A Borrajongó

A fókuszponton túl – egy merítésnyi cabernet sauvignon

2015. január 07. 06:00 - ungert (törölt)

Miközben az elmúlt időszakban részben direkt, részben a szokatlan borfogyasztási belassulásom következtében összehordtam egy jelentékeny mennyiségű magyar cabernet sauvignont, azon gondolkodtam, hogyha ez így majd összeáll egy képpé, és egyszerre hágunk majd nyakára mindnek, akkor az lesz-e annyira érdekfeszítő közönségileg, mint mondjuk személyesen nekem. Úgy értem: a szőlőfajta kissé kicsúszott a hazai borközvélemény (és a borászok) gyújtópontjából. Érdektelenné vált, elhasználódott. A múlt agyonhordózott paprikás mazsoláit délen többnyire már alapanyagkorban küldik rozénak, vagy tolnak belőle valami modern bisztróbort több-kevesebb sikerrel, majd utána a jelen nagyítóját a szomszéd cabernet franc felé fordítva mernek nagyobbat álmodni, mint a valóság pillanatnyilag. Nem is beszélve arról, hogy a hordóvanília sem olyan cool már, mint a kilencvenes években.

cabsauv1.jpg

Úgy gondolom, hogy a hitelméleten túl azért nyilván van oka annak, hogy testületileg fordultunk el a fajta fajtaborban történő megfogalmazásától, ugyanakkor számolni még mindig lehet és kell is vele, ha hazai vöröspalettát nézem, így egy nagyobb-vegyes sauvignon-szemle azért mindenképpen indokolt, időszerű. Elöljáróban csak annyit: azon túl, hogy a torokégető kóstolósor után egy ideig biztos nem fogok vágyni egy jó palack cabernet sauvignonra, az általánosítás – mint mindig – itt is felesleges, értelmetlen. A soron furmintfannal préseltük át magunkat, így a szokásos négykezes beszámolóval mondunk híreket, jókat és rosszakat egyaránt.

Feind Cabernet Sauvignon 2011

Megpróbálkozik a fajta csavarzáras, könnyű ivóborra hangolt változatának alaphangjain szólni, de nem sikerül neki: csupasznak tűnik, villantja a paprikás jegyeket nyersen és durván, gyümölcs ugyanakkor alig szorult bele (vagy csak ellopta az idő). Vékony, koncentrációt nyilván hírből sem ismer, tanninja poros, szárít. Rövid, de addig sem túl jó, ráadásul van itt valami rusztikus savanya is, ami nem épp komfortérzet-javító. Nagyjából 3 pont, de nem szeretnék repetát belőle. (cca. 1300 Ft, hiperek)

Eleinte kicsit zárkózott az illat, némi savanykás tejes fedettséggel, majd egy kis paprikát érezni, a gyümölcsösség - ha volt - a múlté. Kóstolva elég intenzív savakkal nyit, maga a korty viszont vékony, gyors lefutású és kissé üres. Tanninja nem túl sok, ami viszont van, az nem szép: tapadós és nyers. Paprika, kevés porrá aszalt gyümölcs, és érintésnyi csokoládé mellett van egy éretlen zöldes vonal is az ízében. 3p/4p (furmintfan)

Juhász Testvérek Pincészete Sauvignon 2011

A címke jól ellenpontozza a közszájon forgó kabernetezést: sauvignon, se több se kevesebb. Múltidéző bor: hozza a hűha-lekvárosságot közhelygyümölcsökkel, beüt némi joghurt is – utóbbit nem tudom hova tenni. A paprikát jóformán kinapoztatták belőle: minimális fűszer van, tompa gyümölcsök, korrekt hordó, lágy savak, mondhatni beépült, de közel sem kiművelt tanninok. Kis pénz, kis foci, de legalább a kapufát eltalálja. Az is valami. Kompromisszummentes 4 pont. (cca. 2000 Ft, tipikusan hiperek)

Túlérett-lekváros fekete bogyós gyümölcsök uralják nem túl intenzív illatát, mekete bogyós gyümölcsök lekvárja és némi zselés-cukorkás édesség határozza meg ízét is, egy kevés fűszerrel körítve. Alkoholja finoman melegít, a tannin finomszemcsés, és a testhez képest kicsit sok. Korrekt mindennapi bor. 4p (furmintfan)

Ikon Pincészet Cabernet Sauvignon 2009

Bünti a javából: dől a pohárból az illóval támogatott brett, nincs az a tolerancia, ami rendben találná. Az éretlen zöldpaprikáért be kell indítani a pohárcentrifugát, kérdés, hogy érdemes-e.  A korty egyszerre zöld és körömlakklemosóval támogatott módon érett-lekváros, disszonáns, a tannint érzésre kocsány támogatta, nem is kevés. A szárazpróbán beköszönő kiszellőztethetetlen trágyaszagot már kár is lenne említenem. Ez így gyengécske 2 pont, a vastagítás a palack sorsának ismeretlensége miatt most elmarad. Erős a gyanúm ugyanakkor, hogy ez a tömény elegancia és kifinomultság nem a spájzban szökött a palackba.

Csatornás, istállós illat, egy kevés lakkal és festékkel, nyomokban savanyú fekete bogyós gyümölcsökkel. Sajnos kóstolva sem sokkal jobban a helyzet: egyszerre savanyú és édeskés, túlérett és zöld, némi fekete bogyós karakterrel, reszelős, éretlen tanninnal. (A bort kaptam, fogalmam sincs, hogy volt tárolva, de ez a palack ihatatlan volt.) (furmintfan)

Istvándy Cabernet Sauvignon 2011

Az illat gyümölcsközpontú, a minimális éretlenséget simán be lehet tudni színesítő fűszernek – nekem legalábbis sikerült. Alapvetően frissnek hat, jó is inni: közepes a tanninja, a hossza és a sava is, zavarmentesen indul, úgy is búcsúzik. Nincs mit kötekedni: igazi egyszeregy-bor hétköznapi fogyasztásra hossztalanul, de legalább jóízűen. Sima 4 pont(cca. 2000 Ft, pincétől érkezett legjobb tudomásom szerint)

Meleg tónusú, erdei gyümölcsös illat, kis édesfűszerrel, feketecseresznyével, szederrel, borssal. Szépen indul a korty, kellemes gyümölcsösséggel (szeder, feketeribizli, meggy, málna) és némi vaníliás-feketeborsos fűszerességgel, viszont középtájra a gyümölcsösség kiürül és marad az egyébként mennyiségre nem túl sok tannin és egy kis étcsokoládé. 4p+ (furmintfan)

Weninger Cabernet Sauvignon 2012

Finom, izgalmas, sokszínű és közhelymentesített bor: az illat koncentrált, a kezdeti redukciógyanút hamar elhagyja, marad sok-sok gyümölcs szilvával, érintésnyi fűszerpaprikával. A korty vastag, de egyensúlyos. Egyetlen hibája a testéhez képest mennyiségileg több, de amúgy jó minőségű csersav. Az első bor, ami hosszban is mutat valamit. Remek, bármikor venném-innám, azaz pontszámilag 6 pont. (3980 Ft. Bortársaság)

Illatban eléggé koncentrált és összetett: ideális érettségben szedett savanyú fekete bogyós gyümölcsök, málna, szeder, szilva, fűszerek, kis grafit. Belekortyolva is jó koncentrációt és tömörséget mutat, a tannin még kicsit fiatalosan tapad, de összességében véve jó felépítésű bor. Szedres, feketeriziblis, savanyú fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres ízvilág jellemzi szájban is, leheletnyi gyantával. Kérdés hogy alakul majd az íze a korral. 6p (furmintfan)

Sauska Cabernet Sauvignon 2012

Nagyjából így kell megfogalmazni a fajta könnyűre hangolt arcát, a probléma csak az, hogy az elért cél semmilyen szinkront sem mutat az árral. Az illat tiszta, áradóan gyümölcsös: az erdei vonalon mozog, finom fűszerekkel megtámogatva, a paprika ezúttal szóba sem kerülhet. A korty talán ha közepes: sav-tannin arány rendben, egyik sem sok, a gyümölcs sem túl komplikált, épp csak jön, frissít és megy. Precíz munka eredményeként született élvezetes bor, de eltévesztette az árkategóriát. Stabil 5 pont. (cca. 3500 Ft volt, Bortársaság)

Eleinte tiszta és főleg fekete bogyós gyümölcsöket - szeder, feketeribizli, málna - idéző illatába idővel beköltözik egy kis savanyú, káposztás jegy is. A korty eleje lágy és sima, a savak rendben vannak, a picit darabos, tapadós tannin valahol kortyközép tájékán kezd el igazán dolgozni, viszont az utóízben csak ez marad. Ízre egyébként kellemesen gyümölcsös, szedres, málnás, feketeribizlis, kis vaníliával és fűszerekkel. Korrekt és izgalommentes, de ehhez mérten kicsit drága. 5p (furmintfan)

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2009

A régi idők hívószavai egy műfaji korlátokon belüli, de ahhoz képest modern bort takarnak. Meg is lepett. Az illat – bár épít a hordóra is – nem közhelyes, a gyümölcsök egyáltalán nem kerültek háttérbe, noha kétségkívül sok a fa. A túlérett erdei gyümölcsöt némi fülledtség zavarja csak, amúgy tiszta és vonzó. A korty tömör, nem túl lendületes, de rétegzett és szálazható, ráadásul a közepesnél hosszabb is. Elegáns, még magas szesz sincs, ami oldalba rúgjon (tizenháromfél összesen). Finom és gerés, ráadásul biztos pontnak is tűnik, szerettem. 6 pont. (cca. 4400 Ft volt, Bortársaság)

Egy kis termálvizes fülledtséget hoz az illata, mögötte hordófűszereket és lekvárosba hajló fekete bogyós gyümölcsöket találunk. Kóstolva sűrű, testes, kissé lágy, de szájban hosszan kitart. Tanninja közepesnél több, zsírós, szinte rágható. Szájban fekete bogyós gyümölcsök lekvárja, vanília, fűszerek és egy kis animális mellékíz jellemzik aromatikáját. 6p (furmintfan)

Szél Fiai Cellárium Peti-Fleur 2009

Cabernet sauvignonnak atipikus, vörösbornak zseniális. Marcipános aromákkal indít, némi oxigénnel viszont halomnyi gyümölcs szedhető belőle össze, elsősorban eper, szamóca és társaik. Vonzó, de közel sem vastag, inkább tűnik törékenynek és karcsúnak. A korty finom, lendületesen savas, veszettül csúszik, közben frissít és kényeztet. Pinot-szerű törékenység. Az utóízben némi sós fűszeresség figyel még be. Nagy formátumú, korlátokat feszegető, izgalmas vörösbor, maga mögött hagyja a teljes sort. Stabil 7 pontnál kevesebbel nem érné be. (cca. 4500 Ft volt emlékeim szerint, már kifutott, pincearon.hu)

Illatra teljesen elüt a sor többi tagjától: intenzív és édes, marcipánnal és erdei gyümölcsökkel. Kóstolva is kicsit édeskés, talán maradt is benne néhány gramm cukor. Arányos szerkezet, meggy, szeder, csokoládé és édesfűszerek. Nem kifejezetten fajtajelleges, de érdekes és izgalmas bor. 6p+ (furmintfan)

Pálffy Cabernet Sauvignon Válogatás 2011

Lehet a fajtából likőrt is csinálni? A viccet félretéve: nem az egyensúlyáról ismerszik meg, de egyrészt ez a bor mutatta orrban a legnagyobbat, másrészt van annyira izgalmas, hogy elkönyvelve hunyjunk szemet az esetleges hibák felett. Eszményi illat túlérett erdei gyümölcsökkel, okos hordóval, dohánnyal. A gyümölcsök kortyban is kitartanak (áfonyalekvár), de a mellé felépült tizenhatos szesz éget, méghozzá elég durván. Izgalmas és rendhagyó bor, nálam megüti a 6 pontos szintet. (3950 Ft, Bortársaság)

Talán a legszebb illat a sorban: jól definiált áfonyalekvár, szeder, fekete rizibli szintén leginkább lekváros formában, kis medvecukor és édesgyökér. A 16% alkohol szájban egyből beköszön, de a bor nagy testének köszönhetően nem annyira éget, hanem inkább kicsit az ízekre települ rá és kölcsönöz a bornak egy kis édességet. Ízében cassis, szederlekvár, cédrus, kávélikőr és étcsokoládé. 6p (furmintfan)

Villa Tolnay Primus 2007

A kóstoló előtt néhány nappal belefutottam vakon, az akkori minta korosnak tűnt, nem szerettem. Meglepő, de a sorban újra kóstolva túlhaladottságnak nyomát sem találtam. Az illat savanyú káposztával indít, ami képtelen teljesen kiszellőzni, be kell érni némi halványulással. Nem tobzódik a gyümölcsökben, de nem reménytelen a dolog: egyrészt a struktúra még mindig feszes, a tannin a közepesnél (és az optimálisnál) több, de szépen pörögnek a savak is. Hamar elhalkul, de tisztaságot hagy maga után. Kíváncsi lettem volna rá fiatalabban is. Erős 5 pont. (2950 Ft, Bortársaság)

Érett gyümölcsös illat, inkább a piros bogyós fajtákból. meggy, málna, szeder, cseresznye, mellette fűszerek, és egy érdekes fűszeres-édes illatjegy, ami leginkább párolt káposztára emlékeztetett. Szerkezetében inkább a savakra, mint a tanninra épít, arányos, jó felépítésű, sima textúrájú, szépen összecsiszolódott bor, piros bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel. 6p+ (furmintfan)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr917037563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2015.01.07. 10:55:39

A Pálffy félét régóta tervezem, most még égetőbb lett a leírás miatt a beszerzése :)

Heimann féle Stílgyak Syrah 09-nél éreztem hasonlót, az lényegében egy Syrah likőr volt, brutális alkohol mennyiséggel, barokkos töménységű ízvilággal.
Nekem bejönnek ezek a bortól "távolabb" eső megvalósítások.

Kopáncs 2015.01.07. 12:00:03

Én párat kóstoltam ezek közül, de egyik se hagyott túl mély nyomot bennem. Amúgy ebben az árkategóriában szerintem Figula CS-i a legjobbak.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.01.07. 16:18:18

Pálffyéktól a 2009-est nagyon szerettem, megnézem majd ezt a 11-est, érdekesen hangzik. Egyébként valahogy a magyar cabernet sauvignonok kimaradtak nekem az utóbbi időben, tavaly is csak egy-két felejthető palackkal volt dolgom

Octopus 2015.01.07. 20:16:28

Még a Csernyik szokott elég jó lenni, főleg az árához mérten (2K alatt). De a legutóbbi évjáratot még nem kóstoltam.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.07. 20:22:06

@Octopus: Köszi a tippet, Csernyikékkel már régóta tervezem az ismerkedést amúgy.

zoli 2015.01.08. 06:38:57

Egyfelől tudom, hogy nem reprezentetív a merítés, nem is állítottátok. Elmarad ezúttal a végkövetkeztetés, ahogyan írod, az általánosítás, ez is dícséretes. Amit meg bevezetőként írsz, mégiscsak azt jelzi, hogy igenis van visszacsatolás blogger/borvéleményformálók és borászok között, ez is pozitív (pl. a barrikot a címkén asszem egyedül a Gere Attila hagyta meg egy korszak mementójaként). Halkan megjegyzem, azért annyira nem csengett le és alkonyult be a kabszavnak, mint azt sejteni vélitek, a piac lassabban reagál/változik.
Ellenben egy kritikát megfogalmaznék, továbbra is hangsúlyozva, hogy tudom, hogy véletlenszerű a merítés, mindenestre a borfogyasztási szokásaitokról tán elárul egysmást (a vesszőparipám következik): a cabernet sauvignonra azért nehéz lenne ráfogni, hogy jobban áll neki a hűvösebb északias stílus, ilyesmivel legalábbis a nyugati, angolszászos tudásanyagban se találkoztam még. Szóval kicsit meglepőnek tartom, hogy még ebben a témakörben is ennyire alulreprezentált a Pannon Borrégió: semmi Szekszárd, egyedül két villányi bortársaságos óriás, Pécset, Tolnát most hagyjuk (pedig...). Nem beszédes ez szerintetek? Illetve, ha azt vesszük alapul, hogy nagyjából kiknek, milyen stílusú (korábbi?) borai végett hanyagoljátok az ország borvidékeinek ezen részét, sajnálatos, hogy az ebbe a sorba be nem állt, más szemléletmód mellett borászkodóknak is kijár ez a kegyvesztett státusz, akik végképp ártatlanok ebben a témakörben. Érintettségem nincs, nagyon neveket se sorolnék most, miután a kabszav, mint olyan kevésbé érdekel, kevésbé kóstolom, csak megjegyzem, hogy a műfaj kapcsán a fentebb felsorakoztatott borvidékek borai közül nekem nemigen jutna eszembe bedobni kabaré szovinyont a képzeletbeli bevásárlókocsimba. Lehet, hogy ez meg az én prekoncepcióm, de vállalom...

MádiN. 2015.01.08. 08:54:30

Vina Belje (Horváto.), ill. Plantaz (Montenegró) volt már a blogon?
Nekik szerepel a sauvignon bőségesen a szortimentben...és szenzációs mind2 pince, a belépő cab.sav. tételeik is zseniálisak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.08. 09:08:19

@zoli: A cabsav még mindig hihetetlen népszerűségnek örvend egységsugarú fogyasztói körökben, Villány-Szekszárd ebből él. A telepítéseket meg nem is lenne olcsó átállítani másik fajtára. És nem is teszik. Szóval egyetértek, a BDX fajtakörből nincsen kevesebb ma sem, mint 10 évvel ezelőtt.

De a borok sem jobbak, nem igazán látni a villányi-szekszárdi fejlődést. Unalmasabbnál unalmasabb borok, még jó, hogy a Bakonyi Péter, Wassmann, Hummel trió valamit letett az asztalra, még ha utóbbi erősen vitatható borokat készít is.

A villányiaknak beállt piaca van, az árak nem csökkentek, a Borfesztiválon túl - ami valljuk be egy populáris, piázós rendezvény az egységsugarúnak - nincsenek jelen sehol, nem mutatják meg magukat. Szerintem ez beszédes.

Én ma is iszok nagy néha villányi bort természetesen. Magam az ünnepek alatt egy pozitív és két negatív csalódáson is túl vagyok a borvidékkel kapcsolatban. De a pozitív csalódás sem olyan, hogy motiválna, hogy írjak róla.

Hűvös karakter + BDX: én pl. Bordeaux vagy Margaret River hűvösebb karakterét kifejezetten kedvelem a cabsavokban. Igaz persze, hogy ezek sem hűvös, inkább pl. Kaliforniához mérten "hűvösebb" vidékek, de Magyarországnál is hűvösebbek, főként a tenyészidőszak zömét jelentő július-augusztusban.

zoli 2015.01.08. 11:24:14

@akov: második etapoddal én erősen vitatkoznék, szerintem egyértelmű a változás. Még a villányi dinók egyes borai is nélkülözik már a fixált stílust. Azt a gazdasági haraikirit azért mégse várhatod el, hogy hordóízű whisky-kólából egy huszárvágással a Loire-menti stílusra nyargaljanak át (személy szerint attól is óvnám őket). Node nem is róluk akartam beszélni, épp azt hangsúlyoztam, hogy vannak itt egészen más kaliberű és filozófával dolgozó pincék. Legyenek akkor nevek is ezúttal a teljesség igénye nélkül: Ruppert, Müller János, Lelovits, Kvassay, Szemes, stb. Az általad említettt Bakonyi Péter borainak és filozófiájának magam is rajongója vagyok, a Wassmannék is leküzdütték a kezdeti stabilitási és bizonytalansági problémákat és javarészt nagyon szép tiszta, natúr borokat készítenek, a Hummelt kevésbé ismerem, de sztem kicsit Ráspi-Weninger jelenség: akad egy-két jó és eredeti, de többségében kányás tételekbe szaladtam bele.
Szekszárdon még több újabb gyöngyszemmel találkozni, szerintem stuktúra és ihatóság szempontjából egyetlen borvidékünk se nagyon képes ezekkel a borokkal versenyezni. Nem nagyon vagy igen ritkán olvastam Hetényi vagy Prantner borokról, Bősz Adrián, Tüske pince, Márkvárt, Németh Janó, esetleg Halmosi. Sokszor igen jó alap a Schieber, a Twickel alapokkal se lehet sokszor ár-érték arányban versenyezni, a legfrisebb emlékem most meg éppen Vesztergombi József kékfrankosa, ami egy igazi remekmű. Megint csak a teljesség igénye nélkül és a gyakrabban citált "nagyok" kihagyásával. Amúgy Tolnában és Pécs Duna-közeli löszös lankáin szintén remek pincék remek vörösboraival találkozni: előbbiből mondjuk Horváth pince, Grál pince, utóbbiból Planina, Eberhardt, Hárs. Szerintem bátran tegyetek néhány próbát, drágábbakat direkte nem is soroltam ide.

Nagyjából stimmel, hogy nemigen változik az árképzés (legalább nem emelkedik), bár ellenpéldákat is lehetne azért sorolni, de halkan megjegyezném, hogy mindenhonnan szépen zárkóznak fel melléjük.
Azzal se értek feltétlenül egyet, hogy nem mutogatják magukat. Ki mutogatja ma magát? Tokajon kívül?

Utolsó etapban azért Bordeaux-t hűvös(ebb)nek titulálni en bloc Mo-nál, egy kicsit khm-khm. Átlaghőmérséklet magasabb, napos órák száma több, az esetlegesen előfordulhat, hogy ritkábbak a hirtelen jött hőségnapok a nyári csúcsban, de ha neked ez lenne a bizonyság arra, hogy inkább egri meg soproni cabernet-ket favorizálsz, lelked rajta. Azért nézzünk már körül a világban, hogy hol termesztik nagyobb felületen a fajtát...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.08. 11:42:52

@zoli: Villány nem mutogatja magát, Szekszárd igen, van tavasszal egy össznépi bemutatójuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Személy szerint Szekszárdban nem hiszek. Nem hiszek a löszön termelt BDX fajtáknak. De én hajlamos vagyok fine wine szempontból szemlélődni, míg a mindennapok, iható, aszaltas-édeskés-lekváros boraira alkalmas Szekszárd, magas minőségre kevésbé. Vagy nem ezekkel a fajtákkal.

Bordeaux: persze, hogy melegebb, hiszen ott az óceáni kiegyenlítő hatás, no de Bordeaux-ban - pontosan ezért fogalmaztam így, hivatkozva a tenyészidőszak lényegi részére - a július és az augusztus, sőt a szeptember is hűvösebb, az olyan kánikulák, amelyek nálunk rendbe előfordulnak (2006, 2007, 2009, 2011, 2012, sőt 2013. augusztusa is), az ott ritka és a csapadék hiánya sem olyan kínzó.

Töltöttem egy pár napot sátorral St. Emilion környékén júliusban. Míg nappal meleg volt, de közel sem olyan meleg mint Provence-ben vagy Languedoc-ban északára kifejezetten hűvösre fordult az idő, és míg Provence-ben pl. nyáron 20-24 fok van éjszaka (pont mint nálunk a kánikulás időszakban), addig Bordeaux-ban már kell a hálózsák bőven. Ami pedig a borok összehasonlítását illeti, a bordeaux-i karaktere ezerrel hűvösebb a magyar cabernet-merlot karakternél, ami sokszor alkoholos és lekváros. Még a melegebb években is találsz a BDX-ekben kis zöldességet. A magyarokban meg a paprika már a lekvárral jön.

MádiN. 2015.01.08. 11:53:40

@zoli: no name pincék közül a Vitis vöröseitől térdeltem le, különösen a 09es merlot, abból 2 pakkot elfektettem odahaza :)

Danubiának 1-2 fehére tetszett. Tűzkőnek ár-érték arányban igen rendben vannak a borai, persze ezek minden napra való ivóborok.
Némethnek a 09es Syrah-ja szintén tetszett ez inkább megint csak likőr kategória volt, Sygno bikavére is remek.
Bősznek minden borát szívesen fogyasztanám újra.

Bakonyi iszonyat kedvenc.
Kvassay viszont nem fog tudni tőlem több pénzt kicsikarni, amiket kifogtam azok borzasztóak voltak...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.01.08. 12:37:27

@MádiN.: Plantaze egész pontosan. Nem emlékszem rá, hogy a blogon szerepeltek volna, de én tavaly nyáron (tehát még a borrajongós pályafutásomat megelőzően) jártam Montenegróban és 5-6 borukat kóstoltam az alap/középkategóriából, meg voltam elégedve.
Úgy tudom, hogy Bp-n a Montenegrói Gurman tart tőlük 1-2 bort, tervezem is már jó ideje, hogy beülök oda, csak valahogy mindig elmaradt.
Vina Belje borokból csak fehérekkel volt dolgom.

zoli 2015.01.08. 12:52:43

@akov: lesz Szekszárdnak egy ilyen bemutatója, ez volna a magamutogatás maga? Villánynak meg Villányi Franc-akciója volt, te jössz.
Ő izé, ne vegyed támadásnak, de a lösz és bordói fajták megállapításod egy elég leegyszerűsítő általánosítás. A "mindennapok, iható, aszaltas-édeskés-lekváros" borai meg önmagában oximoron. Nem ilyen fekete-fehérek a dolgok. Ettől függetlenül magam is úgy gondolom, hogy teljesen felülprezentáltok itthon (nem csak a Pannon Borrégióban!) a bordói fajták.

Nem tudom milyen tudásanyagra hagyatkozol, a végleseges minőséget, milyenséget befolyásoló tényező a szőlő esetében elsősorban a zsendüléstől számított időszak, az meg egyáltalán nem a nyári hónapokat jelenti a cabernet esetében.

Álljunk már meg egy szóra! Nem kevered te véletlenül a bevett szőlészeti és pincetechnológiai gyakorlatot a klimatikus hatásokkal? Itthon nem szokás 12,5% potenciális alkoholfokkal szüretelni és hosszabb ideig érlelni meg fektetni ezeket a borokat, márpedig elsősorban ebben rejlik a különbség.

@MádiN.: Vitis a jóárú technológiai vörösök szintjén teljesen okés. Danubiana (a fehérjeivel inkább) sztem simán versenyképes a csílei-ausztrál, német hanzavárosban palackozott sirázkabszavoknak, árban alatta, minőségben általában fölötte van. Kvassaytól én is inkább a fehéreket emelném ki.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.08. 13:12:23

@zoli: Nem értünk egyet sok mindenben. Azért az kicsit erős, hogy azt állítod, hogy BDX-ban 12,5%-ös szeszre szednek, majd fektetnek. Mindketten tudjuk, hogy a zöld cabernet-ből nem lesz semmi, hiába fekteted. Mo-n igen ritka (fehér holló szint) a 12,5%-ös cabsav, de még a 13,5%-ös sem igazán általános. BDX-ben a felmelegedés ellenére is elfordul, hogy tudnak szedni éretten 12,5%-13% pot. alkoholra alapanyagot biológiai érésben.

Miért, szerinted mikor zsendül a cabsav? Nem aug. elején véletlenül, amikor nálunk dög meleg van?

Nézd, kiforgathatod a szavaimat napestig, de én akkor is azt állítom, hogy a július-augusztus periódus igen lényeges a szőlő érése szempontjából nálunk is és BDX-ben is.

Tuti fix, hogy lenne mit javítani a szőlészeti módszereken itthon a cabsav-ot illetően (értve, hogy valószínűleg többet is ki lehetne hozni a fajtából), de a mi boraink akkor is melegebb karakterűek maradnak, mint a BDX-ek vagy Margaret Riverek.

zoli 2015.01.08. 13:44:02

@akov: Talán nem 12,5-13% a legtöbb bordói bor alkoholtartalma és nem érlelik jóval hosszasabban a borokat, mint itthon? Mert akkor komoly tévedésben élek. És hol mondtam én olyat, hogy ebből csak zöld holmit lehetne készíteni (itt vagy ott)?

Inkább augusztus második felétől-végétől kezdődik a zsendülési fázisa, jellemzően aug. 20-tól már lecsengtek idehaza a hőségnapok.

Hol forgatom ki a szavaidat?
Az alábbi megállapítást tettem (szerintem tök illedelmesen) : még egy jellemzően déliesebb (még egyszer: nézzünk utána jellemző termőhelyeinek) karakterű szőlőfajta kapcsán is inkább észak után nyúltok.
Később azért az is kiderült, hogy nem alaptalanul gondoltam, hogy ellenérzéseid/(-itek?) vannak a Pannon Borrégióval szemben, ami szerintem túlhaladott általánosságokon alapul. Mindenesetre adtam pár tippet, de természetesen azt iszol és gondolsz, amit jónak tartasz.

Tartom továbbá, hogy a magyar és a bordói bordóik között a markáns különbséget a szőlészeti- és borászati gyakorlat jelenti, nem eltagadva természetesen a klimatikus adottságokat se.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.08. 14:54:59

@zoli: Még sem sikerült senkinek sem itthon a BDX borokat megközelítő karakterű bort készítenie. Talán egy szerencsétlen lett volna csak ebben az országban, aki eltalálta volna szőlészetileg-borászatilag.

zoli 2015.01.08. 15:30:13

@akov: ezt se mondanám feltétlenül. De még a te hipotézised szerint is összejöhetett volna egy enyhébb nyárral, hosszabb tenyészidőszakkal, hasonló csapadék mellett hasonszőrű talajon (bár ez utóbbi ugye a tudomány mai állása szerint nemigen számít:)), hiszen volt már ilyesmi a kalendáriumban.
Hanem én nem nagyon tudok olyasvalaikről kis hazánkban, aki mondjuk most dobja piacra a 12,5-13 alkoholtartalmú 2008-2010-es évjaratát (talán az egri Tóth István, mi lehet vele mostanság?) ...ehhez képest már a 2013-asok is szállingóznak lassan.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.08. 16:04:11

@zoli: Számít természetesen a talaj, de nem köves lesz a bor. :D Egyébként meg van Mo-on BDX-hez hasonló folyami öntéstalaj, pl. az Észak-Alföldön, a Dunához közel. Nyilván ezt szemre mondom. Kíváncsi lennék van-e vkinek ott cabernet-je, tisztességesen művelve és borászkodva.

zoli 2015.01.08. 20:31:07

@akov: természetesen az csak a hívók kifugurázásának hozadékaképpen került be a köztudatba, hogy a kis bazaltocska vagy éppen zeolitszemcse dirktbe vándorol fel a szőlőbe, ilyet nem mondtam és értelmes embertől se hallottam. Azt viszont, hogy milyen felvehető tápanyagok, milyen mennyiségben vannak jelen a talajban és mindez kihat a szőlő élettanára, az erjedés lefutására és igen, a születendő bor ízére, olyat inkább.

Én sokkal inkább fontosnak tartanám, ha mindenáron bordói és külön kabszavos feltételeket szeretnék az ültetvényemen, hogy relatíve szegényebb talaj legyen, ideális vízháztartással (jó áteresztéssel, de ne száradjon ki) és magas mésztartalommal. Villányban bőven akad ilyen, de sajnos túl sok helyütt nem ehhez hasonló területekre került. Klónokat most nem keverem ide. A szekszárdi lösz valóban túlontúl zsíros, viszont kifejezetten magas a mésztartalma, ha már mindenáron bordói, én a merlot-kat jobban szeretem onnan, ellenben a magyar termesztési és piaci gyakorlathoz stílusában illeszkedik ez (édesebb tannin, simább, gyümölcsösebb, hamarabb kész van a bor) is.
Az Alföldhöz mérten külön erénye a Pannon Borrégiónak, hogy több a csapadék és enyhébb a nyár, de a tél is. Ettől függetlenül ott is akad egy csomó ideális felület a fajta termesztéséhez.
süti beállítások módosítása