A Borrajongó

Borozgatás Egerben

2012. március 19. 06:00 - drbarta

 

A hosszú hétvégén Egerben jártunk családilag. Mint így, ez nem a borokról szólt, a hangsúly a családon és a kiránduláson volt.

Ám voltak olyan periódusok, amikor akadt egy kis szabadidő a szabadidőmben. :) Gyerek nagyszülőkkel kisvasúton a Szalajka-völgyben, nejem türelmesen rója a ruha-üzleteket, én pedig kicsit beültem a Dobó téren a Bikavér Borozóba.

Egész tisztességes kínálatból lehet ott poharazni.

Ezeket kóstoltam:

 

Kovács Nimród Winery: Egri Csillag 2011

Friss, ropogós gyümölcsösség, zöldalma, körte. Könnyed korty, tisztaság, áttetszőség. Lazább szerkezet. Alig közepes ízintenzitás. Korrekt. Erős 4 pont.

 

Gál Tibor: Egri Csillag 2011

Illatosabb az előzőnél, virágosság, muskotályos szőlő illata is nagyobb szerephez jut. Hasonló felépítés, könnyedséggel, lazasággal, áttetszőséggel. Finom ízek, nem túl koncentrált kivitelben. 4 pont.

 

Gál Tibor: „Titi” Pinot Noir 2006

Csipkebogyó, negró, karamell, pörkölt magvak. Közepesen telt korty, érintésnyi tannin, viszonylag puhább savak. Érett, egységben levő szerkezet, különösebb mélységek nélkül. Palackérettebb ízek, kortalan gyümölcsösség, szokatlanabb fűszeresség, tercier aromák, rusztikusabb jegyek. Ettől a fajtától sokkal megnyerőbb borokat várok, de arányai, egysége tetszett. 5 pont. (komolyabb pinot-sorban nem biztos, hogy eddig jutna)

 

Orsolya: Tehéntánc 2009

Érett fekete bogyósok, szilva, áfonya, szeder, pici kapucsínó, földesség. Elég nagy testű korty. Sok, érett, bársonyos tannin, picit lágy savakkal kiegészülve építek fel szerkezetét. Fekete bogyós gyümölcsök, avarosság, dohány, földesség adják aromáit. Korrekt ízkoncentráció, betöltik a szájat, komplexitás is van, de a közepe a bornak puha, hiányzik a gerinc, a komolyabb mélységű mag. Eléri a 6 pontot.

 

St. Andrea: Merengő 2009

Szilva, édesebb fűszeresség ánizzsal, édesgyökérrel. Elég komplex, és megnyerő. Telt korty. Közepesnél több érett tannin, puha, de cizellált savak. Kellő intenzitású ízek, jó minőségű gyümölcsösség, komplexebb fűszeresség. A közepénél viszont lelágyul kicsit a bor, hiányzik itt is a fókuszáltság a magasabb kategóriához. 6 pont

 

Gál Lajos: Pajdos Bikavér 2009

Ánizsosság, keleti fűszerkavalkád, érett fekete bogyós gyümölcsösség. Buja és komplex. Telt korty, lekvárosabb gyümölcsösség, de jönnek a fűszerek is, meg mintha lenne egy kis odakozmált hangulat is. Hasonló felépítés, mint eddig. Nagy test, érett tanninok, lágy savak. Látványos koncentráció, de a közepétől elveszik a fókusz, a sok tartalom kicsit szétterül. Mindamellett bujasága tetszett. Eléri a 6 pontot.

 

Pók Tamás: Pajdos 2009

Nem annyira tömény az illat, mint az előző vöröseknél, de tulajdonképpen semmi nem hiányzik belőle. Van benne gyümölcs, fűszer, kellő báj, de még tolakodás nélkül.  Közepesnél teltebb korty. Közepesnél több, érett tannin, és végre kellő dinamikájú, feszességű savak. Nem akar annyira lehengerlő lenni, mint a megelőzőek, de az ízek így is betelítik a szájat, a savak pedig tartják velük a lépést. Arányos, harmonikus bor, ő tetszett ma a legjobban. Mindazonáltal erős 6 pontnál itt sem járunk feljebb.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr414323153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Piacon a 2011-es Egri csillag 2012.03.19. 08:39:01

Március 15-én ünnepélyes keretek között több helyszínen is megbontották az egriek új fehér házasítását, az Egri csillag névre keresztelt bor 2011-es évjáratát. A márciusi borpremiert április 8-án egy borfesztivál követi, mely az Egri csillag köré épül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.19. 10:33:53

Mi is Egerben jártunk, majd nyomom a posztokat hamarosan. :) Sajnos mi is megfordultunk a Bikavér borozóban egy kisebb társasággal. A megrendelt négy pohár borból 2 teljesen oxidált volt, valószínűleg napok óta nyitva. Persze megnézték a bort és mondták, hogy higgyem el, ez tökéletes állapotban van. Visszaadtuk és palackos bort kértünk helyette. A számlán - mondanom sem kell - szerepeltek a visszaküldött borok.

Nem valami szimpatikus! Ha valaki poharaztat, oldja meg, hogy ne legyenek napokig nyitva a borok! Ha mégsem, akkor meg ne legyen pofátlan!
süti beállítások módosítása