A Borrajongó

Riesling-rovat IV.

2011. október 17. 06:00 - drbarta

Rég írtam rieslingekről! :) Nem kell aggódni, szeretem még őket, csak megvártam míg néhány hét alatt összegyűlik néhány jegyzet. 

A most következő borok mindegyike megvásárolható Magyarországon, mégpedig itt.

 

Weinhof Herrenberg Loch:  Riesling Schodener Herrenberg Stier 2010
A Saar-menti pincéről többször is volt már szó ezen a blogon. Nagyon kedvelem a stílusukat. A most következő bor 09-es változatáról is született már írás, itt és itt. Örömmel néztem elébe a friss változatnak.
Kicsattanóan gyümölcsös illat, főleg fehérhúsú őszibarack, maracuya, édes grapefruit,  száraz kőporosság. Szájban közepesen telt, tiszta korty,  picit vastagabbnak, súlyosabbnak tűnik egy megszokottabb moseli rieslinghez képest. A kerekítő tényezőtől sokkal jobban érződik a cukor a korty elején, félédes érzetű bor, mellette mély zamatosság, gyümölcs-kavalkád, érett, meleg citrusokkal, őszibarackkal, nyári almával, finom palás ásványos jegyekkel. A kortyközépre is vannak még tartalékaik, az ízek szépen kitartanak. Vibráló savvilág, élénkségük mellett csiszoltak, egyáltalán nem túlzóak, sőt, egy picikét még több intenzitást, acélosságot még simán elbírna a bor maradékcukorral megtámogatott mély gyümölcsössége. A lecsengés egy leheletnyit gyorsabb, mint amire számítunk. Nem egy különösen komplex tétel, szerkezetileg is kicsit lágyabb, mint az ideális, de maximálisan örömbor, minden cseppje élvezet. Megérinti a 7 pontos tartományt.(89-90)
 
Weingut von Racknitz: Riesling trocken Traiser Rothenfels 2008
A Nahe-vidéki kézműves borászatról eddig csak érintőlegesen volt szó. A most kóstolt két tétel 70 éves tőkék gyümölcséből készült.
 Citrusos-barackos gyümölcsösség, mély fülledt-földes-köporos ásnányosság az illatban. Szájban alig közepesen telt szikár kortyot kapunk. Rieslinghez képest visszafogott, de azért jól észlelhetően jelenlevő gyümölcsösség, citrom, lime, csipetnyi éppenhogy érett fehérhúsú őszibarack. Mély, ásványos mag nyújtja meg kissé a kortyközepet, majd viszonylag gyorsaban lecsengenek az ízek, kissé gazdátlanul hagyva a savakat. Viszonylag hosszabb fanyarkás utóíz, őrzi a bor hűvösen citrusos gyümölcseinek, illetve a végére kilógó savainak az emlékét. A nem tökéletes egyensúly mellett is komoly és tekintélyes tétel. 6 pont.(86-87)
 
Weingut von Racknitz: Riesling trocken Traiser Rothenfels 2007
Elég intenzív illat, elsősorban mélyről jövő kőporos ásványosság, citromos-zöldalmás-szőlős-gyógynövényes-petrolos köntösben. Szájban alig közepesen telt, de egyáltalán nem súlytalan. Citrom, lime, mézesség, érettség, földes-kőporos ásványosság adják zamatait. A kortyközépre tekintélyes ásványos mag biztosítja a tartalmasság érzetét. Élénk, de érett, fajtajellegzetesen játékos, cizellált savak, remek egyensúlyban, a kortyba szépen integráltak , nem válik a bor túlzottan szikárrá, keménnyé.  Remek száraz riesling. 7 pont.(90)
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr683299350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2011.10.17. 16:58:40

Weingut von Racknitz: Riesling trocken Traiser Rothenfels 2007
Ez már csak előjegyzésre van, ha megint lenne véletlenül...
Nyilván elhoztad az utolsót
süti beállítások módosítása