A Borrajongó

Bott retrospektív a Terroir Clubban

2013. február 18. 06:00 - akov

Remek alkalmat kínált a Bott-borokban elmerülni vágyóknak a Pince és a Terroir Club közös rendezésében megvalósult retrospektív kóstoló. A hordómintáktól építkező és a pince időszámításának kezdetéig visszanyúló tételeket Bott Judit és Bodó József mutatták meg az érdeklődőknek. Számomra különösen hasznos volt ez, hiszen ez a tokaji pincécske nagy elmaradásom, boraikkal általában csak futtában találkoztam: itt egy Teleki, ott egy Csontos, amott egy Határi. Ez pont kevés volt ahhoz, hogy teljes képet kapjak a legjobbak közt emlegetett termelőnél folyó munkáról. Eközben szerzőtársam sokszor nyakig merül Bott-borokban és a birtoknál olykor-olykor – nagyon helyesen – munkára is kényszerítik. Következzen tehát egyéni felzárkózásom és hozzá egy részletes beszámoló a múltidéző kóstolóról.

bott.jpg

A Bott-birtok jelenleg kb. 7 hektár területen gazdálkodik. Amennyiben a folyamatban és a tervben lévő telepítések termőre fordulnak, összesen 9 hektár szőlővel rendelkeznek majd. Ez a tervezett maximális, a Bott-filozófia mellett még kézbe tartható méret. Ezen az estén minden dűlő nem juthatott szóhoz, de a teljesség kedvéért vegyük csak sorra hol és pontosan milyen területekből építkezik a Bott Pince:

Teleki: 0.5 hektár, a Tokaj-hegy déli lejtője. A löszös talajon bakművelésű furmintot és hárslevelűt találunk, kb. 60 éves telepítés.

Csontos: Az est szupersztárja, a pince legnagyobb területe, amely Erdőbénye és Olaszliszka között található. A dűlő teljes területe 17 hektár, amelyből Botték kb. 4.5 hektár felett rendelkeznek. A lóval műveltetett Csontos talaját riolit tufa valamint riolit-málladék alkotja. Az Exczellencziás a Csontos tetején található aldűlő, kb. 80 éves telepítésű bakművelésű tőkékkel. Iszonyatos energiát fektettek a rekonstrukciójába, de mindeddig csak kétszer termett, így hamarosan kivágják és újratelepítik a területet.

Határi: Erdőbénye, kb. 1.6 hektár. Kaolinban gazdag talaj, furmint és hárslevelű.

Előhegy: 0.4 hektár, a pince legelső területe.

Kulcsár: Tolcsva határában található, mintegy 1.2 hektáros hárslevelű ültetvény, kb. 40 éves telepítés. 2011-ben kezdték felújítani, hamarosan lehet majd keresni az innen származó hársat.

A Bott Pincében alkalmazott borkészítés a jól bevált „nulla technológia” elvét követi. Az erősen terméskorlátozott tőkékről a száraz bornak szánt alapanyagot kb. 22,5-23MM érettségben szedik. Előfordul, hogy a szüret több körben történik, a különböző érettségi fokú gyümölcsöt elkülönítve dolgozzák fel, majd a kész borokat házasítják. A zúzás-bogyózást követően kénezik a cefrét, majd egy éjszakát ülepítenek tartályban. A must ezt követően hordóba megy, ahol a vadélesztők november végére el is végzik feladatukat. Ekkor van egy fejtés és egy kiadósabb kénezés, majd 6-8 hónap érlelés következik. Amennyiben a bor megfelelően fejlődik, a szüretet követő nyár elején már palackba is kerülhet. A hordókat illetően 200, 220 és 300 literes méretűekkel dolgoznak, de hamarosan egy 10 hektós darabot is munkára fognak.

Jó volt hallani arról is, hogy Juditék nem szimplán csak borban gondolkodnak, hanem tevékenységükkel munkát és megélhetést próbálnak adni pár családnak. Nagyon fontos dolog ez, hiszen Tokaj még mindig egy terhelt régió, ahol munka és jövedelem hiányában sokan céltalanságba kényszerülnek. A munkán felül a Csontosban fellelhető terményeket – birs, dió – helyieknek adják, majd a terményekből készített lekvárokat és egyéb készítményeket visszavásárolják tőlük. Ha valaki valamivel beljebb van, akkor a borvidék is egy icipicit előrébb tart és érdemes miért dolgozni.

Komoly fejlemény, hogy a pince borainak tengerentúli forgalmazója, a Blue Danube Wine Company meghívására Botték hamarosan amerikai turnéba kezdenek, amelynek minden bizonnyal a Davis Egyetem Robert Mondavi Intézetében tartandó Tokaj-előadás és kóstoló lesz a csúcspontja. Az önológus hallgatókat és újságírókat célzó rendezvény elsősorban Tokajért lesz, ahol nem csak a Bott Pince, de más termelők borait is fogják kóstoltatni. Alig várjuk a részletes beszámolót és a kinti visszajelzéseket!

Térjünk át a borokra. A mostani kóstoló a pince legnagyobb és jelentősebb dűlője, a Csontos körül forgott tehát, amelyet egy kisebb Bott-rytis vertikális vezetett le. Ahol tudtam, feltüntettem a legfontosabb analitikai adatokat is.

Csontos 2012 I. (hordóminta, ülepített mustból)

Szemre tiszta. Kifejezett, de szép fás hatás, tiszta és friss aromatika, körtével, virággal, szőlővel. Remek sav, egy kevés maradékcukor, CO2. A lecsengés egyelőre közepes, de ez még persze alakul majd. Kiváló bor lehet belőle.

Csontos 2012 II. (hordóminta, ülepítetlen mustból)

Zavaros, az élesztők még dolgoznak benne. Fedettebb illat, kevesebb gyümölcs, de ő is tiszta és nemkülönben bájos. Vastagabb, rusztikusabb, már érezhető cserességgel. Savasabbnak tűnik, mint az ülepített verzió, citrusosabb és markánsabb tapintattal. Golden almát érezni benne, mellette élesztős jelleg dolgozik még, az utóízt enyhe polifenolos kesernye kíséri. Az ülepítetlen mustból készült „parasztboroknál” ez azért jóval finomabban, nagyobb gonddal elkészített.

Csontos 2011

Nagyon tiszta érzetű, közepesen intenzív, visszafogott fával, körtével, virággal. A közepesnél több sav kiváló egységben van a testtel és az alkohollal, a korty fókuszált, remek lecsengéssel. Zamatos, könnyed, mégis tartalmas, kis cukorral és finom fás hatással. Egyelőre nagyon fiatal, hiányzik a palackérlelés adta komplexitás, de nagyon jó bor lehet belőle. Megelőlegezek neki egy 7 pontot. 13,5% (5.6g/l sav, 5.2g/l cukor)

Csontos 2009

Félszárazra sikerült, három időpontban szüretelték, majd házasították. Érettebb illat, már egy gyorsan szellőző palackbukés jelleg is érezhető benne. Testes, zamatos, nagyon tiszta aromákkal, körtés és szőlős jegyek díszítik. A lecsengés elég hosszú és egyenletes. Jó és kedves bor, egy picit több cukra van, mint amit a savak ellensúlyozni tudnának. Nem egy átütő őserő, de szép tiszta és csábos. 6 pont. 14,5% (4.6g/l sav, 11.5g/l)

Csontos 2008

Illatban már jóval előrehaladottabbnak tűnik, nehezebb, érettebb és túlérettebb gyümölcsökkel találkozunk, amelyeket virág, némi kandírozott jelleg és fűszeresség is kiegészítenek. Testes, sok savval, citrusos érzettel és nagyon finom sóssággal. Nincs benne a fiatalabb Csontosok gyümölcsös-kedves bája, az érett illathoz hűvösség és szikárság társul. Kellemes fás hatás is érezhető, a lecsengés szép hosszú, tele erővel. 6/7 pont. 14,0% (6.2g/l sav, 3.1g/l cukor)

