A Borrajongó

A név kötelez - Bukolyi Marcell Mentha 2020

2023. július 07. 06:00 - furmintfan

Ha úgy történik a generációváltás egy családi borászatban, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, akkor adott a birtok, ahol a név és a borászkodás hagyománya a szülőkről a gyermekekre száll át és optimális esetben ez így megy évtizedeken, évszázadokon keresztül. A Bukolyi családban ennél  sokkal kanyargósabb úton valósult meg a generációváltás, ha egyáltalán lehet annak nevezni. Bukolyi László nevét a Gróf Buttler Borászat kapcsán ismerhette meg a közönség, legendás borok születtek ekkor az egri Nagy-Egedről és más dűlőkről. Idővel a család és a Gróf Buttler útjai szétváltak, ezután a Bukolyi borok Bukolyi Családi Birtok név alatt jelentek meg, immár Marcell szakmai irányításával, Bukolyi László ekkor gyakorlatilag visszavonult. Az újabb csavar a történetben a Bukolyi Marcell Wine Farm megszületése, ez Marcell és felesége, Lilla családi birtoka a Nagy-Eged hegy lábánál. Ma már ők öregbítik a Bukolyi család hírnevét, az apai örökséghez méltó módon és egyben attól függetlenül.

bukolyimarcellmentha2020.jpg
A Mentha fantázianevű boruk egy érdekes-fajta összetételű syrah-pinot noir házasítás és mint a kóstolás során kiderült, nagyon találó lett a névválasztás.

Bukolyi Marcell Mentha Syrah-Pinot Noir 2020
60% syrah és 40% pinot noir házasítása, kézi szüret, kíméletes feldolgozás, érlelés új és másodtöltésű 500 literes magyar tölgyfa hordókban. Hűvös hangulatot árasztó illatában először a gyógynövényes, fűszeres jegyek tűnnek ki: menta, eukaliptusz, szecsuáni bors, a gyümölcsöket főleg piros bogyós fajták - piros ribizlis, vörös áfonya - képviselik. Karcsú testű, filigrán borral van dolgunk, lendületes, lédús korty, finom textúra fogad. A szerkezet főleg a vibráló savakra épít, a tannin mennyiségre közepesnél kevesebb, finomszemcsés, az alkohol is moderált, mindössze 12,5%. Igazi hűvös klímás stílusú vörösbor. A piros gyümölcsöket, hűvös gyógynövényeket és zöldfűszereket, valamint borsféléket idéző ízvilág szépen leköveti az illatot. Izgalmas, egyedi bor, nagyon tetszett. 6p+ (5800-6000 Ft - Ab Ovo, Radovin)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr218159612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása