A Borrajongó

Ráspinál - II. rész

2013. február 07. 06:00 - akov

Az alapozás és szőlő után térjünk át a pincére. Ráspi talán legjobban ismert oldala a borkészítés, hiszen úton-útfélen találkozhatunk a természetességet és beavatkozás-nélküliséget hangsúlyozó filozófiájával. Az erőteljes terméskorlátozással megtermelt alapanyag erjesztése vadélesztővel történik, a fehérek hordóban, a vörösek nyílt kádon erjednek. A pincében jelenleg kb. 120 hordó három évjárat borát rejti. A hordók zöme 225 literes, nagyrészt francia fából, kisebb részben amerikai tölgyből készültek. Ráspi elmondása szerint – a jelenlegi helyzet ellenére – egyértelműen az 500 literes hordó a jövő útja. Az éves termelés 30.000 palack körül alakul.

raspi_pince2.jpg

A Tündér 2012 már szépen kierjedt, fele furmint lesz, amelyet zöldveltelini és leányka egészít ki. Tiszta, gyümölcsös és kifejező bor, szép lecsengéssel, már érezhető hordós aromákkal. A Pinot Noir 2012 áttetsző, még friss és fiatalosan gyümölcsös, de már bőven borként értelmezhető. Komoly dolog lesz belőle. Csakúgy, mint a Gneisz Kékfrankos 2012, amely elődeinél talán áttetszőbb és könnyedebb, de már most kiváló arányokkal rendelkezik. Nyugodt szívvel fogadnék erre is.

A Csókaszőlő 2011 tehát önállóan is forgalomba kerül majd. Az 500 literes hordóból kóstolva máris érezhető, hogy vétek lenne mással házasítani. Remekül sikerült, izgalmas, piros és fekete bogyósokat egyaránt felmutat, kiváló sava és telitalálat tanninjai élményt tartogatnak. Az Electus Zweigelt 2011 szintén megér egy misét. Zseniálisan fókuszált, mély, intenzív, percekig érezhető utóízzel, komolyboros hangulattal. A Kadarka 2011 szintén fajtaborra esélyes, jóval mélyebb és feszesebb, mint a rothadékony P9-es klónból készült társai, le sem tagadhatná, hogy Szentesi József kadarkájával alkot testvériséget. Tovább lépünk és néhány elkülönítve szüretelt Merlot kóstolunk az évjáratból. Van itt korábban szedett, „előszüretes” merlot, elkülönítve kezelt szélső sor, meg merlot-val feltöltött kadarkás hordó. Mindegyik komoly anyag. Elrévedezünk mennyire más és más minden hordó és mennyire máshol tartanak a borok. Félelmetes. Bármilyen házasítást is támogatnak majd ezek a merlot-k, jó helyük lesz, minőségük és potenciáljuk megkérdőjelezhetetlen. Végül a borok sorát két öreg tőkés Kékfrankossal zárjuk. Az Újhegy felső részén, a közelmúltban megszerzett terület 40 éves tőkeinek bora szintúgy kiváló és lendületes. A Kereszthegyről származó testvére talán még jobb, friss, fókuszált és szinte tökéletesen eltalált arányaival jól illusztrálja, hogy a 2011-es év Sopronnak igen csak kedvezett. A 225 literes hordóban érlelt törkölypálinka egyszerűen zseniális, nagyon tiszta és remekül iható, frappáns lezárása a kóstolónak.

Az est meglepetése a már említett Ráspi Gyógyszérum, amely 17 féle, saját gyűjtésű gyógynövényből készül és folytatja a Resveratrol Merlot 2009-el elindított kúráló italok sorát. Enyhén zöldes-növényes érzetű, gazdagon fűszeres, csersavas és kellemesen keserű, azaz pont olyan, amilyennek egy valódi gyomorkeserűnek lennie kell. A törkölypálinkába áztatott királydinnye, goji bogyó, máriatövis, macskakarom és ki tudja még mi felhasználásával készülő szérum erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért és a májat, jótékony hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre, de emellett még afrodiziákumként is szolgálhat.

Végül bekukkanthattunk a közelmúltban elkészült vendégszobákba, az étterem és a borászat mellett már robog a panzió üzletág is. Ahogy meglátom a Ráspi-stílusban, eklektikusan berendezett szobákat azonnal leesik, hogy saját szállásom pokolian rosszul választottam. A takaros szobák a Gazda kétkezi munkáját dicsérik, csakúgy, mint bármi errefelé. Az apró kis ötletek, a természetes, élelmesen felhasznált anyagok, a felújított régiségek és a padlóba süllyesztett modern jakuzzi végül fura egységben találkoznak. A jól felismerhető, erőteljes kézjegy ott van mindenben. A házak alatt futó őrült pincerendszer, a hordókban pihenő rendbontó borok, a váratlanul előkerülő gyógyító mákonyok, vagy a fazekakban fortyogó ételek le sem tagadhatják, kitől származnak. Remek dolog itt lenni és jó, hogy egyáltalán létezik még ilyen.

A cikk első része: Ráspinál

Ráspi honlapja: http://raspi.hu/

(A remek tárlatvezetésért, a borokért és a jó ételekért köszönet Ráspinak.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr635060309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakee 2013.02.11. 14:23:22

Az említett Merlot és Kékfrankosok milyen évjáratúak?
süti beállítások módosítása