A Borrajongó

Somlói kuriózumok

2011. augusztus 30. 06:00 - drbarta

A Somlói Apátsági Pince és a Hollóvár szortimentjében számos érdekességet, kuriózumot találni, a most következő két tétel még az ő boraik között is ritkaság-számba megy.

Nagyon kis mennyiségben készült desszert-borok, melyek egyike se került kereskedelmi forgalomba.

Ugyan analitikai információim nincsennek, de mindkét bor esetén egy 5-6 puttonyos tokaji aszú súlyát és konzisztenciáját kell elképzelni.

A borok:

 

Somlói Apátsági Pince: Kései furmint 2007
Szamorodni-technikával készült bor. Intenzív illat, aszalt kajszi, narancslekvár, mellette méz, sósság, gomba, avar,ázottság. Szájban nagyon telt. A textúra nagyon sűrű szövésű, a konzisztencia olajosan hömpölygő. Kajszis-mézes-ásványos ízek, mély intenzív indítás, a lecsengésben viszont gyorsabban hanyatlik, mint várnánk, de a szájban még sokáig megmarad az utóíz. A savak szélesek, magasak, érettek, de picit darabosak, a lecsengésben van némi cseres kesernye, de a bor egésze ezek mellett is simának hat a sűrű olajosság végett.
 
Hollóvár: Kései Hárslevelű 2007
Aszú technológiával készült. Szintén nagyon intenzív illat. Fekete tea, dohány avar, gombák, törökméz, kiszáradt baracklekvár, sósság. Komplexebb, de rusztikusabb és öregebb hatású illat. Szintén nagyon vastag, lassan, olajosan csordogáló korty. Talán még nagyobb mélysége van, az illatnak megfelelő ízek intenzívek, a nagyon is méretes szerkezetet is elejétől a végéig kitöltik, a lecsengés hosszabb. A savvilág viszonylag észrevétlenül követi a történéseket, a cseresség viszont az előző borhoz képest egy kicsit szőrösebbé teszi a tapintatot. 
 
Különleges, élvezetes és igen tartalmas bor mind a kettő, de tény, hogy ebben a súlycsoportban Tokajban sokkal profibb, kiforrottabb stílusú, elegánsabb borok sokaságából válogathatunk. (Somlón viszont annál kevésbé! )  Nehéz értékelni, mindent összevetve stabil 6 pontot kapnak.  Az élmény, hogy ilyen stílusú borokat is tud adni a Somló, ettől több.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr383187006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.31. 10:11:46

Vannak ám ilyesmik minden pincénél, csak kevés és helyben kóstoltatják. A Tornainak van egy édes hársa (Aranykönyv), ami jobb évjáratban rendben van. A Kreinbachernél is készült hasonló bor, ha szimpi vagy, helyben meg is mutatják (2003-as kóstoltam). Lajosnak ott a Tokaj-Somló 2009 (asszem Demeter Zoltán aszúszemekből). Ami az összes közül a legszebb volt az a Györgykovács Juhfark Kései Szüret 2006 (7p).
süti beállítások módosítása