A Borrajongó

Tegnap ittam – Porto Carras Limnio 2011

2014. szeptember 30. 06:00 - ungert (törölt)

A görög-magyar szeszkapcsolatokat nézve szemernyi kétségem sincsen afelől, hogy relevánsan több ouzo gördült már le nemzeti torkainkon, mint hellászi bor. Ismert önsztereotípia, hogy a magyar magyart iszik, a riolittufás andezittel tarkított hazai dűlők pedig nem ontják magukból az ánizsos csillámszeszt, sőt a magyar narancs óta nem lettünk a keleti fűszerek nagyhatalma sem. Kézenfekvő tehát, hogy a görögök szőlővesszein sem csüngünk, de szájról-szájra jár egy olyan történet is, miszerint azon nincs, vagy alig van nektár, ami csepeghetne. Szőlősgazdának lenni kemény meló, ráadásul a befektetett energiákat az időjárás le is nullázhatja, arrafelé meg nem népművészet a szorgos munka – hangzik a vélekedés. Akárhogy is van, görög borhoz jutni nem lehetetlen, még nekem is sikerült. A csatorna az ajándékrizlinges történethez teljesen hasonló volt: rövid és sör helyett egy üveg bort kaptam ajándékba.

limnio.png

A termelőre rákeresve azt hittem, hogy rossz helyen járok, mikor egy luxusszálloda oldalára keveredtem, de nem: a Porto Carras egy Yiannis Carras nevű görög üzletember gigantikus vállalkozása, amely maréknyi idegenforgalmi egység mellett gondját viseli úgy ötven hektárnyi szőlőnek is. Szóval ez egy side-project, de van mögötte pénz, úgyhogy nagy bukta nem lehet. Ha mégis, akkor baj van. A bor egyébként fajtatiszta limnio, ami amolyan helyi kadarkának tűnik, őshonosan görög ugyanis. Azt mondják, ha gondját viselik, nagy testű, tanninos, súlyos borokat produkál. Jó, így csak fél lábon tud megállni a kadarka-analógia.

Ezt a példányt agyagos-homokos talaj gyümölcséből szűrték, majd egy évig francia hordóban várta, hogy palackba kerüljön. Ha röviden kellene fogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy rendben van. Legjobb pillanataiban ügyesen összerakott merlot-nak mutatta magát, mélypontjaiban a kétségkívül gazdag, intelligens hordó mindent elnyomott a maga édesfűszeres tónusaival. A gyümölcsösséget elsősorban szilva, cseresznye, valamint számomra szétszedhetetlen erdei gyümölcsök segítségével igyekszik megfogalmazni. Kóstolva dicséretesen egyensúlyos, szorítottak bele annyi komolyságot, amennyi még nem megy a fogyaszthatóság kárára: tanninjai érettek, sava van épp elég, búcsúja talán közepes. Nem rejteget különösebb kanyarokat, ugyanakkor meginni sem esett nehezemre. Ebben az értelemben az 5 pont tűnik reálisnak. Boldog lennék, ha  arrafelé ez lenne a belépő szint, de a naivitásomat már az elmúlt évek kikódolták belőlem. (cca. 16 €, ismeretlen forrás)

[A palack fotóját a szálloda termelő weboldaláról emeltem el. Az évjárat láthatóan nem túl up-to-date, de szódával megteszi.]

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr586731787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.09.30. 10:10:29

@ungert: Gorog boraszok, agronomusok es oenologusok tisztes hanyada tanult-dolgozott Franciaorszagban. Jobbnal jobb oshonos fajtaikat(ez ugy kismillio lehet) "kegyetlenul" valorizalni fogjak. Egy jobbfajta gorog bor Parizsban 16-30 euro, amit en - tavolsagra, szigetvilagra, miegyebekre tekintettel - igen korrekt arnak tartok. Peldaul:
www.mavrommatis.com/en/content/26-stores-in-paris
Es ha csak ok lennenek, ilyenfoku magyar jelenletrol Franciaorszagban nincs az a parhuzamos Vilagegyetem, ahol almodhatnank.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.30. 10:58:43

@silvousplait: Örülök neki, ha így van. A helyzet mondjuk az, hogy én ezt a bort ilyen teljesítménnyel a maga 16 eurós árával kifejezetten drágának tartom.

pecz 2014.09.30. 11:43:47

Aristoteles kedvenc bora. Ez nem volt rajta a palackon?

Maga a winery is látogatható, de úgy néz ki, mint egy gyár. Régebben kóstoltatak mindent egy pultnál, aztán vehettél bort. Most elvileg valami jelképes belépő van. Nem túl érdekes a görög borászatok közt, amik általában kifejezetten pazarul néznek ki.Maga a szőlő szép.

A bort valaha élvezettel gurítottuk le a maga 5 Euros áráért, Azóta drágult, de szerintem 8 Euro lehet.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.30. 12:25:16

@pecz: Nem emlékszem ilyen feliratra a címkén, de megvan még a palack, ha hazaérek a munkából, akkor megerősítem. : )

Az öt eurós ár mellett már majdhogynem jó vételnek számítana ez a bor. Bár a pontos beszerzési forrást nem tudom (ajándék volt), de valamilyen hipermarket lehet.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.09.30. 13:32:11

Az ajándékozó üzenetét tolmácsolom:

"Forras: AB Market valahol Zakynthos szigetenek kozepen. 5-8 euroert meg olyan lorek voltak, hogy en nem ittam meg, csak froccskent. A termelonel lehet, hogy annyi lenne."

pecz 2014.09.30. 20:15:21

Ott elhiszem. Sőt az AB market-et is ismerem. Repülőtéren is lehet drága...

Ugyanakkor: itt már jó áron van
www.wine24shop.gr/limnio-red-domaine-porto-carras.en.aspx

Ami alatta van a Ch. Porto Carras is nagyon jó anyag, de fás...
süti beállítások módosítása