A Junibor Ünnep a „Kedvenceink” kóstolón kívül is bőven tartogatott ízlelni valót az egyes borászatok standjainál és a DiVino mobil egységénél, amely szintén a Szent István téren kapott helyet. Utóbbi helyszínen a négy nap alatt több borász is „fogadóórát” tartott, így az általuk bemutatott borok kóstolása során azokról első kézből kaphatott információkat a közönség. Most a "kint" kóstolt borokról papírra vetett hevenyészett jegyzeteim és nem túl mélyen átgondolt pontszámaim következnek.
Árvay Sauvignon Blanc 2013
A fajtához képest eléggé visszafogott az illat, de szépen nyílik, benne egres, bodza, zöldalma, halványan vágott fű és pici kövesség. Meglepően masszív, széles savak jellemzik, közepesnél nagyobb test is jár hozzá. 7,1 g/l cukor maradt benne, ezt érzet alapján meg nem mondtam volna, de a bor kerekségéhez bizonyára hozzájárul. Ízében citrusok, zöldalma, déligyümölcsök, egres, pici vágott fű, zöldes, fanyarkás lecsengés. 5p
Árvay Istenhegy Furmint 2011
Gazdag, intenzív illatában karácsonyi fűszerek: szegfűszeggel, szegfűborssal, gyömbérrel, vaníliával, ehhez járul még egy kis füst és kövesség, valamint egy kevés trópusi gyümölcs. Közepesnél nagyobb testét masszív savak támogatják, - amelyek hatását egy kevés maradékcukor gömbölyíti le -, az alkohol kicsit melegíti a szájüreget. Ízében az illatban megismert fűszerek köszönnek vissza, körtével, ananásszal és nyári almával, valamint sós ásványossággal a háttérben. Lecsengése hosszú, kellemesen fanyar. 6p/7p határa
Árvay Késői Szüretelésű Furmint 2011
Kb. 100 g/l cukor, hordós erjesztés. Illatban sárgabarack, trópusi gyümölcsök, ízben felezett őszibarackbefőtt, sárgabarack, trópusiak ismét, egy pici fűszerrel. Krémes korty, közepesen tömör szerkezet. Jó inni. 5p/6p
Bolyki Királyleányka 2013
Friss, fajtajelleges illat és íz, virágokkal, zöldalmával, citrusokkal, kis szőlővel. Intenzíven startoló, de nem túl tartós savakkal operál, teste könnyed, az alkohol picit fűt a végén. 4p
Eger Cottage Piros 2013
Bukolyiék másik brandjének új tétele egy félszáraz siller, mégpedig merlot-ból készítve. Illata intenzíven fűszeres, áradó cseresznyével és szamócával. A sav-cukor arány jól eltalált, a bor nem válik túlságosan édessé, de kétségtelenül behízelgő és lendületes. Gazdagon gyümölcsös, cseresznyés, meggyes, epres, jó inni. 5p-
Bukolyi Kisfiam 2012
Kékfrankos, cabernet franc, merlot és pinot noir házasítása. Illatában picike temperás illó, sok érett piros bogyós gyümölcs, kis fűszer. Lendületes savai vannak, teste közepesnél könnyedebb, arányos, a tannin finomszemcsés. Ízében érett, befőttesbe hajló gyümölcsök: meggy, cseresznye, pici fűszer. Jól iható, de tartalmas. 5p+
Bukolyi Egri Bikavér 2012
Kékfrankos, merlot és cabernet franc. Érett-enyhén túlérett málnás, szedres, erdei gyümölcs illat, pici fűszerrel. Savai és tanninja még egyaránt kicsit fiatalnak tűnnek, utóbbi kicsit szárít és tapad. Alkoholja is kissé magas, bár nem zavaróan. Egy kis idő talán még jót tesz neki, hogy teljesen összesimuljon. Érett szeder, erdei gyümölcs, feketeribizli, fűszerek keverednek ízében. 6p
Bukolyi Cabernet Franc 2012
Illatában érett-főttes állagú meggy és erdei gyümölcsök, kis fűszer. Egy idő után megjelent benne egy enyhe földes-krumplis jegy is. A savak egészen élénkek, hosszúak, a tannin legalább közepes és még kicsit érhet, az alkohol emelkedett, melegíti a korty végét. Ízében érett-befőttes állagú meggy, erdei gyümölcsök, főleg piros bogyósok és egy kis vanília. 5p+
Dúzsi Tamás Pincészete Pinot Noir Rosé 2013
Halvány szín, cseresznyés, szamócás, citrusos aromatika, pici édességérzettel. 4p
Dúzsi Tamás Pincészete Cabernet Franc Rosé 2013
Illatában fűszerpaprika, cseresznye, ribizli, kevés citrussal. Testesebb, mint az előző rosé, szélesebb savakkal, minimális cserességgel. Ízében cseresznye, ribizli, citrusok. 4p
Dúzsi Tamás Pincészete Görögszó 2011
Cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Medvecukor, kávé, mazsola, aszalt fekete bogyós gyümölcsök keretezik illatát. A savak a lágy tartományba csúsznak át, az alkohol és a tannin viszont nem kevés, és utóbbi - bár érettnek tűnik - kicsit mégis húz. A túlérett, kissé édeskés jegyek határozzák meg az ízképet is: cassis, édes fekete bogyósok lekvárja, medvecukor, édesgyökér. 6p
