A Fuxli, a szekszárdi borászok siller márkája két éve indult útjára. Először Heimann Zoltán készített egy sillert Fuchsli néven, majd 2012-ben öt másik termelővel lértehozták a Fuxlit, mint egységes szekszárdi brandet. Az elnevezés a róka rőt színére utal, és a borok címkéin is megjelenik, mint közös motívum. A cél egy jól iható, mégis tartalmas bor elkészítése volt, valahol félúton a rosé és a vörösbor között. Tavaly kilenc, idén már tizenhárom termelő készített Fuxlit. A 2013-as borok bemutatására az A38 állóhajó kiállítóterében került sor egy családias hangulatú kóstoló keretében.
A roséhoz képest hosszabb ideig tartó héjon áztatásnak köszönhetően a bor több gazdagságot, ízt és cserzőanyagot hordoz. A termelők egységes szabályozási rendszert fogadtak el, amely rögzíti a fajtákat, és a borkészítés módját. A Fuxliban az előírás szerint két Kárpát-medencei fajta egyike, a kékfrankos vagy a kadarka a meghatározó. A szekszárdi borászok vakkóstolással döntik el, mely borok felelnek meg a stílusnak, és az előírásoknak.
A kora délutáni szakmai kóstolót ugyan sikerült lekésnem, de szerencsére a nagyközönség számára is nyitott késő délutáni eseményen maradt elég időm minden tételt legalább egyszer megvizsgálni. Az esemény hangulata végig kötetlen és laza maradt, úgy tűnt, mind a közönség, mind a borászok jól érezték magukat.
Összességében véve sok jól iható, magában és fröccs formájában egyaránt jól fogyasztható bort sikerült megkóstolni, bár a gyakran 14% környékén járó alkoholt ebben a műfajban túlzónak találtam néhány tételben.
Eszterbauer Borászat
100% kadarka, tartályban erjesztve és érlelve. Illata aránylag visszafogott, élénk savai mellett jelentős az alkoholtartalma is. Az édes piros bogyós gyümölcsök - málna, cseresznye – mellett kis ananász is érezhető. A 3 napos héjon áztatásnak köszönhetően utóíze kesernyésbe fordul. 4p-
Göndöcs Lajos
50% kékfrankos, 20% zweigelt, 15% kadarka, 15% cabernet sauvignon. Édes piros bogyós gyümölcsök uralják az illatot. Kifejezetten élénk savai vannak, amelyek kellően lendületessé teszik. Ízében is piros bogyós gyümölcsök dominálnak: málna, szamóca és meggy. 4p+
Heimann Családi Birtok
80% kadarka, 10% kékfrankos, 10% merlot, 2 hónapig hordóban érlelve. Picit mintha még mozgott volna a bor. Kellemesen fanyar, piros bogyós gyümölcsös karakter, cseresznye, ribizli, meggy, szamóca. 4p
Herr Pince
60% kékfrankos, 20% kadarka, 20% cabernet sauvignon október végén szüretelve, másfél napig áztatva, a kékfrankos tartályban, a kadarka és a cabernet sauvignon hordóban erjesztve vadélesztővel. Diszkrét, visszafogott málnás illat, szép egyensúly, citrusos, cseresznyés ízvilág, némi fűszer, finom cseresség jellemzi. 5p
Hetényi János Pincészete
95% kékfrankosból és 5% kadarkából áll össze a bor, amely rövid hordós érlelést kapott. Málnás, cseresznyés, meggyes, édesfűszeres illat és íz, melegítő alkohol. 4p
Márkvárt Pincészet
70% kékfrankos, 30% kadarka tartályban erjesztve és érlelve, irányított erjesztéssel, 2 napos héjon áztatással. Piros bogyós gyümölcsös és citrusos, cseresznyével, eperrel, kis naranccsal, finom fanyarsággal, szép egyensúllyal. 5p
Merfelsz Pincészet
50% kékfrankos, 25% kadarka, 25% merlot, tartályban erjesztve és érlelve. Friss, piros bogyós gyümölcsös illat, nem annyira az édes fajtából. Kellemesen fanyar, frissító, ribizlivel, cseresznyével, citrusokkal. 5p
Mészáros Borház
50% kadarka, 50% kékfrankos, 2 napig héjon áztatva, tartályban erjesztve és érlelve. Populárisra hangolt bor, szamócával, cseresznyével, kis édességérzettel. 4p-
Neiner Családi Pince
60% kadarka, 20% kékfrankos, 10% merlot, 10% zweigelt, utóbbi hordóban erjesztve. Sajtos, kissé fedett illat. Kóstolva kicsit nyersnek hat, és ízben hordoz valamiféle parasztboros jelleget, némi citrusossággal. 3p
Pósta Borház
50% kékfrankos, 30% kadarka, 20% merlot, 2 napig héjon áztatva, tartályban erjesztve és érlelve. Illatában és ízében szuperérett málna és eper. A testhez képest kissé magas alkohol, és nagyon érett gyümölcsös, kissé édeskés karakter jellemzi. 4p-
Sebestyén Pince
50% kékfrankos, 50% kadarka, hordós erjesztés és érlelés, összesen 3 hónapot töltött fában. Halványabb szÍnű, mint társai. Illatában is érezni egyből, hogy látott fát, de jönnek a piros bogyós gyümölcsök is. Élénk savai mellett könnyed, de eléggé tartalmas is, ízében vegyesen jönnek a piros bogyós gyümölcsök – főleg cseresznye -, a frissítő citrusok és a hordó fűszerei is. 5p
Takler Pince
100% kadarka. Behízelgő, édeskés, kissé tutti-fruttis, piros bogyós gyümölcsös illata ellenére ízben inkább citrusos, savanykás piros bogyósokkal és eperrel, és némi földes beütéssel, több cserességgel. 4p
Tringa Borpince
100% kékfrankos október végén szüretelve. Kissé fedett, élesztős, érett málnás illat. A műfajhoz képest kissé nagyobb test, érett málnás, fűszeres íz. 4p
A kóstolóra a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. hívott meg, köszönet érte.