A Borrajongó

Németország fehérben a rieslingen túl

2014. november 24. 06:00 - drbarta

Ha meghalljuk, hogy német fehér bor, akkor ösztönösen a riesling ugrik be. Nem túlzás kijelentenem, hogy amíg sok száz rajnai rizlingen vagyok túl, addig ha meg szeretném számolni a tőlük eddig kóstolt egyéb fajtájú fehéreket szinte elegendő az egy kezemen található ujjakat igénybe venni. Pedig, ha kicsit utánaolvasunk, akkor azt szűrhetjük le, hogy nem feltétlen kell lesajnálni ezeket se, tehát nem arról van szó, hogy a riesling árnyékában leledzik néhány megtűrt, de túl sokra nem hivatott szőlőfajta, sőt ma azokat a német borvidékeket tartják a legizgalmasabbnak, ahol a megszokott rieslinges mederből kilépve egyéb műfajokban is meglepő minőségek születnek.

DSC01126.JPG

A kóstoló megszervezéséhez végső lökést egy Tar Feritől vásárolt Mosbacher Weissburgunder adta meg. Egész más ízjegyekkel, felépítéssel hozta a zamatosságot és az elvárt tisztaságot, újszerű élmény volt. Nem sokkal később már bújtam a webshopokat és sikerült összerakni egy sort felvonultatva öt fajtát, illetve öt borvidéket. Nagyjából 10 és 30 Euro közötti kategóriában próbálkoztunk, haladva egyre magasabbra az árat tekintve, évjáratban meg egyre lejjebb

GermanyWineRegions.jpg

A térkép forrása:www.wineuncorked.ie

Wittmann: Scheurebe 2013

Rheinhessen, Westhofen.  Nagyon magasan jegyzett családi pince, a 60-as években alapították, de 1663-ból is vannak írásos feljegyzések a Wittmannok elkötelezettségéről a szőlő és bortermelés irányába.  Ma 25 hektár összterület, 1990 óta organikus, majd 2004-től biodinamikus szemlélet. Általánosságban spontán erjednek a borok részben nagy fahordókban, részben tartályosak. Legnagyobb dobásai a pincének a különféle dűlőszelektált száraz rieslingek, ennek a műfajnak anno az egyik úttörői is voltak, de egyéb fajtákkal is foglalkoznak. Burgundi fajták (pinot blanc, gris, noir, chardonnay) silvaner, scheurebe. Több szintű szortiment, birtokborok, település-szintű borok, fajta-válogatások, grosses gewachs-ok. Jelen borunk a bázist képező birtokborok közül való. 10 Euro. A honlap szerint a szommeliék bennfentes tippje egzotikus világával, tiszta zamatosságával.

Megnyerő, színes illat, citrusok garmadája, lime, mandarin, vérnarancs, plusz zöldalma, mangó, licsi. Közepes test, tisztaság, áttetszőség. Ízeit tekintve itt is jön az egzotikus gyümölcskosár, ugyanakkor a bor hangulata mégis roppanósan hűvös. Nagyon tetszik. Hatalmas szerkezetet persze nem kell keresni, olyan közepes súlyú, hosszúságú anyag, de újszerűségével, vagányságával nálam elérte a 6 pontot. Megvenném újra.

 

Alexander Laible: Grauburgunder SL 2013

Baden Németország legdélibb borvidéke, Elzász magasságában található, attól a Vogézek válaszják el, ezért azok védelme nélkül hasonló hőmérsékleti adottságok mellett több a csapadék.   Németország többi részével szemben erre felé a fehérborok nagyobb testűek, szárazak és általában fahordóban érleltek. A Laible név 13 generáció óta bortermeléssel foglalkozó családot takar. A jelen generációt képező testvérpár közül Andreas a szülői birtokot, míg jelen borunk termelője, Alexander egy teljesen új borászatot indított el 2007-ben, miután  másodunokatéstvére eladta neki saját területeit. A szőlőtároló konténerek és hordók között felnövekvő fiatalember bemutatkozása jól sikerült, 2009-ben a Gault Millau-ban már az év felfedezettje volt. A jellegzetes badeni felhozatalnak megfelelően riesling, pinot gris, weissburgunder, chardonnay, valamint spatburgunder fajtákkal dolgozik a piramis minden szintjének megfelelő borokat előállítva, nagyjából 10 és 30 Euro között. Jelen borunk 15 Euro, a sok jelölés közül az SL, azaz selection.

