A Borrajongó

Saar-mentén

2010. szeptember 28. 16:24 - drbarta

Imádom a jó német rieslingeket. "Klubunk" témajaként is gyakran erőltetem, de ezen felül önállóan is nagy kedvvel merülök el világukban.

A Weinhof Herrenberg nem túl nagy múlttal rendelkező kis pincészet a Saar-vidékéről. Ennek ellenére kezdetektől céljaik között szerepel, hogy olyan nagy borokat készítsenek, mint a legnagyobb presztizsű termelők. Ökológiai gazdálkodást folytatnak, erősen hozamkorlátoznak, átlagosan hektáronként 30 hl mustot nyernek, boraik természetes élesztőkkel erjednek.

Most a kedvenc hazai riesling-forrásom jóvoltából kóstolhattam a legújabb birtok-rieslingjüket, illetve egyik dűlős száraz borukat. Ez utóbbi még hírből se a legnagyobb presztizsű területeikről származik.

A borok:

 
Weinhof Herrenberg Loch Riesling 2009
Fiatal rieslinges illat, rengeteg friss gyümölcsösséggel, csípős mineralitással. Szájban könnyedsége, légiessége mellett nagyon zamatos, grapefruit, narancs mellett levét majd elcsurgató őszibarack, valamint egy kis fűszerező kövesség. A savak zizegősek, ropogósak, acélosak, de viszonylag gyorsabb lefutásúak. Jó egyensúlyú, nagyon szerethető alapriesling. Nem egy komplex bor, de minden szubjektivitásom megtámogatásával együtt eléri a 6 pontot.
 
Weinhof Herrenberg Loch Riesling Schodener Herrenberg „Stier” 2009
Friss gyümölcsök tömkelegét nyújtja ő is illatában, de mégse olyan gyorsan és direkten, mint az alapriesling esetén. Fülledten-csípősen palás ásványossága is jobban átszövi, komolyabb borról árulkodik, nem hagyja, hogy a gyümölcskosár egyeduralkodó legyen. Szájban könnyedsége, légiessége ellenére pillanatok alatt töltik ki a zamatok a rendelkezésre álló helyet, az alaprieslinghez képest mélyebben beleivódnak a nyálkahártyába. Friss gyümölcsök, citrusok, nektarin mellett az illatban megismert csípős mineralitás sem csak mint fűszerező tényező van jelen, összetettsége  önálló karaktert is ad a bornak. A savak nem annyira kemények és acélosak, mint az alapbornak, de mindenképp intelligensebbek, finomabb érzetűek, sokrétűbbek, hosszabbak. Fiatalsága mellett a bor harmóniát nyújt, a sav-cukor-alkohol kiváló egyensúlyával, a gyümölcsösség és ásványos karakter kiváló egyensúlyával, gördülékenységével, eleganciájával. Nincs olyan érzetünk, hogy bármi kiállna, vagy besimulásra várna. Tankönyvi, profi riesling. Erős 7 pont.
 
Ráadásként jöjjön egy ugyanonnan beszerzett moseli riesling kóstolójegyzete, melyet nemrégiben egy kedves jóbarátommal fogyasztottunk el, mintegy "vigaszként", hogy nem tudott eljönni a múlt havi Mosel-Saar-Ruwer kóstolónkra.
Heymann-Löwenstein: Riesling Schieferterrassen 2008
Eleinte fülledt illat, később sok gyümölcs, citrusok, alma, barack és jó adag csípős kövesség. Szájban élénk, lendületes. Harapnivalóan gyümölcsös, intenzíven ásványos. Pazar sav-cukor-alkohol egyensúly. A pincétől kóstolt 07-esekhez (itt és itt) képest könnyebben csúszó tétel, de nincs benne az lüktető drámaiság, és nagyon jól definiált rétegzettség,ízei is kevésbé ivódnak bele a szájnyálkahártyába. „Átlagos” rieslingekhez képest még így is inkább sűrű és intenzív, mint áttetsző és légies. Alulról közelít a 7 ponthoz.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr812329919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása