A Tokaj Grand talán legizgalmasabb felvonásának a Disznókő 5 puttonyos Aszú vertikális ígérkezett. Már előre fentem rá a fogam, ritka alkalom ugyanis a kilencvenes évek aszúiból kóstolni, és amikor a múltban mégis lehetett, én menetrendszerűen maradtam le róla. A mesterkurzust Mészáros László főborász és birtokigazgató, illetve Kovács Zoltán borász és termelési vezető celebrálták.
Röviden vegyük át az alapokat. Szóval a Disznókő a francia AXA Millésimes csodás birtok-portfólióját gazdagítja. 1992-ben teremtették újjá a már a 15. században említett birtokot. A pincészet jelenleg 104 hektár egybefüggő szőlőterülettel rendelkezik Mezőzombor határában. Évente mintegy 200.000 palack bort készítenek, ennek derekát (20-100 ezer palack) mesterkurzusunk témája, az 5 puttonyos aszú adja. Nem semmi amúgy, ha valaki mondjuk százezer palack Disznókő 5p minőséget le tud tenni az asztalra! A szőlők fajtamegoszlásában a furmint (60%) viszi a prímet, második helyen természetesen a hárslevelű (30%) van, a maradékon pedig a zéta (9%) és a sárgamuskotály (1%) osztoznak. Mészáros László elmondta, hogy a zéta ugyan kiválóan aszúsodik és bora könnyen megközelíthető, ugyanakkor nem hosszan érlelhető és szerkezetileg is hagy maga mögött kívánnivalót. Az újabb borokban ezért egyre kevesebb zétát tisztelhetünk.
Az aszú tekintetében a birtok célja, hogy az aszúszemekbe zárt frissességet és tiszta gyümölcsösséget, komplexitást a borban is megjelenítse. Az áztatás 12-60 órát vesz igénybe, hozzá erjedő mustot vagy friss bort használnak. A kilencvenes évek elején elkészített, újhullámos aszúikat rengetegen kritizálták, mindenhol teljes fordulaton pörgött a „reduktív aszú” vita. Azóta az idő a Disznókőt igazolta, hiszen ma már szinte mindenhol cél az aszúszemek friss gyümölcsösségének megőrzése, borba való átmentése. Mészáros László szerint közhiedelemmel ellentétben mégsem ez volt az, amit a franciák hoztak és tanítottak meg nekik. Sokkal fontosabb ennél az a tudás, amelyet a magas cukortartalmú must viszonylag magas alkoholfokú – a Disznókő aszúk alkoholtartalma elég magas, a 12,5%-13% szintet is eléri – borrá erjesztésének irányításával kapcsolatban adtak át. Mészáros László kiemelte, hogy a magasabb alkoholtartalmú aszú stabilitást és könnyebb kezelhetőséget jelent.
Most jönnének a kóstolt borok. Csakhogy, a Tokaj Grand előtt pár nappal Szabó Editnél (Népszabadság Top 100) tartottunk egy kis Disznókő-szondázást a pincészet által küldött tételekből. Ezeket az extra borokat a mesterkurzus sorához gereblyéztem, (+) szimbólummal jelöltem. Így alakult ki az alábbi, igen kiadós Disznókő áttekintés. Az egyes tételek mellé az évjáratok rövid értékelését is közlöm, természetesen Mészáros László előadása alapján.
(+) Hegymegi 2013
Adatok: Furmint és hárslevelű házasítása. 1952-es telepítés, Hegymegi-dűlő (Mezőzombor). 12,4% alkohol, 1g/l cukor. 225 literes másodtöltésű hordóban erjedt és érlelődött. 2014-es árverési tétel. Összesen egy hordó készült.
Tisztán citrusos, nyári almás, egy kevés fás fűszerességgel. A sav lendületes, még nem épült be teljesen, fanyar kesernyével zár a lecsengésben. A nyersesség és szikárság ellenére ígéretes, abszolút időt kér még. 5p+
(+) Late Harvest 2012
Fűszeres, kandírozott gyümölcsös aromatika, aszalt fehér húsúakkal, őszibarackkal, gyümölcshéjas karakterrel. Testes, olajos, de az utóíz lustaságba csúszik. Aromái fátyolosak, gyümölcsössége nem túl tisztán definiált. Emelkedett illó. 5p-
Aszú 5p Dorgó-Válogatás 2012 (minta)
Évjárat: Extrém meleg és száraz nyár, korai érés. Az aszús bogyók eleinte lassan fejlődtek, de az esős október intenzív botritiszt hozott. Aromás, elegáns és gazdag borok, a szokásosnál kevesebb savval. Kevés mennyiség.
Adatok: 150g/l cukor, 7.2g/l sav, 12.5% alkohol. 2015-ös árverési tétel, egy hordó készült.
Friss és zamatos fehér húsú gyümölcsök viszik, talán az őszibarack a legjellemzőbb aroma. A minta lét okán még nem alakult ki az aszús karakter (mikrooxidáció mínusz), így egyelőre nem is túl rétegzett. A kései szürethez hasonlóan az illó enyhén emelkedett, a sav pedig visszafogott. Mindazonáltal nem rossz. 6p+
Aszú 5p 2011
Évjárat: Forró és száraz év, korai éréssel, lassan alakuló botritisszel, inkább a töppedés volt jellemző. Kevés, de kivételes minőségű aszúszem. A bogyók szárazak voltak, ezért csak nagyon kevés esszencia csorgott ki. A borok stabilak lettek, alacsony illó a jellemző és nagyon kevés kén is elegendő volt (200mg/l jelen tételben).
Adatok: 148g/l cukor, 9g/l sav, 13.0% alkohol.
Sárga gévagomba jellegzetes gombás-gumis illatával nyit, mellette fehér virágok, szép sárgabarackos aromák. Vonzó és friss illat, enyhe dohányos aromával. Szinte könnyed, remek egyensúllyal és frissességgel, szép vezetésű korty, hosszú lecsengés. 7p
Hárslevelű Aszú 5p 2010
Évjárat: Hűvös év, rengeteg esővel, kései éréssel. A fürtökön nagyon erősen jelentkezett a botritisz, a szeptember végétől beköszöntő száraz és napos idő mentette meg az évet. A sok nedvesség miatt csak rövidebb és finomabb áztatást végeztek, ezúttal kierjedt száraz borral.
Adatok: 138g/l cukor, 11g/l sav, 11.5% alkohol. Árverési tétel.
Fülledt illat, pici vegetálisság és gyógyszeresség. Testes és olajos, sok-sok savval és kifejezetten érezhető tanninnal. A jelentős mennyiségű botritisz miatt már érettebb hatású, de szaftos őszis és sárgabarackos gyümölcsössége imponáló. Erősen töppedt érzet, sok mazsolás aroma, intenzív fűszeresség. Hosszú lecsengés. 7p
(+) Aszú 5p 2009
Évjárat (saját archívumból): Zömében szép tenyészidőszak, meleg és szárazság. Korai érés volt jellemző, majd október elején rengeteg eső szakadt le, a botritisz hamar elborította a fürtöket. Sok szőlőt elvitt a rothadás.
Érettnek, korosabbnak ható illat, emelkedett illóval, egy kevés virágossággal. Olajos textúra, méz, narancslekvár, fűszerek, szőlőhéj, töppedt aromák. Jó sav-cukor arány, ugyanakkor nem túl komplex, már előrehaladott(abb) állapotban. 6p
Aszú 5p 2008
Évjárat: Kiegyenlített évjárat, az őszi csapadék sok aszúszemet hozott, igaz változó minőségben. Hosszú szüret. Selymes-krémes textúra, lágy bogyók, gazdag aromák.
Adatok: 147g/l cukor, 9.6g/l sav, 12.0% alkohol.
Szép, vonzó illat, erőteljes narancslekvárral, sok botritisz-érzettel és egy pici vegetalitással (kapor). Testes, krémes, a rengeteg botritisz szinte fedi a gyümölcsöket, mégis, a bor nagyon szép, lendületes savtartalma jó szerkezetet ad, rendkívül fűszeres és gazdag. A tannin egyértelműen érezhető, a hosszú lecsengést polifenolos érzet színezi. A privát kóstolón bontott palack egészen más volt, sütőtökös és teás aromák mellett elég zártnak hatott, a sav így viszont már rengeteg volt. A mesterkurzus bora inkább győzött meg. 7p
(+) Aszú 5p 2007
Adatok: 132g/l cukor, 7.2g/l sav, 12.5% alkohol.
Évjárat: Meleg nyár, korai érés. Az őszi esők a tökéletesen érett gyümölcsre hozzák meg a botritiszt. Csodásan krémes, gazdag és komplex aszú íz, ami ráadásul még kiváló szerkezettel is társul.
Meglepően fiatalos érzet, fűszerek, fehér virágok, kissé talán visszafogott. Olajos, remek savakkal, kiváló arányokkal. Nagyon tiszta, jól definiált, zavarba ejtő frissességgel, szaftos gyümölcsökkel, egy kevés mézzel. Nagyon hosszú. 7p
Aszú 5p 2006
Évjárat: Klasszikus, nagy minőséget adó év. Meleg és száraz ősz, hideg éjszakákkal, csak egy kevés eső esett. Nem sok, de tökéletes színű és dzsemes állagú aszúszemek. Kristálytiszta ízek, penge sav.
Adatok: 140g/l cukor, 9.3g/l sav, 11.5% alkohol.
Meleg, gazdag, narancslekváros illat, fahéjjal, egy pici gombával. Olajos és krémes, tökéletes arányú botritisz, kiváló gyümölcsösség. Nagyon tiszta, friss, elegáns, zamatos és komplex. Fehér húsúak, őszibarack, friss kajszi és narancslekvár. Hosszú lecsengés, finoman textúrált tanninnal. Beleköthetetlen. 8p
Aszú 5p 2002
Évjárat: Forró és száraz nyár. Az addigi legkorábbi évjárat, augusztus végén már érett volt a szőlő. A botritisz a reggeli ködöknek köszönhetően szépen megtelepszik a szőlőkön és elindul az aszúsodás. A szeptember végi meleg tökéletes aszúszemeket szül. Október elejétől aztán beindulnak az esők, ezt követően már korlátozottabb a minőség. Nagy, klasszikus aszús évjárat, ezúttal mennyiséget is adott.
Adatok: 150g/l cukor, 10.6g/l sav, 13.0% alkohol.
Rendkívül gazdag és szép illat, érett lekvárokkal, tiszta és vonzó gyümölcsökkel, fehér húsú őszibarackkal, fűszerességgel. Mutat egy kevés érettséget, de egészen biztos sok évet letagadhatna. Kóstolva szinte friss, robbanásszerű intenzitással, kajszibarack héjas, narancslekváros, sok-sok aszalt gyümölcsös aromával. Szép savak, finoman textúrált tanninok. Iszonyúan zamatos és gazdag, de mellé egyben harmonikus is, arányos mennyiségű botritisszel. Bombasztikus. 8p
Aszú 5p 1999
Évjárat: Klasszikus, nagy évjárat, talán a legjobb a kilencvenes években. Forró nyár, korai érés, lassan alakuló botritisz, gyorsan száradó bogyók. Nem csak a cukor volt magas, de a savak is szépen megmaradtak. Csodás szerkezetű, tiszta és harmonikus borok.
Adatok: 138g/l cukor, 11g/l sav, 12.0%.
Gazdag és mély illat, már érezhető érettséggel, narancslekvár, fűszerek, fahéj, karamell, pici dohány. Testes és olajos, finoman emelkedett savval, intenzív zamatokkal. Meleg karakterű, benne elsősorban az aszalt gyümölcsök dominálnak, és már az érettségre utaló datolyás és naspolyás aromák is feltűnnek. Hosszú lecsengés, emelkedett, finomporos textúrájú tannin. Remek. 8p-
Aszú 5p 1996
Évjárat: Enyhe nyár, változékony ősz. Elindult a botritisz, igaz sok eső nem volt, inkább a töppedés jellemzi az évjáratot.
Adatok: 147g/l cukor, 9.4g/l sav, 11.5% alkohol.
Már sötétebb szín. Kellemes illat, egy kevés fával, pici vegetálissággal, karamellel, finom virágokkal, aszalt sárgabarackkal, meleg fűszerességgel. Testes, olajos, abszolút nem öreges, elsősorban mazsola és sárgabarack adják az aromáit. Intenzív, krémes és hosszú. 7p
Aszú 5p 1993
Évjárat: A pince második évjárata, de a legelső, amikor a tenyészidőszakot az elejétől a végéig megélték. Történelmi év, forró és száraz nyár, majd a szeptember esőt és botritiszt hoz. Az erre következő napos ősz szinte tökéletes aszúsodást idézett elő.
Adatok: 129g/l cukor, 9.9g/l sav, 12.0% alkohol.
Mély szín. Érett és melegen fűszerezett illat, virággal, aszalt sárgabarackkal. Olajos, testes, még mindig nagyon intenzív. Aszalt sárgabarack és más gyümölcsök, enyhén tropikus jegyek, finom dohányos aromák, mézeskalácsos fűszeresség. A tannin egyértelműen több, mint az előző boroknál és talán durvábban is textúrált. Érett, finom és nagyon hosszú. Remek bor, még messze pályafutásának végétől. 7p+
(A Tokaj Grandon a szervezők meghívásának köszönhetően vehettem részt. Az ezt megelőző/kiegészítő privát kóstolóért pedig külön köszönet a Disznókőnek és persze Szabó Editnek. A címkekép a Disznókő oldaláról származik, a fotókat 2013. decemberében készítettem a birtokon.)
A pince weblapja: http://disznoko.hu/