A Borrajongó

Kékfrankosok a Borkollégiumban

2014. május 02. 06:00 - furmintfan

Áprilisban országszerte a kékfrankos kerül a boros rendezvények, kóstolók, borkereskedések fókuszába. A Borkollégium áprilisi vakkóstolóján is ezt a fajtát vettük górcső alá mintegy 15 tétel segítségével.

A kékfrankos a legnagyobb területen termesztett borszőlőfajta Magyarországon: termőterülete mintegy 8000 ha. Szélesebb körben a filoxéravész után kezdték el termeszteni az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Magyarországon a 90-es évek elején Szekszárdon Vesztergombi Ferenc, majd a 90-es évek közepétől Sopronban Franz Weninger kezdett el referencia-értékű kékfrankosokat készíteni. A szőlőfajta az egri és szekszárdi bikavérnek is fontos alkotórésze. Gyors növekedésű, megbízhatóan, jó mennyiségben termő, rothadásra nem érzékeny, élénk savú, gyümölcsös ízű bort ad. Magyarországon gyakorlatilag ideálisak a körülmények a kékfrankos számára.

kf0.jpg

Ahogy a fehér fajtáknál a furmintot, a hárslevelűt és az olaszrizlinget, úgy a kékszőlőket illetően a kadarka mellett a kékfrankost szokás emlegetni, mint kitörési lehetőséget Magyarország számára. Sajnos ez a kóstoló eléggé vegyes összképet mutatott a magyar kékfrankos kínálatról. Előfordultak kissé jellegtelen borok a sorban, míg bizonyos tételeken a brutális savak, másokon az emelkedett illó ejtett csorbát. Két szekszárdi bor pedig a kissé mediterrán „nagyboros” stílus felé hajlott, az egyik jobban, a másik kevésbé. Kérdés, mennyire kell ez a kékfrankosnak. Én jobban szeretem, amikor inkább az eleganciával hódít a fajta.

Dúzsi Kékfrankos Rozé 2013

Halvány lazacszínű, piros bogyós gyümölcsös, epres illattal. Élénk savak, kevés CO2, könnyű test, citrusos, piros bogyós gyümölcsös, ribizlis íz. 4p

Weingut Krutzler Blaufränkisch Deutschschützen 2012

Közepesnél sötétebb bíbor szín. Illatban kis illó, temperafesték, málna, földes jegyek. Éles savai vannak, tanninja kissé tapadós, a test könnyű. Meggyes, málnás íz, egy kis zöldes vonallal. 4p

Sárosdi Kékfrankos 2011

Közepesnél sötétebb szín, picit fülledt illat, illóval, erdei gyümölcsökkel, kis fűszerességgel. Az illat kissé káposztásba fordul. Élénk savak, fekete bogyós gyümölcsök, meggy, kis étcsokoládé, kissé kesernyés lecsengés. 4p-

Dúzsi Kékfrankos 2011

Rubin szín bíbor reflexekkel. Illatában kissé túlérett gyümölcsök, málna, marcipán, majd süteményes jellegűbe fordul: meggyes pite, édesfűszerekkel, vaníliával. Arányos szerkezet, viszonylag könnyed test, piros bogyós gyümölcsös íz. Kicsit fáradtnak tűnik. 4p

kf5.jpg

Kvassay Pince Kékfrankos Válogatás 2011

Pici animalitás mellett édesfűszereket, marcipánt, vaníliát, édesfűszereket és piros bogyós gyümölcsöket vonultat fel az illat. Ízében piros bogyós gyümölcsök, eper, cseresznye, édesfűszerek. Kicsit még nyers, de ígéretes. 5p+

Wetzer Kékfrankos Spern Steiner 2011

Rubin-bíbor szín, illatában pici illó, földesség, cékla, málna, szeder, fa és kenyérhéj. A brutálisan élénk, citromos savak uralják a bort. A savak mögött tömör, szikár a szerkezet, meggyes, sós, édesfűszeres az íz. 5p-

Pfneiszl Biobirtok Jégkorszak Kékfrankos 2009

Illatában és ízében meggy, málna piros bogyós gyümölcsök, bors, kávé, zöldfűszerek és egy kis zöldpaprika. Arányos szerkezet, jó egyensúly jellemzi. 5p+/6p-

Ráspi Kékfrankos Válogatás 2009

Piros bogyós gyümölcsös, málnás, szedres, édesfűszeres illat, kis virággal, likőrös illóval. Savai élénkek, tanninja kulturált, szerkezete nagyon jó. Sajnos az illó rányomja a bélyegét. A likőrösség megjelenik ízben is, mellette málnával, fűszerekkel, pici sóssággal. 5p

kf6.jpg

Márkvárt Pince Kékfrankos 2009

Fiatalos rubin-bíbor szín, korát legfeljebb egy kis avarosság jelzi az illatban. Vonzó illat cseresznyével, meggyel, szamócával, piros bogyós gyümölcsökkel. Elegáns, jóivású, jó szerkezetű bor, sok piros bogyós gyümölccsel, málnával, cseresznyével, szamócával, fűszerekkel, kis földességgel és csokoládéval. 5p+/6p-

