Miközben az elmúlt időszakban részben direkt, részben a szokatlan borfogyasztási belassulásom következtében összehordtam egy jelentékeny mennyiségű magyar cabernet sauvignont, azon gondolkodtam, hogyha ez így majd összeáll egy képpé, és egyszerre hágunk majd nyakára mindnek, akkor az lesz-e annyira érdekfeszítő közönségileg, mint mondjuk személyesen nekem. Úgy értem: a szőlőfajta kissé kicsúszott a hazai borközvélemény (és a borászok) gyújtópontjából. Érdektelenné vált, elhasználódott. A múlt agyonhordózott paprikás mazsoláit délen többnyire már alapanyagkorban küldik rozénak, vagy tolnak belőle valami modern bisztróbort több-kevesebb sikerrel, majd utána a jelen nagyítóját a szomszéd cabernet franc felé fordítva mernek nagyobbat álmodni, mint a valóság pillanatnyilag. Nem is beszélve arról, hogy a hordóvanília sem olyan cool már, mint a kilencvenes években.
Úgy gondolom, hogy a hitelméleten túl azért nyilván van oka annak, hogy testületileg fordultunk el a fajta fajtaborban történő megfogalmazásától, ugyanakkor számolni még mindig lehet és kell is vele, ha hazai vöröspalettát nézem, így egy nagyobb-vegyes sauvignon-szemle azért mindenképpen indokolt, időszerű. Elöljáróban csak annyit: azon túl, hogy a torokégető kóstolósor után egy ideig biztos nem fogok vágyni egy jó palack cabernet sauvignonra, az általánosítás – mint mindig – itt is felesleges, értelmetlen. A soron furmintfannal préseltük át magunkat, így a szokásos négykezes beszámolóval mondunk híreket, jókat és rosszakat egyaránt.
Feind Cabernet Sauvignon 2011
Megpróbálkozik a fajta csavarzáras, könnyű ivóborra hangolt változatának alaphangjain szólni, de nem sikerül neki: csupasznak tűnik, villantja a paprikás jegyeket nyersen és durván, gyümölcs ugyanakkor alig szorult bele (vagy csak ellopta az idő). Vékony, koncentrációt nyilván hírből sem ismer, tanninja poros, szárít. Rövid, de addig sem túl jó, ráadásul van itt valami rusztikus savanya is, ami nem épp komfortérzet-javító. Nagyjából 3 pont, de nem szeretnék repetát belőle. (cca. 1300 Ft, hiperek)
Eleinte kicsit zárkózott az illat, némi savanykás tejes fedettséggel, majd egy kis paprikát érezni, a gyümölcsösség - ha volt - a múlté. Kóstolva elég intenzív savakkal nyit, maga a korty viszont vékony, gyors lefutású és kissé üres. Tanninja nem túl sok, ami viszont van, az nem szép: tapadós és nyers. Paprika, kevés porrá aszalt gyümölcs, és érintésnyi csokoládé mellett van egy éretlen zöldes vonal is az ízében. 3p/4p (furmintfan)
Juhász Testvérek Pincészete Sauvignon 2011
A címke jól ellenpontozza a közszájon forgó kabernetezést: sauvignon, se több se kevesebb. Múltidéző bor: hozza a hűha-lekvárosságot közhelygyümölcsökkel, beüt némi joghurt is – utóbbit nem tudom hova tenni. A paprikát jóformán kinapoztatták belőle: minimális fűszer van, tompa gyümölcsök, korrekt hordó, lágy savak, mondhatni beépült, de közel sem kiművelt tanninok. Kis pénz, kis foci, de legalább a kapufát eltalálja. Az is valami. Kompromisszummentes 4 pont. (cca. 2000 Ft, tipikusan hiperek)
Túlérett-lekváros fekete bogyós gyümölcsök uralják nem túl intenzív illatát, mekete bogyós gyümölcsök lekvárja és némi zselés-cukorkás édesség határozza meg ízét is, egy kevés fűszerrel körítve. Alkoholja finoman melegít, a tannin finomszemcsés, és a testhez képest kicsit sok. Korrekt mindennapi bor. 4p (furmintfan)
Ikon Pincészet Cabernet Sauvignon 2009
Bünti a javából: dől a pohárból az illóval támogatott brett, nincs az a tolerancia, ami rendben találná. Az éretlen zöldpaprikáért be kell indítani a pohárcentrifugát, kérdés, hogy érdemes-e. A korty egyszerre zöld és körömlakklemosóval támogatott módon érett-lekváros, disszonáns, a tannint érzésre kocsány támogatta, nem is kevés. A szárazpróbán beköszönő kiszellőztethetetlen trágyaszagot már kár is lenne említenem. Ez így gyengécske 2 pont, a vastagítás a palack sorsának ismeretlensége miatt most elmarad. Erős a gyanúm ugyanakkor, hogy ez a tömény elegancia és kifinomultság nem a spájzban szökött a palackba.
Csatornás, istállós illat, egy kevés lakkal és festékkel, nyomokban savanyú fekete bogyós gyümölcsökkel. Sajnos kóstolva sem sokkal jobban a helyzet: egyszerre savanyú és édeskés, túlérett és zöld, némi fekete bogyós karakterrel, reszelős, éretlen tanninnal. (A bort kaptam, fogalmam sincs, hogy volt tárolva, de ez a palack ihatatlan volt.) (furmintfan)
Istvándy Cabernet Sauvignon 2011
Az illat gyümölcsközpontú, a minimális éretlenséget simán be lehet tudni színesítő fűszernek – nekem legalábbis sikerült. Alapvetően frissnek hat, jó is inni: közepes a tanninja, a hossza és a sava is, zavarmentesen indul, úgy is búcsúzik. Nincs mit kötekedni: igazi egyszeregy-bor hétköznapi fogyasztásra hossztalanul, de legalább jóízűen. Sima 4 pont. (cca. 2000 Ft, pincétől érkezett legjobb tudomásom szerint)
Meleg tónusú, erdei gyümölcsös illat, kis édesfűszerrel, feketecseresznyével, szederrel, borssal. Szépen indul a korty, kellemes gyümölcsösséggel (szeder, feketeribizli, meggy, málna) és némi vaníliás-feketeborsos fűszerességgel, viszont középtájra a gyümölcsösség kiürül és marad az egyébként mennyiségre nem túl sok tannin és egy kis étcsokoládé. 4p+ (furmintfan)
Weninger Cabernet Sauvignon 2012
Finom, izgalmas, sokszínű és közhelymentesített bor: az illat koncentrált, a kezdeti redukciógyanút hamar elhagyja, marad sok-sok gyümölcs szilvával, érintésnyi fűszerpaprikával. A korty vastag, de egyensúlyos. Egyetlen hibája a testéhez képest mennyiségileg több, de amúgy jó minőségű csersav. Az első bor, ami hosszban is mutat valamit. Remek, bármikor venném-innám, azaz pontszámilag 6 pont. (3980 Ft. Bortársaság)
Illatban eléggé koncentrált és összetett: ideális érettségben szedett savanyú fekete bogyós gyümölcsök, málna, szeder, szilva, fűszerek, kis grafit. Belekortyolva is jó koncentrációt és tömörséget mutat, a tannin még kicsit fiatalosan tapad, de összességében véve jó felépítésű bor. Szedres, feketeriziblis, savanyú fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres ízvilág jellemzi szájban is, leheletnyi gyantával. Kérdés hogy alakul majd az íze a korral. 6p (furmintfan)
Sauska Cabernet Sauvignon 2012
Nagyjából így kell megfogalmazni a fajta könnyűre hangolt arcát, a probléma csak az, hogy az elért cél semmilyen szinkront sem mutat az árral. Az illat tiszta, áradóan gyümölcsös: az erdei vonalon mozog, finom fűszerekkel megtámogatva, a paprika ezúttal szóba sem kerülhet. A korty talán ha közepes: sav-tannin arány rendben, egyik sem sok, a gyümölcs sem túl komplikált, épp csak jön, frissít és megy. Precíz munka eredményeként született élvezetes bor, de eltévesztette az árkategóriát. Stabil 5 pont. (cca. 3500 Ft volt, Bortársaság)
Eleinte tiszta és főleg fekete bogyós gyümölcsöket - szeder, feketeribizli, málna - idéző illatába idővel beköltözik egy kis savanyú, káposztás jegy is. A korty eleje lágy és sima, a savak rendben vannak, a picit darabos, tapadós tannin valahol kortyközép tájékán kezd el igazán dolgozni, viszont az utóízben csak ez marad. Ízre egyébként kellemesen gyümölcsös, szedres, málnás, feketeribizlis, kis vaníliával és fűszerekkel. Korrekt és izgalommentes, de ehhez mérten kicsit drága. 5p (furmintfan)
Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2009
A régi idők hívószavai egy műfaji korlátokon belüli, de ahhoz képest modern bort takarnak. Meg is lepett. Az illat – bár épít a hordóra is – nem közhelyes, a gyümölcsök egyáltalán nem kerültek háttérbe, noha kétségkívül sok a fa. A túlérett erdei gyümölcsöt némi fülledtség zavarja csak, amúgy tiszta és vonzó. A korty tömör, nem túl lendületes, de rétegzett és szálazható, ráadásul a közepesnél hosszabb is. Elegáns, még magas szesz sincs, ami oldalba rúgjon (tizenháromfél összesen). Finom és gerés, ráadásul biztos pontnak is tűnik, szerettem. 6 pont. (cca. 4400 Ft volt, Bortársaság)
Egy kis termálvizes fülledtséget hoz az illata, mögötte hordófűszereket és lekvárosba hajló fekete bogyós gyümölcsöket találunk. Kóstolva sűrű, testes, kissé lágy, de szájban hosszan kitart. Tanninja közepesnél több, zsírós, szinte rágható. Szájban fekete bogyós gyümölcsök lekvárja, vanília, fűszerek és egy kis animális mellékíz jellemzik aromatikáját. 6p (furmintfan)
Szél Fiai Cellárium Peti-Fleur 2009
Cabernet sauvignonnak atipikus, vörösbornak zseniális. Marcipános aromákkal indít, némi oxigénnel viszont halomnyi gyümölcs szedhető belőle össze, elsősorban eper, szamóca és társaik. Vonzó, de közel sem vastag, inkább tűnik törékenynek és karcsúnak. A korty finom, lendületesen savas, veszettül csúszik, közben frissít és kényeztet. Pinot-szerű törékenység. Az utóízben némi sós fűszeresség figyel még be. Nagy formátumú, korlátokat feszegető, izgalmas vörösbor, maga mögött hagyja a teljes sort. Stabil 7 pontnál kevesebbel nem érné be. (cca. 4500 Ft volt emlékeim szerint, már kifutott, pincearon.hu)
Illatra teljesen elüt a sor többi tagjától: intenzív és édes, marcipánnal és erdei gyümölcsökkel. Kóstolva is kicsit édeskés, talán maradt is benne néhány gramm cukor. Arányos szerkezet, meggy, szeder, csokoládé és édesfűszerek. Nem kifejezetten fajtajelleges, de érdekes és izgalmas bor. 6p+ (furmintfan)
Pálffy Cabernet Sauvignon Válogatás 2011
Lehet a fajtából likőrt is csinálni? A viccet félretéve: nem az egyensúlyáról ismerszik meg, de egyrészt ez a bor mutatta orrban a legnagyobbat, másrészt van annyira izgalmas, hogy elkönyvelve hunyjunk szemet az esetleges hibák felett. Eszményi illat túlérett erdei gyümölcsökkel, okos hordóval, dohánnyal. A gyümölcsök kortyban is kitartanak (áfonyalekvár), de a mellé felépült tizenhatos szesz éget, méghozzá elég durván. Izgalmas és rendhagyó bor, nálam megüti a 6 pontos szintet. (3950 Ft, Bortársaság)
Talán a legszebb illat a sorban: jól definiált áfonyalekvár, szeder, fekete rizibli szintén leginkább lekváros formában, kis medvecukor és édesgyökér. A 16% alkohol szájban egyből beköszön, de a bor nagy testének köszönhetően nem annyira éget, hanem inkább kicsit az ízekre települ rá és kölcsönöz a bornak egy kis édességet. Ízében cassis, szederlekvár, cédrus, kávélikőr és étcsokoládé. 6p (furmintfan)
Villa Tolnay Primus 2007
A kóstoló előtt néhány nappal belefutottam vakon, az akkori minta korosnak tűnt, nem szerettem. Meglepő, de a sorban újra kóstolva túlhaladottságnak nyomát sem találtam. Az illat savanyú káposztával indít, ami képtelen teljesen kiszellőzni, be kell érni némi halványulással. Nem tobzódik a gyümölcsökben, de nem reménytelen a dolog: egyrészt a struktúra még mindig feszes, a tannin a közepesnél (és az optimálisnál) több, de szépen pörögnek a savak is. Hamar elhalkul, de tisztaságot hagy maga után. Kíváncsi lettem volna rá fiatalabban is. Erős 5 pont. (2950 Ft, Bortársaság)
Érett gyümölcsös illat, inkább a piros bogyós fajtákból. meggy, málna, szeder, cseresznye, mellette fűszerek, és egy érdekes fűszeres-édes illatjegy, ami leginkább párolt káposztára emlékeztetett. Szerkezetében inkább a savakra, mint a tanninra épít, arányos, jó felépítésű, sima textúrájú, szépen összecsiszolódott bor, piros bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel. 6p+ (furmintfan)