A Borrajongó

Orsolya látogatás

2012. március 21. 06:00 - akov

orsi1.jpgA St. Andrea után az Orsolya Pincébe látogattunk el. Bevallom, ide is már évekkel ezelőtt el kellett volna jönni, de valahogy ez is mindig elmaradt. A szép hosszú hétvége azonban lehetőségek tárházát kínálja, kár lett volna ismét kihagyni Orsi és Zoli most már messze földön is híres pincéjét. Bevallom, a 2009-es Görbesoros Kadarka súlytalan koncentrációjával és tisztaságával nálam is könnyedén került be az igencsak szűk kadarka-pantheonba. Az Ostoros szélén található pince az egykori szobakonyhás pincelakásokat hasznosítva kúszik be az Arany János utca feletti tufavonulat alá. Azonnal látszik, hogy Orsolyáék semmit sem kaptak ingyen: nem EU-támogatások vagy befektetők finnyás pénze, hanem irtózatosan sok kétkezi munka hozta létre ezt az irigylésre méltó kis birodalmat.

 

A kézműves módban operáló pince kb. 10-15.000 palackos éves termeléssel dolgozik. Minden spontán erjed, fajélesztőt vagy más hozzáadott dolgot nem használnak. Zoli szerint a szőlőben kell okosnak lenni. Ha a gondos gazda a mustot már a tiszta pincében tudja, akkor maguktól készülnek el a borok, a legjobb nem nyúlni hozzájuk. Szigorú terméskorlátozás mellett összesen kb. 10 hektár területen vagy 15 szőlőfajtával dolgoznak. Kárpát-medencei különítményt erősítve hamarosan lesz furmint, csókaszőlő és ezerjó is.

Elsőként néhány 2011-es minta került terítékre. A királyleányka és olaszrizling házasítás meglepően komoly kis bor, nagyon tiszta, szép savgerinccel és kellemes, gyümölcsös lecsengésével alkalmat ad a gazdának a büszkélkedésre. Az olaszrizling fajtabor Orsolyáéktól megszokottan jól iható és iskolázott, fehér húsú gyümölcsösségével, tisztaságával kiemelkedik a hazai olaszrizling kínálatból, a meleg évjárat ellenére szép savakkal bír. A lenézett és hanyagolt zweigelt 2011-ben ismét megmutatta, hogy remek borok készülhetnek ebből a fajtából is. Szép, virgonc savak támasztják a mély fekete bogyós gyümölcsösséget, komoly kortyközép jelzi a bor potenciálját. A kékfrankos is megér egy misét, savai egyelőre dominálnak, de szép tiszta, szintúgy fekete bogyós gyümölcsösség jellemzi, fókuszált maggal, szép hosszú lecsengéssel.

A kóstolt palackos borok:

Chardonnay Pezsgő 2009

A Szentesi-féle pezsgőmanufaktúra munkája, a korábbi kóstolón nálam a legjobb két tétel közé futott be. Illata finoman tósztos, kenyérhéjas, friss tésztás élesztővel, almával. Kóstolásra almás, eléggé szikár, magas savval, almás-sütis karakterrel, sok, közepes méretű buborékkal, szép lecsengéssel. Az 5/6 pontot tartom.

Olaszrizling 2009

Illatban visszafogott, fehér virágos talán leginkább. Szép fajtajelleges, fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, szép koncentrációval. A közepesnél valamivel emelkedett savtartalom életet ad a bornak. A lecsengés közepes, szép tiszta. 5+ pont.

Olaszrizling 2010

Füstös illat, kissé fülledt, almával, körtével és szőlővel. A savak kissé zöldes érzetűek, kockásak, de semmiképpen nincsenek túl sokan, nem dominálják a kortyot. Az aromák nem annyira kifejezettek, mint egy melegebb évjáratban, de 2010-ből mindenképpen szép tétel. 5- pont.

Pinot Noir 2009

A meleg, enyhén túlérett és lekváros, piros bogyós illatot hűvösebb csavar hatja át, főként kapros jegyekkel. A test közepes, a ribizlis, epres, eperlekváros ízvilágot borsos fűszeresség  szövi át, egy kis zöldes vonal is van, kaporra emlékeztető jeggyel. 5 pont.

Syrah 2009

Illatban szépen jön a fajta fűszeressége, fekete bors, fekete bogyós gyümölcsökkel, földdel. A test a közepesnél teltebb, nincsen túlextraháltság, a cserzőanyag szép érett, illeszkedik a jó savakhoz. Lendület van benne, itt is kijön a fajta fűszeressége, emellé fekete bogyósok érkeznek, meggyesség és egy hűvös klímás csavar teszik fel a koronát. A lecsengés szép hosszú. Nagyon tetszik. 6 pont. A 13,5% alkoholtartalom remekül illeszkedik a bor testéhez, lám-lám ilyen alkohol mellett is beérhet a syrah.

Tehéntánc 2009

Kékfrankos, merlot és cabernet franc házasítása, tulajdonképpen lehetne bikavér is. Kissé talán zárt illat, földdel, fekete ribizlivel, finom gyümölcsösséggel és fekete borssal. A közepesnél teltebb, jó savak jellemzik, az érett tannintartalom szépen harmonizál a gyümölcsösséggel és a savakkal. A kortyközép jó, az ízkép tiszta, szép friss és aszalt gyümölcsökkel, fűszerrel és elég hosszú lecsengéssel. Remek bor. 6 pont.

orsi2.jpg

Százrejtekű 2009

Merlot, cabernet franc és syrah házasítása. Illata finoman földes – úgy tűnik ez a pince egyik jellemző védjegye – édes gyümölcsökkel, fekete bogyósokkal, cassis-szal, kék virágokkal. Kóstolásra ismét a fűszerek jönnek, fekete cseresznye, friss és aszalt formájú fekete bogyós gyümölcsök, közepes tannintartalom és jó fogyaszthatóság. 6 pont. 14%       

OrsiZoli 2007

Syrah, merlot és zweigelt házasítása. Érett illatvilág, fűszerrel, fahéjjal, borssal, fekete bogyósokkal, kedves virágos parfümösséggel, aszalt szilvával és rumos diós karakterrel. Összetett illat, úgy látszik hálálják az érlelést az Orsolya borok. Szájban szép arányok jellemzik, érett és aszalt fekete bogyósokkal, kis lekvárral, földdel. Zamatos, érett aromavilággal, jó savval és további potenciállal. Nagyon tetszik! Valahol 6/7 pont közé tenném.

OrsiZoli 2006

A 2007-es utódhoz képest kiterjedtebb háztartás: syrah, merlot, zweigelt, pinot noir, cabernet franc és kékfrankos. Ribizlis, feketecseresznyés illat, itt is a szép gyümölcsösség érhető tetten, kék virággal, fekete földdel. Áfonya és aszalt gyümölcsök töltik fel a testet, amit szép savak tartanak, az extrakció természetes, a tannin jól alakítja szerepét. A lecsengés hosszú, a kortyközép szintén rendben van. 6 pont.

Cabernet Franc 2005

Nem került forgalomba, valaki megvette az egészet és még sem kellett neki. Aztán eltemették a későbbi évjáratok palackjai. 1968-as telepítésű tőkék. Ismét érett világú illatot érezhetünk, nagyon szép, földes, fűszeres, fekete borsos, virágos. Az évjárat és a fajta adta jó savak vezetik, piros és fekete bogyósokkal egyaránt találkozunk, friss és visszafogottan lekváros formában. Az utóíz közepes-hosszú, a kortyközép rendben van, még akár érlelni is lehetne. Nagyon tetszik, villanásaiban a Loire franc-jaira emlékeztet. Erős 6 pont.

Olaszrizling Aszú 2008

Nem került forgalomba ez a 70%-ban aszús szemekből készült édes bor. A 121g/l cukortartalmat a szeptemberi esős időszak után beinduló nemes rothadásnak lehet megköszönni. Sárgabarackos illat, körte, méz, fehér húsú őszibarack. Szájban sűrű, nagyon gazdag, körte és fehér húsú őszibarack vezetik, mellette még méz, mazsola és sárgabarack. A sav alacsony, a lecsengés így csak közepes, picit érezni az alkoholt is. Azonnal Sauternes utóérzetem van, ugyanazt az egyensúlyt hozza, a kevesebb savat az alkohol egyengeti ki. Összességében komplex bor, kiemelendő itt is a pincére jellemző tisztaság. 6 pont.

Remek estét töltöttünk el, Orsi és Zoli kiváló vendéglátók és figyelemre méltó emberek. Kevés pincét találni, ahol ennyire kiegyenlítetten magas lenne a színvonal. A borok végtelenül természetesek, egyéniek és tiszták. Mesterkéltségnek, közízlés-kielégítésnek nyoma nincs, csak az van, amit a föld, a pince és a szorgos kezek házassága hoz létre.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr224323907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.21. 10:06:41

Ez érdekes, nekem is a 2007-es Orsizoli tetszett tőlük legjobban mostanában (ha azt a kadarkát nem számítjuk:)
Én 7-est osztottam ki rá még ősszel.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.21. 20:48:53

köszi, jó írás. az árakról van infód?
süti beállítások módosítása