A Borrajongó

Gigászi Német Riesling-kóstoló a Bodó-portánál

2011. február 22. 11:00 - drbarta

 

 Pár szót a kóstoló hátteréről, pici érdemet magamnak is tulajdonítva. :) A múltkori, okóberi esemény első napi édes bor kóstolójára a meghívott bloggerek is hoztak néhány palack bort. Én egyik palacként a sokszor megírt Robert Weil édes spatlese-vel rukkoltam elő, amely általános sikert aratott. (Olyannyira, hogy házigazdáink azon bor mintájára igyekeztek megcsinálni az előző írásban említett 2010-es birtokborukat.)

Látva az érdeklődést, Peter Klingler, az általam gyakran emlegetett riesling.hu üzemeltetője felvetette, hogy egy következő alkalommal lehetne egy kimerítő riesling-kóstolót tartani.

A felvetés aztán megvalósult. A mostani eseményre Peter elhívta néhány barátját, köztük a riesling-gyűjtő, Marc Herold-dal, aki egy kimerítően alapos, széles merítésű, mesés sort hozott magával.

Én mint amatőr riesling-fan, ezúton is szertném mély hálámat kifejezni mindazoknak, akik az eseményt megvalósították, és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy én is jelen lehessek . :))

Következzenek a jegyzeteim, az emlékezetes tételeket aláhúztam.

 

S Z Á R A Z / A B B   R I E S L I N G E K


A.J. Adam: Piesporter Goldtröpfchen „Laychen” trocken 2009 (Mittelmosel)
Enyhén mézes, zöldalmás, illatos szőlőgyümölcsös, kerti fűszeres, szalmás illat. Szájban könnyed, tipikus rieslinges struktúra. Aromái szintén jellegzetesek, citrus, szőlő, méz, kövek, ehhez csatlakozik egy kicsit nehezen hovátehető szénás jegy. Tetszetősek, de nem adnak akkora mélységet, hogy az élénk savak által okozott szikárságot feloldják. Rendben van, de nem nyújt emlékeztest.


Weingut Keller: Weshofener Kirchspiel Grosses Gewachs 2005 (Rheinhessen)
Mézes, petrolos, érett citrusos, krétás illat. Nagyon elegáns, idővel szépen nyílik. Szájban mesés egyensúly. Citrusos-virágos-mézes aromák. Egyszerre van bennük hűvösség és kedvesség. Kiemelkedően komplexnak nem mondanám, de van jócskán mélysége a bornak. A savak épp tökéletes magasságot érnek el, mellette nagyon csiszoltak, nagyon cizelláltak. Az alkotók tökéltesen illesztésmentesen passolnak. Kiemelkedően elegáns és harmónikus tétel. (legalább 7 pont)


Weingut von Racknitz: Niederhauser Hermannshöhle trocken 2008 (Nahe)
Tipikusabb, „palásabb” riesling. Intenzív szőlőaromák, édes citrusok, méz, jellegzetes mineralitás. Gazdag, cizellált ásványos karakter, nem kevésbé összetett vonalon mozgó savvilág. Szikrázóbb, dinamikusabb az előző tételtől, de közel sem olyan szépen polírozott. Aromái markánssak, kevesebb kedvességet, kevesebb mélységet, több ásványosságot nyújtanak, mint az illat alapján várnánk. Egyensúlya savak felé tolódott. Szikár, acélos riesling.


Schloss Schönborn: Erbacher Marcobrunn Erstes Gewachs 2007 (Rheingau)
Kicsit fura illat. Adekvát citrusok, fülledt palás ásványosság mellett kissé „cideres” erjedt alma. Szájban igen impozáns. Nagyon intenzív érzeteket mozgat meg. Az eddigiektől sokkal nagyobb, szinte valószínűtlen mélységérzetet ad. Mézes-almás-szőlős aromák. A savak szikráznak, lüktetnek, egy penge élességével, hatékonyságával működnek. Nagyon cizelláltak,de zabolátlanok. Nem eleganciájával fog meg, de kétségtelenül igencsak megfog (akár 8 pont erejéig). A társaság egyik kedvence volt a szárazak között.


Weinhof Herrenberg: LochRiesling Ockfener Bockstein 2008 (Saar)
Fehérhúsú barack, feketeribizli, szőlő, méz. Zamatos, gazdag korty, kiemelkedő komplexitás nélkül, de határozott intenzitással. Szép, cizellált savak, de az előző bor után kifejezetten puhának tűnnek. Nagyon szép bor, de ebben a sorban nem tud kiemelkedni. (mindenesetre remek origo, bebizonyítja mennyire erős is a kóstoló)


Georg Mosbacher: Forster Freundstück Grosses Gewachs 2004 (Pfalz)
Zárkózott illat. Nehezen megfejthető, némi barackos beütés, mézzel, petrlossággal, szokatlanabb ásványossággal. Szájban közepesen telt, csontszáraz kortyot kapunk. A savak dinamikusak, határozottak, de nem élesek. Az aromák nem adnak mélységérzetet, de a szerkezet szép. Kemény, szikár, símafelszínű riesling.


Heymann-Löwenstein: Uhlen Roth Lay „R” 2001 (Terrassenmosel)
Érett illat, sötétszínű virágméz, trópusi gyümölcsök, papaya, petrolosság, gombásság, avar. Szájban telt, igencsak érzik rajta a kor. Krémes test, törökméz, tercier aromák. Szép, de lágy savak. Nem tipikus riesling, száraz-szamorodni érzet.


Heymann-Löwenstein: Uhlen Roth Lay „R” 2007 (Terrassenmosel)
Ég és Föld az előző borhoz képest. Élénk, érett citrusok, csöpögö pink-grapefruit, narancs, mangó. Meleg, buja fűszerek, hűvös elegancia. Közepesen telt, talán kicsit légiesebb, mint az eddig kóstolt borok a termelőtől. Selymes tapintat, intenzív zamatok, élénk, lédús gyümölcsök, megkapó fűszeresség, kifinomult, nem tolakodó ásványok. Cizellált, precíz, véletlen se éles savak. Sokkal inkább tipikusabb, moseli riesling, mint a termelő eddigi tételei, de benne van névjegye is. Kiemelkedően jó volt, a társaság egyöntetű kedvencei között. (a 8 pont nem tűnik kérdésesnek)


Weingut Van Volxem: Wiltinger Gottesfuss „Alte Reben” 2003 (Saar)
Érett citrusos, mézes, enyhén petrolos illat. Érett, átható és nagyon erőteljes. Szájban valami elképesztő. Valószínűtlen mélységérzet, extrém komplexitás, extrém cizelláltság. Csak fogom a fejemet, értetlenül rázogatva. Borzasztó nehezen szétszálazható, aromák és szerkezet rezdülései elválaszthatatlanul összefonódnak. Érzékeny, „kötéltáncos” egyensúly. Tartalom, csiszoltság, összetettség és harmónia magasiskolája. Vissszakóstolva oktat, az eddigi legszebbek mellett, úgy érzem bármelyiknek tud újat mondani. Nem tipikus riesling, de meghatározó élmény. (akár 9 pont erejéig) A többiek nem osztották ilyen mértékben a lelkesedésemet.

 

É D E S   R I E S L I N G E K


C.von Schubert: Herrenberg Kabinett 2009 (Ruwer)
Illata tipikus, élénk citrus, zöldalma, méz, acél. Könnyű és légies, intenzív aromákkal. Vibráló, ropogó, acélos, pengeéles savak. Áttetsző köntösben találkoznak az ellentétes előjelű érzetek: édesség, élesség és aromamélység. Nem kifejezetten harmónikus, de vonzó.


Schloss Lieser: Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spatlese 2008 (Mittelmosel)
Hasonló, de még szerethetőbb illat. Intezív, élénk gyümölcsök, citrusok, szőlő, tipikus ásványosság. Szájban nagyon könnyű, de félelmetesen intenzívek az aromái. Ropogós, cizellált, vibráló, cikázó savak. Itt is az ellentétes érzetek koreográfiája adja a pazar előadást. Kis maradékcukor, acélosság és kedvesség. Az előző borhoz képest úgy intenzívebb, hogy elegánsabb és profibb illesztésű. Nagyon tetszett! (legalább 7 pont)


Forstmeister Geltz-Zilliken: Rausch Spatlese 2009 (Saar)
Hasonló illat. Intenzívebbb mézesség, adekvát citrus, szőlő, plussz feketeribizli, zöldfűszerek. Szájban is hasonló felépítés, de picit teltebbnek és kerekebbnek tűnik. A savak egy picikét kevésbé élettel-teliek. Szép és zamatos riesling, az előzőtől nagyobb csiszoltsággal, kevesebb fordulattal.


Projekt 156: Spatlese 2009 (Ruwer)
A megszokott citrusos, szőlős, mézes, fűszeres illatok mellett találhatunk egy virágosabb, mandulásabb, lágyabb hangulatú vonalat. Szájban is alapvetően hasonló az előzőekhez, de picit krémesebb. Könnyedsége mellett nem olyan légies, van afféle tömörsége is a kortynak, a szájnyálkahártyán mélyebb lenyomatot hagy. Aromagazdagsága határozott mélységérzettel jár, a savak élénkségük mellett igen intelligensek. Aromák és szerkezet jobban összefonódik, mint az előzőek esetén. Elegáns tétel, profi szerkezettel, túlzott intenzitások nélkül. Nagyon-nagyon tetszett. (legalább 7, de lehet, hogy 8 pont)


Dr. Crusius: Traiser Bastei Spatlese 2009 (Nahe)
Citrusos-kovaköves illat, illatos töppedt szőlővel. Szájban mélyen szájbaivódó aromák, friss rieslinges jegyek mellett itt is megtalálható a töppedt szőlős beütés. Tömörséget is mutató teste mellett a savak preciízek, intenzívek, de szinte észrevétlenül teszik mindezt. Részben „megszokott” spatlese riesling, részben kicsit más. Kifejezetten tetszett ő is. (7 pont környéke)

 


A.J.Adam: Dhroner Hofberg Spatlese 2006 (Mittelmosel)
Érettebb, mézesebb, petrolosabb illat, tartalmazva persze az adekvátabb citrusos-szőlős-fűszeres-ásványos vonalat is. Szájban is ezeket a jegyeket mutató tetszetős zamatok, de nem túl mélyen előadva. A savak az eddigiektől laposabb görbét járnak be. Kissé gyors lecsengés.


J.J. Prüm: Zeltinger Sonnenuhr Auslese 1999 (Mittelmosel)
Kifejezetten élénk illat. Benne vannak a jellemző rieslinges jegyek, de különösen komplex és elegáns kivitelben. Nagyon méy zamatú korty. Gyümölcskavalád, melegebb hangulatú citrusok, feketeribizli, kökény, mézesség. Finom, selymes konzisztencia. A savak mesések, nagyon cizelláltak és úgy van tökéletes dinamikájuk, hogy felszínük gyönyörűen csiszolt. Pazar, tökéletes egyensúly. Megbonthatatlanul egyben van mindene. A kor nem tudta kikezdeni primer zamatosságát, mélységét, mégcsak érett-bor érzetet sem ad az eddigiekhez, egyszerűen csak nemesebb és komplexebb lett általa. A harmónia maga. Az est egyik legnagyobb élménye. (szerintem 9 pont is megvan)

Josef Leitz: Rüdesheimer Berg Schlossberg Spatlese 2002 (Rheingau)
Nagyon elegáns illatok, fehér virágok, méz, krémesség. Gyümölcsössége integrálódott a komplexitásba. Szájban kortalan. Érettségről nem tercier aromák árulkodnak, petrolosság sem érzik, hanem gyönyörűen csiszolt konzisztenciája, nemes komplexitása. Mézes-szőlős-finoman ásványos zamatok. Alkotói szétszálazhatalanok. Észrevétlen, cizellált dinamika. Elegancia, kifinomultság, részletgazdagság. Szintén nagyon kiemelkedő volt. (legalább 8 pont)


Domdechant Werner’sches: Hochheimer Kirchenstück Spatlese 1996 (Rheingau)
Hasonlóképp kortalan, komplex illat. Nehezen szétbontható, összeintegrálódott trópusi gyümölcsök, mézesség, krémesség, érettség. Kifejezetten elegáns, izgalmas. Szájban viszont nem nyújtja ezt a nagyságot. Megvan a mélység ,az összetettség, az élénkség is, de mindez sokkal darabosabban illeszkedik, mint az előző két bornál. A savak is diffúzabb vonalúak.


Martin Müller: Wolfer Goldgrube Auslese 1993 (Mittelmosel)
Kifinomult és fineszes illat. Érett, de még jócskán primer gyümölcsökkel teli. Nektarin, dinnye, mézesség, illatos virágok. Könnyű, élénk, tökéletesre csiszolt korty. Észrevétlenül élénk, cizellált savak, észrevétlen mélységet adó zamatok, tercier aromák, petrolosság nélkül. Finom textúra, tökéletesen illeszkedő részletek árulkodnak a korról. Megkapó részletgazdagság, játékosság és nyugalom egyidejűleg. Le a kalappal. (8 pont környéke)


C. Von Schubert: Abtsberg Spatlese 1995 (Ruwer)
Szépen érett riesling illat. Primer gyümölcsökben is gazdag, melyek beleolvadnak a mézes-krémes sokszínűségbe. Szájban valószínűtlenül friss. Sok-sok hűvös gyümölcsösség, fiatalos, penge-precizitású savak. Az egész bor elképesztően ugyanolyan szerkezetű, mint egy friss riesling, egyedül a fiatalon jellemző áttetszőség helyett jelenlevő krémesebb opálosság árulkodik a korról. Messze nem ő nyújtotta a legnagyobb harmóniát, de megdöbbentő a tapasztalat egy 16.éves bortól. (legalább 7 pont, átlagosabb sorban valószínűleg feljebb is juthatna)


C. Von Schubert: Abtsberg Auslese47 1994 (Ruwer)
Furcsa tormás illat. Szájban ép és szép szerkezet, fogad, de a az erőtlejes tormás vonulat folytatódása leblokkol.


Schloss Lieser: Niederberg Helden Auslese*** 1997 (Mittelmosel)
A legszebb érett rieslingekre jellemző illat. Gyümölcsösség, fűszeresség, mézes-virágosság , nemes érettség összeolvadása. Mély és elegáns zamatai az illatnak megfelelően szétszálazhatatlanul komplexek. Nagyon finom textúra. Friss és vibráló, mégis tökéletességig eldolgozott savak. Szétválaszthatatlan, harmónikus egység. (legalább 8, de lehet, hogy 9 pont)


Franz Künstler: Hochheimer Hölle Auslese Goldkapsel 1998 (Rheingau)
Zárkózottabb illat. Sűrűbb bort ígér. Szájban valami elképesztő mértékben ivódnak bele a zamatok a száj zegzugaiba. Eme valószínűtlen mélységérzet fonalához tökéletesen zökkenőmentesen csatlakozik a savérzet vonalának emelkedése. A savak nem vibrálnak, határozott, jól követhető, de nagyon szép magas ívet írnak le. Nem cizelláltsággal hódít, hanem ezzel az érzékeinket megragadó és el nem engedő, mélységeket, magasságokat egyaránt megjáró igen hosszúra nyúló gyönyörű ívvel. (legalább 8 pont)


Prinz von Hessen: Winkler Gutenberg Auslese 1971 (Rheingau)
Porosabb, rusztikusabb illat. Szájban ép és tömör test fogad. Mély és komplex aromák, pörkölt kávé, karamell, öregbútor, törökméz, égett kesernyék. Élénk savvilág. Jóval szárazabb érzet, mint besorolása alapján várható. Furcsa élmény.


Apollinar Koch: Scharzhofberger Beerenauslese 1976 (Saar)
Egészen sötét szín, olajos mozgás. Hasonló illatok. Aszalt barack, aszalt fügéhez rusztikusság, karamell, dohány csatlakozik. Szájban telt, olajos, izmos. Komplex aromák, rusztikusság, karamell, törökméz, gyógynövények, öregbútor. Az édességérzet, és az aromamélység viszonylag gyorsabban megszűnik, cseresség hosszabban megmarad.


Weingut Kees-Kieren: Graacher Himmelreich Auslese*** 1995 (Mittelmosel)
Visszatértünk kellemesebb mederbe. Szépen érett, de furcsaságoktól mentes illat. Aszalt kajszi, gombásság, méz, avarosság. Szájban kifejezetten zamatos korty, élénk és izmos savakkal. Nem tudtam belekötni, de nem vésődött mélyen az emlékeimbe.


Franz Künstler: Hochheimer Hölle Beerenauslese Goldkapsel 1994 (Rheingau)
Aszalt kajszi, aszalt füge, botritiszes gombásság, dohány, avar. Sűrű, élénk, mélyen zamatos korty, szétáradó aromák. A savak túlzott magasságokba is elérnek, már-már agresszívek. A mélységek és magasságok egymástól széttartanak. Igen tartalmas, de nem igazán egyensúlyos bor.

 

Mit is mondhatnék. Peter Klingler azt mondta az elején, nem volt még ilyen riesling-kóstoló Magyarországon, több nem is nagyon lesz.

Megfigyelések:

Továbbra is nagyon szeretem a fiatal rieslingeket, megkapó légiességüket, aromaintenzitásukat, szertelen, izgága harmóniájukat.

Nem tudtam elképzelni a kóstoló előtt, hogy igazán tetszeni fognak a "muzeálisabb" darabok, és nem is igazán tetszettek.

Viszont jónéhány spatlese/auslese érettségű tizenegynéhány éves riesling egészen újszerű és varázslatos élményt nyújtott. Korábban nem voltak fogalmaim a szépen-érett borokról. Amelyeket korábban szépen érettnek gondoltam, azok már inkább öreg borok az új tapasztalatok szerint. Nekem egészen elképesztő, hogy ezek a borok mennyire képesek megőrizni a gyümölcsösségüket, bájukat, fiatalos lendületüket az évek múlásával. A palackérés nem gyökeresen változtatja meg őket, nem elvesz értéket, és helyébe mást állít, hanem hozzáad és nemesebbé tesz őket. Szóval, le vagyok nyűgözve!

 


 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr592678912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.22. 14:03:57

Legközelebb találkozunk, emiatt a kóstoló miatt futni fogsz előlem, mert fegyvert is viszek!!! :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.22. 14:45:10

Most miért??? Ti is szeretitek a rieslinget?? :))

Tájbor 2011.02.22. 20:48:05

@drbarta: Már eddig is sokszor érted el nálam a sárga irigység effektust, de ez mindennek a teteje!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.23. 08:47:58

@Tájbor: Köszönöm szépen! Határozottan jobb érzés irigyeket szerezni, mint irigykedni... :))
süti beállítások módosítása