A Disznókő vörösboráról, az Incognitoról szóló írásunkra érkezett kommentek alapján tudatosult bennem, hogy nagyon sokan még csak nem is hallottak arról, hogy ez a patinás tokaji birtok kékszőlővel rendelkezik és még forgalomba is hozza a belőle készített borokat. Közben arra is rájöttem, hogy hiába találkoztam már a bor több évjáratával, magam sem tudok sokkal többet olvasóinknál. A sokszor túl beszédes és összezavaró internetes források ezúttal mélyen hallgatnak. Az Incognito tehát – nagyon is tisztességes bor lévén – ismeretlenül kényezteti az őt felkutató fogyasztókat. Hogy többet megtudjunk a titokról, Mészáros Lászlót, a Disznókő birtokigazgatóját kérdeztük.
Milyen szőlőfajtákból készül az Incognito?
Nagyrészt a Borkombinát által 1976-ban kísérletként telepített fajtákból: kékfrankos, zweigelt, merlot, kurucvér, kármin, "medoc noir", illetve ezekből különféle klónváltozatok is vannak benne, valamint egy kevés cabernet sauvignon.
Mekkora területet foglal el az ültetvény? Hol található ez a terület?
Nagyjából fél hektáros területről készül, kb. 1.200 tőke, a Disznókő legkeletibb fekvésű, viszonylag agyagosabb talajú Hangács dűlő lejtőjének középső részén.
Miért döntöttek úgy, hogy vörösbort készítenek?
Mert ott volt a szőlő. Először csak a dolgozók itták meg a bort, majd a Sárga Borház asztali bora is lett, és aztán többen jelezték, hogy szívesen vásárolnának is belőle, ezért úgy döntöttünk, hogy forgalomképessé tesszük.
Asztali vagy tájborként kerül forgalomba?
Asztali. Az új termékleírás szerint a Tokaj-hegyalján készített vörösbor már nem is lehet más.
Hogyan készül az Incognito?
A szőlő teljes mennyiségét lebogyózzuk, erjesztés és héjon áztatás kádban, többszöri körfejtéssel és delestage-zsal (megjegyzés: az erjedő must lefejtése, majd visszapumpálása a törkölyre, tk. levegőztetés, a tannintartalom csökkentésében-iskolázásában kap szerepet – a szerk.), kb. 16-18 nap után léelválasztás, majd préselés. Almasavbontás hordóban, fahordós érlelés kb. 6 hónapon keresztül.
Melyik volt a bor első évjárata?
Az első komolyabb igénnyel készült évjárat a 2006-os volt.
Hogyan érnek ezek a borok?
Fiatalabban ajánljuk őket fogyasztani, nem olyan ambícióval készülnek, hogy hosszan érlelhető borok legyenek. Ebből kifolyólag nem is igazán szoktuk őket visszakóstolni, de a 2009-es még mindig elég jó formában van. Az idősebbeken azért már látszik az idő.
Ismét okosabbak lettünk. Köszönjük az információt!