Mészáros Borház Bodzási Kékfrankos Válogatás 2009

Mély rubin szín,  pohárban kissé lomhán mozog. Mély, tömény illat árad a pohárból érett-túlérett erdei gyümölcsökkel, szárított paradicsommal, zöldfűszerekkel, egy adag földességgel. Kóstolva is hozza az érett-túlérett gyümölcsöket, azon belül is elsősorban fekete bogyósokkal operál, áfonya, szilva, fűszerek. Tannintartalma elég jelentős, az alkohol is túlbillen a közepesen, a test is nagyobb. Hozza a pince válogatás boraira jellemző mediterrán stílusú nagyborra törekvő stílust. 5p

Takler Szenta-völgyi Kékfrankos Válogatás 2009

Illata eleinte Fülledt, enyhén illós, sok hordófűszerrel, fekete bogyós gyümölcsökkel, pici borssal. Élénk, hosszú savak, közepesnél magasabb alkohol, kissé tapadós tannin, és közepesnél nagyobb test. Ízében meggy, málna, szeder, édesfűszerek, bors, csokoládé. A korty végét és a lecsengést az alkohol fűti.  6p-

kf4.jpg

Sebestyén Pince Nánai Kékfrankos 2008

Picit tompán induló illatában édesfűszerek, kávé, erdei gyümölcsök. Elegáns, csiszolt szerkezetű bor, selymes tanninnal. Jól definiált piros bogyós gyümölcsök – cseresznye és szamóca – vezetik az aromatikát, finom fűszerekkel és némi fekete bogyós gyümölccsel. Szépen összesimult, remek bor. Sebestyén Csaba másfél hónapon belül - a bikavérek és fuxlik után - már a harmadik kategóriában bizonyította be számomra, hogy érdemes odafigyelni rá. 6p+

St. Andrea Ferenchegy Kékfrankos 2006

Illatban már érett, palackbukés jegyeket is mutat, zöldfűszerekkel, erdei gyümölcsökkel, földességgel, némi illóval. Savai még egészen fiatalosnak hatnak, a tannin mennyiségre közepesnél több, érett, de a viszonylag karcsú testhez viszonyítva soknak hat. Íze az illatra rímel: erdei gyümölcsökkel, főleg a fekete bogyós fajtából, zöldfűszerekkel, némi likőrösséggel. 5p

Vida Pincészet La Vida Kékfrankos 2006

A hordó fűszerei domniálnak illatban: vanília, kókusz, puncs, konyakmeggy, édesgyökér, némi viola, kis illóval. Nagyon élénk, már-már citromos sav, közepes mennyiségű, tapadós tannin, túlérett gyümölcsös, likőrösbe hajló íz. 4p+

kf3.jpg

Bott Frigyes Kékfrankos 2012

Édeskés, málnás, szamócás, cseresznyés, földes, enyhén málnaecetes illat. Kifejezetten finom, tobzódnak benne a gyümölcsök: málna, cseresznye, szamóca, ribizli, ezt színesíti némi fűszer és finom sósság. Elegáns, arányos szerkezet, üde, kifejező gyümölcsösség. Stabil 6p

Csutorás Birtokbor Kékfrankos Kerekszilvás-dűlő 2008

Illatban elég vegyes képet mutat: meggy, túlérett erdei gyümölcsök, némi véres hús, illó és egy kevés kátrány. Citromosba hajló sav, picit tapadós, közepes mennyiségű tannin, némi földesség, erdei gyümölcsök, icipici dohosság. 5p-

kf2.jpg

Ráspi Kékfrankos Selection 2003

Gránátba hajló szín. Érett illat, avarral, gombával, piros bogyós gyümölcsökkel, fűszerrel. Savai kerekre csiszolódtak, az alkohol picit emelkedett, de még elbírja a bor. Koncentrált, jól kitöltött korty, hosszú lecsengés. Gazdag ízében piros bogyós gyümölcsökkel, meggyel, vaníliával, sok édesfűszerrel, sóssággal. 7p

Weninger Spern Steiner Barrique 1999

Színben átmenet a rubin és a gránát között, üledékkel. Illatában pici gomba és avar mellett meggy, földes jegyek mutatkoznak. Savai még dolgoznak, a tannin, az alkohol nagyjából közepes. Ízében érett meggy, földesség, zöldfűszerek, és egy csipet só. Jól tartja magát. 6p

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr676102263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása