A Borrajongó

Burgundi kalandozások

2012. március 02. 06:00 - drbarta

Most nem egy kóstoló eseményei következnek, hanem a közelmúltban kóstolt burgundi borok leírásait gyűjtöttem egy helyre.

Lesz itt több minden, vörös és fehér, Chablis, Cote d'Or, Beaujolais. Ami közös, hogy mindegyik burgundi, illetve az, hogy mindegyik a maga nemében kiváló.

 

A jegyzetek:

 

 
Vincent et Francois Jouard: Chassagne-Montrachet 1ére cru Clos de la Truffiére Vieilles Vignes 2008
Szerencsés ember, akit egy Chassagne-Montrachet premier cru-vel megkínálnak. :)  Kortalan illat. Közepesen telt, nagyon tömör szerkezetű bor. Tiszta, enyhén krémes konzisztencia. Igen mély,hosszan elnyúló, anyaggal sűrűn kitöltött kortyközép, hosszú lecsengés. Sok sav, magasak, cizelláltak, mennyiségük mellett is kiválóan kordában tartottak. Remek egyensúly, sima, csiszolt felszínek, szerkezeti gömbölyűség.  Nem egy színes bor, kíváncsi lennék kellően hosszú idő alatt miféle aroma-komplexitás tudna benne kifejlődni. De fiatalságában is elmondható, hogy végtelenül szilárd, gyakorlatilag tökéletes, megbonthatatlan szerkezetű fehérbor, tele potenciállal, erővel. 7 és 8 pont között. (92)
 
La Chablisienne: Chablis grand cru Les Preuses 2009
Illatában ananász, alma, virágok, krétapor, kifejezett kókuszos-vajas fűszeresség. Közepesnél teltebb korty. Tiszta, finoman krémes konzisztencia. Mély ízek, sok gyümölcs, érzékelhető mineralitás, jelentős hordóval, a főszerep viszont a szerkezeté. Tömör kortyközép, érett, kellemes savak, kiváló egyensúly, összefonódó részletek. Talán egy kicsivel több feszességet, pengeszerűbb acélosságot vártam egy Chablis-tól, de kiváló szerkezeti bor. Eléri a 7 pontot. (90)
 
Terres Dorées (Jean-Paul Brun): Fleurie 2009 (Beaujolais cru)
Tiszta, intenzíven primer gyümölcsös illat, ribizli, málna, eper, majd tavaszi virágok, fémesség, végül negró. Minél több időt szánunk rá, annál komplexebbnek tűnik. Szájban könnyű testű korty, szinte légiesen áttetsző, ezt a jelzőt pedig nem sűrűn használtam eddig vörös borra. Selymes textúra. A pehelysúlyhoz képest elég intenzíven indítanak az ízek, sok friss piros bogyós gyümölcsével könnyen szerethetővé válik. Első nekifutásra kicsit rövidnek tűnik a lecsengés és lazának a szerkezet. Később visszatérve a borhoz már valamivel komolyabbnak arcát mutatja, a kortyközépre még épp annyi fókuszáltságot érzek, hogy ne maradjon magára a játékos és feszes savvilág, valamint az érintésnyi, porosan finomszemcsés, száraz tannin.  Alig közepes hosszúság. Utóíze tiszta, kellemesen fanyarkás gyümölcsök emlékével, leheletnyi sóssággal. 5-ről indulva legjobb pillanataiban talán eléri a 6 pontot is. (85-86) Nagyon szívesen fogyasztottam, de nem egy nagy bor.
 
Benjamin Leroux: Volnay 1ére cru Les Mitans 2009
A Comte Armand borásza a saját neve alatt is kihoz borokat, és milyen jól teszi. :)  Tiszta, intenzív illat, tömény málna és ribizli aromák, meszes-földes-virágos díszítések. Összességében nem túl bonyolult, de nagyon elegáns és tetszetős. Szinte könnyű testű a korty. Légies, szinte áttetsző, a textúrája, mint a libbenő selyem. Mély, koncentrált, ugyanakkor tiszta és friss piros bogyós gyümölcsök áradnak szét a szájban. Közepesnél kevesebb, de azért az érintésnyitől több érett tannin, valamint rendkívül csiszolt, bizsergetően finom állagú, ugyankkor kellően feszes és cizellált savak adják a szerkezeti vázat. A kortyközép megrendítő mélységek nélkül, de kellően összeszedett, fókuszált, a zamatok és a struktúra kiváló egységben kísérik egymást a közepesnél kicsit hosszabb lecsengés erejéig. Nem egy bomba bort kell elképzelni, de remek egyensúlya, magától értetődő könnyed eleganciája, fineszessége révén benne van a burgundi  x-faktor. Stabil 7 pont. (91)

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr344218066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.03.05. 23:22:01

Múlt héten kóstoltam három La Chablisienne bort, mindegyiket 2009-ből. A Petite-Chablis egyszerűen fantsztikus vétel, friss, ropogós. A Le Finage kissé egyszerű, de a 1er Cru Cote de Léchet is hagyott némi kívánnivalót maga után. A Les Preuses üthetett volna legalább egy nyolcast, de nem tette meg. Hol jutottál hozzá doki?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.06. 06:14:51

@európai: A www.gute-weine.de
német webshopból származik, ahogy az első tétel kivételével mindegyik a fentiek közül.

Mélység, komplexitás tekintetében nem vártam feltétlen többet, viszont a teste, tömörsége elbírt volna acélosabb savakat. És egyáltalán jóval kevésbé kifejezett hordóra számítottam. Azért így is élmény volt.
süti beállítások módosítása