Az öreg távíróállomástól közvetlenül az appelláció másik sztárjához, a Domaine du Pegau-hoz rohanunk. A tradicionalistaként számon tartott, világhírű birtokot Châteauneuf-du-Pape „falain” belül találjuk meg, külcsínre igazán nincs mit mondani, nem csöpög belőle a történelem, csak egy kellemes, kilencvenes években épített, méretes családi háznak tűnik. A Pegau-t egyértelműen Robert Parker most már évtizedekben mérhető rajongása tette igazán világhírűvé. “A birtok az egyik benchmark a tradicionálisan készített Châteauneuf-du-Pape-ok között. Az olvasók, akik kompromisszummentes, két évtizedig érlelhető Châteauneuf-du-Pape-ot keresnek, a Pegau-nál nem kell messzebbre menniük.” – írta a Wine Advocate hasábjain. A birtok csúcstételeit Parker számos esetben száz ponttal szórta meg, a 94-98 tartományba taksált boraikat pedig szinte meg sem lehet számlálni. Egészen furcsa tehát, de a Pegau olyan Wine Advocate-pedigrével rendelkezik, amely láttán a bordeaux-i Premier Grand Cru Classé château-k is zavartan pislognak. Az meg már csak ráadás, hogy a Wine Spectator tavalyi Top 100 listáján az egyik Pegau bor 97 ponttal a hetedik helyet csípte meg.
Laurence Feraud, a birtok létrehozója, borásza és motorja, egy kedves középkorú hölgy köszönt bennünket. Azonnal irány a kóstolóterem, ahol egy amerikai párhoz csatlakozhatunk. Laurence egy Châteauneuf-du-Pape térkép előtt indít és röviden végigmegy az alapokon. Az 1928-ban bejegyzett Châteauneuf-du-Pape AOC kb. 3.300 hektár szőlővel gazdálkodik, összesen 280 termelő készít bort. Mivel mindent el tudnak adni, tulajdonképpen nem versengenek. A blendeket domináló grenache mellett még 13 szőlőfajta engedélyezett (syrah, mourvèdre , cinsault, counoise, muscardin, terret noir és vaccarèse, valamint fehérben grenache blanc, bourboulenc, clairette, picardan, roussanne és picpoul) (a grenache noir és blanc fajtákat gyakran egynek számolják, innen a sokszor emlegetett 13-as szám, ami valójában tehát 14, sőt a szabályozás a picpoul noir-t is említi! – a Szerk.). Sok fajta ide vagy oda, a híres hármason túli versenyzők összesen nem érik el a négy hektár (!) területet, a fehér telepítések pedig csupán 7%-al járulnak az appellációhoz. A hektáronkénti minimális és maximális tőkeszám 3.000, illetve 4.000, az engedélyezett hozam legfeljebb 35hl/hektár, az alapanyag minimális potenciális alkoholja 13,5%. Az ültetvények ellenőrzését nagyon komolyan veszik, a megengedettnél nagyobb tőkehiányt például helikopteres fotók segítségével mérik, és azonnal lecsapnak a gondatlan gazdákra. Minden fajtát a jól ismert gobelet forma szerint kell művelni, kivétel a syrah és rousanne, amelyek kordonos rendszerben is telepíthetőek.
Természetesen rövid történelmi áttekintőt is kapunk az olasz gyökerekkel rendelkező Feraud családról. Minden klasszikus francia borvidék valamire való bortermelője évszázadokra és végtelen generációkra próbálja meg visszavezetni tevékenységét. Itt sincs ez máshogy, azonban az igazán tudatos borászkodást és kereskedelmet vendéglátónk, Laurence Feraud kezdte el. 1987-ben tért haza, majd apját friss borászati és gazdasági diplomáival birtokalapításra bátorította. Ezt megelőzően a család a termést vagy folyóbort nagyobb cégeknek értékesítette. Az első évjárat 1989-ben készült el, a komoly sikerre pedig 1992-ig kellett várni, amikor is a Pegau-t a Wine Advocate és La Revue de Vin magazin az évjárat néhány legjobbja közé sorolja. A birtok nevét az agyagból készített provence-i borosköcsögről kapta, amelyből 14. századi darabokat is találtak.