Csontos 2007

Erőteljesebb palackbuké illatban, mellette kevés virág, édeskés hangulat és gyurma érhető tetten. Picit zártnak tűnik. Kóstolva telt, krémes állagú, nagyon zamatos, lédús körtével és fehérhúsú barackkal, a maradékcukrot tökéletesen kiegyensúlyozó finom savval. A korty rendkívül jól fókuszált, a finom fás hatás a háttérben muzsikál. Nagyon hosszú lecsengés. Fantasztikus, ahogy a még nyomokban meglévő fiatalos gyümölcsösség tökéletes arányban egészíti ki az érlelt aromákat és így hoz létre valami nagyszerűt. Remek bor. Erős 7 pont. 13,5% (6.4g/l sav, 10.1g/l cukor)

Exczellencziás 2007

Három évet töltött hordóban, a kemény sava miatt nem szerették, de aztán átalakult. Illatban édeskés hangulat, némi palackbukéval és a szépen simuló virágos és érett jegyekkel. Testes, zamatos, nagyon markáns és lendületes savval, amely citrusos, picit „kockás” érzetű, de valahogy mégis elbírja a bor. Szájbetöltő, feszes, a frissítő savak miatt szinte kortalan érzetű. Gyümölcsössége – a citrusokon túl – a kellemesen fanyar nyári almát juttatja eszembe. A fás jegyek érezhetőek, szépen dolgoznak a borban, de koránt sem direktek. Hosszú lecsengés. Remek bor. Sima 7 pont. 12,5%

Csontos 2006

November végi szüret. A palackbuké itt sem tagadható le illatban, de nem erőteljes. Csodaszép érett illat, vonzó virággal és már kevesebb gyümölccsel. Testes, zamatos, iszonyatos komoly egységben minden. A remek savak fókuszált kortyot adnak, a 2007-esre még pár lapáttal rá is dob, az érlelt jegyek fantasztikusan idomulnak a még meglévő gyümölcsösséghez. Nagyon ízletes, nagyon hosszú, érett citrusokra asszociálok. Nagyon, de nagyon szépen érett, teljesen evidens, hogy ezek a borok öt év palackos pihentetést igencsak meghálálnak. 7/8 pont határa. 13,8% (7.6g/l sav, 10g/l cukor)

Csontos 2005

Érett illat, pici zöldesség sejlik fel benne, talán némi redukció is észlelhető. A szellőzést megköszöni, nyílik, fűszeresség költözik belé és már egy érleltebb, nehezebb illattal állunk szemben. Testes, érett aromatikájú, enyhén mézes, túlérett gyümölcsökkel, jól érezhető hordós-fűszeres hatással. A sav masszív, citrusos érzetű. A maradékcukor jól érezhető, zamatossá teszi a kortyot. Gyümölcsei kandírozott hatásúak, betöltik a szájat. Elég édes, picit kevesebb cukorral szebb volna, de azért így sincs min fanyalogni. Eléri a 7 pontot. 13,5% (7.4g/l sav, 13.4g/l cukor)

Exczellencziás 2005

13-14 hónapot töltött hordóban. Illatában palackbuké, virág, érett gyümölcsök és krétapor. A közepesnél teltebb, fűszeres, citrusos, picit külön dolgozó, de kétségtelenül lendületességet adó savval, amely fiatalságot és életet csempész a borba. Hosszú, tartalmas, szépen fűszeres, de kissé egysíkúnak hat egyik-másik Csontoshoz képest. Meglepő, hogy mennyire tartja magát és mennyire kevés érési aroma fedezhető fel benne. Erős 6 pont. 12,7% (7.5g/l sav, 5g/l cukor)

Bott-rytis 2009

A Bott-rytis félúton a száraz borok és az aszú között helyezkedik el a szortimentben. Cél, hogy minden évben elkészüljön. Illatában kevés virág, sok minden mást nem érzek mellette, elég egyszerűnek hat. Testes, zamatos, szőlős. Inkább a cukor felé billen a mérleg. Tiszta, jó inni, de nem különösebben komplex. Erős 5 pont.

Bott-rytis 2007

November végi szüret, furmint és hárs. Korosabb illat, öreg bútorral, öreg hordóval, marmeláddal, fűszerrel és medvecukorral. Testes, olajos, krémes, elég intenzív, vezető jegyei kajszi barackra és narancslekvárral emlékeztetnek. Mellé van fűszer még. Érezhetően koros, tovább nem tartogatnám nagyon. Erős 5 pont. 11,5% (6.0g/l sav, 127.5g/l cukor)

Bott-rytis 2006

Érett illat, kissé fedett és zárt, kajszi és fűszeresség dereng. Kóstolva sűrű, intenzív, marmeládos-narancshéjas, szép érési aromákkal. Nagyon jó sava van, remekül vezeti a kortyot. Érezhetően van mögötte kor, de nem kell panaszkodni, áll, mint a cövek. 7 pont. 12% (7.3g/l sav, 108g/l cukor)

Bott-rytis 2005

Ismét léptünk előre egy évet, megint egy korosabb fuvallat jön. Fűszeres, mézes illat, kandírozott citrusokkal. Telt, krémes, itt is a narancslekvár jut először eszembe, de van azért aszalt kajszi és más szárított fehér húsú gyümölcs is. Nagyon jó sav-cukor arány, jó vonalvezetés, hosszú lecsengés. Szerettem. 7 pont. 11,5% (8.1g/l sav, 119g/l cukor)

Szamorodni Édes 2011

Határi és Csontos. Friss, virágos, szőlős illat. Testes, friss, intenzíven szőlős érzetű. Nagyon tiszta, nagyon fiatalos. Letagadhatatlanul szépen kimunkált egyensúllyal. Palackérésért kiált. Jelenleg 6 pont, de évek múltán biztos hét pont lesz a jutalma.

Remek kóstoló volt, gratulálunk!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr945085304

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bott-retrospektív a Terroir Clubban 2013.02.19. 11:00:03

Juditék nem szimplán csak borban gondolkodnak, hanem tevékenységükkel munkát és megélhetést próbálnak adni pár családnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 08:30:43

Köszi a posztot. Direkt örülök, ha végre nem én írok itt csak Róluk. Sokszor úgy érzem, Tőlem már senki nem is tart hitelesnek egy dícséretet akármelyik borukról, ugyanis köztudomású, hogy Velük ápolom a legszorosabb kapcsolatot a termelők közül. :)

Sajnos nem tudtam ott lenni az eseményen, de a hordóminták kivételével valamennyi bort már kóstoltam, zömében többször is. Pár gondolat:

2011- Egyetértek, annyi különbséggel, hogy nálam simán 7 pont bármiféle megelőlegzés kényszere nélkül. :) Valamikor én is ilyen diszkréten körtés-virágosnak érzem, valamikor pedig kifejezetten bujának, sok trópusi gyümölccsel. De talán ennek az egyensúlyát szeretem a legjobban.

2009-Ismét egyetértek. Mindig is keveseltem kicsit a maradékcukor mellé a savakat, annak ellenére, hogy fiatalon, a primer gyümölcsös fázisában volt, hogy magasabbra tettem, de a hat pont teljesen reális.

2008-Ismét egyetértek. Jó felépítésű, szikár, erőteljes tétel, kicsit én is mindig hiányoltam belőle a többi évjáratban tetten érhető bájt. Nálam is 6/7 környékén szokott lenni, hol ide, hol oda billen.

2007-Megint csak egyezünk. Az egyik kedvenc Csontosom. Telt, de kiegyensúlyozott. Nagyon jól fókuszált, benne van a fiatalos báj és érettebb furmintok minden erénye. Nálam is massziv 7 pont volt egy éven belül.

2006- No itt egy kis eltérés. Ezt csak egyszer kóstoltam, de akkor kissé lágy volt, előrehaladottabbnak tűnt, mint a 05-ös. Nem volt rossz, de a 07-es nekem sokkal jobban tetszett.

2005-Egyszer kóstoltam, de akkor nálam is 7 körül volt. Kicsit nehezebb, aszaltabb, fűszeresebb, de szájban abszolút lendületes savakkal.

Exc. 07- Ezt tartom a legmélyebb, legfókuszáltabb Bott-száraznak, de nem tudom, hogy a cserességet valaha integrálja -e. Az értékeléssel egyetértek.

Exc. 05-Egyetértek.

Bott-rytis 09-Bár korábban magasabbra adtam szerintem is egyszerűbb és édesség-hangsúlyosabb a többinél. Korrekt.

Bott-rytis 07-No itt nem értek egyet. Kicsit lehetne ugyan több sava, de sokkal mélyebb, tartalmasabb anyag az előzőnél. Egy éven belül vakon 7 pontra adtam.

Bott-rytis 06- Ezt csak egyszer kóstoltam, de engem annyira nem fogott meg. 6 pont volt nálam.

Bott-rytis 05- Ezzel megint egyetértek, mind a leírással, mind az értékeléssel.

Szamo 11- Itt meg megint nem. :) Nálam erős 7 pont szokott lenni és imádom. Fantasztikusan tiszta és színes gyümölcskavalkád, kicsit feszesebb lehetne ugyan savban.

Plusz egy kiegészítés.

A Kulcsár szerintem nem Tolcsvánál van, hanem konkrétan a Csontos mellett/alatt. Lehet rosszul emlékszem, de ez inkább Olaszliszka határát jelenti.

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.02.18. 09:38:55

Érdekes, nekem az 5-ős excelencias mindennel jobb formát mutatott most. Abszolút hegyaljai etalon. A szamo fiatal, de mar most komoly örömöket nyújt!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 09:45:08

@drbarta: Köszi a részletes kommentárokat! Asszem, ennyire szinkronban még sosem voltunk (az eltérések ellenére is).

A különbözőségeket dugó problémák is okozhatják, mint ahogy a kóstolón az egyik palack Bott-rytis 2006 totál oxidált volt (de nem volt dugós). Pont ezért váltottak Botték Vinlokra.

Kulcsár: A honlapjuk Tolcsvát ír!

www.bottpince.hu/szolosorok/

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 09:56:34

@akov: Igen, ezt néztem én is. Főleg a szárazak esetén már szinte meg is döbbentő :)

Valóban ott így írja. Nekem valamiért az rémlik, hogy a Csontosban történt munka/séta után simán átsétáltunk megnézni a Kulcsárt.
Majd megnézem este a térképet.

európai 2013.02.18. 10:22:29

Számomra ez az év legfontosabb cikke és borászata. Kiváló! Már vártam az összefoglalót. Mostmár csak a borokat várom.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 10:30:05

@európai: Köszi! Sajnos az aszújukat még sosem kóstoltam, de most már vadászni fogok rá! :D

csite 2013.02.18. 13:02:50

A Kulcsár Olaszliszkához tartozik, közvetlen a Csontos mellett van 'bénye felé (Amúgy 'bénye és Tolcsva között).

csite 2013.02.18. 13:03:51

Nekem a 2006-os Csontos kimagaslott a sorból. Tanulságos sor volt, látni ahogy alakult az ember az idők során.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.18. 15:58:39

a saját vesszőparipám szerint Bodóék az ár/érték egyik tokaji bajnokai. messze verve DZ-t, akinek az alapborait lehet már csak nem 'hétezerér' kapni, vagy Szepsyt, akinek meg már az alapbora is drágább, mint az ő bármelyikük.

és azért itt rendre 7 pontos borokba futok bele, ami nem nagy szám, hiszen hol van az én értékítéletem a "szigorú vagy, mint dr. barta" - mondat névadójától, aki szintén ilyenekbe fut bele.:-)

dalton1 2013.02.18. 17:38:25

@szenvedély S.: Egyet értek, bár Demeternek a dűlős borait lehet 'hétezerért' kapni...az 'alap' bora 3500Ft...de tény hogy annál sokkal izgalmasabbak Botték borai...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 17:43:33

@szenvedély S.: Lassan már én vagyok a legpuhább az egész blogvilágban :))

Egyébként egyetértek. Valahol ezt is tartom reálisnak, hogy a tokaji dűlős szárazaknak egyelőre az 5 ezer forintos határ innenső oldalán a helyük bármennyire ígéretesek is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.18. 17:45:27

@dalton1: szenvedély S is így írja, csak kacifántosan. "csak az alapborokat lehet nem hétezért kapni"

dalton1 2013.02.18. 17:51:09

@drbarta: Jaa...értem...csaknem...:)
süti beállítások módosítása