A Borrajongó

Prager Riesling Smaragd Klaus-vertikális (2011-1997)

2013. január 14. 06:00 - drbarta

Pardi Norbi barátunk rövid hazalátogatása kiváló alkalomnak bizonyult ennek a jó ideje már dédelgetett kóstolónak a megvalósítására.

2013-01-02 17.36.36.jpg

Azoknak, akik a wachaui témájú bejegyzéseket is szokták olvasni, bizonyára nem szolgál újdonságul, hogy a Prager Riesling Smaragd Klaus speciális helyet foglal el a karrieremben. Kóstoltam többféle társaságban, többféle kontextusban és mindig kiverte a biztosítékot. Emlékeim szerint minden alkalommal lehetőség nyílott egyéb kiemelkedő borokkal is összehasonlítani, de nálam minden alkalommal fölé nőtt a sornak. Úgy érzem a több éve tartó riesling-őrület eddigi egyik végeredménye számomra, több száz külföldi rajnai megkóstolása után ezt a bort tartom számon a legjobbnak a szárazak között.  Tovább haladva, úgy érzem, hogy ez a bor az egyik lehetséges alternatívája a  tökéletes nagy száraz fehérnek.

A fenti gondolatokat kiváltó 09-es és 11-es tételek megtapasztalása után nem meglepő módon egyéb évjárataira is rendkívül kíváncsi lettem, és nekiláttam minél többet összeszedegetni. Ez a gyűjtögetés végül annyira jól sikerült, hogy összejött egy elég impozánsnak ígérkező kóstolóra való anyag, melynek témájaként 8 különböző évjáratú Klaus kóstolása révén rálátást nyerhettünk a bor fejlődési képességére egy 15 éves periódust tekintve.

Íme a kóstoló kivonata a szemszögünkből, az eseményen szintén résztvevő Szomjas Gödény  jegyzeteivel is kiegészítve.

 

Terveztem egy tényleg komoly belövőt a sor elejére. Szokatlan és talán bizonyos értelemben nem is ésszerű egy ennyire más tételt rakni ebbe a sorba, de  egyrészt szerettem volna  egy olyan referenciát, melynek hazai elismertségét, mondhatni tekintélyét egyetlen résztvevő sem kérdőjelezné meg, másrészt, belső infókat kiteregetve, szerettem volna, hogy legyen egy közös pont a másnapra tervezett Szepsy 09-es horizontális kóstoló valamelyik tagjával. Ha ugyanaz a bor egy nap különbséggel hasonlóképp szerepel különböző kontextusban, akkor a sorok egészének szintje valamiképp összevethető, illetve biztosítható, hogy nagyjából ugyanazon mérce szerint vizsgáljuk majd a sorokat. A tételt vakon kapták a többiek, kilétét csak a visszakóstolás után lepleztem le.

Szepsy: Úrágya furmint 2009

drbarta:   Fülledt illat, mellette nagyon érett fehérhúsúak, füstös-toast-os aromák. Nagy test, viszkózus konzisztencia. Telt íz, vastag, de semlegesebb hangulatú gyümölcsök, rengeteg hordó. Sok anyag a középen is, a kísérő savak fajsúlyosak, szélesek. A lecsengés közepesnél hosszabb, érződik némi alkoholos melegítés, illetve integrálatlan cseresség is. Viszonylag komoly alapanyag, de sajnos nem váltotta be igazán a reményeimet, ugyanis már a Prager-sor elkezdése előtt sem tudott igazán nagyot szólni. Valamivel erősebb emlékem volt róla, 6 pontnál semmiképp nem több.

Kicsit lelőve előre, a Prager sor közepén, 07-es, 08-as borok környékén újra elővettük visszakóstolásra.   Félretéve a nyilvánvaló stílus-beli jelentős különbségeket, számomra nagyon látványos a sor egészéhez képest az alárendelt viszonya. Hiába nagy a test, a korty második fele szinte üresnek hat a Klausok hihetetlen fókuszáltsága után. A közép és a lecsengés szétterül, ízintenzitásban közel sem vagyunk ott, és az egyensúlyt tekintve is hol ez, hol az türemkedik ki.  

pardi norbi:   Közepes citromszín. Kissé fülledt, de gyorsan kiszellőző illat: érett trópusi gyümölcsök, jelentős mennyiségű, de jó minőségű hordó. Közepesnél teltebb korty, gyümölcsös-vaníliás-fűszeres jegyekkel. Kissé szétálló szerkezet, nem beszélhetünk különösebb tömörségről vagy fókuszáltságról. A savkészlet érett, de nem tökéletesen integráns része a bor egészének, az alkohol érezhetően magas és a korty lenyelésekor kissé befűt. Szép tétel, de semmiben nem nyújt kiemelkedőt. Erős 5 pont

szomjas gödény:    Belövőbor vakon (tipp: valami balatoni olasz) Közép citromszín, déligyümölcsök, fehér virág, olaszrizlinges illat. Közepes savak, nem élénken, inkább kereken, ízében is déligyümölcsök és némi virágosság. Határozott kesernyével bír, picit sok a szesz a borhoz, de tetszik. Van utóíze, erős 5 pont biztosan, de akár 6 pont is. Visszakóstoláskor kiderült, hogy a Szepsy Úrágya 2009-et kóstoltuk, amihez emlékeim szerint még nemigen volt szerencsém. Hát, nem muzsikált fényesen, az 5 pontos szinten túllépett visszakóstolásra, de 7 pontot még minden elfogultságomat összeszedve sem adtam volna rá. Arra is szépen rámutatott, hogy a Klausok minden hordó nélkül is rávernek koncentrációban, összeszedettségben, hosszúságban erre az egyébként közkedvelt tokaji furmintra. Igazán kíváncsi lettem a másnapi menüre, a Szepsy furmintok 2009-es évjáratának az összekóstolására. Sajnos ez a palack azt sejteti, hogy nincsenek jelenleg nagy formában ezek a borok. A másik alternatívát inkább nem is vázolnám. Ne feledjük persze, hogy egy híres borvidék egyik legnevesebb termelőjének egy kiváló ültetvényéről szűrt borával mérjük éppen össze a (nemcsak) papíron egyébként hasonló paraméterekkel bíró Úrágyát.

 

 

Klaus 2011

drbarta:   Szép, intenzív illat citrusokkal, főleg grapefruittal, jelentős kőporos fűszerességgel. Visszakóstolásnál színesedik a gyümölcspaletta, őszibarack és némi trópusias beütések is megjelennek. Mélyről jövő, komoly, de csupa üdeség, frissesség. Közepesnél nagyobb, de teljesen arányos test.  Tiszta, áttetsző közeg. Intenzív, koncentrált ízek, kifejező gyümölcsösség, főleg citrusok itt is. A közép rettentően fókuszált, a korty fejlődése nagyon hosszú. A savak precízek, vibrálóak, a koncentrált tartalommal karöltve hozzák az újabb és újabb impulzusokat, miközben az egyensúly végig kifogástalan. Lehetne talán komplexebb, de a szerkezet parádésan jó. 8 pont.(93)

pardi norbi:   Világos citromszín. Szépen bontakozó illat fehér virágokkal, finom kövességgel. Szép! Közepesnél teltebb, izmos korty kis szén-dioxid buborékokkal. Kedves, igazán szerethető aromák: kifejezett mineralitás, édes citrusok és trópusi gyümölcsök, finom édesfűszerek. Jelentős mennyiségű (de nem túlzó) érett sav, kiváló szerkezet, remek fókusz, megfelelő balansz. Mélység, gazdagság, erő. Eléri a 8 pontot.  

szomjas gödény:   Halvány citromszín. Diszkrét, gazdag, déligyümölcsös illat, mangóval, ananásszal, sárgadinnyével. Fiatal, nyugodt és magabiztos. Szájban sűrű, tömör, de nem túlzó sem a szesz, sem a sav, csak finom vibrálást biztosít. Hosszú az utóíze, magabiztos, erős 7 pont. Visszakóstolásra ez felkúszott simán 8 pontig. Fényes jövő, potenciál, fiatal még, lelkesített a sor későbbi része. Ehhez persze jobb lenne látni egy teljes Klaus vertikálist, de már így is hívő lettem.

