Az akov kolléga által jegyzett terjedelmes beharangozó után megvolt a kóstoló, és elkészültek a jegyzetek is az általunk régen várt oregoni pinot-król. Drbarta ezúttal nem tudott részt venni a szeánszon, ezért akov és jómagam írunk a borokról. A kóstolás nem vakon történt, a borok az alábbi sorrendben következtek:
St. Andrea: Paptag Egri Pinot Noir 2007.
akov: Közép rubin megjelenés, enyhe gránát jelek is mutatkoznak. Első szaglásra fülledt, sajtos és deszkás-fás illattal szembesülünk, majd később kovászos uborka, hordóból származó vanília, káposzta, keleti fűszerek és kevés piros bogyós gyümölcs jön. Összességében eléggé összetett, folyton változó illat. A közepesnél valamivel sűrűbb testet erőteljes, savanyúnak ható savak támogatják, a gyümölcsös aromák alig érezhetők, a távolba vesznek. Az egyéb aromák hiányában légüres térbe kerülnek a hordós érlelésből származó jegyek, elsősorban kesernyét és gyógyszeres ízt lehet érezni. A közepes mennyiségű tannin aprószemcsés, nehezen birkózik meg vele a káposztás és kovászos uborkás ízvilág. Ennek megfelelően a lecsengés rövid-közepes csak. Haldoklónak tűnik ez a korábban hosszan érlelhetőnek kikiáltott bor. Erős 4 pont. 3000Ft. 12,5%.
pardi norbi: Halvány rubinszín. Közepesen intenzív illat, kovászos uborka, eper és némi gombásság szagolható ki a pohárból. A korty alig közepesen telt, gyümölcsös-fűszeres-vegetális. Közepes aromaintenzitás, közepesnél talán kevesebb szépen érett tannin, kissé éles savak, alig közepes lecsengés. Kezdetben nem sajnáltam tőle az 5 pontot, de a sort végigkóstolva kifejezetten gyenge bor benyomását keltette egyes oregoni példányok mellett.
Ransom Wine: Jigsaw Pinot Noir Willamette Valley 2009.
akov: Közepes rubin szín. Először kis tejességgel nyit, majd ez hamar kiszellőzik, marad a tiszta, de enyhén édeskésnek ható illat. Benne kék virágok, eper és málna, továbbá némi szappanos vonulat. A test közepesnél valamivel nagyobb, a tannin szintúgy, textúrája apró szemcsés. Az aromák intenzitása szintén közepes, főként piros bogyós gyümölcsök körítik, fahatás nem érezhető. Elég friss és kellemes inni, a „nem bánt” pályán játszik. Eléri az 5 pontot. Alapbor, de nem olcsóboros alapbor. Az ára ehhez képest kissé sok. $22,0.
pardi norbi: Közepes rubinszín. Illata visszafogott, nem igazán hasonlít az általam eddig kóstolt pinot-k zömére. Kifejezetten gyümölcsorientált, a primer piros bogyós gyümölcsök (eper, málna) mellett csak egy kis eperlekvár érződik. Közepesen telt, tisztán gyümölcsös, kissé lusta korty, közepesnél kevesebb érett selymes tanninnal. Kellemes, egyáltalán nem bonyolult bor. 5 pont alja.
A to Z Wineworks: Pinot Noir 2009.
Kb. 30 területről származó gyümölcsből készül, zömmel alacsony terheléssel. Kedvelt olcsó alap-középbor az USA-ban. A Wine Spectator 90 pontra tartja.
akov: Közép rubin megjelenés. Az illat a közepesnél valamivel intenzívebb, szép tiszta, kapros, kék virágokkal, rózsával és piros bogyós gyümölcsökkel. Itt már érezhető némi fa, amely fűszerességet és izgalmat kölcsönöz a barátságos illathoz. Minden középre belőve: test, intenzitás, tannin és utóíz. Szép tisztán definiált gyümölcsös karakterrel rendelkezik, ribizli, cseresznye és egyéb édesre érett társaik jutnak eszembe. A savak szépek, frissességet adnak a borhoz, a nyelés után az apróporos tannin hamar előbukkan az aromatakaró alól és uralja az utóízt. A lecsengés így csak közepesen hosszú marad. A diszkrét fás jegyek itt is érezhetők. Nem beszélhetünk rettentő komplexitásról, ugyanakkor már vannak izgalmak és rendkívül jól fogyasztható. Ez a típusú és minőségű pinot noir nagyon hiányzik az itthoni kínálatból. Eléri a 6 pontot. $23,0.
pardi norbi: Közepes rubinszín. Közepesen intenzív, fajtajelleges illat édesfűszerekkel, vörös áfonyával, eperrel. Mellesleg némi kovászos uborkás jegyek itt is előkerülnek. Közepes test, az aromák a gyümölcsös-fűszeres vonalon mozognak. Nagyon sima textúra, selymes tanninok, pici édességérzet. Az előzőnél mindenképp komplexebb, úgyhogy becsúszik a 6 pontos borok táborába.
Bethel Heights Vineyard: Willamette Valley Pinot Noir 2009.
Több termőhelyről származó gyümölcs. 9 hónap francia tölgyfahordóban, összességében kb. 10% az újfa aránya.
akov: Közép rubin szín, elég fiatalos, talán kis bíbor is van benne. Az illat itt is közepesen intenzív, fűszerekkel és visszafogott vaníliával dolgozik a fahordó, ezen túl violát, ribizlit, málnát, cseresznyét és kaprot érzek. Meleg illat, némi szörpösség is felfedezhető benne. A korty eleje enyhén édeskés, majd tisztán definiált cseresznyét és málnát kapunk. A tannin itt is közepes és az előző borokhoz hasonlóan poros érzetű. Kiegyensúlyozott, öröm inni, szép lecsengéssel. Bonyodalom itt sincsen. Erős 6 pont. 13,2%. $32,0.
pardi norbi: Közepesen intenzív, fiatalos bíborszín. Kellemes illat étcsokival, piros bogyósokkal, finom avaros jegyekkel. Közepesen telt korty bonbonmeggyes-fahéjas-csokis aromákkal. Kellemes, sima bor, nem kifejezetten nagy mélységgel és gazdagsággal. Tanítanivalóan érett, puha tanninok, lenyeléskor pici édességérzet. Minőségben nem léptünk feljebb, 6 pont alja.
Maysara Winery: Estate Cuvée 2008.
Demeter minősítésű biodinamikus birtok. 30%-ban francia újfát használnak, közel egy évig volt hordóban a bor. Vadélesztőket használtak és spontán almasavbomlás ment végbe. A Wine Spectator 91 pontra taksálta.
akov: Közép rubin, élénk, fiatalos. Az illat azonnal jelzi, hogy itt feljebb léptünk. Vonzó, friss, tiszta, érezhető minőségi fahatással, vaníliával és fűszerekkel. Ribizli, eper és málna teszi ellenállhatatlanná. A test a közepesnél valamivel nagyobb, csakúgy, mint az intenzitás és a tannin mennyisége. Utóbbi finomszemcsés, a negyedik bor után már sejthető, hogy ez oregoni feature lesz. A sav egyértelműen magas, szinte citrusos-narancsos. Ez eleinte vadnak tűnik, de jobban felfedezve a bort nem nagyon tiltakozom, mert sokat hozzáad a hosszú lecsengéshez. A savak miatt elsősorban ribizlis és pirosra érett cseresznye juthatnak eszünkbe. A hordós hatások minőségiek természetesen, az egész bor profin elkészített és friss. Itt már reálisabb a Wine Spectator értékelése. Nálam 6/7 pont határán billeg. $37,0
pardi norbi: Közepesen intenzív rubinszín. Az előzőekhez képest mindenképpen cizelláltabb illat pici mentával, eukaliptusszal, lédús cseresznyével-eperrel, kicsi édességgel. Közepes test, az illatban már említett aromákkal. Az eddigiekhez hasonlóan közepes, vagy attól még kevesebb mennyiségű érett, selymes tannin, nem túl bonyolult savszerkezet. 6 pontos bor.
Cristom Vineyards: Mt. Jefferson Cuvée Willamette Valley 2008.
12 különböző területről származó gyümölcs, organikus termelés. A Wine Advocate 90 pontot adott rá.
akov: Fiatalos megjelenés, hasonlóan az előző borokhoz. Kovászos uborkával, kaporral, kis ecettel nyit ránk, de abszolút nem kellemetlen módon. Ezt egészítik ki a fahéjas, keleti fűszeres, valamint a rózsás és cseresznyés jegyek. Francia hordó ide vagy oda, abszolút nem vaníliás a fahatás, csak izgalmas fűszeresség jön. A közönségesen duruzsoló újvilági vanília és túlérett lekvárosság eddig egyik borban sem jelent meg, ez kifejezetten az óvilágias borstílus irányába hat. A test és az analitikai paraméterek (sav, tannin) nagyon közel vannak a korábbi borokhoz. Ribizlis, fűszeres, igen tisztán definiált ízekkel, komoly koncentrációval és intenzitással. A kortyközép sűrűsége és a szemcsés-poros tannin mennyisége jó pár éves karriert adhat. Igen szép és hosszú lecsengés, kis tanninos kesernyével. Profi munka, elég jó áron. A 7 pont nem kérdés. $28,0.
pardi norbi: Közepes rubinszín bíbor széllel. Nagyon érdekes, szinte parfümös illat fahéjjal, szegfűszeggel, eperrel és hecsedlivel. Közepesnél kissé teltebb, jó struktúrájú korty és az eddigi boroknál is megszokott szép tanninok mellett ebben a borban végre a savak is izgalmasak. Nem extrém mély, vagy aromagazdag bor, de mindenképp érdekesség. Erős 6 pont.
Panther Creek: Verde Vineyards Willamette Valley Pinot Noir 2007.
akov: Az élénkségét már elvesztett közép rubin szín. Tiszta illat, édesfűszeres, fahéjas, rózsás-violás, kapros, keleti fűszeres, sok-sok piros bogyós gyümölccsel, főként ribizlivel, eperrel és eperlekvárral. A hordó némi kakaóport is hozzácsempész a rendkívül komplex illathoz. Itt is a közepesnél nagyobb testtel, savval és poros tanninnal találkozunk. Az aromavilág valamivel érleltebb képet mutat, cseresznyés, ribizlis és epres, a hordó ismét fűszerekkel és kevés vaníliával operál. Vélhetően a gyenge évjáratnak köszönhető az intenzitás alig közepes, az aromák spektrumát a palackérettség által megdolgozott enyhe vegetálisság is színezi. Ennek ellenére a lecsengés hosszú és izgalmas. 6/7 pont határán táncol, remek bor. 12,9%. $34,0.
pardi norbi: Közepes rubinszín. Illatában uralkodnak az újfahordós aromák: vanília, kókusz, fahéj, mellette azonban feltűnnek az obligát piros bogyósok is. Közepesen telt korty vaníliás gyümölcsös jegyekkel, közepesnél több poros tanninnal, izgalmas savakkal, hosszú lecsengéssel. Erős 6 pont.
Ken Wright Cellars: Carter Vineyard Willamette Valley Pinot Noir 2009.
akov: Közép rubin szín, élénk és fiatalos. Meleg és izgalmas illattal van dolgunk, ismét a rózsás-virágos és piros bogyós gyümölcsös jegyek a meghatározók. A ribizli, cseresznye, ánizs, fahéj és más fűszerek mellett fekete bogyósokra jellemző illatok is megjelennek. A minőségi hordó drágaboros hangulatot áraszt, elbűvölő és összetett. A test közepes-nagy, a beltartalomnak és a magas alkoholnak köszönhetően a korty eleje enyhén édeskés. Ezt hamar feledtetik a szájban robbanó aromák: cseresznye, ribizli, fekete bogyós gyümölcsök, kakaó és tonnaszám keleti fűszerek. Nagyon gazdag, a tannin, a sav és aromák kiváló egyensúlyban vannak. Az utóíz hullámokban változik, tele gyümölccsel. Kiváló pinot, nagyon erős 7 pont. 14,2%. $55,0.
pardi norbi: Közepesnél világosabb rubinszín. Egészen intenzív illat, a piros és fekete bogyós gyümölcsök, valamint szép hordós jegyek mellé a klasszikus pinot-s aromák közül is társul néhány: avar, fekete föld, rózsa. Remek. Közepes test, az illathoz hasonló gazdag aromakészlettel, közepesnél több puha tanninnal és kiváló tartást biztosító érett savakkal. Egységes felépítésű, egyedi bor. Stabil 7 pont.
Domaine Drouhin: Lauréne Willamette Valley Pinot Noir 2007.
A burgundiai Maison Joseph Drouhin testvérbirtoka, a legkiválóbb Dundee Hills AVA-ban található területeken termelnek. Vadélesztő és francia hordó használata jellemző, maximum 20% újfával. A Wine Advocate és a Wine Spectator is 91 pontra értékelte a kóstolt tételt.
akov: Közép rubin szín, viszonylag élénk. A közepesen intenzív illat főként rózsás-virágos, meleg hangulatú, hívogatóan piros bogyós gyümölcsös, édesfűszeres, málnás és fekete földes. Itt is a drága fa dolgozik a háttérben, csak az eleganciáját láttatja, semmi popularitás. A közepesnél valamivel nagyobb testhez magas közeli sav szegődik, abszolút meghatározók az érett piros bogyós gyümölcsök, ismét a cseresznye, a ribizlis és a málna érezhető. Rendkívül tisztán definiált ízek, az illatban jelenlévő földesség és némi vanília kerekíti ki az egészet. A tannin közepes, a hordóhatás kiváló és izgalmas, a kortyközépi sűrűség nyilvánvaló. A sok-sok minden ellenére elképesztően légies. Picit talán eltér a stílus az eddigi boroktól, talán Beaune juthatna eszünkbe, a termelő alapján nyilván nem véletlen. A gyenge évjárat ellenére is erős 7 pont. 13,9%. $72,0.
pardi norbi: Közepes rubinszín. Kifejezetten izgalmas illat kék virágokkal, szegfűszeggel, fahéjjal és piros bogyósokkal. Tiszta és vonzó. Majdhogynem telt, húsos, zamatos korty sok-sok gyümölccsel és persze vonzó édesfűszeres jegyekkel, avarral, földességgel. Profi bor, vajpuha tanninokkal, frissítő savakkal, hosszú utóízzel. Egyensúlyban levő, izgalmas, remekül iható tétel. Magabiztos 7 pont.
Értékelés
Kiváló, klisé-mentes pinot noir-okat kóstolhattunk. Minden bort remek savak és tanninok, valamint nagyfokú tisztaság jellemzett. Egyetlen „összerakott” vagy „megcsinált” újvilági hangulatú borral sem találkoztunk, üdítően természetesnek hatott minden tétel. A termékskála aljára pozícionált borok nem tűnnek túl bonyolultnak, ámbátor jól fogyaszthatók, talán kissé drágán mérik őket. A prémium minőségbe csak éppen belekaptunk, de már ez is mutatja, hogy mire képes az oregoni termőhely. Ár-érték arány bajnokságban ugyan nem indulhatnának ezek a palackok, de a fenntartható szemléletnek, a kisbirtokoknak, az organikus-biodinamikus termelésnek és a termőhely kiemelt státuszának bizony ára van.