A Borrajongó

Furmint Február-záró Bott-kóstoló

2014. március 12. 06:00 - furmintfan

Februárban Budapesten nem volt hiány boros rendezvényekben, hiszen ebben a hónapban került megrendezésre például a Borjour Magnum és Bikavér Párbaj is, a Furmint Február rendezvénysorozatának köszönhetően a fajta kedvelői akár hetente több alkalommal is a furmintos palackok mélyére nézhettek a különböző kóstolókon.

A Galéria12 Kávézó február utolsó előtti napjára meghirdetett Bott Pince-kóstolója az igen mozgalmas hónap méltó lezárásának ígérkezett, ráadásul Bodó Judit és Bodó József meglepetést is ígért a vendégeknek.

bott1.jpg

A kóstolót Laczi János nyitotta meg, bemutatta a kávézóként, borbárként és kiállítóteremként egyaránt funkcionáló Galéria12-t, majd átadta a szót Bodó Juditnak. A közönség soraiban jelentős számban képviseltette magát az online borsajtó – a „blogger-sarokban” foglalt helyet Bodó József is -, de eljöttek olyanok is, akik először találkoztak a borászokkal. Judit így rögtön azzal nyitott, hogy nem könnyű úgy kóstolót tartani, hogy egyszerre vannak jelen számára teljesen új arcok és „feketeöves Bott-ismerők” is, de így is sikerült a társaság figyelmét végig lekötni.

Judit beszélt Bott Pince indulásáról, a nehéz kezdésről, a területekről, és a jövőbeli tervekről is. Amellett, hogy a légkör végig természetes, közvetlen és családias marad, Judit minden mondatából árad a kötelességtudat és a borászat iránti alázat. Saját boldogulásuk mellett a kiváló termőhelyhez méltó minőségű borok előállítását, a tokaji borok világpiacon betöltött megfelelő szerepének megtalálását, a borvidék felfuttatását és az ott élő emberek sorsának jobbítását tartják is szem előtt tartják. Soha nem csak az itt és a most számít, Bodóék több évtizedes perspektívában és borvidéki szinten is gondolkoznak, ennek megfelelően dolgoznak és élik életüket

Ami a borokat illeti, frissebb és kicsit régebbi évjáratok borait kóstoltuk, először természetesen a szárazakat, dűlők szerint csoportosítva, majd következett két késői szüret, és végül az aszú. A dűlők rövid bemutatásához a Bott Pince honlapját hívtam segítségül.

Teleki - Tokaj

A Tokaj-hegy déli lejtőjének egyik legmagasabban fekvő dűlője. Kb. 60 éve telepítették, azóta is bakműveléssel művelik. Talaja lösz, de az erózió miatt ez valószínűleg nem vastag réteg. Aszúsodás nagyon kis mértékben van. A legnagyobb értéke Bodóék szerint talán abban van, hogy a kora, fekvése, művelésmódja miatt ez a dűlő fogja a jövőben a legkiegyensúlyozottabb minőséget produkálni.

Teleki Furmint – Hárslevelű 2012

Kb. 70% furmint, 30% hárslevelű. Kicsi sauvignon blanc-os beütés érezhető az illatban, amit már a 2011-esben is fel lehetett fedezni: citrusok, kis bodza, virágok, zöldfűszerek, grapefruit, őszibarack, csipetnyi trópusi gyümölcs, édesfűszerek. Csiszolt struktúra jellemzi, a feszes savak mellett az alkohol csak kicsit melegít. Citrusok, lime, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök. 6p+

Teleki Furmint 2008

Nagyjából 90% furmint, 10% hárslevelű az arány. Kis fülledtséggel nyit az illat, némi palackbuké is jelentkezik, propolisz, csipetnyi petrolosság, sok édesfűszerrel és érett trópusi gyümölccsel. Savai érettek, remekül tartják a szép egyensúlyt mutató bort. Kicsit cseresebbnek tűnik a 2012-es után, mint kiderül, ennek oka az, hogy a Teleki termése mindig ugyanazokba a hordókba kerül, 2008-ban ez még csak a harmadik töltés volt. A korty jól kitöltött, gördülékeny. Íze nehezen szálazható, érett trópusi gyümölcsök, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, méz, fűszerek. 6p+

Határi - Erdőbénye

Erdőbénye mellett található a dűlő. A talaja kaolin - a porcelánkészítésről lehet ismert ez a kőzet. 2009-től a hárslevelű és furmint fürtöket külön dolgozzák fel.

Határi Furmint 2011

Gazdag és nagyon vonzó illatában virágok, édesfűszerek, Bott-os cukorka, trópusi gyümölcsök, körte, őszibarack. Szerkezete cizellált, a savak kellő lendületet és ívet biztosítanak a bornak, a korty elejétől a végéig jól kitöltött, az egyensúly szinte hibátlan. A szinte vibráló bor íze az illathoz hasonlóan intenzív, izgalmas és sokrétű: fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, hangyányi méz, rengeteg fűszer, finom ásványosság és hosszú lecsengés. 7p+

Bott-bor Furmint-Hárslevelű 2008

Nagyrészt a Határi termése, jött még hozzá egy kis furmint a Csontosból és egy kis hárslevelű a Binétből. Ez is kicsit fülledt az elején, utána érett, sós-ásványos, nehezen szálazható illat érezhető. Szépen összecsiszolódott szerkezetű, jó egyensúlyt mutató bor, sós, citrusos, barackos, finoman fűszeres ízjegyekkel. 6p/6p+

Csontos - Erdőbénye/Olaszliszka

Erdőbényéről Tolcsvára menet a "hátsó kis úton" baloldalon találni a dűlőt. Régen Zsedényi dűlőnek is nevezték, merthogy a Zsedényi család tulajdonában volt. Talaja vulkanikus kőzet ill. annak málladéka. Nagy részét lóval műveltetik.

Csontos Furmint 2012

A januári, februári kóstolókról már jó ismerősként köszön vissza édes citrusos, cukorkás, körtés, édesfűszeres, virágos illata. Mindent leírtam már róla a múltkor, nem tudnék hozzátenni túl sokat, idemásolom a lényeget:

Barátságos, de nagyon sokrétű illat: édesfűszerek, virágok, körte, trópusi gyümölcsök, és a fiatalabb Bott-borokat sokszor jellemző cukorkás jeggyel. Egységes szerkezet, több alkohol és némi maradékcukor is ellensúlyozza a savak hatását. Összességében véve csiszolt, jó felépítésű, hosszú bor, sok fehér húsú gyümölccsel és fűszerrel, kis trópusi gyümölcsös beütéssel. 7p

Exczellencziás 2012 (minta)

Ülepítetlen mustból készült, szintén a Csontos termése. Gazdag és tartalmas, de természetesen még mindig elég rusztikusnak és cseresnek hat, szőlő, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, birsalma, és trópusi gyümölcsök íze is felfedezhető benne.

Csontos Furmint 2009

Érett barackos és trópusi gyümölcsös, vaníliás, fűszeres, mézes illat, minimális palackbuké. Félszáraz bor, talán enyhén billen is a cukor felé. Érett barackos, trópusi gyümölcsös, vaníliás, grillázsos, fűszeres íz, krémes textúra. 6p/6p+

bott2.jpg

3 Grácia Édes Grácia 2012

A Bott Pince, a Kikelet Pince és a Tokaj Nobilis koprodukciója: Berecz Stéphanie hárslevelűje a Lónyaiból, Bárdos Sarolta sárgamuskotálya a Barakonyiból és Bodóék furmintja a Csontosból. Virágos, trópusi gyümölcsös, finoman fűszeres illat, ízében szőlő, licsi, trópusi gyümölcsök, ananász. Kedves, könnyed bor, de egy kicsivel több savat még elbírna a 70 g/l maradékcukor mellé. 5p+.

Bott-rytis 2009

Furmint és hárslevelű, 92 g/l maradékcukor. Illatában minimális palackbuké, kajszibarack, különféle trópusi gyümölcsök, csipetnyi méz. Közepesnél könnyebb test, elegáns szerkezet jellemzi. Ízében érett sárga húsú őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök. 6p

Aszú 2013 (minta)

230 g/l 5 cukor, furmint és hárslevelű aszúszemek, hárslevelű alapbor. Ilyen fiatal aszút még sosem kóstoltam, nem tudtam igazán, hogy mire számítsak. Nehezen is tudtam értelmezni, ami ezután következett: eleinte kissé ecetes fedettséget mutat, majd kis zöldség jelentkezik, de ahogy szellőzik, folyamatosan tisztul az illat, áradó erdei gyümölcsök következnek: szeder, málna, és tejcsokoládé. Ízben már inkább a tokaji édeseknél megszokott jegyeket hozza, persze még nagyon friss állapotban: sárgabarack, narancslekvár, tejcsokoládé. Izgalmas volt ilyen állapotban kóstolni, remélem sokáig tudom követni sorsát.

 

Köszönet Bodó Juditnak, Bodó Józsefnek és a Galéria12 csapatának a remek borokért, a finom falatokért és a jó hangulatú kóstolóért.

(A kóstolóra saját költségemen látogattam el.)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr935854531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.03.13. 14:51:11

ha a borvidék jövőjét is figyelemmel kísérik, mi a véleményük az új tokaji palackról és mikorra tervezik a bevezetését? tervezik-e egyáltalán?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.14. 09:19:35

@szenvedély S.: Alapvetően pozitív a hozzáállás, csak egyrészt Judit szerint az új tokaji palackot a vékony nyak miatt nehéz szépen kapszulázni (ahogy így körbenéztem az itthoni tokaji palackok kapszuláin, tényleg mindegyik meg van gyűrődve egy kicsit), másrészt drágább, úgyhogy még megy a matek, hogy mi legyen. Lehet, hogy a 2013-as borok már ilyenbe lesznek letöltve, de az is lehet, hogy nem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.03.15. 23:25:34

@furmintfan: nekem egyik palackomon sem gyűrődik. megnéztem, 8-ból 8. 100%
süti beállítások módosítása