A Borrajongó

Pinot noir-ok Oregonból

2012. január 09. 03:13 - pardi norbi

Az akov kolléga által jegyzett terjedelmes beharangozó után megvolt a kóstoló, és elkészültek a jegyzetek is az általunk régen várt oregoni pinot-król. Drbarta ezúttal nem tudott részt venni a szeánszon, ezért akov és jómagam írunk a borokról. A kóstolás nem vakon történt, a borok az alábbi sorrendben következtek:  

 
St. Andrea: Paptag Egri Pinot Noir 2007.

akov: Közép rubin megjelenés, enyhe gránát jelek is mutatkoznak. Első szaglásra fülledt, sajtos és deszkás-fás illattal szembesülünk, majd később kovászos uborka, hordóból származó vanília, káposzta, keleti fűszerek és kevés piros bogyós gyümölcs jön. Összességében eléggé összetett, folyton változó illat. A közepesnél valamivel sűrűbb testet erőteljes, savanyúnak ható savak támogatják, a gyümölcsös aromák alig érezhetők, a távolba vesznek. Az egyéb aromák hiányában légüres térbe kerülnek a hordós érlelésből származó jegyek, elsősorban kesernyét és gyógyszeres ízt lehet érezni. A közepes mennyiségű tannin aprószemcsés, nehezen birkózik meg vele a káposztás és kovászos uborkás ízvilág. Ennek megfelelően a lecsengés rövid-közepes csak. Haldoklónak tűnik ez a korábban hosszan érlelhetőnek kikiáltott bor. Erős 4 pont. 3000Ft. 12,5%.

pardi norbi: Halvány rubinszín. Közepesen intenzív illat, kovászos uborka, eper és némi gombásság szagolható ki a pohárból. A korty alig közepesen telt, gyümölcsös-fűszeres-vegetális. Közepes aromaintenzitás, közepesnél talán kevesebb szépen érett tannin, kissé éles savak, alig közepes lecsengés. Kezdetben nem sajnáltam tőle az 5 pontot, de a sort végigkóstolva kifejezetten gyenge bor benyomását keltette egyes oregoni példányok mellett.

 

Ransom Wine: Jigsaw Pinot Noir Willamette Valley 2009.

akov: Közepes rubin szín. Először kis tejességgel nyit, majd ez hamar kiszellőzik, marad a tiszta, de enyhén édeskésnek ható illat. Benne kék virágok, eper és málna, továbbá némi szappanos vonulat. A test közepesnél valamivel nagyobb, a tannin szintúgy, textúrája apró szemcsés. Az aromák intenzitása szintén közepes, főként piros bogyós gyümölcsök körítik, fahatás nem érezhető. Elég friss és kellemes inni, a „nem bánt” pályán játszik. Eléri az 5 pontot. Alapbor, de nem olcsóboros alapbor. Az ára ehhez képest kissé sok. $22,0.

pardi norbi: Közepes rubinszín. Illata visszafogott, nem igazán hasonlít az általam eddig kóstolt pinot-k zömére. Kifejezetten gyümölcsorientált, a primer piros bogyós gyümölcsök (eper, málna) mellett csak egy kis eperlekvár érződik. Közepesen telt, tisztán gyümölcsös, kissé lusta korty, közepesnél kevesebb érett selymes tanninnal. Kellemes, egyáltalán nem bonyolult bor. 5 pont alja.

 

A to Z Wineworks: Pinot Noir 2009.

Kb. 30 területről származó gyümölcsből készül, zömmel alacsony terheléssel. Kedvelt olcsó alap-középbor az USA-ban. A Wine Spectator 90 pontra tartja.

akov: Közép rubin megjelenés. Az illat a közepesnél valamivel intenzívebb, szép tiszta, kapros, kék virágokkal, rózsával és piros bogyós gyümölcsökkel. Itt már érezhető némi fa, amely fűszerességet és izgalmat kölcsönöz a barátságos illathoz. Minden középre belőve: test, intenzitás, tannin és utóíz. Szép tisztán definiált gyümölcsös karakterrel rendelkezik, ribizli, cseresznye és egyéb édesre érett társaik jutnak eszembe. A savak szépek, frissességet adnak a borhoz, a nyelés után az apróporos tannin hamar előbukkan az aromatakaró alól és uralja az utóízt. A lecsengés így csak közepesen hosszú marad. A diszkrét fás jegyek itt is érezhetők. Nem beszélhetünk rettentő komplexitásról, ugyanakkor már vannak izgalmak és rendkívül jól fogyasztható. Ez a típusú és minőségű pinot noir nagyon hiányzik az itthoni kínálatból. Eléri a 6 pontot. $23,0.

pardi norbi: Közepes rubinszín. Közepesen intenzív, fajtajelleges illat édesfűszerekkel, vörös áfonyával, eperrel. Mellesleg némi kovászos uborkás jegyek itt is előkerülnek. Közepes test, az aromák a gyümölcsös-fűszeres vonalon mozognak. Nagyon sima textúra, selymes tanninok, pici édességérzet. Az előzőnél mindenképp komplexebb, úgyhogy becsúszik a 6 pontos borok táborába.

 

Bethel Heights Vineyard: Willamette Valley Pinot Noir 2009.

Több termőhelyről származó gyümölcs. 9 hónap francia tölgyfahordóban, összességében kb. 10% az újfa aránya.

akov: Közép rubin szín, elég fiatalos, talán kis bíbor is van benne. Az illat itt is közepesen intenzív, fűszerekkel és visszafogott vaníliával dolgozik a fahordó, ezen túl violát, ribizlit, málnát, cseresznyét és kaprot érzek. Meleg illat, némi szörpösség is felfedezhető benne. A korty eleje enyhén édeskés, majd tisztán definiált cseresznyét és málnát kapunk. A tannin itt is közepes és az előző borokhoz hasonlóan poros érzetű. Kiegyensúlyozott, öröm inni, szép lecsengéssel. Bonyodalom itt sincsen. Erős 6 pont. 13,2%. $32,0.

pardi norbi: Közepesen intenzív, fiatalos bíborszín. Kellemes illat étcsokival, piros bogyósokkal, finom avaros jegyekkel. Közepesen telt korty bonbonmeggyes-fahéjas-csokis aromákkal. Kellemes, sima bor, nem kifejezetten nagy mélységgel és gazdagsággal. Tanítanivalóan érett, puha tanninok, lenyeléskor pici édességérzet. Minőségben nem léptünk feljebb, 6 pont alja.

 

Maysara Winery: Estate Cuvée 2008.

Demeter minősítésű biodinamikus birtok. 30%-ban francia újfát használnak, közel egy évig volt hordóban a bor. Vadélesztőket használtak és spontán almasavbomlás ment végbe. A Wine Spectator 91 pontra taksálta.

akov: Közép rubin, élénk, fiatalos. Az illat azonnal jelzi, hogy itt feljebb léptünk. Vonzó, friss, tiszta, érezhető minőségi fahatással, vaníliával és fűszerekkel. Ribizli, eper és málna teszi ellenállhatatlanná. A test a közepesnél valamivel nagyobb, csakúgy, mint az intenzitás és a tannin mennyisége. Utóbbi finomszemcsés, a negyedik bor után már sejthető, hogy ez oregoni feature lesz. A sav egyértelműen magas, szinte citrusos-narancsos. Ez eleinte vadnak tűnik, de jobban felfedezve a bort nem nagyon tiltakozom, mert sokat hozzáad a hosszú lecsengéshez. A savak miatt elsősorban ribizlis és pirosra érett cseresznye juthatnak eszünkbe. A hordós hatások minőségiek természetesen, az egész bor profin elkészített és friss. Itt már reálisabb a Wine Spectator értékelése. Nálam 6/7 pont határán billeg. $37,0

pardi norbi: Közepesen intenzív rubinszín. Az előzőekhez képest mindenképpen cizelláltabb illat pici mentával, eukaliptusszal, lédús cseresznyével-eperrel, kicsi édességgel. Közepes test, az illatban már említett aromákkal. Az eddigiekhez hasonlóan közepes, vagy attól még kevesebb mennyiségű érett, selymes tannin, nem túl bonyolult savszerkezet. 6 pontos bor.

 Cristom Vineyards: Mt. Jefferson Cuvée Willamette Valley 2008.

12 különböző területről származó gyümölcs, organikus termelés. A Wine Advocate 90 pontot adott rá.

akov: Fiatalos megjelenés, hasonlóan az előző borokhoz. Kovászos uborkával, kaporral, kis ecettel nyit ránk, de abszolút nem kellemetlen módon. Ezt egészítik ki a fahéjas, keleti fűszeres, valamint a rózsás és cseresznyés jegyek. Francia hordó ide vagy oda, abszolút nem vaníliás a fahatás, csak izgalmas fűszeresség jön. A közönségesen duruzsoló újvilági vanília és túlérett lekvárosság eddig egyik borban sem jelent meg, ez kifejezetten az óvilágias borstílus irányába hat. A test és az analitikai paraméterek (sav, tannin) nagyon közel vannak a korábbi borokhoz. Ribizlis, fűszeres, igen tisztán definiált ízekkel, komoly koncentrációval és intenzitással. A kortyközép sűrűsége és a szemcsés-poros tannin mennyisége jó pár éves karriert adhat. Igen szép és hosszú lecsengés, kis tanninos kesernyével. Profi munka, elég jó áron. A 7 pont nem kérdés. $28,0.

pardi norbi: Közepes rubinszín bíbor széllel. Nagyon érdekes, szinte parfümös illat fahéjjal, szegfűszeggel, eperrel és hecsedlivel. Közepesnél kissé teltebb, jó struktúrájú korty és az eddigi boroknál is megszokott szép tanninok mellett ebben a borban végre a savak is izgalmasak. Nem extrém mély, vagy aromagazdag bor, de mindenképp érdekesség. Erős 6 pont.  

 

Panther Creek: Verde Vineyards Willamette Valley Pinot Noir 2007.

akov: Az élénkségét már elvesztett közép rubin szín. Tiszta illat, édesfűszeres, fahéjas, rózsás-violás, kapros, keleti fűszeres, sok-sok piros bogyós gyümölccsel, főként ribizlivel, eperrel és eperlekvárral. A hordó némi kakaóport is hozzácsempész a rendkívül komplex illathoz. Itt is a közepesnél nagyobb testtel, savval és poros tanninnal találkozunk. Az aromavilág valamivel érleltebb képet mutat, cseresznyés, ribizlis és epres, a hordó ismét fűszerekkel és kevés vaníliával operál. Vélhetően a gyenge évjáratnak köszönhető az intenzitás alig közepes, az aromák spektrumát a palackérettség által megdolgozott enyhe vegetálisság is színezi. Ennek ellenére a lecsengés hosszú és izgalmas. 6/7 pont határán táncol, remek bor. 12,9%. $34,0.

pardi norbi: Közepes rubinszín. Illatában uralkodnak az újfahordós aromák: vanília, kókusz, fahéj, mellette azonban feltűnnek az obligát piros bogyósok is. Közepesen telt korty vaníliás gyümölcsös jegyekkel, közepesnél több poros tanninnal, izgalmas savakkal, hosszú lecsengéssel. Erős 6 pont.

 

Ken Wright Cellars: Carter Vineyard Willamette Valley Pinot Noir 2009.

akov: Közép rubin szín, élénk és fiatalos. Meleg és izgalmas illattal van dolgunk, ismét a rózsás-virágos és piros bogyós gyümölcsös jegyek a meghatározók. A ribizli, cseresznye, ánizs, fahéj és más fűszerek mellett fekete bogyósokra jellemző illatok is megjelennek. A minőségi hordó drágaboros hangulatot áraszt, elbűvölő és összetett. A test közepes-nagy, a beltartalomnak és a magas alkoholnak köszönhetően a korty eleje enyhén édeskés. Ezt hamar feledtetik a szájban robbanó aromák: cseresznye, ribizli, fekete bogyós gyümölcsök, kakaó és tonnaszám keleti fűszerek. Nagyon gazdag, a tannin, a sav és aromák kiváló egyensúlyban vannak. Az utóíz hullámokban változik, tele gyümölccsel. Kiváló pinot, nagyon erős 7 pont. 14,2%. $55,0.

pardi norbi: Közepesnél világosabb rubinszín. Egészen intenzív illat, a piros és fekete bogyós gyümölcsök, valamint szép hordós jegyek mellé a klasszikus pinot-s aromák közül is társul néhány: avar, fekete föld, rózsa. Remek. Közepes test, az illathoz hasonló gazdag aromakészlettel, közepesnél több puha tanninnal és kiváló tartást biztosító érett savakkal. Egységes felépítésű, egyedi bor. Stabil 7 pont.

 

Domaine Drouhin: Lauréne Willamette Valley Pinot Noir 2007.

A burgundiai Maison Joseph Drouhin testvérbirtoka, a legkiválóbb Dundee Hills AVA-ban található területeken termelnek. Vadélesztő és francia hordó használata jellemző, maximum 20% újfával. A Wine Advocate és a Wine Spectator is 91 pontra értékelte a kóstolt tételt.

akov: Közép rubin szín, viszonylag élénk. A közepesen intenzív illat főként rózsás-virágos, meleg hangulatú, hívogatóan piros bogyós gyümölcsös, édesfűszeres, málnás és fekete földes. Itt is a drága fa dolgozik a háttérben, csak az eleganciáját láttatja, semmi popularitás. A közepesnél valamivel nagyobb testhez magas közeli sav szegődik, abszolút meghatározók az érett piros bogyós gyümölcsök, ismét a cseresznye, a ribizlis és a málna érezhető. Rendkívül tisztán definiált ízek, az illatban jelenlévő földesség és némi vanília kerekíti ki az egészet. A tannin közepes, a hordóhatás kiváló és izgalmas, a kortyközépi sűrűség nyilvánvaló. A sok-sok minden ellenére elképesztően légies. Picit talán eltér a stílus az eddigi boroktól, talán Beaune juthatna eszünkbe, a termelő alapján nyilván nem véletlen. A gyenge évjárat ellenére is erős 7 pont. 13,9%. $72,0.

pardi norbi: Közepes rubinszín. Kifejezetten izgalmas illat kék virágokkal, szegfűszeggel, fahéjjal és piros bogyósokkal. Tiszta és vonzó. Majdhogynem telt, húsos, zamatos korty sok-sok gyümölccsel és persze vonzó édesfűszeres jegyekkel, avarral, földességgel. Profi bor, vajpuha tanninokkal, frissítő savakkal, hosszú utóízzel. Egyensúlyban levő, izgalmas, remekül iható tétel. Magabiztos 7 pont.

 

Értékelés

Kiváló, klisé-mentes pinot noir-okat kóstolhattunk. Minden bort remek savak és tanninok, valamint nagyfokú tisztaság jellemzett. Egyetlen „összerakott” vagy „megcsinált” újvilági hangulatú borral sem találkoztunk, üdítően természetesnek hatott minden tétel. A termékskála aljára pozícionált borok nem tűnnek túl bonyolultnak, ámbátor jól fogyaszthatók, talán kissé drágán mérik őket. A prémium minőségbe csak éppen belekaptunk, de már ez is mutatja, hogy mire képes az oregoni termőhely. Ár-érték arány bajnokságban ugyan nem indulhatnának ezek a palackok, de a fenntartható szemléletnek, a kisbirtokoknak, az organikus-biodinamikus termelésnek és a termőhely kiemelt státuszának bizony ára van.

 

 

 

 

 

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr23530374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2012.01.09. 12:01:23

Oregon Pinot teljesen óvilág :) de aki ottjárt tudja a hangulat is ilyen, nagyon más mint California. ezt a Maysara-t én is megkóstolom majd.
Norbi ha teheted ajánlom még: Brick House, Springhill Cellars.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.09. 12:55:06

@shiraz: Igen, mi is azt éreztük, hogy a borok nagy része teljesen eltér az újvilágiaktól.

Köszönöm szépen a javaslatot, igyekszem megkóstolni az általad ajánlottakat is. Meg persze jó lenne eljutni Oregonba személyesen:)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.01.10. 01:01:11

engem inkább az érdekel, hogy lett volna-e, tudtok-e olyan magyar pinot noir-t, amelyik 7 pontra is képes ebben a mezőnyben? miért éppen a St. Andrea került be?

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.10. 02:13:10

@szenvedély S.: az első kérdés nekem is többször megfordult a fejemben és teljes őszinteséggel mondhatom, hogy kapásból nem nagyon tudnék számomra hétpontos magyar pinot-t mondani. Kaló Imrénél kóstoltam nemrégiben néhány fantasztikus példányt hordóból, de azok ugye csak hordóminták, úgyhogy egyelőre nem jöhetnek szóba. Régebben Gál Tiborék 1-2 dűlőszelektált bora is tetszett, meg kellene nézni közülük új évjáratokat...Te tudnál kimagasló magyar PN-t javasolni?

Ami a második kérdést illeti, a St. Andrea szerintem nem volt rossz választás, gyanítom mindannyian (én biztosan) jobb bort vártam. Ezúttal nem jött be.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.10. 08:25:13

@szenvedély S.: Jó a kérdés, én még nem futottam bele ilyenbe, de tapasztalataim érintőlegesek.
Ha valaki tud 7 pontos hazai pinot-t, arra én is vevő lennék. (félreértés ne essék, adtam már ennyi pontot hazai pinot-ra, de nincs olyan amelyikre mai tapasztalataim alapján is még tartanám)
Félek egyébként, hogy nem is feltétlen reális elvárás, legalábbis abból kiindulva, hogy nálam kb. ezen a szinten tanyáznak a kóstolt komolyabb burgundi premier cru-k. (ezzel mondjuk nem mondtam nagyot, mert kb 7-8 ilyen volt meg:) Szóval humbug ide-oda, azok bizony jóval előrébb vannak.
A napokban kóstoltam a St. Andrea új pinot-válogatását, a Valóban Méltót, esetleg titokban attól reméltem valamiféle átütést, de nem.A héten lesz arról is egy rövidebb írás.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.10. 10:44:23

@szenvedély S.: A St. Andrea egy itthon jó pince, ráadásul pinot fókusszal. Egy dűlőszelektált pinot gondoltuk összemérhető az oregoni alapborokkal.

Sajna nekem sem ugrik be komoly pinot noir. A Tiffánék Várerdője szokott hűvösebb években jó lenne, ha belenyúlnak. Weningernek is találkoztam szép tételeivel. És kövezzetek meg, de ha már ez a 3000Ft-os árszínvonal van, akkor a Pannonhalmi Apátsági PN elég megbízható, valóban pinotos jellegű, jól iható bor.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.01.10. 14:44:14

Szerintem 7 pontos:
Kislaki bormanufaktúra (Légli Géza) Szőlőskislaki Pinot noir Válogatás 2009

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.10. 20:03:25

@rszabi: Köszönjük szépen, majd igyekszünk ránézni!

IWAS 2012.01.10. 21:16:29

Hiánypótló írás (legalábbis a magyar blogtérben), köszönet érte! Gary Vaynerchuk nagyon dicsérte a 2005-ös Boedecker Stewart PN-t (93 pontot adott rá). A 2009-es sem drága (a fentebbi árakat tekintve), lehet, hogy megér egy próbát - noha RP lapja, a Wine Advocate szerint csak 88p-os:
store.boedeckercellars.com/Stewart-2009-Willamette-Valley-Pinot-Noir_p_11.html

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.01.10. 23:07:03

@pardi norbi: @drbarta: @akov:
sajnos nekem még nálatok is kevesebb tapasztalatom van pinot kérdésekben.

2005 körül bármikor tudtam volna mondani, hogy ugorjatok rá Thummerer Tekenőhátijára vagy Tiffánéra, de amiket azóta ittam - hozzátéve: lehet, az én ízlésem változott - közel sem voltak olyanok e termelőktől, mint a régiek. bár Tiffánéknál legalább tudom, hogy a korábbi pinot tudása/ihletettsége/áldása a kétszer drágább Elysium Merlot-ba "költözött". és elismerésem Lőrincz Gyögynek, de a pinot-jai sosem jöttek úgy be, mint a fentebbieké...

inkább szomorúnak tartom, hogy azóta senki sem tudott belépni e megmaradt űrbe - lásd a mostani próbálkozást. pedig az egyik legkedvesebb vörös fajtám...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.01.11. 07:32:41

@rszabi: hm, én kóstoltam többször, nálam max 5/6 pont, elvérzett volna ebben a sorban.
süti beállítások módosítása