A Borrajongó

Weninger 2006-osok

2014. február 08. 06:00 - drbarta

Még 2010-ben mutatta nekünk Pardi Norbi ezt a Weninger-sort. A tanulság az volt, hogy bizony kérik ezek a borok az időt. A 2002-es borok egyértelműen nyerték az estét, pedig Norbi elmondása szerint fiatalon azok se nyújtottak többet, mint az említett kóstolón a 06-osok.

No, akkor és ott én elhatároztam, hogy két palack 2006-os top Weninger-boromat ennek megfelelően épp 2014-ben fogom kinyitni.

Ez most el is érkezett, a borokat kidugóztam, és szépen egymás mellett faggattam őket napokon keresztül. A friss jegyzetek mellé beszúrom a a fent linkelt kóstolón tapasztaltakat is, legyen egy kis „up to date” jelleg :)

Névtelen_1.jpg
                           

                         

Weninger: Soproni Kékfrankos Spern Steiner 2006

A pince csúcs-kékfrankosa a Spern Steiner dűlőből. 44 éves ültetvény, palalemezes, köves talaj. Saját flórával erjedt acéltartályban, majd 16 hónapig barrique-hordókban érett. 6 ezer Ft. környékén volt az ára. A termelő 2009 és 2015 között javasolja fogyasztását.

2010. Október

"Érettebb, mélyebb, elegánsabb illat (PS. érdekes módon épp a lenti Cabernet Franc után írtam ezeket) , piros bogyós gyümölcsök, palás ásványosság, pici kávé. Karakteres, de rafinált. Szájban telt, de izmos. Remek tartása nem jár szikársággal, ugyanakkor nem akar túlzottan intenzív sem lenni. Közepes mennyiségű, de remek tannin mellett a szerkezetet dinamikus, de soha nem éles, igen kulturált savai vezetik. Aromatikájában a gyümölcsök és finom hordófűszerek mellett a földes-fülledt-sós egyébként nagyon karakteres és komplex ásványosságé a főszerep, sokkal inkább a dűlőt mutatja be, mint a fajtát. Arisztokratikus, profin gördülékeny bor. 7 pont."

2014. Február

Nem túl kraftos, de tulajdonképpen fiatalosabb illat, mint kora alapján gondolnánk. Vékony áfonyás gyümölcsösség, pici szárított kék virág, némi avarosság, földesség, pörkölési aromák. Ha adunk neki elég időt azért mutat komplexitást. Alig közepes test. Nem túl intenzív ízek, de még mindig van benne gyümölcs. Alig közepes finomszemcsés, porosabb tannin, ellenben kifejezetten szilárd, kemény savgerinc. Ez utóbbi lehetne alapváza egy komolyabb bornak is, itt és most a nagysághoz szerintem hiányoznak az intenzívebb ízek, meg egyáltalán egy kis plusz koncentráció, sűrűség. Közepesnél valamivel hosszabb. Gyorsan, hosszabb sorban vakon  kóstolva 5 pontnál biztos nem adnám többre, de ha adunk időt szellőzni, melegedni és elcsípjük a legjobb pillanatát, akkor akár a 6 is kijár. (Eszmeileg mindenképp, főképp ha belegondolunk, hogy a maga karcsú, nem épp nagyravágyó valójában milyen jól viselte az elmúlt éveket) Legyen 5.5 pont (85)

Weninger: Soproni Cabernet Franc 2006

A Frettner-dűlőben található az akkor még 9 éves ültetvény. Magas mésztartalmú, palamálladékos barna erdőtalaj. A bor saját flórával erjedt majd érlelődött 18 hónapig francia barrique-hordókban. Anno 10 ezer Ft. körül rémlik az ára, később akciózták 6 ezer Ft-ra, ami aztán úgy is maradt. A termelő 2008 és 2020 között javasolja fogyasztását.

2010. Október

„Illatát szokatlan és általam soha nem tapasztalt mértékben uralja a zöldpaprika. Szájban az eddigiektől (PS. alapkékfrankos, balfi kékfrankos, pinot noir)  nagyobb súlycsoportban játszik, nagyobb test, nagyobb tannin, lüktető, sokrétűbb savak. Intenzív érzetek, kissé széttartó alkotórészek. Érződik benne a kraft, de a harmónia nagyon messze még. Intenzív zöldnövényes aromái szintén szokatlanok és meglepőek. Több kategóriát is megérint, kompenzatórikus 5 és 6 pont közötti tartománynál nálam jelenleg nem több, annak ellenére, hogy az eddigiektől nagyobb anyag.”

2014. Február

Mélyebb, nagyvonalúbb illat. Töményebb szedres gyümölcsösség, intenzív fűszerpaprikás aromák (ez utóbbi már közel se hat olyan leblokkolóan, mint négy éve, tulajdonképpen rengeteg, nem ronggyá hordózott cabernet-ben benne van), diszkrét, alig észrevehető fahatás. Közepesnél nagyobb test, ízében is teltebb, főképp ha kap ő is időt kis szellőzésre, melegedésre. Némiképp puhább, de bőven elegendő savkészlet, több tannin végett sűrűbb, bársonyosabb textúra. Szerkezetileg közepesen tömör, annyi anyaggal, amely a korty  második felére tisztességes, de újabb erőre már nem kapó beltartalmat biztosít. Közepesnél hosszabb lecsengés. A kor itt se nagyon érződik, hasonló világú, mint rég, talán némileg kerekebb, összecsiszolódottabb részletekkel. Erős 6 pont. (88)

Most is bebizonyosodott, hogy jól bírják ezek a borok az időt, noha olyan szintű élményeket megközelítőleg se nyújtottak, mint anno a 2002-esek. Nekem azért motosztokál a fejemben a gondolat, hogy azok az alapanyagok azért koncentráltabbra sikeredhettek eredendően is...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr765792854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.02.08. 10:27:56

Érdekes. A Weninger CF 2006 ahány palack, annyi féle borral fogsz találkozni. :D

2014.02.08. 21:33:03

Jól emlékszel, a cabernet franc 10 ezer körül indult anno, aztán kicsit hűltek a kedélyek, és beállt ez az árszint, ami felé ma sem nagyon megy a legdrágább Weninger bor.

Én 2010 őszén találkoztam először ezzel a borral, akkor jobban tetszett, nekem egységesebbnek tűnt az általad írtaknál, de ez lehet palackvariáció. Aztán tavaly nyáron kóstoltam újra, kicsit futólag, de valóban: egyben volt, és 6 pontot még ilyen pontsóherek is adnának rá, mint én. :)
süti beállítások módosítása