Tiszta, lehet mondani tipikus szürkebarát-illat almával, gyógynövényekkel, édeskés fűszerekkel és bár nem ismerjük a vinifikációt de felsejlik némi nagyon okosan használt hordó is. Szájban nagy testű, de nem csak glicerint és lustaságot mutat, mint sok eddig kóstolt szürkebarát, hanem határozottan izmos és intenzív ízű. Szemrevaló súlyú, sűrűségű szerkezet, remek, határozottan vibráló savkészlet, szép hosszú lecsengés. Meglepően jó volt, talán a legjobb szürkebarát eddig, kár hogy ezt a titulust még ma este elvesztette:) . Eléri a 7 pontot.  Megvenném újra.

 

Dönnhoff: Weissburgunder-S 2013

A Dönnhoff nevet szerintem nem igazán kell bemutatni, sokszor szerepeltek a blogon, meg egyáltalán Németország egyik legismertebb pincészete 200 évre visszanyúló bortermelői gyökerekkel. A 25 hektáros birtok 80%-án riesling terem, a maradék 20%-on osztozik a weissburgunder és grauburger. Jelen borunk a fajtát tekintve válogatás tétel. Nagyon érett, de egészséges alapanyagból nyert must 1200 literes német tölgyfahordóban erjed és érlelődik 6-9 hónapig finomseprőn tartva.20 Euro.

Nehezen nyíló illat. Érett, de eleinte semlegesebb gyümölcsösség, 1200 liter ide, vagy oda, de határozottan érezhető fahatás. A visszakóstolásoknál viszont már nem igazán tűnt fel a hordó (mivelhogy a Von Winning után következett), illetve nyitottabb sültalmás-kajszis-sütőtökös világában pedig kezdtem látni fantáziát. Telt, édeskés ízű korty. Krémes konzisztencia, közepesnél koncentráltabb alapanyag. Picit lágy savak, de mégis van bennük némi játékosság, ahogy kísérik a közepesnél hosszabb lecsengést. Nálam  6 pont , de elnézve a társaságot megvolt a rajongótábora, akiknél nem feltétlen volt gyengébb az előző és a soron következő tételnél.

 

Mosbacher:  Sauvignon Blanc „Fumé”  2013

1920-ban Richard Mosbacher által alapított borászat, ma unokája Sabine és annak férje Jürgen irányítja. Elsősorban tartalmas, kemény, csontszáraz, hosszú életű rieslingjeiről híresek, a 19 hektár 80%-án ez a fajta terem. A fenn maradó 20%-on osztozik a többi, nevezetesen pinot blanc, tramini, sauvignon blanc, illetve vörösek is, merlot, pinot noir és dornfelder.  500 literes hordókban erjedt és érett. Seprőn tartás, szűretlenül palackozás. 7 ezer HUF környékén rémlik a finewines.hu - nál. 

Kitöltve látszik némi opálosság feltehetőleg a szűretlenség végett. Nagyon intenzív és mélyről jövő illat. Érett trópusi gyümölcs-kavalkád, buja zöldnövényi karakter. Nagy testű korty, kényeztetően vastag gyümölcsösség és sok-sok egyéb zamat megtámogatva érzet alapján jó félszáraznyi maradékcukorral. Szerkezetileg tömör, elegendő masszív anyaggal, hogy a lehengerlés jó hosszan történhessen. Fajsúlyos, érett savak kísérik, talán lehetnének kicsit feszesebbek, de az meg lehet, hogy épp ennek a hájjal kenegetős stílusnak a rovására menne. Fííínom, megvenném újra. 7 pont.

 

Horst Sauer: Escherndorfer Lump  Silvaner GG 2012

Franken, avagy Franconia Bajorország leginkább észak-nyugati részén található, távol a  tradicionálisan „borosabb” blokkjától Németországnak, ez inkább már a sörösebb rész. A Majna folyó mentén vannak a szőlős övezetek, fehér borok terén itt érdekes módon a silvaner adja a legnagyobb borokat, nem pedig a riesling. (azért van itt bőven az utóbbiból is).  Horst Sauer kiemelkedően jó névnek számít, 15 hektár körüli összterülettel. Riesling, silvaner, müller-thurgau fajtákkal dolgozik. A silvanerről azt írja a honlap, hogy a fogyasztó részéről is sok figyelmet igénylő fajta, idő kell, hogy kinyíljon. Legjobb területük az Escherndorfer Lump, parabola antenna- szerűen nyílik déli irányba mintegy összegyűjtve az összes értékes napsugarat, pláne ha figyelembe vesszük szélvédettségét és meredekségét is. Mészköves talaj. 23 Euro

 1360074136_escherndorf-farbe_web.jpg

A képen az Escherndorfer Lump, forrás: www.riesling.de

Mély és komplex illat. Nagyon masszív földes-sós-köves ásványosság, fehér húsú gyümölcsösség, sajátos összetett zöldfűszeresség, pl. kakukkfű. Szájban nagyon komoly. Áttetszően tiszta, intenzív ízű, de a hangsúly természetes a szerkezeten van. Csupa izom, sehol semmi fölösleg, tömör magja a korty második felére nagyon látványosan bomlik ki kilométer hosszan adagolva az újabb és újabb impulzusokat. Acélosan kemény savak fókuszálják, miközben mégis sima felszínű, élmentes. Ez bizony ízig-vérig nagy bor, tele karakterrel. 8 pont simán, rá kéne uszítani a Klausra meg mondjuk a Ziereggre.:)  Best Buy.

 

Von Winning : Weissburgunder I. 2011

1849-ben a pezsgőiről ismert  Deinhard dinasztia által alapított borászat. Dr. Andreas Deinhard veje Leopold von Winning 1907-ben lett a pincészet vezetője, aki a saját borok renoméjának fölemelésén túl a VDP alapító tagja is volt. A halála után ismét a Deinhard ágra szállt vissza a borászat. 2007-ben egy nagyvállalkozó vette meg a birtokot és változtatta vissza a nevét Von Winning-re. (illetve az egyszerűbb, tartályos tételeket ma is Deinhard néven palackozzák) 40 hektár összterület. Jelen borunk termőhelye vörös és sárga homokköves terroir. Spontán erjedt és érlelődött 500 literes burgundi hordókban, szűretlenül palackozták. A honlap szerint kaliforniai borokat idézően telt ízű, és mersault-kra hasonlítóan kifinomult szerkezetű borra lehet számítani. 24 Euro.

Az első ami megcsapja az orrunkat az a hordó. Ráadásul abból vaníliás-pörköltmagvas változatból, ami olyan nagyon rá tud ülni az összképre. Semlegesebb, édeskés krémes-kompótos gyümölcsök, amelyekkel együtt tényleg elég „újvilágias” az összkép. Szájban nem egy rossz anyag, telt gyümölcsösség hordósan populáris köntösben. Elég koncentrált, mégha megközelítőleg se nő fel szerkezetben az előző borhoz, de azért a visszakóstolásoknál látszik, hogy az első körben történt általános elmarasztalás ellenére határozottan nagyobb anyag, mint pl. a Dönnhoff. Ha nagyon pontozni akarnám, akkor legalább 6-ot adni kéne rá, de a lényeg, hogy nem az én borom, nem venném újra.

