A Borrajongó

A "kistestvér" - Rosso di Montalcino duó

2014. október 15. 06:00 - furmintfan

Budapest valószínűleg legszerteágazóbb és legkomolyabb külföldi kínálatával rendelkező borbárja, a Drop Shop újabban azzal igyekszik feldobni a szürke hétköznapokat, hogy a táblán szereplő, pohárral is kóstolható tételek mellett szerdánként néhány különleges bort poharaztatnak egy adott tematika szerint. A múlt héten két 2009-es évjáratú Rosso di Montalcino került a rivaldafénybe, és nem is akármilyen termelőktől, nem hagyhattam hát ki a nagy lehetőséget.

montalcino2.jpg

Montalcino városkája Toszkánában található, Sienától mintegy 40 kilométerre déli-délkeleti irányban, 560 méterrel a tengerszint felett. A városka környékén 200-500 méter magasságban elterülő szőlőültetvények területe összesen mintegy 3500 hektárt tesz ki, ebből 2100 hektárról érkező szőlő szolgálhat Brunello alapanyagként.
A talaj változatos: mészkő, agyag, márga, pala és vulkanikus kőzetek egyaránt megtalálhatóak itt. A Monte Amiata 1700 métere magas vulkáni kúpja által biztosított védelem, a tengerszint feletti magasság, az Orcia folyó és a tenger irányából fújó szelek temperáló hatásának együttállása ideális klimatikus adottságokat teremt, bár eltérések  természetesen a borvidéken belül is adódnak az egyes dűlők között. Az éves csapadékmennyiség átlagosan 700 mm, amely nagyrészt tavasszal és késő ősszel esik. A kiváló klíma és a nagy napi hőingadozás lehetővé teszi, hogy ideálisan érett alapanyag kerülhessen a pincékbe, amely optimális esetben komplex, évtizedekig érlelhető borként kerül majd forgalomba. A különböző területek különböző karakterű borokat adnak, így a legjobb termelők tudatosan házasítják ezek termését a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.
A Brunello a vonatkozó szabályozás szerint 100%-ban sangiovese grosso fajtából készül, amely Toszkánán belül itt képes legnagyobb valószínűséggel teljes érettséget elérni. A Brunello egyébként a Bruno (=barna) férfinév becézése és eredetileg a szőlőfajtát jelölte. 
montalcino.jpg
Montalcino (a kép forrása: decanter.com)
Montalcino 1968-ban először DOC (Denominazione di Origine Controllata), majd 1980-ban - Olaszországban elsőként - DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) státuszt kapott. A jelenlegi szabályozás a Brunello-nak írja elő a leghosszabb kötelező érlelési időt az olasz borok között: ez összesen 5 év, ebből legalább 2 évet hordóban, majd forgalomba hozatal előtt legalább 4 hónapot palackban kell érlelődnie a bornak.
A Rosso di Montalcino DOC-t 1984-ben hívták életre A "kistestvér" alapanyaga ugyanúgy sangiovese grosso, mint a Brunello esetében, de a Rosso-k elsősorban a fiatalabb ültetvények terméséből, rövidebb érlelési idővel (legalább 1 év, ebből minimum 6 hónap hordóban) készülnek, könnyedebbek, frissebbek, egyszerűbbek, érlelési potenciáljuk alacsonyabb. Kevésbé jó évjáratokban előfordulhat, hogy az adott pincészet nem is készít Brunello-t, csak Rosso-t. A termelőknek arra is lehetőségük van, hogy Brunello-jukat 2-3 év érlelés után végül alacsonyabb kategóriában, Rosso-ként hozzák forgalomba, ha a bor nem az eredetileg elvártnak megfelelően érik. Természetesen a Rosso-k ára mérsékeltebb, többnyire a Brunellok árának harmada-fele.
Ami a 2009-es évjárat borait illeti, ezt az évet perzselő nyár és kevés csapadék jellemezte, amelynek köszönhetően a borok gyorsan érnek. A forró nyár a borok többségének karakterére is rányomta a bélyegét: a savak alacsonyabbak lettek, ízben főtt, szárított gyümölcsösség jellemző. A 2009-es Montalcino-i borok valószínűleg nem lesznek tehát különösen hosszú életűek, cserébe már viszonylag fiatalon is élvezhetőek.
Greppo---Foto-aerea-2007.jpg
(a kép forrása: biondisanti.it)
Biondi-Santi
A Biondi-Santi Montalcino ikonborászata. A korábban muskotályból készült édes fehér borok által dominált borvidéken Ferruccio Biondi Santi (ő az első Biondi Santi: Biondi az édesapa, Santi az édesanya családneve volt) 1888-as évjáratból sangiovese grosso-ból, hosszú hordós érleléssel készített Brunello di Montalcino-ja jelölte ki az új korszak kezdetét. 1945-ig mindössze 4 évjárat  - 1888, 1891, 1925, 1945 - termését tartotta méltónak arra a család, hogy Brunello di Montalcino néven forgalomba kerüljön. Ferruccio fia, Tancredi részt vett a Brunello di Montalcino DOC szabályozásának megalkotásában. Tancredi jött rá arra is, hogy a régi borokat bizonyos idő után ki kell bontani, ugyanabból az évjáratból feltölteni, és újradugózni  integritásuk megőrzése érdekében. A birtok sokáig egyeduralkodó volt a "Brunello-piacon", csak a második világháború után kezdett el fokozatosan szaporodni a Brunello-termelők száma (jelenleg több, mint 200 borászatról beszélhetünk). Tancredi fia, Franco Biondi Santi éppen tavaly hunyt el, 91 éves korában. Az "Il Greppo" névre hallgató birtokot gyermekei, Jacopo és Alessandra viszik tovább.
 
