A Borrajongó

Gigászi aszú kóstoló a Bodó-portánál

2011. október 19. 06:00 - drbarta

Ne csak írja, tudja megint!

Ismét ezzel a jelszóval töltöttünk néhány napot Bodrogkisfaludon, a Bodó házaspár vendégszeretetét élvezve. Ha valaki nem olvasta volna az előző epizódokat, akkor azokról itt, itt, itt, és itt lehet bővebb információt találni. 

 Most is hasonló volt a felállás, némi munka a szőlőben, majd eszem-iszom, főleg iszom.:) Ebben a posztban a második nap történéseiről írnék.    

A munka ezúttal aszú szemek gyűjtögetését jelentette a Csontos-dűlőben. Gondolom nem újdonság, hogy idén nem túl nagy mennyiségben találunk ilyesmit, de azért akadt. A kis társaság néhány óra alatt egy jó fél ládányi mennyiséget szedett össze együttes erővel. 

A nap fénypontja pedig egy rendkívül komoly aszú-kóstoló volt, melyet Juditék és Stephanie-ék közösen állítottak össze.

A kóstolás vakon történt, a résztvevők gyakorlatilag semmit nem tudtak a sorról, csak annyit, hogy 93-tól indulva fogunk közelíteni napjainkig. Pontokat nem írtam, de igyekeztem jelezni a tetszés mértékét.

Következzen a nem mindennapi sor:

 

 
Disznókő 4 putt. 1993
Aszalt kajszi, aszalt narancs, gomba, paradicsompüré, tercier aromák. Olajos korty, visszafogott édesség, kissé kilógóan cseres vég. Nagy mélysége nincs, komplexitását sem sokszínűsége, hanem a korral járó ,nehezebben definiálható aromakészlete adja.
 
Disznókő 4 putt. 1995
Aszalt trópusi gyümölcsök, törökméz, palackbuké. Valamivel mélyebbről jövő illat. Krémesen omlós korty, csiszolt sima felszínek. Visszafogott édesség, kiválóan integrált savak, finom tapintatú cseresség. Nehezen szálazható érett komplexitás, különösebb mélység nélkül, de szépen kitöltött korty, közepes lecsengés. Egyensúlya, arányossága, illesztés-mentes egysége, csiszolt részletei, harmóniája igazán vonzóvá teszik. Tetszett!
 
Disznókő 5 putt. 1993
Rusztikusság, törökméz, pörkölt magvak, kávé, maláta, masszív palackbuké. Előző borokhoz képest mélyebb ízek, hosszú lefutású, erős savakkal, kifejezettebb cserességgel. Intenzívebb bor, a kiváltott érzetek nagyobb keretek között mozognak, de nem nyújt olyan harmóniát, mint az előző tétel.
 
Disznókő 6 putt. 1993
Hasonló világú aromák, erősen aszalódott gyümölcsök mellett rusztikusság, kávé, pörkölt magvak, törökméz, égetett cukor. Telt korty, jelentős, de még így se túlzó édességgel, mély, intenzív, hosszú lecsengésű ízekkel. Élénk savak, érezhető cseresség, az előző borhoz képest szebben integrált alkotórészek. Nagy, gazdag és arányos. Tetszett!
 
Hímesudvar 5 putt. 1995
Grillázs, pörkölt magvak, törökméz, dohány, avar, palackérettség. Nagy test, az előző borhoz képest kevesebb édességgel. Élénk, szépen integrált savak. Kicsivel több mélységet, ízintenzitást, hosszabb lecsengést hiányoltam belőle. A társaság nagyobb részénél osztatlan sikert aratott.
 
Disznókő 6 putt. 1995
Az eddigi borokhoz képest sokkal kifejezettebb, jobban definiálható gyümölcsösséget kínál. Frissebbnek hat, végre nem a rusztikusság és a palackbuké az első, ami az eszembe jut. Finoman aszalt kajszi, narancslekvár, mézesség, finom gombák, keleties fűszeresség, gyömbér.  Mély és igazán zamatos korty, ízei szép hosszan, jól elváló rétegekben bontakoznak ki. Különösen tetszik, hogy a  lecsengésben is a leginkább meghatározó az aromák mélysége, intenzitása, nem pedig a savérzet és cseresség nyújtja meg a korty hosszát. Éppen elegendő élénkségű, csodálatosan sima és finom savak, szinte észrevétlenül teszik a szerkezetet cizellálttá, és remek asszisztensként szólózás nélkül emelik ki az ízeket. Nagy, gazdag, letisztult világú bor, tele harmóniával. Különösen tetszett, eddig a legkiemelkedőbb.
 
Hétszőlő 6 putt. Hárslevelű-aszú 1996
Érettebbnek ható, de szintén letisztult világú aromák. Fekete tea, méz, virágok, nemesen tercier érettség. Nem annyira komplex, de nagyon vonzó. Szájban mély zamatú, tiszta korty, lágy, elég gyorsan leülő savak. Csiszolt, sima és vonzó bor, de lehetne lényegesen hosszabb. Tetszett.
 
Szepsy 6 putt. 1997
Igen komplex, bár talán szokatlan világú aromák. Gyógynövények, vajkaramella, szilvalekvár, égett jegyek, dohány, tercier aromák. Szájban jelentős édesség, és igen intenzív zamatok fogadnak. Igen nagy, szinte örvénylő mélységek. Krémes konzisztenica, élénk, hosszú lefutású savak. A lecsengésben pici kiálló cseresség. Az ízvilága nem volt a kedvencem, de mindenképp kiemelkedőnek találtam.
 
Oremus 5 putt. 2000
Sajnos dugós. Kár!
 
Disznókő 6 putt. 2000
Aszalt kajszi, viaszosság, birsalma-sajt. Sok és frissnek ható gyümölcs. Visszafogottabb édességűnek ható korty, szépen belekerekedett savakkal. Ebben a sorban nem tűnt annyira mélynek, és komplexnek, de kétségtelenül letisztult világú, zamatos, csiszolt és elegáns aszú. Tetszett!
 
Füleky 6 putt. 2000
Izgalmas illat. Frissnek ható, intenzív kajszi, mellette mentás-borókás díszítés. Nagyon izgalmas kombináció. Szájban rendkívül jó arányokkal bíró korty. Kifejezetten mély, intenzív, és tiszta gyümölcsökkel teli zamatok, hosszú lecsengéssel. Tökéletes élénkségű, a kortyba remekül besimult savak. Sima, csiszolt felszínek. Végtelenül elegáns aszú. Kiemelkedően tetszett!
 
Oremus 6 putt. 1999
Kortalan, erősen aszalt gyümölcsök, égetett cukor, dohány, fekete tea, szilva, rusztikusság, markáns fűszerek. Kiemelkedően komplex. Szájban kevésbé durrant nagyot, de azért mindenképp komplex és mély zamatú a korty. A lecsengésre kissé hamarabb alábbhagy az intenzitás, mint vártam, az utóíz viszont elég hosszú, bár kissé kesernyésbe fordul.
 
Tokajicum 6 putt. 1999
Szikkadt kortalan gyümölcsösség, öreg bútor, furcsaságok. Szájban rendkívül cseres, érdes korty, szétálló alkotókkal. Öreges, oxidált aromák.
 
Disznókő 6 putt. Kapi 1999
Nehezebben nyíló, fülledtebb illat. Aszalt kajszi, aszalt citrusok, ázottabb, avarosabb aromák. Nagy mélységű telt korty. Férfiasabb, markánsabb, ásványosabb aromák. Izmos, lendületes savak, hosszú lecsengés. Cseressége és savvilága sem mondhatni szépen besimultnak. Igen tartalmas és nagyon vitális bor, de kicsit baltával faragottnak tűnik.
 
