A Borkollégium „Nagy mesterek hordóiból” című kóstolósorozatából természetesen nem maradhatott ki a Szepsy Pincészet. A novemberi kóstoló meghirdetését követően nem sokkal, már nyáron teltházas volt. Az óriási érdeklődésre tekintettel a Borkollégium kóstolóterme helyett az Andante Borpatika adott helyet az eseménynek. Szepsy István sajnos nem tudott eljönni az estre, így Mészáros Gabriella ezúttal egyedül mutatta be a borokat.
Időben visszafelé haladtunk a 2012-es évjárattól. A kóstoló második felében több évet átugorva jutottunk el a dűlős száraz furmintok ősatyjáig, végül a szamorodni aktuális évjáratával zártuk a sort.
Nem hiszem, hogy szükség lenne a pincészet és a borász bemutatására, de néhány aktuális dologról azért érdemes szót ejteni. Az egyik legfontosabb változás a Szepsy Pince életében az acéltartályok hadba fogása: a 2013-as évjárattól már nem csak hordóban, hanem tartályban is erjednek borok. Szepsy István lassan faggatni kezdi a tállyai dűlőket is, a 2012-es Furmint alapanyagának egy részét már a Hasznos termése adta. A Király kikerült a szortimentből, mert a borász nem volt maradéktalanul elégedett a dűlőből készített hárslevelű borok minőségével, így ebből a tételből a 2010-es volt az utolsó évjárat.
Birtok furmintokkal kezdtünk, majd a dűlős borokkal lépegettünk visszafelé az időben. A 2011-es borok sajnos nem muzsikáltak túl szépen, viszont talán némi meglepetésre a 2010-es évjárat borai hozták a legjobb formát aznap este.
Szepsy Furmint 2012
50%-ban a Szent Tamás, 30%-ban a Nyúlászó, 20%-ban a tállyai Hasznos termése alkotja. Édeskés illatában körte, birsalma, őszibarack, édesfűszerek, vanília, szegfűszeg dominál. A kelleténél kissé melegebben kaptuk, ami jobban kihangsúlyozta az emelkedett alkoholt. Az évjáratnak köszönhetően kevéssé lendületes, édeskés, inkább szétterül a szájban, a szélesebb, lágyabb savak mellett 6 g/l maradékcukor is gömbölyíti, de lustának azért nem nevezném. Íze az illatra rímel: körte, birsalma, nyári alma, vanília, szegfűszeg, sok fűszer, pici só, fanyar lecsengés. Hidegebben is kóstoltam már, akkor jobban tetszett, most 6p. (5950 Ft - Bortársaság)
Szepsy Furmint 2011
Fülledtséggel, kis gumival, szúrós redukcióval nyit az illat, szellőzés után pici petrol, vaj, toast-os aromák következnek, gyümölcsösség épp csak nyomokban. Szerkezete elég jó egyensúlyt mutat, az egyenes savak stabilan kitartanak, az alkohol csak kicsit emelkedett, enyhe cseresség is érezhető, de a szikár vázra elég kevés díszítés jutott. A korty elejében termálvizes, citrusos, némi halványuló neutrális fehér húsú gyümölcsösség jelenik meg, majd a korty kissé megbicsaklik, végül toast-os, vaníliás, gyógyfüves jegyek jutnak szerephez a második felében. 5p
Szepsy Furmint 2010
Az első palackunk dugós volt, szerencsére jutott a másikból. Visszafogott, hűvös karakter, neutrális fehér húsú gyümölcsök, alma, vanília, méz és kicsi tea. Hosszan tartó, feszes savak és utóíz, lineáris, egyenes szerkezet, csavarok és komolyabb koncentráció nélkül. Ízében fehér húsú gyümölcsök, vanília, sós citrom, finom fa. 5p+
Szepsy Nyúlászó 2011
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály. Hasonlóan fülledt, mint a 2011-es Furmint: nehezen kiűzhető, szúrós illatjegyek, savanyúkáposzta, termálvíz. Hosszú szellőzés után mutat fűszereket, érett fehér húsú gyümölcsöket. Idővel megjelennek a muskotály aromái is: szőlő, keleti fűszerek, boróka. Szerkezete egyensúlyban van, de nem különösebben tömör, lecsengése közepes hosszúságú. Ízében minimális mérsékelt égövi gyümölcs, vanília, zöldfűszerek, kis toast, vaj, majd jó idő elteltével itt is megérkezik a muskotály fűszeressége. 5p (7550 Ft - Bortársaság)
Szepsy Úrágya 2011
Enyhe fülledtséggel nyit ez is, de viszonylag gyorsan kiszellőzik, ezután visszafogott körtés, sós, fűszeres jegyek jelennek meg. Testes bor, széles savakkal, a korty tartalmas, telt, selymes, a 2011-esek közül mégis ez mutatja a legjobb egyensúlyt. Markáns sós-kövesség mellett sós citrom, kevés őszibarack, vanília, gyógynövények és édesfűszerek keretezik a szerkezetet, a finis környékén kevés vajjal, pörkölt aromákkal. 6p
Szepsy Király 2010
Illata tiszta, hozza a fajta jegyeit egy kevés késői szüretes árnyalattal: méz, virágok, vanília, édesfűszerek, őszibarack, leheletnyi viaszosság. Kifejezetten lendületes, hosszan tartó savai vannak, a korty öblös, tartalmas, ízében őszibarack, citrusok, pici vaj, zöldfűszerek az oregánós-kakukkfüves fajtából, majd egy kevés kamilla. Egy kis komplexitás és koncentráció hiányzik a klasszis szinthez, de így is az aznapi száraz sor egyik legjobbja. 6p+
Szepsy Szent Tamás 2010
Az első palack itt sem volt tökéletes, nagyon fedett, tompa volt az illata. A második palack érezhetően jobb volt, az illatban édes gyümölcsökkel és édesfűszerekkel, őszibarackkal, sós-köves jegyekkel. Tömör, feszes szerkezet, rétegzett korty, citrusok, sós-köves ásványosság, őszibarack, vanília, majd idővel trópusi gyümölcsök is megjelennek, a korty vége felé pedig egy gyógynövényes vonal is bekúszik a képbe. 6p+
Szepsy Szent Tamás 2006
Már a tercier aromák kezdik átvenni az uralmat illatban: petrol, méz propolisz, aszaltas édes gyümölcsök. Nagy testéhez képest savai már lágyak és rövidek, az alkohol kissé magasnak hat. Ízében sült alma, aszalt barack, némi fűszer és só, majd fanyar lecsengés. Van még benne tartalom, tartalék viszont már nem túl sok. A levegővel való hosszasabb érintkezés sem válik előnyére. Tartja még magát, de érezhetően öregszik és az oxidáció is megcsípte már. 5p
Szepsy Urbán 2006
Sötét színű, illatban érettséget és oxidációt mutat: konzerv-kukorica, aszalt gyümölcsök, reszelt alma, mazsola, édesfűszerek, karamell, vanília. Szájban lágy, savai kezdenek kifogyni alóla, felülete picikét cseres, a maradékcukortartalom kilóg a kortyból. Ízében reszelt és sült alma, mazsola, fűszerek, finom fa. Úgy tűnik, hogy ez a palack lassan útja végére ér. 4p
Királyudvar Úrágya 2000
A Legenda, a 0. kilométerkő a dűlőszelektált száraz furmintok útján. A tervek szerint édes bornak indult, de szárazra erjedt ki, a többi pedig már történelem. Akov 2 éve kifogott egy remek állapotban lévő palackot, talán az azóta eltelt idő, talán a palackvariáció, talán mindkettő, de hasonló katarzisról nem tudok beszámolni, bár a bor korát meghazudtolóan tartja magát.
Érett illat, kis konzerv-kukoricával, petrollal, mézzel, avarral és dohánnyal, csipetnyi aszalt gyümölccsel. Olajos, telt, sűrű textúrájú bor, nagy testtel, pici maradékcukorral. A simára csiszolódott, közepes mennyiségű savak már lágyulnak, de még dacolnak az idővel, az alkohol bizony nem kevés - 15% -, kicsit fűti is a kortyot, de a bor nagyságába ez még bele is fér. Gazdag ízében is a mézes, dohányos, avaros vonalat kapjuk, némi fűszerrel, birsalmasajttal és sós lecsengéssel. Korához képest mindenképpen jó állapotban van. 6p
Szepsy Szamorodni 2009
Vonzó illatában kajszilekvár, narancslekvár, mandarinolaj, trópusi gyümölcsök, karácsonyi fűszerek és narancshéj. Gömbölyű savai és a 170 g/l maradékcukor mellett arányait illetően kissé édesség-hangsúlyos, közepesen tömör, de kétségtelenül gazdag. Kifejezetten finom, bár intenzitásban van feljebb: felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, narancshéj, fűszerek, kis tejcsokoládé. A 2008-as előd gazdagságához és szerkezetéhez nem ér fel, de összességében véve szép. 7p (9550 Ft - Bortársaság)
A kóstolóra saját költségemen látogattam el.