A Borrajongó

Ünnepi egyveleg

2012. december 31. 06:00 - drbarta

A december kiemelten boros hónap. Egymást váltják a jeles alkalmak, felpezsdül a társasági élet, ilyenkor pedig egyik palack nyílik a másik után.

Az elmúlt hetekben ezeket a borokat kóstoltam és fogyasztottam. Általában nem voltam túl jegyzetelős kedvemben, zömmel napok után vetettem csak papírra az emlékeimet, így a leírások kicsit rövidebbek a szokottaknál.

 

 

2012-12-13 19.09.47.jpgHollóvár Juhfark 2011

Semleges alma, visszafogott illatú fehér virágok, némi fülledt sósság. Közepes test, közepes intenzitás, közepes lecsengés. Tiszta, száraz és egyensúlyos, de jelenleg semmi nem fog meg, benne,  főleg ha felidézem, hogy a 2006-os  ma is mennyi örömet ad. 5

 

2012-12-15 17.58.45.jpgHirsch Grüner Velt. Kamptal Res. Lamm 2009

Fülledt, kénesnek ható felhő, érett körte,alma, tejszín, vegetális aromák, édes fűszerek. Közepes+ test, krémes konzisztencia, viszonylag telt íz. Kellemes, de sokkal semlegesebb, jellegtelenebb világú, mint amit várnék a fajta egyik kiemelkedő képviselőjétől. Korrekt anyagmennyiség a kortyközépen, közepesnél hosszabb lecsengés.  Érett, kissé szétterülős, igazából észrevétlen savak, elégségesek egy bizonyos típusú egyensúlyhoz, de fókuszáltsághoz, újabb impulzusokhoz édeskevesen.Csalódás.  5/6

2012-12-13 19.44.18.jpgHuet Vouvray Haut Lieu Sec 2011

Zöldalma, citrus, nyers, fanyar ananász, krétapor. Közepes test, tiszta, szinte áttetsző. Zamatos attack, roppanós gyümölcsösség. Acélos, kemény, cizellált savak vezette kortylefolyás. Ásványos  magba forduló közép, korrektül kitartó intenzitások, közepesnél hosszabb lecsengés. Jó arányok, de itt ott kitüremkedések  a felszínen, a savak se tökéletesen integráltak, fiatalosan izgága. Utóízében lime-os fanyarság. A kissé talán kritikus túlsúlyú leírás ellenére is nagyon vonzó. 6 és fél

2012-12-22 19.34.53.jpgHuet Vouvray Clos du Bourg Sec 2011:

Nem együtt kóstoltam az előzővel, így emlékek alapján tudom csak összehasonlítani. Hasonló világú aromatika, zöldalma, citrusok, ananász, krétaporos ásványosság itt is,  zamatos, de valahogy nincs az a nyersen-fanyar hangulata, ami annyira tetszett az előbbiben.  Kicsit jobban érződő maradékcukros támogatás, kicsit talán több anyag a kortyközépen, jobban integrált, de kevésbé vibráló savvilág, hasonlóképp közepenél hosszabb lecsengés. Kicsit egységesebb, de az előző a szertelenségével is vonzóbb volt egy kicsit. 6+

2012-12-23 17.14.08.jpgSzepsy Úrágya 2011:  

Remek minőségűnek tűnő hordóval eldolgozott remek minőségűnek tűnő fehérhúsú gyümölcsök, főleg körte. Közepesnél nagyobb test. Telt ízek, kordában tartott gyümölcs, toast, ásványosság teljesen összedolgozva, krémes közegbe ágyazva. Korrekt tömörség, korrekt kortyfejlődés, közepesnél hosszabb lecsengés, jó egyensúly és egység, sima tapintat. Szemrevaló, de azért nem hatalmas anyag, kicsit matt színekkel, de fiatalsága mellett is abszolút megközelíthető állapotban. 6/7

2012-12-25 17.12.50.jpgDemeter Szerelmi Hárslevelű 2008

Mézeskalács, édes, keleties fűszerek, virágpor, sárga gyümölcsök, némi petrolos buké. Közepesnél nagyobb test. Telt ízű indítás, érzetre mintha némi maradékcukor is támogatná. Korrekt fejlődése van a kortynak, van kibontakozni való tartalom, még ha a közép nem is különösebben tömör, illetve precízen fókuszált. A savak szépek, megvan a kellő magasságuk, jól integráltak, egyfajta vonzó, puha cizelláltsággal kísérik az eseményeket. Az utóízben megjelenik némi integrálatlannak ható cseresség, de egyébként jók az arányok és az egyensúly, van benne elegancia 6.5

2012-12-21 17.48.20.jpgGróf Buttler Egri Kékfrankos 2011

Meggy, cseresznye, némi krétaporos-köményes fűszeresség. Közepes, vagy attól alig nagyobb test. Tiszta, telt,  gyümölcsorientált ízek, különösebb kanyarok nélküli kortylefutás, közepesen hosszan, egyenletesen, halkuló intenzitások. Élénk-érett savak, alig közepes mennyiségű finomszemcsés tannin, jó egyensúly, sima felszínek. Hasonló minőség, de számomra kevésbé izgalmas, mint a kadarka. 6

Maurer Hajdújárási 1880 Kadarka 2011

Egészen halvány, silleres szín. Cseresznye,  csipkebogyó, diszkrét  édeskés fűszeresség. Közepes test, zamatos indítás. Érett savak, tannin szinte nincs is, könnyed, szinte selymes a textúra. Alapvetően lazább szövés, de mégis túlmutat szerkezetben az Alföldről megszokott vöröseken. Közepesen hosszú lecsengés. 5

2012-12-08 17.03.36.jpgDom. Cauhapé: Jurancon Moelleux Symphonie de Novembre 2010

Dél-Nyugat Franciaország, Petit Manseng-ből készült édes bor. A 2003-as nagy kedvenc volt, sokat vettem anno a Vino Castillo-ból.

Töppedt szőlő, kajszi, tejszín, némi vegetális díszítések. Közepesnél teltebb korty. Viszonylag intenzív zamatok. Letisztult világ, remek szerkezet, közepes tömörséggel, gerinces de integrált savakkal. Közepesnél hosszabb lecsengés. Szép ez is, de valahogy így fiatalon „univerzálisabb” késeinek tűnik, a 03-as sokkal nagyobb egyéniség volt. 6+

 

2012-12-26 06.41.56.jpgOremus: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2003

Nagyon komplex illat. Aszalt kajszi, narancsdzsem, szárított szilva, enyhén karamellizált grillázs friss dióval, törökméz, pici kapor, érintésnyi dohány. Arányos felépítés szájban, olajosan sűrű, de semmi nehézkesség, remek a sav-édesség egyensúly. Mély ízek, rétegekben feltáruló gazdagság, szép hosszú lecsengés, mindehhez kellő lendület. Sima felszínek, finom cseressége is jól integrált. Minden szinten van feljebb, de klasszis aszú. 8-

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr574986506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2012.12.31. 16:59:12

Haliho!

Azt a Cauhapé-t honnan lehet beszerzeni?
Nekem szárazból nagy kedvencem volt:
Domaine Cauhapé Jurancon Sec Seve D' Autonome 2003

BUÉK

kegyetlenkirály 2012.12.31. 18:18:42

BUÉK !
Kívánom minden olvasónak : Fogyaszon 2013-ban (is) minőségi borokat,látogassanak el borvidékekre ,pincészetekhez, hogy hozzá tudjunk szólni a Tisztelt Szerkesztő Úrak "tevékenységéhez" , akiknek ezúton kívánok kitartást és erőt a folytatáshoz !

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.31. 19:29:20

Koszonet a batoritasert, igyekszunk. Reszunkrol is BUEK
süti beállítások módosítása