A Borrajongó

Remek burgundi pinot

2011. szeptember 06. 06:00 - drbarta

Már jó néhány hónapja, hogy volt szerencsém részt venni egy nagyon komoly, mondhatni csúcs burgundi pinot noir kóstolón. Életem legerősebb sorát ott kóstolhattam, felejthetetlen volt. Ilyen események után persze kutatja az ember, hogyan lehetne köze újra hasonló élményekhez, csak hát azok a borok nagyon más dimenzióban árazottak. Persze nem adjuk fel, reménykedünk, hogy kell lennie valamiféle aranyközépútnak, tehát, ha nem is épp olyan, de már valami olyasmi, egy tétel, ami már csillant valamicskét a varázsból, és még bele tud férni a költségvetésbe.

Nehezen szánja rá magát a blog-olvasó borfanatikus a kutakodásra, fél a "Burgundia-humbug" jelenségtől. Azaz fél, hogy a világhírű, megfizethetetlen borok árnyékában meghúzódó burgundi középkategóriából választva, még így is túl borsos árat kényszerül fizetni, és nem kapja meg érte a remélt megvilágosodást.

Hát én elkezdve a keresgélést, első körben a jól hozzáférhető Terroir Club-ig terjesztve a kutakodás határát, beszereztem 1-2 burgundi pinot-t. Annak ellenére, hogy hazai viszonylatban már egyáltalán nem olcsó borokról volt szó, a fentiek fényében nem voltak túlzott elvárásaim.

Nézzük az első próbálkozást:

 

Aubert et Pamela de Villaine: Mercurey les Montots 2009

Burgundia Cote Chalonnaise vidékén járunk képzeletben. A világhírű Cote d' Or-ral határos, attól délre található. A hírhedt szomszéd mellett ugyan másodhegedűs szerepre kényszerül, ugyanakkor, talán épp emmiatt, sokkal inkább a földön maradtak az árak. A termelő érdekességképp társtulajdonos a Dom. de la Romanée Conti-ban. A most kóstolt pinot a Cote Chalonnaise-i birtok portfoliójának a tetejét jelenti. 5-6 éves kor előtt elvileg vétek volna felbontani, 15-20 éves érlelési potenciállal rendelkezik. Nemzetközi értékelések: Burghound 88-91

Először cseresznye és zöldfűszerek ütik meg orrunkat, (egy röpke pillanatig hasonlónak tűnik egy egri pinot-hoz), majd szépen kibomlik. Eper, sokkal bujább keletibb fűszeresség is csatlakozik, virágokkal, némi húsossággal. (ekkor már hírből nem hasonlított egrihez) Komplex, de nem bonyolultságig, tiszta, gyümölcsorientált. Nem letaglózóan intenzív, de így is izgalmas és bájos, élmény hosszan szimatolgatni. Szájban alig közepesen telt. Selymes, könnyed textúra. Nagyon tiszta ízek, friss ideális érettségű gyümölcsök, cseresznye, ribizli, málna, enyhe földesség, meszesnek ható ásványosság. Nagyravágyás nélküli zamatosság, aromái nagyon szépen kitöltik a szerkezetet, a kortyközépre és a lecsengésre is tartogatva még izgalmakat. Viszonylag kevesebb tannin, finomszemcsés, a korty végén kissé szárazan porzik. Finom állagú, precíz, cizellált savak fiatalosan irányítják a történéseket, de soha nem maradnak magukra. Csontszáraz érzet mellett is kiváló az egyensúly, letisztult, arányos és tartalmas. Első kóstolásra is tetszetős, de mégse a gyors kóstolások bora. Könnyedsége, alapvetően visszafogottabb eleganciája megtévesztő lehet. Cizelláltsága, vérprofi felépítése, az apróbb részletek kidolgozottsága odafigyelőbb kóstolás révén válik teljesen nyilvánvalóvá. És ami ettől is több, ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen egy átlagon felüli, ízig-vérig burgundi pinot noir, akkor ebbe a világba kiváló belépő bor, még megfizethető áron.  7 pont.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr83203999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása