A Borrajongó

Up to date- Bott Teleki furmint 2006

2011. augusztus 22. 06:00 - drbarta

Folytatnám a régebbről elvermelt palackok kontrollját. Következzék az első kóstolt tétel revíziója a számomra egyik legkedvesebb pincétől.

 
2008. július
Sajnos nincs jegyzetem az első találkozásról. A szárazabb fehérek világával való ismerkedés hajnalán beszereztem néhány furmintot is, többnyire olyanokat, melyekről pozitívan nyilatkozott a Borkalauz. Ez a bor is köztük volt, első kóstolásra is rögtön megtetszett, de még nem sejtettem, hogy tulajdonképpen ..the beginning of a beautiful friendship. :)
 
2009.április  (A tokaji furmintok világának felfedezése nem volt éppen zökkenőmentes. Akkoriban egészen komoly furmintok előtt is csak kételkedve álltam, nem tudtam érteni mi kerül rajtuk annyiba, mint amennyibe. Nagyon jókor nyílott ez a palack.)
Illata közepesen intenzív, kedves, benne lágy-édes fűszeresség, meszesség.A maradékcukor határozottan édes indítást ad, több, mint kerekítő tényező, a korty könnyed de mégis betölti a szájat. Az illatban megismert aromák rétegzetten áradnak, a savai a legvégén kapcsolódnak be szép emlékű lecsengést biztosítva. Nagyon tartalmas, nagyon csiszolt, nagyon elegáns,és egyedi, a savaktól egy leheletnyivel több vibrálást vártam, de szenzációs. 7.5p 
 
2009.június
Nagyon szép bor még mindig, kerek, hosszú, izgalmas, szép savakkal, egyedi ízekkel,semmi robosztusság, tartalmasan elegáns. 7p
 
2009. október
Az utóbbi néhány hónapban már harmadjára van hozzá szerencsém és mindig tetszett. De most a legjobban. Kedvesebb típusú furmint, mézes-körtés-lágy-ásványos-kerek bor, de a kortyot kiváló savgerinc támasztja meg, csak úgy zizeg a vitalitástól,  hosszú és hosszan élvezhető csiszolt komplexitás 8p
/Érdekes a kontextus, ekkor két másik félszáraz borral a SAP 07-es Hillával és a Királyudvar Demi Sec 07-el kóstoltam együtt. Ez utóbbi borokat akkoriban úgy tartottam számon, melyek szépek ugyan, de elbírnának még egy kis savat. A címszereplő, melyről szintén ugyanezt tartottam, ebben a társaságban sokkal vitálisabbnak tűnt, mint korábbi kóstolásaimnál.
 
2010.június
Élénk, édesen-fűszeres, minerális illat. Szájban telt, a maradékcukor határozottan érezhető, a savak játékosak, nem hagyják szétterülni a kortyot, viszont feszes irányba se viszik a szerkezetet, a kedvességet meghagyják. Az aromatika kedves és részletgazdag, édes fűszeresség hordó nélkül, kedvesebb típusú ásványosság, pici mézes érettség, de nincs tercier hangulat. Gördülékeny bor, a sor talán leginkább fogyasztásra ösztökélő tagja. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.
 
 
2010. október (Bott-szortiment kóstolás a pincénél, vegyes tételek 2005-től 09-ig)
Az édesen fűszeres, mézes érettséghez nem társul öregség-érzet. Krémes, finom, komplex, fogyasztásra ösztökélő. Bár játékossága már nem olyan, mint a fiataloké, mégis megőrzött sokat a régi bájából is. Jó arányai megmaradtak, nyugodtabb hangulata mellett is. 6 és 7 pont között.
 
2011. augusztus (..és az utolsó palackom)
Zárkózott illat, lassan nyílik. Kortalanul érett diszkrét körtés gyümölcsösség, és elsősorban fűszeres aromák, valamint jól érezhető fa-jelenlét. Szájban közepesnél teltebb. Határozottan édeskés indítást nyújtó maradékcukor, mély zamatok, fűszerek, hordó, kortalan gyümölcsösség, némi tercier aromatika, méz. Sima felszínű, gömbölyű szerkezet. Kellemesen sűrű, kellő intenzitással kitöltött kortyközép, közepesnél hosszabb lecsengés, mellettük a savak észrevétlenül asszisztálnak. Tartást adnak, kiemelik a részleteket, minden szempontból elegendőnek bizonyulnak, de puhák és engedelmesek maradnak végig. A lecsengésben kis fás jellegű cseresség,  olyan, minha a hordó nem tudott volna tökéletesen integrálódni, de messze nem olyan mértékben, hogy veszélyeztetné a bor remek fogyaszthatóságát.  Továbbra is 6 és 7 pont közé gondolom, közelebb is az utóbbihoz.

Itt nem érzek túlzott változásokat. Régen többnyire egy picikét keveselltem a savait, melyért a mélysége, zamatokkal való kitöltöttsége kárpótolni tudott. Ma, a némiképp megváltozott savigényemmel, már semmi problémám a savaival, a bor sílusához kiválóan passzolnak. Az aromák karaktere érettebb/palakérettebb irányba mozdult napjainkra, illetve időközben már korántsem érzem elhanyagolható tényezőnek a hordóhatást, de a bor mélysége, magja ma is megvan, gömbölyűsége, gördülékenysége ma sem vitatható.

2 komment
Címkék: tokaj furmint bott

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr243166961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása