A Borrajongó

Dél-Franciaország a Bortársaság Borsuliban

2024. március 29. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli régiókat bemutató kóstolói között az utóbbi hónapokban tűnt fel Dél-Franciaország, mint új téma. Franciaország déli része nagyobb borvidékeken túl számos kisebb eredetvédelmi körzet otthona, ahol különleges szőlőfajtákba, egyedi borstílusokba is könnyen bele lehet futni, de talán éppen ezért is a téma inkább a komolyabb érdeklődéssel és kóstolási tapasztalattal rendelkező borkedvelőknek lehet inkább vonzó. A kóstolósor külön érdekessége, hogy annak majdnem a fele "külsős" bor, tehát nem szerepel a kereskedés választékában. 

bortarsasagdelfranciaorszag1.jpg

Az ismertebb borvidékek közül Provence és a Rhone-völgy szerepelt a borsorban, előbbi természetesen egy rosé formájában, utóbbi két vörös tétellel: a völgy déli részét egy Cotes du Rhone, míg az északi részt egy Crozes-Hermitage képviselte. A többi bor Dél-Franciaország kisebb AOC apellációiból érkezett, ezekkel talán érdekes néhány gondolat erejéig bővebben is foglalkozni.

Picpoul de Pinet AOC csak 2013 óta képez külön eredetvédelmi körzetet Languedoc-on belül. A picpoul vagy piquepoul Languedoc-ban és Rhone-ban elterjedt, előbbi régióban az egyik legrégebben termesztett helyi fajta. A picpoul blanc általában testes, élénk savú, citrusos ízvilágú borokat ad. Zizegő savai és friss, citrusos aromatikája miatt általában tengeri herkentyűkhöz javasolják a fogyasztását, ilyen értelemben a muscadét dél-francia megfelelőjeként is szokás rá hivatkozni. A Picpoul de Pinet AOC borok egy speciális, karcsú, zöld színű palackot is kaptak.

Cassis AOC (csak nevében azonos a burgundia fővárosa, Dijon környékéről származó feketeribizli likőrről) tengerparti városkája Marseilles-től keletre található. Provence nagy részével ellentétben ez egy fehérboros körzet. A marsanne és a clairette a két legfontosabb szőlőfajta, bourboulenc, pascal blanc, sauvignon blanc, terret blanc és ugni blanc a további fehér fajták. A kékszőlőket a grenache, cinsault, mourvedre hármas vezet, a carignan, barbaroux és tennet noir használható kiegészítő fajtaként a rosé és vörös borokhoz, de a rosé-khoz maximum 20% fehér fajta is felhasználható.

Bandol AOC a többi provence-i appellációhoz képest kicsi, de fontos körzet. 70%-ban rosé borok készülnek itt, de Bandol inkább a vörösekről vált ismertté. A borok alapját a mourvedre adja, amelyhez esetleg grenache-t és/vagy cinsault-t házasítanak. A kevés fehérbor clairette, bourboulenc és ugni blanc felhasználásával készül. A legjobb rosé és vörös tételek hosszan érlelhetőek.

Madiran AOC Délnyugat-Franciaországban található, a Pireneusok árnyékában, ez robosztus, koncentrált vörösborok hazája. Az első számú szőlőfajta a tannat, amely tanninban gazdag, erőteljes borokat ad. A házasításhoz a három fő bordeaux-i fajtát és a helyi pinenc fajtát használhatják.

bortarsasagdelfranciaorszag2.jpgMoulin de Gassac Picpoul de Pinet 2022
Vonzó illata citrusokat, sárga húsú gyümölcsöket, őszibarackot idéz, egy kis trópusi érintéssel. A korty finom szövésű, remek savak vezetik, míg a seprőn tartás visszafogott krémességgel gazdagítja a bort. Édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, némi déligyümölcs, leheletnyi vaníliakrém és sós mandula. 6p+

