A Borrajongó

Furmint Vs. Riesling II.

2014. február 17. 06:00 - drbarta

Ismét egymásnak feszülnek a furmintok és rieslingek.:) Ezúttal rögtön két páros következik. Külön pikantéria, hogy előbbieket a kedvenc tokaji, utóbbiakat pedig kedvenc wachau termelőmtől sikerült összeválogatni. Bott Vs. Prager.

2014-01-10 15.37.49.jpg
 

Bott: Tokaji Furmint Csontos 2012

A Bott-pince talán leginkább zászlóshajójának tartott száraz furmintja. Ebben az évjáratban már kb. 6 ezer Ft-ba kerül a korábbi 4 500 Ft. helyett. Jelentős emelkedés, de tekintve, hogy számomra rendszeresen az évjárat egyik legjobb bora szokott lenni, illetve végignézve a tokaji száraz dűlősek jelenlegi árszabásán, még teljesen elfogadhatónak tűnik ez az ár is. Eleinte kissé zárkózott az illat, kis idővel szépen nyílik és kínálja friss körtés, citrusos gyümölcseit, fehér virágosságát, illetve a jellegzetes, mélyről jövő gyurmás ásványosságát. Közepesnél nagyobb test. Letisztult világú intenzív ízek, sűrű szövésű, zsírosabb konzisztencia. A korty második felére is bőven van még minek kibontakozni, a tömör anyag karöltve az érett, fajsúlyos, gerincet adó savakkal, szép hosszú, összeszedett lecsengést produkál. Remek egyensúly és egység már fiatalon, tiszta, erőteljes és elegáns. Kíváncsi leszek a pályájára. 7 pont. (90-91)

Prager: Riesling Smaragd Achleiten 2012

Közvetlenül a Klaus és a Wachstum Bodenstein után következik Pragerék szortimentjében. Kb. 33 Euro. Vonzó, tiszta illat friss citrusokkal, trópusiasabb színekkel, „kőporosabb” ásványossággal. Közepes méretű, arányos test. Intenzív, tiszta és jól definiált gyümölcsösség, finom sósság. Meggyőző szerkezet, kellő tömörséggel, koncentrációval a korty közepén is, vibráló, precíz, acélos savak által vezetett egységes, összeszedett és szép hosszú lecsengés. Klasszikus wachaui, klasszis minőségben. 7 pont. (90)
 

Bott: Tokaji Furmint Király 2007

A Barta Pince áltak felújított Király-dűlő szűzterméséből- talán mások is emlékeznek rá- három borász készíthetette el a maga-maga termőhely-szelektált furmint-verzióját. A Bott-féle változatról nagyon szép emlékeket őrzök, így örömmel vettem belőle tavaly a Terroir Club limitált tételeinek kínálatából. Anno kb. 2500 Ft. körül lehetett egy 0.5-ös üveg. Sültalma, gyömbér, fahéj, édes fűszerek, palackbukés aromák. Közepes-plusz test. Ízekkel jól kitöltött, van még gyümölcs is, habár elég aszaltas formában, illetve a palackérés tercier jegyei is már egyre inkább előtérbe kerültek. Összhatásában azért elég komplex. Jó egyensúly és egység, de szerkezetileg már lazább, nem érződnek a tartalékok. :) Kerek savak, sima, krémes konzisztencia. Most még élvezetes, de szerintem egy picikét már túl van a csúcsán. Szűk 6 pont. (86)

Prager: Riesling Smaragd Hollerin 2007

Pragerék egyik kedvezőbb árfekvésű dűlőszelektált riesling smaragdja. 22.50 Euro volt. Kortalan illat citrusokkal, pici füstösséggel, petrollal, ásványosságggal. Közepes test. Jó, de nem kimagasló ízintenzitás. Szerkezetileg közepesen tömör, a savak élettel-teliek, még most is vibrálóak, a lecsengés közepesnél hosszabb. Közel sem nyújt olyan mélységeket, mint a top Pragerek, de egyensúlyos, szilárd, minden elemében ép, egységes és feltehetőleg még lesz is jó darabig. Magabiztos 6 pont.(88)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr15815185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.17. 07:07:30

A Bott Királyból tavaly én is betáraztam egy palackkal, ha kicsit lecseng a Furmint Február, én is kibontom. :)
süti beállítások módosítása