Biondi-Santi Rosso di Montalcino Tenuta Greppo 2009
Köves, agyagos talajon telepített, viszonylag fiatal - 10 évesnél fiatalabb - tőkék termése. A bort egy évig érlelték szlavón tölgyfa hordókban.
Kevés bőrrel és vajjal nyit az illat, majd ezek átadják helyüket finom avaros-erdős illatjegyeknek, meggyes, fekete cseresznyés, szedres gyümölcsösségnek, valamint füstölőnek és étcsokoládénak. Nem ront ajtóstul a házba, de fokozatosan tárulnak fel benne újabb rétegek. Szerkezetére magától értetődő egyensúly és elegancia jellemző, minden összetevő megtalálta a helyét, sehol semmi túlzás, vagy indokolatlan szólózás. A savak pont kellően élénkek, csiszoltak, az alkohol csak finoman melenget, a tannin sima, szépen integrált. Erdei gyümölcsök, fűszerek, étcsokoládé, finom fa fonódnak össze hosszan tartó, összetett ízében. Lecsengése hosszú, száraz. Komplexitásban természetesen van feljebb, de így is egy remek borral van dolgunk. 6p/7p
montalcino1.jpg
Poggio di Sotto
A Poggio di Sotto története jóval rövidebb időszakot ölel fel: a birtokot 1989-ben alapították, 2011 óta pedig a három toszkánai birtokot tömörítő ColleMassari tulajdonát képezi. A 32 hektáros birtokon 10 hektárt foglalnak el a sangiovese ültetvények, további 4 hektáron olívacserjéket termesztenek, a maradékot erdő borítja. A szőlőültetvények 200-400 méteres magasságban, meredek lejtőkön helyezkednek el Montalcino délkeleti részén.  Az alsó fekvésű területek kavicsos, agyagos talajúak, a magasabb területekre homokos agyag jellemző. A birtokon minden szőlőültetvény és minden bor ugyanolyan odafigyelést kap, azaz, hogy minden bor Brunellonak indul, csak később dönt a borász arról, hogy melyik kész tételből lesz Rosso és melyikből Brunello.
 
