a repülős 0.187-eseket, vagy 0.25-ösöket, melyekben eleve bor volt, és szűk a nyakuk. De használok mindenfélét. Idős bort már nem öntök le természetesen, de fiatalok meglepően jól bírják ezt, és sokszor hetekig kiválóan el lehet így menteni őket - hidd el, sokkal jobb módszer ez, mint bármilyen csodapumpa és egyebek. Én mondjuk két napra nem öntök le, mert ha annyi ideig nem bírja ki a bor a palackban, a leöntést se bírná el. Természetes, hogy a kisüvegből a bor nem mindig ugyanolyan, gyakran változik, mégis elég sok levegővel érintkezik az öntés során, etc. Sokszor a bor kisüvegből még jobb lesz, ebben nincs semmi meglepő persze. Legtöbbször azonban mégis olyan, mint nyitáskor. Szóval a módszer nem tökéletes, de nem elvetendő. Ráadásul én kifejezetten élvezem a poén jellegét a dolognak...jó kontrasztot ad nekem lelkileg a mineralitásról és rókagombáról elegánsan beszélő sommelierek világához képest előhúzni egy két decis kalinkából egy nagy bort...pláne ha van ott valaki idegen, aki szörnyülködik kicsit a dolgon, úgy a legjobb.
süti beállítások módosítása