A Domaine du Pegau-hoz összesen 21 hektárnyi terület tartozik, amelynek kb. 90%-án találunk kékszőlőt. A szőlők három falu határában terülnek el (Courthézon, Bédarrides és Châteauneuf-du-Pape), a változatos talajoknak (homok, galet, agyag, vas oxidban gazdag vörös föld, valamint vörös agyag), a sok fajtának és a nem ritkán 70-100 éves tőkekornak köszönhetően a borok jelentősen eltérő karaktert mutatnak. Természetesen a területek zömén grenache-t, másodsorban pedig mourvèdre-t találunk, de a 13 fajtát felvonultató kevert ültetvénnyel is rendelkeznek. Ezeknél a területeknél egybe szüretelnek, a szedés időpontját a grenache-hoz igazítják. Ekkor már a syrah túlérésbe fordul, a mourvèdre pedig később érik, tehát őkelmét külön kell behozni.
Viszonylag friss story a Château Pégau, amelyet 2012. január 31-el vásároltak. Az egybefüggő 60 hektáros terület a Châteauneuf-du-Pape appellációtól pár kilométerre délre helyezkedik el, éppen a Rhône egyik ága mellett. Laurence elmondása szerint 2011-ben nézték meg az eladósorban lévő birtokot, rögtön beleszerettek és hamar nyélbe is ütötték az üzletet. Mivel a területek számukra is újak, egyelőre tanulnak és tapasztalnak, mindenesetre az alapcélt már az első évjáratban sikerült teljesíteni: jó ár-érték arányú, tiszta és terroir jelleget hordozó borokat szeretnének készíteni. A 60 hektárból 25ha Côtes du Rhône Villages, 5ha sima Côtes du Rhône, a többi pedig szűkebb földrajzi besorolás nélküli (Vin de France) terület.
A Pegau borok egészen extrém mennyisége megy exportra, esetenként ez a 95%-ot is eléri. Otthon tehát alig marad valami. Összesen 40 országba exportálnak és 80 importőrrel dolgoznak.
A kóstolt borok (a technológiai dolgok a pince honlapjáról származnak):
Château Pegau Côtes du Rhône Cuvée Lône White 2012
Fajták: clairette 40%, bourboulenc 30%, grenache blanc 20%, ugni blanc 10%
Technológia: Acél, fajélesztő, savpótlás és kén.
Tiszta, kellemes, fehér húsú gyümölcsökre emlékeztet, egy egészen kevés zöld jegy kíséretében feltűnő hűvösséggel. Közepes lecsengés, jó inni. 7,0 EUR. 5p-
Domaine Pegau Cuvée Reservée Châteauneuf-du-Pape White 2011
Fajták: clairette 60%, grenache blanc 20%, roussanne 10%, bourboulenc 10%
Technológia: Hűtött erjesztés, fajélesztő, savpótlás és kén. Hordót nem látott, almasavbontás nem történt.
Finom virágossággal nyit, de érleltebb karakterű, nagyon tiszta, szép fehér húsú gyümölcsökkel. Elég tartalmas és tömör, de a virágos-gyümis vonalnál megreked. Valami komplexitást várna az ember. Borsos. 24,0 EUR. 6p-
Château Pegau Pink Pégau Vin de France Rosé 2012
Fajták: 100% cinsault
Technológia: Acél, fajélesztő, savpótlás és kén.
Egyszerű, tiszta, cseresznyés, abszolút átlagos rosé. 8,0 EUR. 4p
Château Pegau Plan Pégau Vin de France NV
Fajták: grenche, syrah, carignan, merlot
Technológia: Évjárat nélküli bor, a 2009-2010-2011-es préslevek és hordóalja tételek házasítása, részben kisméretű hordókban érlelve. Savpótlás és kén.
Illatában lekvár, medvecukor, rózsa, egy kis fa és teljesen egyértelmű oxidáció és brett. Kóstolva is lekváros, medvecukros, elég testes és fűszeres, tartalmas is, de a bizonytalanság itt is rendesen tetten érhető. Baromira nem értem, hogy egy ilyen birtoknak miért kell a nevét ráírni erre. A kecskét három fillérért szaga van a dolognak, mellesleg drága is. 7,0 EUR. 3p
Château Pegau Plan Pégau Vin de France NV
Ha nem lettünk volna meggyőzve, kapjuk az újabb kiadást. Ez már csavarzáras és csak 2012-es tételeket tartalmaz. Jóval frissebb, füstös, virágos és fűszeres. Testes, tartalmas, dzsemes, elég sok tanninnal, közepes lecsengéssel. Kissé lusta, de tiszta és fényév választja el az előző bortól. 5p-
Domaine Pegau Cuvée Reservée Châteauneuf-du-Pape 2011
Fajták: grenache 80%, syrah 6%, mourvèdre 4%, plusz 10% más fajták
Technológia: Betonban erjedt, vadélesztővel, hőmérséklet-szabályozás nélkül. Minimális borkősavat kapott. 50 hektós öreg hordókban érett. 75.000 palack.
Intenzív illatában finom lekvárok, virágok, fekete cseresznye, medvecukor, meleg fűszerek, vadasság és pici oxidáció. Kóstolva vastag, szépen fűszeres, fahéjas, lédús fekete gyümölcsökkel, aszaltakkal. Húsos, szinte harapható, kicsit talán hömpölyög is. Elég sok, poros állagú tannin adja a szerkezetet. Hosszú lecsengés. 25,0 EUR. 6/7p
Domaine Pegau Cuvée da Capo Châteauneuf-du-Pape 2010
Fajták: grenache 70%, syrah 7%, mourvèdre 3%, plusz 20% egyéb (cinsault, vaccarèse, terret, counoise, picpoul, muscardin és picardan)
Technológia: Szigorúan válogatott szőlő. Kocsánnyal erjed betonkádban, hőmérséklet-szabályozás nincs. Vadélesztő, plusz minimális borkősav. Két év érlelés nagyméretű hordókban. A bor egyben hordóválogatás is. 6-8.000 palack.
Gazdag, buján mély illat, intenzív virágossággal, sok-sok fekete bogyós gyümölccsel, feketecseresznyével, remek fűszerekkel. Nagyon vonzó, ez kétségtelen. Szájban vastag, mélyen fűszeres, sűrű szövésű gyümölcsökkel, friss és aszalt formában egyaránt megtaláljuk őket. Jó szerkezet jellemzi, sok finomporos tannin, nagyon hosszú lecsengés. A magas alkoholt szinte nem érezni. Nem az én stílusom, de kiválóan elkészített, nagyon vastag bor, mindenképpen elismerésre méltó. Igaz, azt nem nagyon értem, miért is tradicionalista stílus ez. 15,5%. 210,0 EUR. 7/8p
Domaine Pegau Cuvée Laurence Châteauneuf-du-Pape 2009
Fajták: grenache 80%, syrah 6%, mourvèdre 10% + más engedélyezett fajták.
Technológia: ld. előző bor. 6-8.000 palack.
Fűszeres, aszaltas, fahéjas illat, nagyon intenzív és meleg hatású, violával, lekvárokkal és szárazra aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel. Kóstolva nagyon hasonló élmény, medvecukros, violás, édesre túlérett gyümölcsökkel, vonzó fűszerekkel, egy egészen kevés fás érzettel. Nem túl feszes a bor, tanninja poros és elég sok, nagyon makacs, hosszan tapad. Nagyon nagy, nagyon hosszú és nagyon sok minden, a bor szinte édes az alkoholtól és extrakttól. 14,5%. 55,0 EUR. 7p
No, hát nagy köszönet a látogatásért Laurence Feraudnak. Ahogy írtam, senki ne várja, hogy a Pegau borok végtelen eleganciával fogják kényeztetni. Minden nagy és minden sok borok ezek, amelyek Parker szerint tradicionálisak, mások szerint talán kevésbé. Mindenesetre inkább a kandallóban pattogó tűz mellé, mint nyári éjszakák kísérőjének válasszuk! A látogatás során többször elfogott azért a „seft-feeling”. Természetesen mindenki pénzből él, nem amolyan „csegevarás” indítatásból mondom ezt, de azért vannak dolgok, amit ezen a szinten már nem illik vállalni. Vagy illik, de akkor más néven.
A borászat honlapja: http://www.pegau.com/
Forrás: http://www.chateauneuf.dk/
Korábbi cikkek:
Dom. du Pegau (CdP)- vertikális (2010-1998) (by Drbarta)