Poggio di Sotto Rosso di Montalcino 2009
A sziklás, tápanyagban szegény talajú területek termése tölgyfa kádakban erjedt, majd 24 hónapos fahordós érlelést követően szűretlenül került palackba.
Illatában érett-túlérett piros bogyós gyümölcsök (meggy, cseresznye, málna), fűszerek és földes jegyek keverednek. Idővel sötét szirmú virágok és édesfűszerek jelennek meg egyre intenzívebben, a gyümölcsös jegyek pedig túlérettbe, likőrösbe hajló árnyalatot öltenek. Kóstolva határozott vonalakkal megrajzolt bor képét kelti: lendületes savak, markáns, kissé tapadós tannin és emelkedett alkoholérzet foglalják keretbe érett gyümölcsös (erdei gyümölcsök, enyhén rumos meggy és szilva), fűszeres, finoman fás aromatikáját. Ízében, szerkezetében talán intenzívebb, de nem feltétlenül komplexebb az elsőként tárgyalt bornál, viszont annál rusztikusabb, fiatalosan nyersebbnek hat, így eleganciában alulmarad. 6p+
Irodalom:
Hugh Johnson, Jancis Robinson - A világ boratlasza
Mészáros Gabriella, Sánta Zoltán - Bortankönyv I.
Wine Enthusiast
biondisanti.it
http://www.collemassari.it/it/tenuta-montalcino.html
 
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr946775115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2014.10.15. 12:45:15

Neeee...térden állva könyörgök Hozzád 3 és 7 pontokért első körben! Kérlek! Nem lehet minden a világon 5 és 6 pont. Jó írás, jól is kóstolsz, de egyszerűen kezdek beleőrülni a 6 pontokba. Kóstoltam én is őket, mindkettő megvan 7-es simán! Egy hajszállal nekem is a Biondi-Santi tetszett jobban, mert ilyen óvilágibb, szikár ízlésem van (vagy olyan hangulatom volt épp), bár pontban ugyanoda adnám a kettőt, azt hiszem.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.15. 13:35:26

@dagadtos: :D
Köszi az észrevételeket.
Biztos rossz napom volt... (egyébként az volt) :)

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.15. 20:59:50

Tavaj voltam kinn Brunelloban! A borok többsége nem igazán varázsolt el. Nehezek és tanninosak. A kóstolások alkalmával arra jutottam, hogy legalább 7-8 év kell neki, hogy lekerekedjen, és kellemesen ihatóvá váljon. Akkor inkább már a Montepulcianot választanám. Persze abba már nem csak sangiovese van, de szerintem nem is baj. Ezzel ti hogyan vagytok?

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.15. 21:10:07

Vagyis nem Brunelloban, hanem a Montalcinoban!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.16. 08:31:37

@dagadtos: @furmintfan: nekem is inkább a 7 felé görbül. Eszembe jut néhány tiszta 6 pontos magyar bor, aminél ezek jóval kifinomultabbak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.16. 08:33:39

@kunci: aromatikáját tekintve inkább könnyebb. A tannin sok, de kiváló borok ezek, kifinomultak, hosszan erlelhetőek.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.16. 08:35:31

@akov: ez mondjuk igaz
úgy tűnik, tényleg gyökérnapom volt :(

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.16. 11:35:27

A jó Brunellonak természetesen idő kell! Én főleg 5-6 éveseket ittam, amiknek még a jövőre nézve nagy potenciáljuk volt. Akármennyire is jó Toscana Baroloval akkor se vetekedhet! Persze ez ízlések dolga.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.16. 13:55:31

@kunci: Miért nem vársz az ilyen sommás véleménnyel addig, amíg nem kóstolsz 100 Barolót és 100 Brunellot? :D

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.16. 15:37:54

Baroloban rengeteget sikerült kóstolnom. Ottjártamkor Alba régiójábó közel 50 pincészet vett részt, ahova én is be tudtam tudtam jutni.Természetesen ezt a minőségi választékot azóta se sikerült elérnem!!!! Ugyanez sajnos Montalcinoban sem sikerült :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.16. 16:05:57

@furmintfan: Szerintem Dagadtos arra gondol, hogy miközben élvezettel olvassa a posztjaidat, nem differenciálod a pontszámokat és 5-6 pont között végez minden száraz bor. Ha jól értem hiányolja a 2-4 pontos cuccokat. :D

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.16. 22:51:25

@akov: Értem én. :)
Összehozzunk egy lakossági pet-palackos "bor" tesztet? :D Bár ott egy 4 pontos tétel igazi ikon lenne a mezőnyben. :)
süti beállítások módosítása