 

Reinhold & Cornelia Schneider: Rulander „R” *** Auslese 11

Baden, Kaiserstuhl. 1981-ben elindított családi borászat. Mára a névadó házaspár mellett a fiuk Alexander is aktív résztvevő. Természetességre törekvés a szőlészetben, tradicionális, különösebb technika nélküli borászkodás. Sok környező birtokkal szemben abból sose engedtek, hogy mindent saját kezűleg, vagy személyes kontrollal végezzenek, így a birtok mérete is csak apró léptekben bővült a kezdetektől, jelenleg se haladja meg a 7 hektárt. Burgundi fajtákkal foglalkoznak, azaz pinot blanc, pinot gris, chardonnay, pinot noir, ezen kívül némi silvaner és sauvignon blanc. Stílust tekintve akkor is maradékcukor nélküli csontszáraz borokat készítettek, amikor még a divat nem ezt diktálta. Jelen borunk az egyik csúcsa a szortimentnek, a Rulander a német szinonimája a szürkebarátnak.  Az „R” betűt a vulkanikus talajról származó borokra írják, a *** mindig az évjárat legkiemelkedőbb borainak a jelölése. Spontán erjesztés, hosszan tartó seprőn tartás, barrique hordós érlelés. 27,50 Euro.

Itt is érződik a határozott fajelenlét, de valami brutális anyag kontúrjai rajzolódnak ki már az illatban. Szájban mindez beigazolódik. Nagyon vastag gyümölcsösség, kajszi, naspolya, sokféle fűszer, könnyedén és magától értetődően viseli a szintén nem kevés hordót. A korty második felére se hagy alább a lendület, sőt. A masszív koncentráció mintegy beleivódik a szájba, miközben komoly savak repítik egyre magasabbra. Szédítő élmény, hasonlóhoz se lehetett eddig szerencsénk szürkebarátból. A legtöbb résztvevőnél ez a bor nyert, engem talán a Sauer még jobban megfogott, de erre se sajnáltam a 8 pontot. Bár nem olcsó, de mégis igen jó vételnek tartom.

 

Keller: Beerenauslese „Pius”  2011

DSC01125.JPG1789-ben Johann Keller Svájcból települt át a pincészet mai központját jelentő Dalsheim-ba, ma a jelen generáció, Klaus-Peter Keller Rheinhessen egyik sztártermelője. Több lépcsős szortiment, elsősorban nagy száraz dűlőszelektált rieslingeknek köszönheti hírnevét, csúcson a kategórián belül a világ egyik legdrágább, általában több száz eurót kóstáló G-Max-szal. 12.5 ha összterület, a rieslingen túl a Rheinhessenben egyéb jellemző fajtákkal is foglalkoznak. Jelenlegi borunk egy botritiszes édes házasítás lokál (scheurebe, rieslaner, huxelrebe) fajtákból. 19 Euro/ 0.375

Rendkívül színpompás illat, trópusi gyümölcskosár, dinnye, birsalma. Olajosan sűrű, telt ízű korty, koncentrált, mély, nagyon tiszta gyümölcsélménnyel. Imádom az ilyesmit. A korty második fele viszont már nem annyira látványos, nincs benne az a kraft, erő ami igazán naggyá tenné és a végét egy újabb lendülettel meglökné, hanem „mindössze” a kezdeti gazdagság szép fokozatosan, közepes-plusz hosszan lecseng. Nem baj, így is egy üde színfolt a végére, alkalmadtán megvenném újra. 6.5 – 7p határán. 

Relatíve kevés infót lehet ezekről a borokról találni, így elég zsákbamacska jelleggel lett a sor összeállítva. Ennek ellenére sejtettem, hogy hozni fog egy szintet, de mégis meglepett, hogy ennyire erősre sikeredett. Nagy élmény volt, és ami még több, nyílt egy új horizont, amivel érdemes foglalkozni, ráadásul úgy tűnik nagyon kellemes ár-érték arányokat ígér.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr576922831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.24. 06:34:16

Köszi a bejegyzést, tényleg hiánypótló. Szép sor lehetett. Honnan rendeltél?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 08:47:17

Gute Wine. Klasszik. Kösz, tényleg hiánypótló. Mi a múltkor egy Fürst pinot blanc-tól hidaltunk le:

borrajongo.blog.hu/2014/08/19/nagy_feherek_dagadtossal

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 08:55:35

@akov: Igen, emlékszem arra az írásra. Majd igyekszek idővel én is ránézni valami jobb Fürst fehér borra. Meg úgy a Franken borvidékre en bloc :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.11.24. 09:12:39

@drbarta: egyre inkább kedvelem a szürkebarátot. A Laible 15 euroért főnyeremény. Remélem, nem vásároljátok fel a hétvégéig.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.11.24. 10:36:59

@drbarta: nem, én még csak magyart, észak-olaszt, dél-tirolit és ausztrált. Magát a szőlőfajtát kedvelem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 10:50:40

@Takács Kr.: Értem. Akkor valóban tudom ajánlani a Laible-t

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 11:01:19

@drbarta: A szilvániról jut eszembe. Szentesinek van mindhárom szilvániból: fehér-, piros- és kékszilváni. Tavaly segédkeztem neki szedni az a pár tőke fehér és piros szilvánit. Mindegyik fajta ugyan úgy néz ki, aprócska fürtök, sok-sok egy tőkén, rágyógyulva a vesszőre, csak a színük tér el (fehér, ill. piros). Hát akkora megőrülés szedni, egy tőke 10 percig tart, ott kell vele hülyülni. Hát minden tiszteletem a frankeni "pógáróké", hogy hajlandóak leszedni... :D

silvousplait 2014.11.24. 11:30:22

@drbarta: Etvagygerjeszto beszamolo! Kulon orulok, hogy Schneiderek bekerultek. Szerenyek, dolgosak, es remek erzekuk van a pinot blanc-hoz, no meg a spätburgunderhez is. Egy kerdes, mert bizonytalan vagyok: nem az van, hogy a graburgunder a "mezei" pinot gris, Ruländer pedig akkor, ha kesoi szuret (de ettol meg szaraz, tehat affele Auslese) ? Tul nagy jelentosege persze nincs a kerdesnek.
Kivancsian varom a frankeni sylvanereket, mert egyszer en is szeretnek oda eljutni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 12:37:09

@akov: Akkor nyugodtabb szívvel osztottam ki a nyócpontot. :)
@silvousplait: Örülök, ha tetszett.Te voltál már konkrátan náluk? Ha igen szívesen vennék egy rövid beszámolót.
Nekem úgy hirtelen utánanézve úgy tűnik, hogy a rulander a pinot gris szinonímája, nem feltételez adott stílust. De bármi lehet.

Octopus 2014.11.24. 14:14:51

Kösz, ez a téma engem is érdekel mostanság

silvousplait 2014.11.24. 15:09:09

@drbarta: Voltam naluk, de meg 2010 februarjaban, egyszoval egy beszamolohoz azert regen...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.24. 20:06:30

@silvousplait: kár
@Octopus: Remélem akkor hasznát veszed a kis szösszenetnek.

tezu 2014.11.25. 00:28:45

Es a Müller-Thurgau(Rivaner)?-Kerner?-Chardonnay?-Auxerrois?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.25. 07:06:12

@tezu: nem mondtam hogy ez a kostolo a teljesseg igenyevel tortent.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.11.25. 12:16:58

@silvousplait: Szia! Ez csak egy kis ízelitő, hogy milyen is Frankenland!

www.pecsiborozo.hu/blog/szuret_a_bocksbeutel_vilagaban

Még 2009-ben töltöttem egy szüretet! A Silveberjeik, és a Müller Thurgaujaik tényleg jók, de Weissburgunderek sem elhanyalgolhatóak! A vörösek közül ott találkoztam a Cabernet Dorsaval, és a Dominaval ami franki specialitás! Különleges fajtája a Scheurebe. Amúgy nagyon kedves hely, aminek a legszebb települése talán Volkach!Én imádtam ott lenni :)

silvousplait 2014.11.26. 11:37:05

@kunci: Koszonet az alapos beszamoloert ! Bizonnyal en is imadni fogom majd a videket.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.11.27. 00:01:40

@silvousplait: Örülök, hogy tetszett. Előre is jó jó utat!
süti beállítások módosítása