A Borrajongó

Soproni ánziksz

2012. december 11. 06:00 - akov

micus.jpgA november végével kezdődő hétvégét Sopronban töltöttük. Nem árt rápihenni az ünnepekre, mert hiába röpködnek a szabadnapok, a családi forgatagban két lakoma közt nehéz pihenni. Csütörtökön, még kellemes időben, de már a tél ígéretével érkezünk Sopronba. Az egyik híres-neves, még a szocializmus időszakában épült négy csillagos hotelben szállunk meg. Mint alma mater, szinte az összes soproni vendéglátós megfordult itt, ha más nem, gyakorlaton. Késő van, esély sem lenne már a városban vacsorázni, így a hotel étterme mellett döntünk. Még van vagy fél óra zárásig, a lámpákat csak nekünk kapcsolják fel. Fura dolog egy nagy étteremben egyedül ücsörögni. Mohón kopogó szemem elfeledteti velem az okos vendég első számú szabályát: „Soha, de soha ne egyél üres étteremben!”.

Erőlevest rendelek, amely nem tiszta ízű, részben talán vegetával készült. A levesbe aprított, éppen felmagozni készülő cukkínire a modern csavar szerepét osztották. A borlapot ellenőrizve szinte a hideg futkos a hátamon, mintha 30 évet mentünk volna vissza az időben. Félédes zöldveltelini, félédes merlot és kékfrankos, valamint termelő nélkül listázott Tokaji Szamorodni a borlap csúcsai. A hotellánc nevén futatott tételekkel is lehet ismerkedni, de az anakronisztikus téeszcsékben palackozott lőrék láttán nehéz rendelési rohamban kitörni. Végül egy lédig Hauer Kékfrankos 2011-et rendelek, amely decis talpas pohárban érkezik. A bor egyébként korrekt, egyszerű reduktív tétel, nem szűkölködik sem gyümölcsökben, sem frissességben. Van pár másodpercem megnyugodni, amíg a főétel megérkezik. A rommá klopfolt és szárazra sütött szezámmagos „jércemell” azonban hirtelen a Kádár-korszakba ránt vissza. Állott salátával, szottyadt és rossz ízű paradicsommal egészül ki a művészi fogás. A joghurtos salátaöntet porból készült, a mindent elsöprő műfokhagyma miatt hiba lenne elfogyasztani. Sem hétköznapi, sem klasszikus értelemben nem tudok főzni, de ha bárki éjjel háromkor kirúg az ágyból és kezembe nyom egy fakanalat, ennél azért jóval többet fogok felmutatni.

Este még sétálunk egyet a csodás középkori épületekkel kirakott Várkerületben. Közvilágítás alig van, az ember majdnem elesik a padkákkal tarkított és százszor felásott, majd újraaszfaltozott sétálóutcákban. A régi házak vakolata négyzetméteres felületeken omlik-repedezik. Ki gondolná, hogy Magyarország egyik legtehetősebb városában járunk? A sétáló utca néptelen, a Várkerület egyetlen kávéházat, éttermet vagy valamire való üzletet sem mutat fel. Nem lakik itt senki, fényt sem látni az ablakokban, csak a Karácsonyi Vásár bódéit vigyázó „szekus” lődörög. A lelkek járnak ide vissza, szinte tökéletes a Soproni Szellemváros. Önkéntelenül is eszembe jut a határ túloldalán lévő régi magyar királyi város, Ruszt, amely a Fertő-tó körüli területek ékköve. A sopronihoz nagyon közeli utcakép itt tényleg életre kel. Minden makulátlan, kellemes borbárok és éttermek hívogatják az élvhajhász utazót. Az egész város totálisan a borról szól, így van ez most és így volt ez a középkorban is. És akkor a patinás Wein Akademie még szóba sem került.

A hotel reggelije jó magyar Forintokat ment meg. Sajnos nem nekem, mert örülhetek, ha a listaáron huszonháromezres szobaárba valami ehető belefér. Olcsó zalai, páclével spékelt gépsonka és gyorsérlelésű szalámi jut a tányérra. Az önkiszolgáló automatából kávé helyett ízetlen mosogatólé lövell. Akár a csapnivaló kávé is jöhet, no de meleg vizet nem kérek. Eddig azt hittem csak Kádár Jánossal lakomázunk, de valójában a teljes Központi Bizottság eszik velünk egy tányérból. És pont ott, ahonnan néhány kilométerre a vasfüggöny egykor leomlott!

Este alig találunk valamit, ami nyitva lenne. Az angol sörözőnek és klubnak berendezett Perkovátz-Házba térünk be, hátha szippanthatunk még valamit. A sör-profil ellenére van borlap és pohárral is lehet soproni borokat kóstolni. Megnyugvás, nem kell a bánatot Guinnessbe fojtanom. Mielőtt őszintén lelkes lennék, látom, jutott Varga Töpszli, Tokaji Asszonyfektető és „megnemnevezett” Édes Szamorodni is a listára. Először a Pfneiszl „Újra együtt” Kékfrankos 2009 kerül poharamba. Régen találkoztam ennyire jellegtelen kékfrankossal. A Tangó 2009 és a Cabernet Sauvignon 2007 igaz sokkal jobbak, de valódi izgalmat nem nyújtanak. Kávés hordó és lekvárba csúszó aromatika. Végül az enyhén édeskés Iváncsics Merlot 2009 sem győz meg róla, hogy – turistafejjel gondolkodva – nem osztrák, hanem soproni bort kéne innom. Ennek ellenére – papíron persze – még lehet Sopron a Kékfrankos Fővárosa, de erre egyelőre vajmi kevés nyom utal.

Végül másnap – megbízható ajánlásra – az Erhardt Étteremben vacsorázunk, amely egy másik naprendszert képvisel. Elegánsan kellemes hely, végre normális és széles borlappal, vinotékával és jó kiszolgálással. A vargányaleves íze természetes, a szezonális fogásként tálalt libacomb kiválóan elkészített. Az árak a földön járnak. A vacsorához egy Ákos Pince bort rendelünk, amely végre vitán felül meggyőző. Igaz, ehhez a Svájcban élő tulajdonos és a borokat készítő Franz Weninger kellett.

Ákos Pince Soproni Bonus 2007

Kékfrankos, merlot, syrah és zweigelt házasítása. Szemre pinot noirosan áttetsző, illata megkapóan elegáns és komplex. Az öt év ellenére sok friss piros bogyós gyümölccsel, „weningeres” hordókezeléssel, fűszerrel, medvecukorral és földességgel varázsol el. A test a közepesnél alig teltebb, az illatban érzett világ köszön vissza kóstolásra is: piros ribizli, roppanós cseresznye, medvecukor, kevés vanília és elsöprő fűszeresség. Ennek egy részét kétségtelenül a hordó, egy részét pedig a fifikás házasítás adja. Az egész „rendszert” egy jó adag, de kellemesen érett és jó állagú savtartalom hajtja meg. A tannin rendben van, éppen annyi, amennyi egy ilyen borba szükséges. Szép, hosszú és izgalmas lecsengés. Remek bor, tagadhatatlan régiós karakterrel. Eléri a 7 pontot. Jó vétel. 2.900Ft. 13,5%

(A következő cikksorozatban három pincészethez fogok ellátogatni és megpróbálok minél részletesebben beszámolni a tapasztaltakról és persze a kóstolt borokról.)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr34958766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soproni ánziksz 2012.12.11. 09:54:01

Papíron persze még lehet Sopron a Kékfrankos Fővárosa, de erre egyelőre vajmi kevés nyom utal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.11. 07:45:12

nagyon jó írás!

az elképesztő szállodai igénytelenséget a kereslet hiánya sem tudja indokolni, mert ilyen kínálathoz külföldről sem érkeznek pénzes vendégek. akik meg Magyarországon ezt képesek megfizetni, sokkal jobba is mehetnek. örülök, hogy nem írtál nevet, ne kapjon reklámot.

sajnos Mo több borvárosában is megfigyelhetőek a lepusztulás jelei. évtizedes tatarozatlanság, súlyos tőkehiány, indukál kereslethiányt, igénytelenséget. az egész egy lefelé futó spirálban. nehéz erre mit mondani.

sajnos a borkészítés is - tisztelet a kivételeknek - a fentebbi igénytelenséget jelenti. ami azért lenne "büntetendő", mert nekik aztán végképp nem kell messzire menni egy-egy jó mintáért!

Bodomi 2012.12.11. 09:49:48

Ittam én nem is régen, a soproni borvidék kőszegi fertályából egészen jó borokat. Borsmonostori dűlő, Jagodics Tamás pincészete, Cab. sauv., 2010-es. Ráadásul csak 1500Ft/palack, igaz, el is kellett oda mennem.:)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 11:21:02

Akov, megkérhetlek rá, hogy privátban elküldöd az ominózus hotel nevét? Lehet, hogy egyről beszéltünk (az én régebbi Soproni cikkemre utalok).
Csak az érdekesség kedvéért:
Egyébiránt nekem is volt szerencsém Sopronhoz a hétvégén, de egy kicsit más szemszögből: belvárosi sétát tettünk. Az adventi vásár nem nagy szám, bódé alig, minőségi forralt bor szintúgy.
Hazabeszélek (persze), de Győrbe érdemesebb eljönni. A borvidék pincészetei finom borokat, jó pálinkákat mérnek, a hangulat pedig ünnepi.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 11:29:32

@szenvedély S.: Köszi. Igen, abszolút általános a probléma. Meghökkentett, hogy az osztrák határ mellett is ez a helyzet, illetve, hogy a soproniak mennyire ignorálják a borvidéküket, ami gyk. karnyújtásnyira van tőlük.

@Bodomi: Köszi.

@ungert: Elküldtem. Én is Győr környéki vagyok, oda jártam középiskolába, ismerem a várost. Az 1993-as pápalátogatáskor már rendbetették a belváros zömét, élvezet sétálni a kis sikátorokban, tiszta is és kultúrált is. Igaz, a vendéglátóhelyeket illetően azért ott is van kívánnivaló, de alapvetően pénztelekn mindenhol az emberek, vagy ilyesmire nem költenek, így nehezen alakul.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 11:40:12

@akov: Köszönöm és köszönöm : )

Részben igazad van, de szerintem nem a pénztelenséggel van probléma. Én úgy látom, hogy az emberek inkább jobb esetben közepes, rosszabb esetben silány minőséget kívánnak kapni a pénzükért(ételre, italra gondolok), viszont nagy mennyiségben. Jó lenne, ha eljutnánk odáig, hogy kevesebbet, de jót (nagyon jót) szeretnénk kapni a pénzünkért.

A helyi Bortársaság, a Bor-pont és a Matias étterem szvsz. jó irányba viszik a dolgokat. Kéthetente vannak kóstolók korrekt áron, igényes felhozatallal. Messze még a cél, de az út (több-kevesebb dologtól eltekintve) jónak tűnik.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.11. 12:41:04

Sajnos nagyon jó írás. Szerintem sok mindenki átélt már ehhez hasonló "élményeket".
Ezért is nagyon örülök az Andrássynak Tarcalon, nem olcsó, de egy hétvége még belefér.
És akkor nem bosszankodva telik a kevés szabadidőm egy része, hanem tényleg minden adott a feltöltődésre. Minden fontosabb borvidékünkre legalább egy ilyen szintű szálláshely kellene, meg persze színvonalas és megfizethető apartmanok is.

európai 2012.12.11. 13:45:50

"Először a Pfneiszl „Újra együtt” Kékfrankos 2009 kerül poharamba. Régen találkoztam ennyire jellegtelen kékfrankossal."

Ó igen, a Pfneiszl jellegtelenség engem is többször meglepett. Mókás nevek és jellegtelen borok. Vajon mikor szedik végre össze magukat?

Ami Sopront illeti, köszönöm az őszinte leirást ami a nyomtatott bor sajtóból valahogy mindig kimarad.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 13:46:26

@rszabi: Az Andrássy persze remek hely és ezt anélkül is tudom, hogy ott megszálltam volna.

A fenti cikket azonban nem a luxus jegyében írtam. Szálltam én már meg családi ház-szerű panzióban 5000Ft-ért Tokajban és jól éreztem magam, finom házi kolbászt és jó kávét kaptam reggelire. Ami a pénzért járt, azt kaptam... ennyi.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.11. 14:12:31

@akov: Csak onnan jutott eszembe, hogy írtad a huszonháromezres listaárat. Az az igazi luxus, amikor ennyi pénzt kivesznek az ember zsebéből, ilyen szolgáltatásokért. :(

Fiskális 2012.12.11. 15:12:59

Pár éve kedvesemmel mentünk kirándulni Sopronba, s meglepett, hogy egykori státusából mit vesztett ez a hely. Gyerekkoromban, sőt ifjú koromban sokkal előrébb járt, mint a magyar átlag, ma meg lakóhelyem, a délalföldi nagyváros simán lekörözi. Minket a belváros lepusztultsága döbbentett meg, a sok üres ház s lakás, az omló vakolatok a történelmi belvárosban, az esti néma csend a város közepén, az élettelenség.
Mi van Sopronnal???!!! azt hinné az ember, oda azért megy pénz, az osztrákok hatása is erős, mégiscsak fél Strauss vendéghaja és protézise ott készül, nem? ebből sem igényesség, sem pénz nem jut a közösbe?

Fiskális 2012.12.11. 16:41:24

@Fiskális: a "Strauss" az "Ausztria" helyesírásjavító automatizmusa által generált helyes változata a szövegemben :-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.12.11. 22:29:09

@rszabi:
@akov:

különösen a Tokaj környéki részek azok, ahol komplett házakat kaphatsz éjszakánként és fejenként 3-3,500 huf-ért. kényelmesek, barátságosak. nincs az a pénz, hogy az Andrássyban vagy a Degenfeldben költsem a pénzt. inkább borra!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 22:32:15

@Fiskális: Köszönöm a megerősítést. Mi van Sopronnal??? Ez a kérdés. A fene érti, hogy egy komplett várkerületet, hogyan lehet üresen tartani, érdekes lenne tanulmányozni, hogy milyen önkormányzati intézkedések szükségesek ehhez.

A Tűztorony előtti tér szép egyébként már évek óta, a Tűztorony pedig éppen most újul meg, szép is nagyon.

Fiskális 2012.12.12. 10:37:08

Ez látom olyan Győr környékiek blogja ez titokban. Mert hogy én is :-)))
(Végül is jó ha innen mondják meg borászatban a frankót, mert ez még szűz terület, nekünk még tiszta a gondolkodásunk, nem? nem nyomorít meg a százados hagyomány, a beidegzett tradíció :-)))

2duc 2012.12.13. 22:15:45

Ha átruccanunk Ausztriába, gyakran megállunk visszafelé Sopronban. Érdemes megnézni a Fórum Pizzériát, mi mindig ott vacsorázunk mielőtt
továbbindulunk Budapestre. Nem a pizzaért, hanem a nagyszerű fenyőmagos sajtlevesért es a mexikói fogásokért. A hely az óvárosban található,100 méterre a Tűztoronytól.
Szállás ügyben pedig mindig lehet előre tájékozódni a tripadvisor.com-on.

117 2012.12.14. 20:55:35

@szenvedély S.: Osztom a nézetedet a tokaji szállások kapcsán. Mi pl. Mádon szálltunk meg családi panzióban a nyáron. Gyalogosan sétáltunk át Szepsy Istvánhoz, meg a Barta "pincébe", és a Gusteau-ba. Sajnos a Royal Tokaj és Moonvalley kimaradt. Bár az utóbbiban láttam lelki szemeim előtt a szemöldök-felhúzást, és a szem-kikerekedést, mikor felhívtam őket, hogy átugranánk. A Kelet valahogy sokkal barátságosabb, emberközelibb.

@rszabi:
Milyenek a borok pl. az Andrássyban? Amit tőlük eddig kóstoltam, az alapján nem ott fogok megszállni. Ugyanez a helyzet a Degenfelddel is. Cáfolj rám!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.15. 06:03:07

@117: Bar en se kifejezetten az Andrassyban szoktam megszallni, de azert mar voltam ott. Tenyleg szeles borvalasztekbol lehet ott poharazgatni, messze nem csak a sajat pince teteleibol

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.15. 10:02:58

@117: Nem tudlak megcáfolni, mert eddig még nem ittam semmit az Andrássy pincészettől. :)
De ahogy előttem már mondták, nagyon széles és igényes a paletta, idén például Bott bor volt az üdvözlő ital, de az étteremben is bőséges a választék és elvitelre is van miből szemezgetni.

wferdinand 2012.12.18. 15:38:47

Soproniként úgy érzem, hogy sok tekintetben sajnos igazad van.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.18. 15:57:10

@wferdinand: Köszönöm. Egyben ezt úgy is értem, hogy Sopronban mennyi kihasználatlan potenciál van! Élni kellene pár dologgal...

117 2012.12.20. 22:09:14

@rszabi: Ez korrektnek hangzik. Eddig csak képeket láttam a létesítményről, és azok nagyon tetszetősek.

117 2012.12.20. 22:13:22

Hölgyek a családból családösszetartani voltak vagy két éve a Fagusban. Éppen 40 fok volt, a légkondi meg éppen nem ment, a kiszolgálással sem voltak túlzottan elégedettek, úgyhogy hamarabb eljöttek, mint tervezték.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.23. 22:11:00

Miért nem írod meg a szálloda nevét?

Azért hozzáteszem, külföldön is előfordul ilyesmi, pl. velünk nyáron, a Milano Marittima nevű adriai helyen (amolyan olasz Monte Carlo). Egy konferencia egyik partnere volt a 4 csillagos szállónk, a 2 személyes szoba uszkve 200 juro. A nemes egybegyűlteket a díszvacsorán tepsiben sült pizzával, panírozott pangasisusszal és néhány hasonló élvezeti értékű fogással "kényeztették".

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.23. 23:10:59

@Hepci: Mert ez egy borblog. :) Egyébként sec-perc alatt kitalálható, hogy a Lővérről van szó. Sopronban - ahogy hallom - ez nem egyedi eset...

Kösz.
süti beállítások módosítása