Gál Lajos Pincészet Gál Péter Egri Csillag Nyakra-Főre 2013
Chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, királyleányka és ottonel muskotály. Tutti-fruttis beütésű illat, ízében zöldalma és citrusok. Arányos, de eléggé egyszerű, könnyen iható bor. 4p
Gál Tibor Pincészet …Vagy Fecske 2013
Az egyedi fantázianév egy sauvignon blanc-t takar. A pincénél gyorsan kipörgött a 2012-es Egri Csillag, de ha már nem volt Csillag, akkor is szükség volt egy fehérborra a piacon, így jött ki ez a tétel (a fantázianévre - Kispál és a Borz után szabadon - pedig innen az ötlet). Virágos, bodzás illat, őszibarackkal és pici trópusi gyümölccsel színezve. Savai élénkek, teste közepes, ízében pedig egyesíti a fajta hűvösebb zöldes jegyeit az érettebb gyümölcsökkel: citrusok, zöldfűszerek, vágott fű, maracuja. 5p
Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2013
Illatában neutrális fehér húsú gyümölcsök, talán őszibarack különíthető el, pici virágosság, finom fűszeresség. Ízében fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, körte, kis citrusosság, fűszerek, leheletnyi ásványos érzet. Arányos szerkezet, pici krémesség a kortyban. 5p
Gál Tibor Pincészet Pinot Noir 2011
Meglepően sötét színű a fajtához képest. Erdei gyümölcsös, zöldfűszeres, csipkebogyós, meggyes illat kis földességgel, hordós jegyekkel. Markáns savak, közepesnél több tannin, közepes test. Ízében zöldfűszerek, némi meggy, erdei gyümölcsök, csipkebogyó és a hordó fűszerei. Nem éppen a légies pinot noir-archetípus, masszív bor, a tannin eléggé hangsúlyos szerepet kap. 5p
Gál Tibor Pincészet Viognier 2005
Ezt a bort történetesen nem lehetett kapni a kinti standon, a "Kedvenceink" kóstoló után kértem belőle egy pohárral bent a DiVinoban. Már a 2006-os is meglepett, most az eggyel korábbi évjárat bizonyította, hogy szép pályát futott be. Illatában kis palackbuké, vaj, sok fűszer, gomba, avar, némi érett fehér húsú gyümölcs és citrom. Érett, sima savak, selymes korty, jó közepes test. Ízében is jönnek a tercier aromák, mellette vaj, fűszerek, és egy kevés barack. 5p+
Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2012
Illata eleinte szinte parfümösen muskotályos, keleti fűszeres, majd idővel kissé komolyodik, erdei gyümölcsöket hoz. Közepesnél könnyebb testét jó savak támasztják, a tannin kicsit szárít, főleg a száj elülső részében. Ízében fanyar fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli, kökény, kis fűszeresség, száraz lecsengés. 5p-
Gere Attila Pincészete Kékfrankos 2011
Ritkaság Gerééknél az önállóan lepalackozott kékfrankos, de úgy döntöttek, ezt az évjáratot külön is megmutatják. Gyümölcsös, és nem fullad bele a hordóba se, bár a tannin lehetne egy árnyalatnyival finomabb. Savai viszont vannak, a lecsengés hossza is túlnyúlik a közepesen. Aromaprofilját meggy, málna, piros bogyós gyümölcsök határozzák meg. 5p+
Gere Tamás és Zsolt Pincészete Hárslevelű 2012
Siklósi dűlők termése 2009-es telepítésű szőlőből. Gere Zsolt szerint a borvidéken a siklósi területek kedvezőbbek a fehér szőlőnek. Visszafogott illatában alma, némi fűszer és egy pici híg citromos teás aroma. Savai szélesek, picit lágy érzetűek, ízében alma, pici fűszer és fa és nagyon halvány sósság. Ez a villányi hárslevelű történet nekem továbbra sem áll össze. 4p
Gere Tamás és Zsolt Pincészete Cabernet Franc 2009
Egy kis animalitással és vajjal nyit az illat, majd szárított paradicsom és szilva következik. Közepesnél testesebb, a tannin mennyiségre közepesnél több és kicsit rusztikus érzetű. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, szilva, étcsokoládé és talán egy pici só. 5p
Gere Tamás és Zsolt Pincészete Aureus 2007
A pincészet csúcsházasítása: 40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet sauvignon. Illatában túlérett fekete bogyós gyümölcsök, étcsokoládé, medvecukor, menta és ánizs. Telt, sűrű korty, masszív savakkal, érett, sima tanninnal, ízében fekete bogyós gyümölcsök és szilva lekvárjával, csokoládéval, kis medvecukorral. 6p-
Heimann Kadarka 2013
Kifejezett illat, kék szirmú virágokkal, cseresznyével, szamócával, fűszerekkel. Élénk savú, filigrán bor, kicsit emelkedett alkohollal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Gazdag piros bogyós gyümölcsösség és fűszerek jellemzik az aromaprofilt, és mintha egy leheletnyi sósság is érezhető lenne a gyümölcsök é a fűszerek rétegei alatt. 5p+
Heimann Franciscus 2009
Illata gazdagon fűszeres, túlérett erdei gyümölcsös, kis kökénnyel. Szerkezetét élénk savak, magas, kicsit még húzós-tapadós tannin együttese határozza meg, az alkohol elég magas, de a nagy test valamelyest integrálja. Sok érett-aszalt fekete bogyós gyümölcs, fűszerek, kis puncs, hordós aromák keretezik ízét. 6p
Heimann Barbár 2011
Heimannék csúcsbora cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos házasítása. Illata szép, mély, érett szederrel, málnával, erdei gyümölcsökkel, fűszerekkel. Gyümölcsössége frissebb, mint a Franciscusé, a hordó is finomabb, az egész bor valamivel elegánsabb benyomást kelt. Koncentrált, jól strukturált, izmos testű bor, még picit fiatalos tanninnal, emelkedett alkohollal, gazdag erdei gyümölcsös és fűszeres ízzel. 6p+
Jekl Pincészet Fekete-hegy Syrah Szelekció 2012
Fajtajelleges, vonzó illat, szederrel, málnával, édesgyökérrel, fűszerekkel, picike illóval. Némi meglepetésemre nehézkességnek nyoma sincs benne: közepes test, jó savak, közepes mennyiségű tanninnal. Koncentrált, kicsit még fiatalos, rakoncátlan, de egyensúlyos. Gazdagon gyümölcsös ízű, kis édesfűszerrel. 5p+
Sebestyén Pince Fuxli 2013
50% kékfrankos, 50% kadarka, hordós erjesztés és érlelés, összesen 3 hónapot töltött fában. Sillerhez képest szinte halvány. Illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett a hordó fűszereit is érezni. A hordó ad neki egy kis súlyt, nyomatékot. Élénk savak, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca, ribizli, fűszerek. 4p/5p
Sebestyén Pince Szentgáli Zweigelt 2011
Koncentrált piros bogyós gyümölcsös illat, meggy, cseresznye és málna. Feszes és kitartó savak vezetik a kortyot. Tömör, kellően koncentrált, jól fókuszált bor, pici cserességgel, gazdag piros bogyós gyümölcsösséggel. 5p+
Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2012
Illatában fűszerkavalkád, vanília, szegfűszeg, kókusz, gyömbér, körte és köves jegyek. Jó felépítésű, arányos szerkezetű bor, széles savakkal, hosszú lecsengéssel. Ízében sok fűszer, citrusok, körte, minerális jegyek. Szépen alakul, de még mindig nincs a csúcsán. 6p
Szent Tamás Pincészet Teleki Késői Szüretelésű 2012
Újdonság a pince kínálatában: a tokaji löszös-piroxén dácitos talajú Teleki dűlő töppedt szemei felhasználásával készült késői szüretelésű sárgamuskotály, 110 g/l maradékcukorral, 6,1 g/l savval. Szőlővirágos, szőlős, trópusi gyümölcsös karakter, ízében gazdag trópusi gyümölcsös jegyekkel, mangóval, ananásszal, sárgabarackkal. Könnyű, jól fogyasztható, zamatos. 6p
Takler Pince Cabernet Franc 2012
Gyümölcshangsúlyos, szedres, feketeribizlis, málnás illat, kis édesfűszerrel. Szerkezetben már-már némi eleganciát is sugározna, de az alkohol kibillenti egyensúlyából. Ízében erdei gyümölcsök, málna, meggy, cseresznye, szeder. 5p
Takler Pince Bikavér Reserve 2009
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, Érett-túlérett-aszalt fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, étcsokoládé, és a lecsengés felé pici fanyarság. Illata inkább édeskés tónusú, a korty vége viszont kellemesen fanyar. A túlérettséget ugyan nem kerülte el, de van mellé sav, és a szerkezet is jó. 6p
Takler Pince Syrah Reserve 2011
Érett gyümölcsös, fűszeres illat: szeder, feketeribizli, bors. Sűrű bor, szép savgerinccel, jó minőségű tanninnal, hosszú, száraz lecsengéssel. Gazdag ízkép: érett fekete bogyósok, feketeribizli, áfonya, szeder, fűszerek, vérnarancs. 6p
Vesztergombi Pince Kadarka 2012
80 éves tőkék termése. Fajtajelleges illat- és ízkép: fűszerek, cseresznye, szamóca. Arányos szerkezetű, könnyed, gyümölcsös bor. 5p
A borászoknak köszönet a kóstolóért