A Borrajongó

Pezsgőzés V.

2011. december 23. 06:00 - drbarta

Mostanában rákattantam a pezsgőkre, így az elmúlt hetekben megint néztem néhányat.

Mindegyik kapható itthon, remélem Szilveszter előtt lesz, aki hasznát veszi a jegyzeteknek. :)

Íme:

 

 

Sorelle Bronca Prosecco: Extra Dry Particella 68  DOCG N.V.

Jobbnak számító prosecco neves termelőtől, organikusan termelt szőlőből, termőhely-szelektált. A Bortársaságban 5 ezer forint körül vehető.  Ropogós, édeskés illat, őszibarackkal, citrusokkal, tutti-fruttival. Könnyed, tiszta, erősen habzó korty. Kissé édeskés indítás, hiába díszeleg "extra dry" a címkén. Integrált, de nem valami élénk savak, üdítőitalosan gyümölcsös ízek. Kellemes inni, de ezért a pénzért nem ennyire egyszerű italt vártam. Max. 4 pont, de lehet, hogy kevesebb.
 
Eudald Massana Noya: Cava Brut Nature Reserve N.V.
Terroir Clubban kapható. Organikus szemléletű termelő. Friss, élénk illat citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, és nyers, kelt tésztára emlékeztető aromajegyekkel. Szájban közepeshez közelítő, szóval jelentősebb test, remek arányok fogadnak. Kiválóan integrált, szolidan játékos savak, kellő intenzitású aromák. Karakterben egyenlő mértékben vannak benne gyümölcsök és autolitikus aromák, mint kenyérbél, pirítós, élesztő. Az elmúlt hetekben ittam komplexebbet, kifinomultabbat, cizelláltabbat, de jöhet bármikor. 5 és 6 pont között, közelebb az utóbbihoz.(85)

 

Billecart-Salmon: Champagne Rosé Brut N.V.
Fél üvegből, de így is borsos. :) Bortársaságos beszerzés.  Élénk és komplex illatok, citrusok, málna, eper, kenyérhéj, pirítós, keksz. Könnyed korty, sűrű, intenzív buborékozás, nem kevésbé intenzív ízek. Szájban alig lehet megmondani a rosé karaktert, kortalan gyümölcsösség mellett az említett kekszes, teasüteményes, toast-os ízeket találjuk. A lecsengés csontszáraz, szinte krétásan porzik, hossza közepes, vagy egész picit hosszabb. A savak szikrázóan élénkek, talán egy picivel dominánsabbak is attól, mint amennyit a harmónia megkívánna. Erős 6 pont.(88)
 
Törley: Méthode-Traditionelle Chardonnay Brut 2006
Corában vettem 2900 Ft-ért. A Törley-pince legexkluzívabb terméke, hírdeti a címke. Tiszta és élénk illat, jól definiált, letisztult citrusos-almás gyümölcsösséggel, kekszes aromákkal. Szájban alig közepesen telt. Remek arányokkal bíró korty. Intenzív buborékozás, finoman krémes konzisztencia. Élénk, kellően magas savak, bár nem túl szövevényes lefutásúak. Kielégítő intenzitású ízek, ideális arányban tartalmazva gyümölcsöket és pezsgős jegyeket (főként háztartási kekszre asszociáltam, valamint pici likőrősség). Száraz, de mégse csontszáraz lecsengés,  egység és egyensúly. Komplexitásban és hosszúságban könnyedén lehet feljebb, de tulajdonképpen egy teljesen korrekt, a legtöbb alkalomra bőven megfelelő, belépő-szintű, de igazi pezsgőt kapunk a pénzünkért. Stabil 5 pont.(84)
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1003489360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2011.12.23. 13:47:23

kenyérhaj=kenyérhéj, csaxólok...Amúgy is értem én, sőt, van is az ET-nek kisebbségi és regionális nyelvek chartája.

Bodomi 2011.12.23. 18:38:35

@töppedt: ennél gyöngébbet nem is engednék szegedi paprika néven forgalomba hozni sehol!Jobbat lehet...

Bodomi 2011.12.23. 18:43:40

Haj-héj: Móra Ferenc:Tápéi furfangosok-kenyeret, haját, bélit...(ettek)
Azaz, inkább nyelvjárási, világos, hogy értjük is, használjuk is, ezután is, nem csak eddig.

Bodomi 2012.01.01. 09:14:31

B.Ú.É.K.! Végre rávettem magam és kinyitottam éjfél előtt pár perccel a J.Oppmann pezsgős gyártó cég(Würzburg) Deutsche Botschaft Budapest címkéjű palackját! A németországi frank borvidéken 1865 óta működő cég pezsgője hozta a jó német formáját. Nem vagyok a pezsgőnek nagy hódolója, de ez jó volt!
Melyhöz mindönkinek hasolló lyókat kívánok!
B.
süti beállítások módosítása