A Borrajongó

Bott-újdonságok

2012. június 11. 06:00 - drbarta

 

Megérkezett végre a számomra különösen kedves Bott-pince 2011-es borainak első hulláma.

Nagy "éhséggel" ugrottam neki a csomagnak, pedig nem mondhatom, hogy elképzelésem se lett volna, hogy mire számíthatok tőlük, hiszen néhány hónapja már megnéztük a szortimentet még hordóminta korukban.

Nézzük mi a helyzet immár élesben:

 

Teleki (furmint-hárs) 2011

A korábbi évekhez képest bővült a Bott-pince gondozásában levő terület mérete a Teleki dűlőben. Így történt, hogy már némi hárslevelű is gazdagítja a már többször bizonyított remek furmintot.

Finom illatok, citrusok, roppanós körte, virágos-fűszeres díszítések, kövek. Közepesen telt korty. Szikár felépítés, de mégis barátságos a bor. Tömör test, cizellált, precíz, feszes savak, fókuszált kortyközép. Hűs, de lédúsan gyümölcsös ízei kiválóan kitöltik,  a lecsengés közepesnél hosszabb. Összességében  jó az egyensúly, bár az egység még fiatalosan rakoncátlan. Ez mellett is igen meggyőző már most. Érdekes, hogy alapvetően minerális jellegű a bor, vak sorban vélt termőhelyként biztos nem a Tokaji hegyre szavaztam volna.  6 és 7 pont között jelenleg, némi simulással, rendeződéssel simán meglesz az utóbbi.

 

Előhegy (furmint-hárs) 2011

Bár a legelső területük Juditéknak, de az innen származó borokat eddig mégse találták elég meggyőzőnek ahhoz, hogy önálló tételként megjelenjenek a piacon. Eddig. :)

Körtekompót, barack, kókusz, vanília. Melegebb a gyümölcsösség, de a hordó is kifejezettebb. Közepes, vagy picit nagyobb test, telt ízek. Érett gyümölcsök, krémesség, mintha megközelítőleg félszáraznyi maradékcukor is játszana. Kerek, széles, picit lágy savak, tartják az alapvető sav-édesség egyensúlyt, de nem tudják elég fókuszálttá, hosszan kivezetetté tenni a kortyközepet, így a kétségtelen anyag egy picit szétterülve hömpölyög a közepesnél talán picit hosszabb lecsengés irányába. Kedves ízei, sima felszíne miatt tényleg lehet szeretni, de szerkezetben egy lépéssel magasabban van a Teleki. Megcsípi a 6 pontot.

 

 

Habozó bor 2011 

Bott-ék első habzó bora, könnyű nyári italnak szánják csajozáshoz, pasizáshoz, fűnyíráshoz, stb...

Édeskés körtés-citrusos-virágos-szőlős illat, idővel mintha pici ásványosság is felütné fejét. Közepes testű korty, intenzív, nagy szemű buborékozás. Vidám, színes ízek, primer gyümölcsösség, érzetre némi maradékcukorral is megtámogatva, talán közepes hosszúságú lecsengés. Kissé talán puha savak, a kellő élénkség érdekében jó szolgálatot tesznek a bubik. Semmi komolyra nem kell számítani, de azért van némi strukturáltsága is az alapanyagnak, ami feltétlen örvendetes a műfajra általában jellemző üdítőital-szintű felépítések ismeretében. (félreértés ne essék, azokat is igen jó fogyasztani nyáron) Eléri az 5 pontot.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr364574676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.06.11. 09:39:58

Ma úgy látszik, Bott-nap van (pedig nem beszéltünk össze)....

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.11. 10:02:15

Judit a Telekit is hozta a gourmet fesztivál tokaji bor-étel párosítás bemutatójukra. Nagyon tetszett nekem is pedig erős sorban volt. Ott túl jó hangulat volt ahhoz, hogy a pontozás kérdése megforduljon a fejemben, de amint lehet megkóstolom újra otthon, szerintem is simám meglesz a 7 pont.

Szegediszomelijé 2012.06.11. 21:07:05

Örülök a pozitív tapasztalatoknak! Újabb bizonyság, ahol elkötelezték magukat a minőség mellett, ott nem csak a biznisz számít.
Én nem jártam olyan jól, mint Te. Hirtelen felindulásból -lássunk egy könnyebb tokajit -príma laza borélmény lesz- szereztem be. A hétvégi grillezésnél kidugózódott egy 111 névre hallgató palackocska, valóban legkiválóbb borvidékünkről. Gondoltam, 1500 Ft körül nem lehet bukni, meg hát itt minden nagyon alapos, gondos, és vártam, hogy a Royal alap Furminthoz valami hasonlatosban legyen részem. Vagy Tokajikum Darázskő pl. Nos, büdösnek elég büdös volt a lelkem, viszot ízben ezzel paralell. Ráadásul kifejezetten nyersnek ható -nem tudom, mikor lett palackozva, nagyon új palackozásnál ez előfordul. Viszont éretlennek is tűnt (-bár ennek ellentmond a 2011-es évjárat, és a 13-as alkoholfok). Szóval, 1500-ért is lehet nagyon pofára esni!
Túlélte a grillezést, rá 2 napra egy kis baráti vacsikát is- még midíg maradt a palackban! Ma több esélye lett volna kiemelkedni: 2 nap alatt kisímulhat, mellé pedig a Halasi Szőke pince Generosa bora (Ezerjó és Piros tramini hibrid, párszázas tétel, 2011.12.09-én palackozva), ill a csongrádi Bodor Laci Kékfrankosa 2008-ból palackozva idén(!!!) társult. Hát, a két alföldi bor mellett ma is nagy mélységeket jártunk meg... egy tokaji Furmittal! Komolyan, én szégyenlem magam...
A lényeg, hogy tudjuk, s ne feledjük azokat, akik igaz hitvallással, megalkuvást nem ismerve (ill. kellően hátra sorolva, hisz kompromisszumok mindenütt előjönnek) készítik nekünk a BORT. pl BOTT.
Amúgy a Bodor mellett, nem kis meglepetésemre, a halasi tétel is teljesen vállalható, jó ivású borocska.
süti beállítások módosítása