 

Klaus 2010

drbarta:   Picit édeskésebbnek hat az illat, a hűs citrusok mellett maracuyás-licsis színezetek és némi gyógycukorkás beütés is gazdagítja. Hasonló méretek, jellegek szájban. Tiszta, áttetsző konzisztencia. Az ízek itt is teltek, még ha mélységben el is marad egy kicsit az előzőtől. A test izmos, a kortyközépen szép, tömör, ásványos mag,  hosszan bontakozó és lecsengő korty. A savak sokan vannak, de tulajdonképpen jól elférnek, megadják a korty cizelláltságát, egyedül az utóízben jelentkezik minimális lime-os-savanyúcukorkás diffúzabb savanyúság. Egy lépéssel elmarad az előzőtől és a sor egészétől is, de ismerve, hogy az adott év mennyire cudar volt ott is, nagyon értékes erőfeszítés ez így is. 7 pont.(90)

pardi norbi:  Világos citromszín. Visszafogott, egyszerűbb illat: cukorka, éppencsak érezhető virágosság. Közepes test, egyszerű aromakészlet (kövesség, citrusosság), neutrálisabb karakter. Jelentős savak, vannak akik soknak éreznék, én nem éreztem zavarónak, inkább arról van szó, hogy nem társul különösebb aromatikai gazdagság a bor egyébként szép szerkezete mellé. Erős 6 pont.

szomjas gödény:   Halvány citromszín. Szép, déligyümölcsös illat, de most kevesebb dísszel, több citrommal, pici citromfűvel, némi cukorkával. Szájban több sava van, klasszikusabb rizlingarányokkal bír, de nincs ellene kifogásom. Egyértelműen ugyanaz az anyag, mint a 2011-es, csak hűvösebb évjáratból. Ízében citrom, savanyúcukor, édes alma. Eléri a 7 pontot. Visszakóstoláskor sikerült ráérezni, hogy mennyire erősen a közeli rokona ez a bor a többi évjárat Klaus-ának, nem csak egy szegényebb oldalági rokon. Ezért akár erős hét pontig sem éreztem volna túlzásnak elmenni.

 

Klaus 2009

drbarta:    Eddigi borokhoz képest kissé túlérettebbnek ható illat, aszalt citrusok, narancs, méz, grillázs, kamilla, kövek. Szájban nagyon komoly. Közepesnél nagyobb test, nagyon intenzív ízek. Szinte letaglózó mélységű rétegek,  kiemelkedően tömör, sűrű, ásványos közép. Magas, cizellált, élettől duzzadó savak, együtt lüktetnek a nagyon hosszan kibontakozó gazdagsággal, magával ragadóan fókuszált kortylefolyás.  Az eddigi legmélyebb és talán leghosszabb bor, hatalmas élmény, egy kicsit talán az egységben lehetne feljebb. 8 pontot magabiztosan hozott. (Viszont ismét megfigyeltem, hogy nem pont olyan, mint a közel egy éve katarzist nyújtó palack. Az a bor semmiféle túlérett jelleget nem mutatott, letisztultabb volt, és harmóniáig tökéletesen integrált volt minden alkotója. Én úgy gondolom, hogy ez a mostani palack előélete se lehetett annyira kifogástalan…)  (93)

pardi norbi:  Kicsit mélyebb, csaknem aranyba hajló szín. Erőteljes, gyorsan mutatkozó, gazdag illat: érett trópusi gyümölcsök (papaja, banán), méz, kamilla, finom ásványos jegyek. Erőteljes, vastag bor, kifejezetten gazdag aromakészlettel (hasonlóan az illathoz). Talán nem olyan fókuszált és elegáns, mint a 2011-es, de ezt a kis lemaradást pótolja a hihetetlen gazdagság. 8 pont alja

szomjas gödény:     Közepes citromszín. Illata előrehaladottabb bort sejtet. Méz, hársfavirág, kamilla, déligyümölcs. Szájban szép, nyugodt, vibráló savak. Lenyelve azért picit erőszakosabbnak érzem. Ízében méz, hárs, citrom. Jó anyag, de egy picit szétállónak érzem. Több gazdagság, több agresszió, kevesebb harmónia. A 7 pontot azért nem lehet megkérdőjelezni. Mintha a Szepsy Király Hársat megküldenénk több savval.

 

Klaus 2008

drbarta:    Gyönyörű illat, a nagyon érett citrusok mellett némi nektarin, mangó, pici méz, nagyon finom ásványosság. Szájban valami fantasztikus. Hasonló mélységet, erőt, szédítő intenzitást kell elképzelni, mint az előző bornál, de részleteiben fölé emelkedik. A textúra végtelenül sima, nagyon finoman krémes.  Az aromatika is közel hasonló, de mégis szálazhatatlanabb, komplexebb, nemesebb. Halál precíz fókusz,  kifogástalan lendületű, cizelláltságú, de tökéletesen integrált savak.  Újabb is és újabb impulzusok, nagyon hosszú lecsengés itt is, miközben harmónia itatja át az egész lényét. Fantasztikus bor, feltehetőleg elérve csúcsát.  8.5-9 pont, talán meg is van az utóbbi. (94+)

pardi norbi:   Közepes citromszín. Az előzőtől kicsit egyszerűbb illat: fehér virágok, narancs, citrom, kova. Izmos korty citrusokkal, ásványokkal és egy kellemes marcipános-grillázsos jeggyel. Kimagaslóan szép, csiszolt szerkezet nagyon komoly tömörséggel és szinte kikezdhetetlen egységgel. Minden a helyén, semmi nem túlzó, vagy kevés. Gyönyörű bor, masszív 8 pont.

szomjas gödény:   Közép citromszín, érett, nehezen szétszálazható illat. Pici méz, pici gyógynövény, pici fehér virág, pici cukorka. Szájban nem olyan éles, mint a 2009-es, szépen vibrál, de nem bánt, akárcsak a 2011-es. Ízében citrom, ananász, méz, hárs. Hosszú a lecsengése, megmarad a vibrálás érzése is. Stabil 8 pont. Visszakóstoláskor még szebb volt az összehang benne, nagyon erős 8 pontot adtam rá. Jót tett nekik a szellőzés.

 

Klaus 2007

drbarta:    Hasonlóképp mélyről jövő illat. Karakterében frissebb hatású citrusok, mellettük kifinomult, ásványos fűszeresség. Édeskések, de a legcsekélyebb mértékben sem túlérettek a gyümölcsök. Összességében fiatalabbnak hat, de nagyon egységesen összefonódott minden komponense. Szájban közepesnél teltebb. Letisztult, mondhatni tipikus rieslinges ízek, de az előző borokat idéző intenzitással, mélységgel. Rengeteg kibontakozásra váró anyag, félelmetesen fókuszált kortyfejlődés, lendület, cizelláltság, elképesztő hossz, de mindenekelőtt megdöbbentő egység , beleköthetetlen egyensúly és harmónia. Gyakorlatilag ugyanaz a szint, mint az előző, talán egy minimálissal kevesebb komplexitással, vagy szubjektív izgalommal. Mindenestre egyik ámulat után következik a másik. 8 és 9 pont között, megint csak nem lenne ördögtől való az utóbbi.  (94) Emlékeim szerint kb. ilyen volt az ominózus 09-es tavaly februárban.

pardi norbi:    Közepes citromszín. Kissé zárt, lassan bontakozó illat florális jegyekkel, finom gyümölcsösséggel. Közepesnél teltebb korty, az előzőtől egyszerűbb, tipikusan rajnais aromatikával. Gömbölyű, tökéletesen csiszolt szerkezet, remek egység. 8 pont alja.

szomjas gödény:   Közép citromszín. Cukorkás, édeskés, nehezen szálazható illat, de szájban robban. Sűrű, tartalmas, fókuszált anyag, ami szájban bomlik ki teljes szépségében. Mézes, virágos, gyümölcsös, érett őszibarackkal, mangóval, ananásszal. Sima a korty, nincsenek éles savak, ezúttal vibrálás sem, de még elegen vannak. Nincs kérdés, 8 pont ez a bor is. Visszakóstoláskor a fiatalos lendület és a nagyszerű egyensúly tűnik fel, ismét 8 pontra tetszik.

 

Klaus 2001

drbarta :  Letaglózóan gyönyörű illat, egész nap élvezet lenne szimatolni.  Nehéz és közhelyes is lenne jegyeket gyűjtögetni, annyira egységesen összefonódott minden összetevője. Kortalan és aszalt citrusok, mézesség, nagyon szép fűszeresség, vajkaramell, nemesen érett, de véletlenül sem öregedő hangulatú tercier komplexitás. Közepesnél egy picit talán nagyobb, de egy kicsit karcsúbb test, mint eddig. Nagyon tiszta, lehelet finoman krémes konzisztencia. Egy minimálisan kevésbé szédítően mély, de így is kifogástalanul telt, intenzív és egyáltalán nagyon finom ízek. A savak magasak, nem annyira vibrálóak  már, mint a fiatalabb borok esetén, de feszesek, kiválóan fókuszálnak és nagyszerűen integráltak.  A lecsengés igen hosszú itt is, a bor még nagyon élő, miközben a szerkezet megint csak elképesztően egységes és elegáns. Bivalyerős 8 pont, illatban még több is. A társaságban már nem volt ezzel kapcsolatban akkora az egyetértés, mint mondjuk az előző két bor esetén. (93-94)

pardi norbi:    Halvány aranyszín. Érettebb hangulatú, közepesen intenzív illat: érett citrusok, méz, finom petrolosság. Szépen felépített korty az illathoz hasonló aromakészlettel, kicsit túlzó, de szépen érett savakkal. Nem hiányzik belőle az erő és a fókuszáltság, de az előző 2-3 bortól kissé elmarad gazdagságban és egységességben is. 7 pont.

szomjas gödény : Nagyot ugrunk időben, ez a bor már nem fiatal. Mély citromszínnel bír, illatában méz, kamilla, tejkaramella. Szájban fehér virágos és citrusos, élénk, erős savakkal, van hosszúsága is. Érett, nehezen szálazható aromatikával bír, de hasonlít a korábbi borokban megfigyelt jegyekre, szépen illik a sorba.  Bár erősebbek a savai, azért nem áll szét, határozottan citromosabb. Kiváló az intenzitása, így őt is 8 pontra értékelem, de nem személyes kedvencem. Ez az egy bor volt az, ami visszakóstolásra nem javult, kezdett zavarni a savassága, így veszített a harmóniájából is.

 

Klaus 1999

drbarta:   Igen komplex, de a két év különbségen túl is korosabb érzetű illat. Intenzívebb karamellizáltság, gyógynövények, aszalt citrusok, aszalt szilva, több tercier aroma. Szájban hasonló méretű test, mint az előbb. Az ízek teltek, de egy lépéssel kevésbé intenzívek. Szép, cizellált, egységes a szerkezet itt is,  tartalmas középpel, de a fókusz mégse annyira erőteljes és magával ragadó, a lecsengés nem annyira hihetetlenül hosszú,  egyszerűen mintha  energiából nem lenne már annyi tartalék. Sok más sornak lehetne így is a csúcspontja, de nem a mainak. 7 pont.(91)

pardi norbi:  Halvány aranyszín. Az előzőhöz hasonló, korosodó rajnais illat, a gyümölcsök kissé háttérbe szorulnak a marcipános-mézes, petrolos jegyek mögött. Közepes test, minden részlet szépen eldolgozva, a korty tökéletesen sima, de jó tartású. A petrolosság valószínűleg elfed a gazdagságából, de ettől függetlenül egy nagyon szépen érő, élvezetes bor. 7 pont.    

szomjas gödény:   Mély citromszín, érett illat, gyógynövényes fehér virágos jegyekkel, árnyalatnyi medvecukor díszítéssel. Nagyon tetszik. Szájban savasabb, vékonyabb anyag, ami számomra elvesz az értékeiből. A savai lekerekedtek, de meglehetősen sokan vannak. Így is klasszisteljesítményt nyújt, a 7 pontot kérdés nélkül eléri. Közben csendben egyre fentebb mászik az első, 2011-es Klaus, és már látom benne a 8 pontos értéket a sorban elhelyezve. Visszakóstoláskor is nagyon összeszedett, szépen korosodik, de talán már kezdi testben is megérinteni az idő.

 

Klaus 1997

drbarta:   Nagyon komplex itt is az illat, szintén nehezen szétbontható alkotókkal.  Kicsit szokatlanabb vegetális jegyek, kortalan gyümölcsösség, karamell, kávé, dohány, nagyon szép és összetett tercier fűszeresség. Érződik a kor, de nagyon megnyerő a mélysége, intenzitása.  Szájban rendkívüli a korty. Az ízek egész egyszerűen felrobbannak. Úgy, mint egy kiemelkedő fiatal moseli riesling esetén, csak itt már nem a gyümölcsről, hanem a palackérés komplexitásáról szól a karakter. Ezzel a sistergő energiával szinte ellentmond, hogy a konzisztencia mennyire krémes és finom tapintatú, illetve, hogy az alkotók mennyire szépen integráltak. Az ízintenzitás kivételessége mellett a fókusz nagyon magával ragadó, a savak duzzadnak az energiától, a lecsengés nem akar véget érni.  Valószínűtlen élmény, megbecsülni is nehéz mekkora potenciál lehet még benne. Méltó befejezése egy több, mint kivételes sornak, bár az aromák szokatlansága miatt úgy láttam megosztotta kicsit  a résztvevőket. Nálam 9 pont. (95) 

pardi norbi:     Halvány aranyszín. Összetett illat: a tipikus rajnais illatjegyek mellett egy fura sauvignon-os aroma is érezhető. Nem zavaró, csak szokatlan. A korty remek tartású, gömbölyű, de cseppet sem ellaposodó, minden a helyén szép egységben. Ízben a petrolos-mézes jegyekhez még jelentős gyümölcsösség társul. Kiváló állapotban levő 15 éves bor. Erős 7 pont.  

szomjas gödény:  Közép citromszín, a sor korosabb részéhez képest meglepően világos. Intenzív illat, érett vegetális aromákkal, édes, virágszáras illat gyógynövényekkel. Ízében citrusok, zöldségek, árnyalatnyit édeskés, kiemelkedően hosszú utóízzel bír. Hangyányit savhangsúlyos, de nagyon összeszedett. Az eleje még mindig sauvignon blanc-okra emlékeztetően zöld. Itt is megvan a finom vibrálás a savakban, extrém hosszú a lecsengése a sor korábbi boraihoz képest is. Eléri a 9 pontot. Visszakóstoláskor sem tűnik el a zöldesség, de nem zavar. A hosszú és a lecsengése szinte végtelen. (És ezen a ponton kezd még jobban tetszeni a Mondovinon kóstolt Montrachet. Fiatalsága és rengeteg hordója ellenére koncentrációban, hosszban, aromatikában még többet nyújtott, és többet is várnék tőle ennél 15 éves korában. A fene se tudja, talán 9 pontos fehérboroknál jobb lesz, ha csendben figyelek és tanulok.)

dobogo.jpg

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr455014934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Biciklizni a Wachauban 2013.08.20. 10:52:02

Az asuztriai Wachau borvidéken a Duna mindkét felén remekül kiépített, széles kerékpárutak fogadják a turistákat. A Mandiner.bor amatőr felvételén éppen azt látni, hogyan néz ki a szőlő a Dürnstein és Weissenkirchen között található híres Klaus-dűlő alján…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.14. 09:40:35

@kegyetlenkirály: Köszönöm szépen, de a boroké az érdem :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.14. 10:15:55

@drbarta: azért kiváló munka volt a borok felkutatása és idecipelése :)
örülök, hogy nem kellett többszáz rizlinget megkóstolnom, míg eljutok a klausig

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.14. 10:40:57

@Szomjas Gödény: Na jó, elfogadom :))
Egyébként nem feltétlen kell többszáz riesling, míg Klaust kóstol valaki, nálam inkább ahhoz kellett, mire rájöttem, hogy kategóriájában nem tudok jobbat.

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.01.14. 11:58:30

Azért mondjatok akármit, minden borszakinak van kedvenc műfaja, amitől kenyérre lehet kenni:D
Ettől függetlenül nem kérdés, hogy parádésak lehettek a fenti borok. Csak irigykedek ám(:

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.14. 12:29:43

@demisec: Egyrészt köszönöm, másrészt kicsit allergiás vagyok arra, amikor valaki a műfajjal szembeni elfogultságomra fogja, ha egy riesling-sor magas pontokat kap nálam. Gyakorlatilag minden olvasó tudja mik a preferenciáim, de hidd el, rengeteg olyan riesling-sort el tudok képzelni, mi több össze tudnék állítani, ahol viszonylag komoly palackárak mellett se menne 6 pont fölé a mérce. Tehát hidd el, szerintem a Klaus egy kivételes dolog, és nem azért lettek megszórva 8 ponttal, mert én úgy általában csípem a műfajt.
Esetleg érdemes vetni egy pillantást Szomjas Gödény értékeléseire, szerintem igen hasonlóak a pontok, és ha valaki , hát ő biztosan nem elfogult a rieslingek irányába. Sőt! (viszont a Prager Klaus irányába a jövőben már igen ) :)

Bocsáss meg, ha esetleg támadó hangvételűnek tűnik a komment, de kikívánkozott.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.14. 13:45:17

@demisec: Hogy az enyém NEM a rizling, az biztos :) Elmentem hát okulni, sikerült.

kegyetlenkirály 2013.01.14. 14:02:03

@drbarta: arra gondoltam :)), pontosabban a borászra :)! ......, de azért ügyes vagy Te is :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.01.14. 14:29:38

@drbarta: nem támadó a kommented, az enyém sem volt az. Úriemberek beszélgetnek(:
Amint említettem, tény, hogy ezek a borok hatalmasak. Ahogy az is tény, hogy a többiek is abszolút értették a borokat, te viszont rajongasz értük. Ezzel sincs semmi baj.

európai 2013.01.14. 21:09:42

A fenti kóstolón nagyon szerettem volna részt venni. Wachau nekem a legkedvesebb osztrák borvidékem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.14. 21:49:21

@európai: legkozelebb szoljak, ha ilyesmi lesz? Hatha at tudsz ugrani...:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.15. 12:48:50

@szenvedély S.: Ha így áll a dolog, szívesen szólok :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.01.15. 19:21:38

@drbarta: jó, csak ha megyek a sorba más Szepsy bort tégy be, kérlek, - a miheztartás végett. na vajon melyiket? :-D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.01. 21:00:38

@drbarta: Wein und Co-nál találkoztam a 11-essel 40 €-ért - állítólag ma érkezett meg a levél, hogy a következő vásárlásból 20% kedvezményt kapok. úgy már asszem megéri...:-)
süti beállítások módosítása