bortarsasagdelfranciaorszag3.jpgClos Sainte-Magdeleine Blanc Méditerranée 2022
Clairette, vermentino és ugni blanc házasítása, a tengertől távolabb eső Ceyreste falu melletti 400 méter magasan termő parcellákról. Izgalmas illat: narancsvirág, narancshéj, mandarin, fehér őszibarack halványan levendula és sós tengeri szellő, majd a szárazpróbában zöldfűszerek. Kecses, elegáns bor, szép savak és finom fanyarság kíséri végig a kortyot, az intenzitás mértéktartó, citrusos, mandarinos, fehér őszibarackos, finoman sós aromakészlettel. 6p+

bortarsasagdelfranciaorszag4.jpgFiguiére Premiére Cotes de Provence Rosé 2022
Mourvedre, cinsault és grenache házasítása, kvarcos, palás talajról. Visszafogott illat, benne pici őszibarack, pink grapefruit, ízben ezekhez halványan szamóca, mandarin, némi fanyarság társul. A finom szövésű, enyhén krémes kortyot lendületes savak tartják egyenesben, finom kesernye és kísér, a lecsengés közepesnél hosszabb. 6p+

bortarsasagdelfranciaorszag5.jpgFamille Perrin Cotes du Rhone Reserve 2021
Grenache, mourvedre és syrah házasítása, acéltartályban erjesztve, tölgyfahordókban és acéltartályban érlelve. Délies, meleg, szinte már buja illat: rengeteg érett piros gyümölcs, málna, erdei gyümölcsök, vonzó édesfűszeres, gyógynövényes aláfestéssel. A korty dús, intenzív, közepes mennyiségű, omlós tannin, jó sav társul a közepes testhez. Érett piros gyümölcsök, erdei bogyós gyümölcsök, pici édesfűszer, mediterrán zöldfűszerek alakítják az ízképet. 6p+

bortarsasagdelfranciaorszag6.jpgDomaine Belle Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2021
100% syrah. Illatban pici füst, leheletnyi animalitás, füstölt hús, érett sötét bogyós gyümölcsök, hátul rózsabors, idővel a füstös, húsos jegyek elhalkulnak, a gyümölcsök maradnak. A közepes test inkább az élénk savakra támaszkodik, a tannin mennyiségre legfeljebb közepes, bársonyos tapintású, a lecsengés közepesnél hosszabb. Az érett sötét gyümölcsös, szedres, ribizlis jegyek vezetnek ízben is, itt is feltűnik némi füstölt hús, fűszerek, késhegynyi bors, enyhe sósság. A gazdag, buja dél-rhone-i után szikárabb, mértéktartóbb jelenség. 6p+

bortarsasagdelfranciaorszag7.jpgChateau de Pibarnon Bandol Le Rouge 2020
90% mourvedre és 10% grenache. Mély, meleg hangulatú illata tobzódik az érett, napégette sötét bogyós gyümölcsökben, amelyeket beszáradt szilvalekvár, gyógynövények, leheletnyi bőr, pici pörkölési aroma, erdei gyümölcsök lekvárjai egészítenek ki. Jól strukturált, erőteljes bor, a telt, vastag és enyhén krémes kortyot élénk sav, határozott, de omlós tannin és emelkedett alkohol fogja közre. Érett és lekváros sötét bogyós gyümölcsök, édesgyökér, gyógynövények, étcsokoládé, likőrös aromák fokozzák ízben a mediterrán karaktert. 7p

bortarsasagdelfranciaorszag8.jpgFamille Laplace Chateau D'Aydie Madiran 2017
100% tannat. Átláthatatlanul sötét, sűrű anyag, illata is mély, negró, túlérett sötét bogyós gyümölcsök, szederlikőr, gyógynövények szövik át. Testes, vastag anyagot kapunk szájban, a korty rághatóan sűrű és vastag, sok, érett, tannin, széles savak, puha tapintású, lassú ritmusban mozgó korty fogad. Túlérett sötét bogyós gyümölcsök, likőrös jegyek, cassis de Dijon, gyógynövények, negró adják az ízképet, a lecsengés közepes, kicsit gyorsabb a vártnál. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518350869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása