A Borrajongó

Burgundia-rovat II. Domaine Roty

2012. október 08. 06:00 - drbarta

Érdekesnek tűnő burgundi birtok boraihoz volt szerencsém hozzájutni. Ez az eset óta harapni szoktam arra, ha egy kereskedés kínálatában komolynak tűnő Marsannay tűnik fel, és rögtön végzek egy kis webes utánajárást.

A Roty-család már 1710 óta megvetette a lábát Gevrey-ben. A birtok jelenlegi hírneve mégis Joseph Roty munkásságához fűződik. Köszönhető ez egyrészt a hírhedten nehéz természetének. Clive Coates , elismert Burgundia-szakértő, leírja egy cikkében, hogy szinte paranoiás bizalmatlansággal van minden külső személy irányába, nem tart kapcsolatot szomszédokkal, nem vesz részt semmilyen közös promóciós tevékenységben. Egyszer sikerült bejutnia hozzá, és akkor meg azzal szembesült, hogy kijutni még nehezebb, mint bebocsátást nyerni. Ugyanis Roty úr folyamatosan beszél, hirtelen a világ összes problémája elő kell, hogy kerüljön, miközben egy feszt ott áll a látogató intim szférájában, és egyik cigit szívja a másik után. Coates barátunk néhány óra után kiakad, és természetesen örök kitiltásban részesül. Másrészt a borok is rászolgáltak a hírnévre, Clive Coates a fenti eset  ellenére elismerően beszél a későbbiekben kóstolt forgalmi borokról. Kiemeli a szokatlanul sok új hordó mellett is megvalósuló eredetiségüket, töménységüket, szerethetőségüket. Véleménye szerint a birtok, egy, de lehet, hogy kettő csillagot is megérdemelne a Michelin-rendszerben.

Számos területről külön palackoznak Marsannay-ből és Gevrey-Chambertin-ből egyaránt, előbbieket tekintve jelenleg dolgoznak azon, hogy elismerjék a legjobbakat premier cru-nek. Érdekesség, hogy az egész birtokot tekintve a tőkék átlagos életkora jócskán 60 év fölött van,ami szinte egyedülállónak tekinthető, a zászlóshajó boruk pedig a Charmes Chambertin grand cru olyan parcellájáról származik, melyet 1881-ben, közvetlenül a filoxéra után elsőként telepítettek.

Joseph Roty 2008-ban hunyt el, azóta fián Philippe-en a sor.

Két bort kóstoltam tőlük:

Dom. Roty: Marsannay Cuvée Boivin 2009

Burghound 89-91 pont, 25 Euro

Telt illat, erdei gyümölcsök, főleg áfonya, földesség, kömény, szerecsendió, pörkölési aromák. Közepesnél picit nagyobb test. Vastag ízek, harapható gyümölcsösség, némileg rusztikusnak ható fűszeresség. Közepes mennyiségű tannin, nem annyira finomszemcsés, de nem is adsztringens, elég jól integrált, élénk, vastagabb, fajsúlyosabb savak. Kellő sűrűségű mag, közepesnél hosszabb lecsengés.  Erős 6 pont. (88)

Négy napon keresztül kóstoltam, a fent leírtak tekinthetőek  a végső jegyzetnek. Amiben hatalmas különbségek voltak, az az egység, a részletek illeszkedése. Az első nap is tartalmas volt ugyan, de bocsánat a kifejezésért, mint egy „parasztbor”, baltával faragott részletekkel, félelmetesen kockás savakkal. Az előzetes információk után hatalmas csalódásként éltem meg, még 5 pontot se adtam volna rá. Utána folyamatos fejlődést tapasztaltam. A második napi tulajdonképpen egész tűrhetőtől indulva a negyedik napon már nem is maradt hiányérzetem. Az egység simulásával, élek eltűnésével a gazdagság is kifejezettebbnek tűnt. Voltak pillanatok, amikor még a 6 pont is kevésnek tűnt. Talán soha nem tapasztaltam még ilyen szintű fejlődést egy bor felnyitását követően.

Dom. Roty: Gevrey-Chambertin Les Champs Chenys Vieilles Vignes 2009

DSC_0342_1.JPGA Champs Chenys tulajdonképpen a Charmes Chambertin grand cru  közvetlen folytatása. A jelen bor ráadásul a dűlő legfelsőbb sorairól, öreg tőkékről származik, tehát gyakorlatilag métereken múlik, hogy grand cru helyett mindösze villages besorolású a borunk. Az is érdekesség, hogy a területtől közvetlen délre található szintén grand cru Mazoyéres Chambertin a régebbi térképeken még alacsonyabb besorolással bírt, mint a szóban forgó Champs Chenys. Egyes pletykák szerint egyszerűen nem volt az utóbbi időszakban olyan tulajdonosa, aki megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkezett volna. Érdekesen hangzik, nyilván ha grand cru lenne, akkor nem annyi lenne az ára, mint amennyi. (45 Euro egyébként, ami burgundi szinten még messze a kellemes tartományt jelenti)  Burghound 91 pont.

Tömény illat, koncentrált erdei gyümölcsök, toast-os aromák, kék virágok, keleties fűszerek. Közepesnél jóval nagyobb test. Nagyon telt ízek, különösen érett, vastag, harapható gyümölcsösség, gazdag fűszeresség,  jelentős mennyiségű hordó, pörkölési aromák képében. Mély, sűrű, strukturált közép, hosszú rétegekben fejlődő lecsengés. Közepesnél több tannin, érett, jól integrált, de egy picit tapadósabb felszínű. Szintén érett és fajsúlyos, de élénk és több hullámban érkező savak. Szilárd váz, remek egyensúly. Tartalmassága, teltsége, mélysége egyáltalán a benne rejlő erő  szerintem jónéhány grand cru szintjét hozza, de kicsit olyan”populárisra hangolt” . Persze van benne így is elegancia, de lehetne, fineszesebb, ill. kifejezőbb. Mindenképp remek választás bárkinek, aki biztosan definit gazdagságot szeretne tapasztalni a borában a pénzéért,  és nem akar „humbugba” futni. Magabiztos 7 pont. (91)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr734824185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása