A Borrajongó

A Dorogi-szortiment

2011. október 24. 06:00 - drbarta

A Bodóéknál töltött "ne csak írja..." alkalmakon az is szokás, hogy egyéb borászokat is meghívnak, akik bemutatják a társaságnak a boraikat.

Ezúttal Dorogi István volt a vendég-előadó, szép hosszú sort hozott magával.

Íme:

 

 
Thurzó Furmint-Hárs 2009
Kortalan gyümölcsösség, picit palackérett hangulat. Izmos test, ízeiben fűszerek, fehérhúsú gyümölcsök, sós-gyurmás ásványosság. Közepes lecsengés. Egyszerre áraszt melegséget, és szikár rigiditást.
 
Előhegy Furmint 2008
Kemény, ásványos bort ígérő illat, kortalannak ható gyümölcsökkel, pici mézességgel. Csiszolt, sima felszínű, jó egyensúlyú, de szikár korty.
 
Előhegy Furmint 2006
Érettebb illat, ásványos, petrolos, tercier komplexitással. Szép. Szilárd, szikár bor, cizellált, de túl erős savakkal.
 
Anna-cuvée 2005
Mézes-törökmézes-méhviaszos-gombás-egzotikus gyümölcsös illat. Szép és elég komplex. Közepesnél teltebb, színes, kellemes intenzitással induló zamatok, melyek a kortyközépre és lecsengésre már jelentősen kifogynak a szuszból. Jó sav-édesség egyensúly.
 
Sárgamuskotály 2009
Fajtajellegzetes muskotályos szőlős, rózsás, mézes, licsis illat. Elég telt korty, viszonylag mélyebb zamatokkal. Savszerkezet igen lágy. Tiszta, nagyon kellemes fogyasztású, az átlagnál jóval tartalmasabb képviselője a fajtának.
 
Aszú 5 putt. 2007
Aszalt kajszi, egzotikus gyümölcsök, sütőtök, viasz, gombák. Telt, de igen arányos, friss és jól definiált gyümölcsökkel, élénk , a kortyhoz arányosan passzoló savakkal, elég hosszú lecsengéssel. Jelentős cseressége viszont levon az eleganciából.
 
Szamorodni 2010
180g cukor, 13g sav! Friss és aszalt gyümölcsök, intenzív gombás botritisz. Szájban igen mély zamatú és éles, citrompótlós savú kortyot kapunk. Nagyon intenzív bor, utoljára írnám róla le a csiszoltságot, és eleganciát. Zabolátlansága, szétállósága nehezen elképzelhető, hogy valaha tökéletesen elsimulna, mégis valahol vonzó, legalábbis hatással volt rám.
 
Avantgarde Botrytis 2006
Egy hordó aszú és egy hordó fordítás házasítása, 209g cukor. Töppedtszőlős, mézes, törökmézes, kajszis, vajkaramellás illat, enyhe, csak díszítő szinten jelenlevő  poros-rusztikusság. Elég komplex. Szájban arányos felépítésű, frissebb hatású, gyümölcsorientáltabb. Mély zamatok, éppenhogy elegendő magasságú savak. Hosszú ízek, sima, csiszolt felszínek, gördülékenység. Nagyon tetszett.
 
Aszú 6 putt. 2006
Kajszis-töppedtszőlős-citrusos-karamelles-mézes-finoman gombás aromatika. Letisztult világú aszú. Telt, gazdag, az előzőtől még mélyebb korty, hosszú ízekkel. Pont ideális élénkségű savak, finom krémes konzisztencia, csiszolt felszínek. Az utóízben egy leheletnyivel több cseresség, mint a számomra ideális. Ez mellett is nagyon tetszett.
 
Aszú 6 putt. 2002
230g cukor,12g sav. Ő se kispályás :) . Aszalt kajszi, citrus, méz, kapor, füst. Nagy test, nagy mélység, gazdagság, viszont ennek egy részét felülírják a savai.
 
Nagyon élvezetes és izgalmas sor volt, sokféle stílusú borral. Dorogi úr igazán kitett magáért.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr133316643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.24. 18:15:35

Inkább szárazak vagy inkább édesek?

Gergely Lajos 2011.10.24. 20:01:12

Szeretem őket. Kis marketing már rég az egekbe repítette volna ezt a történetet, de ők így hitelesek. Sárgamuskotályuknál jobbat nem ittam, 6p aszúik számomra kifogástalanok, Avantgarde fennséges és a száraz Furmintjaik nagyon szépek. Jó helyen vannak Bodóéknál. Izgalmasak és szerények.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.10.25. 05:28:54

@Szomjas Gödény: Arra vagy kíváncsi, hogy nekem melyik műfaj tetszett jobban a boraik közül? Nekem az édesek voltak meggyőzőbbek, persze rendben voltak a szárazak is.

@Gergely Lajos: A Demeter Z. Anett sárgamuskotály azért jobban tetszett :) Persze az más polc :) De mint írtam nekem is bejött az övéké. Egyébiránt az aszúk és az Avantgarde voltak a favoritok nálam.
süti beállítások módosítása