Disznókő 6 putt. 1999
Fura illat, enyvre emlékeztető aromajeggyel. Szájban is egy zárkózottabb, nem annyira komplex ízű bort kapunk. Ennek ellenére mégis nagy mélysége van, tömör maggal, anyaggal sűrűn kitöltött kortyközéppel. Cizellált, izmos, az ideális egyensúlyhoz túl erős savak, bár remek felépítése révén sosem maradnak magukra. Desszert bor helyett gyakorlatilag egy tekintélyes, szerkezeti bor. Egy aszútól én sokkal több aromát is várnék, mindenestre érdekes arcát mutatja a bortípusnak.
 
Füleky 6 putt. 1999
Sajnos ez is dugós. Ugyancsak kár!
 
Tokajicum 5 putt. 2001
Kajszis-gyógyszeres-gombás aromatika. A sor szintjén értve nem túl mély, vagy komplex, de azért a szerkezetet megfelelően kitöltik ízei. Élénk-éles savai levonnak élvezeti értékéből.
 
Füleky 6 putt. 2002
Kellemes, friss hatású gyümölcsök, menta, kömény. Telt, mély zamatú korty, élénk sav-szerkezet. Elég sima felszínek, szépen összeállt alkotók. Letisztult, tartalmas, fiatalos és vonzó. Nagyon teszett!
 
Kikelet 6 putt. 2003
Kajszi baracklé, friss citrusok, főleg grapefruit. Zamatos korty, sok és különösen friss gyümölccsel. Sima felszínek, élénk savak. Imádnivaló, de lehetne talán egy picit hosszabb. Mindenképp nagyon tetszett!
 
Kikelet 5 putt. 2004
Állottabbnak ható illat, kortalan gyümölcsökkel. Szájban végtelenül semlegesnek hat, nehéz is mit írni. Savai, cseressége sincsennek tökéletesen beépülve. Leleplezés után csalódás, Stephanie szerint nem volt rendben a palack, ez a bor nem ilyen szokott lenni. Nekem se ilyen emlékeim vannak róla.
 
Dorogi 6 putt. 2006
Friss, enyhén aszalt kajszi, finom botritisz, méhviasz. Letisztult világú, igen mély zamatú korty. Pont ideális élénkségű savak. Kifogástalan, fiatal aszú. Nagyon tetszett!
 
Bott 6 putt. 2006
Kajszis, viaszos, mézes, erdei gombás illat. Telt, nagyon tiszta, és intenzív ízek. Mély struktúra, cizellált, hosszú, magas, de remekül illeszkedő savak. Nagyon hosszú, nagyon mély, nagy, tekintélyes és mégis imádnivaló. Minden alkotója nagyon igényes. Kiemelkedően tetszett!
 
 ....és egy ráadás, a kóstolón szintén résztvevő riesling-gyűjtő, Marc Herold jóvoltából, egy remek jégbor a Nahe vidékéről
Dr. Crusius: Traiser Rothenfels Riesling Eiswein 2008
Nagyon friss, lédús gyümölcsökkel teli illat, citrus-kavalkád, zöldalma, méz, ribizli, némi visszafogott kovakövesség. Az eddigi borok mellett szinte légiesnek ható, kristálytiszta korty. Zamatai viszont robbannak, mindent beterít a gyümölcsáradat, mely aztán jó hosszan velünk is marad. Savai sziporkázóak, játékosak, nagyon élénkké teszik a kortyot. Egyesek a társaságból egyszerűnek, üdítőitalosnak érezték, így a sor végén. Súlyban mindenképp sokkal könnyebb, ízeinek intenzitása, hosszúsága viszont szerintem kétségbevonhatatlan. Egyszerűbb is lehet, olyan szempontból, hogy komplexitását, így fiatalon legalábbis, szinte kizárólag primer és nagyon jól definiált gyümölcsei adták, de ettől még egy kifejezetten sokszínű borhoz volt szerencsénk. Nekem mindenestre kiemelkedően tetszett!
 

Mit mondhatnék, szenzációs volt! Nehéz feldolgozni, hogy ennyi legendát sikerült megkóstolni. Pontok ugye nem születtek, de a legszebb tételek legalább 8, de akár 9 pontig is biztosan eljutottak. Örök hála minenkinek, aki létrehozta ezt a kóstolót, illetve engem se hagyott ki a résztvevők közül. :)

A kóstoló előtti kérdésre, miszerint igénylem -e az aszúktól a palackérlelést, vagyis előnyükre változnak-e az idővel, nem kaptam egyértelmű választ. A 15 év körüli tételek egy részénél nem feltétlen találtam vonzónak a palackérettséget, de olyan is volt, amelyik gyönyörűen, harmónikusan és nemesen érett. Nem tudom, mitől függ ez. Kijelenthetem, hogy talán biztosabban tetszenek átlagban a fiatalabb aszúk, de mindegyik időszakból találtam igazán meghatározó tételt.

A három kedvencem a sorból ábécé-sorrendben: Bott 2006 6 putt., Disznókő 1995 6 putt., Füleky 2000 6 putt.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr493309365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.19. 12:04:47

Írígykedünk :)

A két Bott-aszú szerintem is zseniális, főleg a 2006-os varázsolt el korábban. Persze a többi sem kutya.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.19. 15:05:40

Uhhh, szerencse fia. Csodálkozom, hogy a 7es bott aszú nem volt... Pontszamokra azert pont ezeknel a boroknál kiváncsi lettem volna, de így is köszönjük az időutazást.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.10.19. 15:11:06

Illetve örülök, hogy a Fulekyek nem csak nekem tetszenek ujabban nagyon. Ha jol tudom bott Judit készítette némelyiket...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.19. 15:23:37

@Szomjas Gödény: Köszönöm szépen!

@demisec: Az a helyzet, hogy a kóstoló után vacsi volt, utána én egy kicsit lepihentem. Mire újból csatlakoztam, addigra a többiek soron kívül bekaptak a 07-es és egy 08-as Bott-aszút.:) Szóval volt, csak én ott lemaradtam róla... Mindenestre a blogon kb. 3-4 helyen már írtam arról a borról.

Pontok: bár úgy érzem a sor mindegyik tagjára kb. ugyanannyi figyelmet sikerült szentelni,azaz nem fáradt még el a szám túlzottan a végére, ugyanakkor annyi figyelmet nem tudtak kapni a borok, mint amennyit egy-egy bor kapott volna, ha aznap mondjuk csak az az egy nyílik. Voltak borok, melyekre körül-belül tudtam volna pontot írni, de olyanok is, melyeket szerintem ennyi benyomás alapján esetleg alul-pontozok, széthúzva a sort az elsődleges tetszési index alapján.
Ahová írtam egy tetszett-et, az már biztosan 7 körül lenne, ahová egy nagyon tetszett-et ott a 8 se kizárt, ahol pedig kimelekedő-t írok, az legalább bika 8, de lehet hogy 9.
Ahová nem írtam semmi ilyesmit, az a sor szintjén a pillanatnyi benyomás alapján nem varázsolt el, de ez még nem jelenti azt, hogy azok a borok kevesebb pontot kapnának hosszabb kóstolás esetén.

Daeril 2011.10.19. 20:18:21

Sárga irigység részemről...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.19. 20:23:44

@Daeril: Köszönöm, ilyesmire számítottam...:)

Kabócás 2011.10.19. 21:49:36

Vittél nekik valamit a saját készletből? esetleg valami Fr.o. tételt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.20. 05:12:15

@Kabócás: Én vittem a kóstolóra a dugós Oremust... :)

Szegediszomelijé 2011.10.20. 21:05:54

Akadna keresztbe a torkodon a nemes nedű:-)
süti beállítások módosítása