A Borrajongó

Három dél-afrikai chenin blanc

2012. augusztus 10. 06:00 - pardi norbi

A chenin blanc egyike a kedvenc szőlőfajtáimnak, bár igencsak érintőleges tapasztalatokkal rendelkezek a belőle készült borokat illetően. Eddig elsősorban Vouvray-ből származó példányok landoltak a poharamban (amik közül többet is nagyon szerettem), pedig hallomások és a tankönyvek alapján máshol is készítenek belőle figyelemre méltó borokat. Ezen vidékek közé tartozik Dél-Afrika is. Ezért (és a viszonylag jó USA-beli felhozatal miatt is) vásároltam három chenin-t, egy relatíve olcsó, belépőszintnek tekinthető, egy közepes árfekvésű és egy felsőkategóriásnak mondott bort. Szépen meg is kóstoltam őket, ahogy kell és végül az alábbi kóstolási jegyzeteket vetettem papírra:

Fairview: „La Capra” chenin blanc  2010. Paarl-ban található jókora borászat szerteágazó portfólióval, ez a bor az alapsorozat tagja. Jópofa címke és csavarzár. Világos citromszín. Már-már intenzív, gyümölcsös illat, érett alma, körte, szőlő. Hibátlan, de nem igazán különleges, a Nyakas borok jutnak eszembe róla. Egyszerű, közepesnél talán kisebb testű korty primer gyümölcsaromákkal (szőlő, alma, kis trópusi gyümölcsös beütés), hordóhatás nem érezhető. Nagyon egyszerű szerkezet, frissítő savak, rövid lecsengés. Kellemes bor, szívesen iszogattam és nem is kifejezetten drága. Tisztességes 4 pont. $11 

SACBkicsi.jpg

De Trafford: Chenin blanc 2008. Viszonylag jól ismert pincészet Stellenbosch-ban, a dél-afrikai borászkodás fellegvárában. Közepes citromszín. Intenzív illat, elsősorban a 8 hónapos (részben új) hordós érlelés aromáit érezni: füst, vanília, mellette trópusi gyümölcsök (banán, ananász). Közepesen telt korty, az illatban már jelzett, abszolút hordódomináns jegyekkel. Nem kifejezetten gazdag bor, de ugyanakkor szép szerkezettel rendelkezik. Jelentős mennyiségű érett sav, a közepes test majdhogynem kevésnek bizonyul mellé, nem éreztem jelentős maradékcukrot. Szép tartás, viszonylag tömör kortyközép, hosszú hordófűszeres lecsengés. A messzemenően túlzásba vitt hordóhasználat miatt nem a kedvencem (bár bizonyára vannak rajongói a stílusnak), ugyanakkor elvitatni nem lehet, hogy szép, megfelelő szerkezettel rendelkező bor. 6 pont, $26.

Ken Forrester: „The FMC” chenin blanc 2009. Nagy presztízsű stellenbosch-i családi pince, letisztult termékpalettával. Ez a bor a prémiumkategóriát erősíti, kissé meg is lepődtem, hogy csavarzáras. Közepes citromszín. Intenzív, elegáns illat: érett alma és körte, mangó, ananász, kellemes hordóvanília és fahéj. Vastag korty, a gyümölcsös-hordós jegyek szép balanszban, személy szerint nem bánnék azért kifejezettebb gyümölcsösséget. Remek szerkezet, sok érett savval (a ragadós, esetleg lomha nagytestűség fel sem merül), szép kortyközépi sűrűséggel. Dinamikus, lüktető, profin elkészített bor megfelelő gazdagsággal és kifejezett mélységgel. Hosszú gyümölcsös-fűszeres lecsengés enyhe cserességgel. Bár aromatikailag ismét nem a kedvencem, de hozza az általam kóstolt komolyabb vouvray-i chenin-ek színvonalát, igaz meg is kérik az árát rendesen. Másnak is tetszett: Wine Spectator 92 pont, Wine Advocate 93 pont. A Borrajongón 7 pont, $69.     

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr14704712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2012.08.10. 14:25:08

A de Trafford-ot kóstoltam, egyet értek az értékeléssel.
Bár nekem a Simonsig is nagyon bejött, függetlenül attól ki mit gondol róla. Korrekt, könnyű, de tartalmas, rétegzett. Majdnem minden évjárata. És nem drága.
süti beállítások módosítása