A Borrajongó

Tegnap ittam – Bukolyi Kadarka Válogatás 2013

2014. október 03. 06:00 - ungert (törölt)

Én többnyire egyetértően bólogatok a kadarkát egy könnyűre hangolt, egyszerű, elsősorban gyümölcsös és fűszeres szegmensbe beszorítani igyekvő törekvések hallatán, de megesik, hogy szerepemből kifordulva más vizekre tévedek. Lehet persze vádolni a következetesség teljes hiányával, de én inkább úgy látom, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Elismerem, szuper dolog a klasszikus brit elegancia – hatpalackos mintát vettem belőle a nyáron, az még hengerszámnak sem rossz –, de állítom, hogy hasonló alkatrészek felhasználásával összepakolható valami tágasabb, komolyabb luxusautó is. Ehhez persze mind a formatervezésnek, mind a gyártásnak megfelelően kell üzemelnie, és ez az, amire Bukolyi Marcell ’13-ban ráérzett. Bár nem Egerből vártam, de egészen a rajongásig örülök, hogy most és így érkezett egy kadarka, ami felrúgja a pehelykönnyűre definiált szabályrendszert, de nem bukik bele önnön nagyságába. Ez olyan teljesítmény, ami nem mérhető lóerőkben.

bkad.png

Előre leszögezem: a bevallott szesz tizennégy és fél térfogatszázalék, amit a fajta megpróbálhat ugyan integrálni, de teljes siker szerintem kivitelezhetetlen. Az illat eszményi: sűrű és mély, de a szilvás, epres és málnás hangulat a szuperérettség ellenére sem íródott felül. A hordó ügyesen adagolt, a fűszeresség tankönyvi – eltéveszthetetlen a fajta. A korty tömör, elegánsan koncentrált, durva zöldességet hírből sem ismerő tanninnal, közepes mennyiségű, de elegendő lendületet kölcsönző savakkal, hibátlanul érett gyümölcsökkel. Nagysága ellenére rendkívül jól iható, izgalmas vörösbor, nehezemre esett a másnapi próbára menteni belőle. És a szesz: melegít, nem csíp. Kadarka-egyéniség, sőt, talán a legjobb, amit az elmúlt időszakban ittam, de az abszolút vörösboros listámon is előkelő helyre lépett elő. Nem is kérdés az erős 6 pont, és talán a jó vétel-címke sem indokolatlan. (3000 Ft, pincearon.hu)

[A palack fotóját a termelő oldaláról emeltem el.]

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr996747377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.03. 07:16:23

Örülök, h újra iszol Tamás! Már aszittem beteg a májad vagy mi... :-)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.03. 07:33:49

@Takács Kr.: : ) Nem, az nem beteg szerencsére, szünetek viszont a munka melletti időhiány miatt gyakran becsúsznak.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.03. 13:05:54

A leírás alapján nekem klasszis (7 pontos) bornak tűnik. Miért nem kapta meg végül? Nem csak erre értem, de szerintem túl szigorú mostanában a pontozás. Azt értem , hogy 9-10 pontos borral nagyon ritkán találkoztok, de manapság még a 7 pont is elérhetetlennek tűnik itt.. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.10.03. 15:17:32

Egri kadarka (Besenyei Borház) nyert a tavaszi nemzetközi kadarka versenyen is, Kiskőrösön...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.03. 16:02:14

@rszabi: Köszönöm kérdésedet, őszintén szólva már vártam is egy picit. Szubjektív módon nálam felkapaszkodott hét pontig, a szesz miatt viszont nem mertem megadni neki... Lehet, hogy hiba, lehet, hogy nem, kóstoljátok meg, aztán döntsétek el, hogy mit gondoltok róla. És ha lehet, osszátok is meg velem. : )
süti beállítások módosítása