A Borrajongó

Minivertikálisok IV. - Bátyusok

2011. július 25. 06:00 - drbarta

Szentesi József rajnai rizlingjeihez jónéhányszor volt már szerencsém. Meghatározó boroknak tartom őket borivói pályafutásomban, sok örömet köszönhetek nekik, ugyanakkor ma már kicsit felemás érzelmekkel tekintek rájuk.

Nem lehet meglepő a rendszeres olvasóknak, hogy a riesling talán az első számú kedvencem. Az elmúlt másfél évben úgy saccra nagyjából kétszáz külföldi, elsősorban német és osztrák rajnaihoz volt szerencsém, és azt lehet mondani, hogy kialakult bennem egy kép arról, hogy mit várok a fajtától.

Ezen kritikus másfél éves periódus előtt a Szentesi-féle Bátyus-rajnaikat kedvenc hazai fehérboraim között tartottam számon. Ma is úgy érzem, hogy ezek nagyon remek tételek, de nem igazán tudom tettenérni bennük a rieslinget, legalábbis gyökeresen más stílusban játszanak, mint a németajkúak tételei.

Ugyan tiszták, de messze nem olyan áttetsző jellegűek. Krémesebbek, fajsúlyosabbak, nehezebbek szemben a németek légies könnyedség mellett megvalósuló sziporkázásával. Gyümölcsösségük nagyon érett és meleg karakterű, nem pedig a németeknél megszokott hűvösen-ropogósan-frissítően zamatos. Ásványosság tekintetétben viszont jóval visszafogottabbanak tűnnek, persze ez lehet, hogy a tőkék idősödésével változni fog. Ugyanakkor a gyümölcsösség mellett határozottan fellelhetőek édesen fűszeres-vaníliás-kókuszos aromák, melyek jellegükben hordófűszereknek tűnnek, akkor is, ha 1000 literes hordó mellett nem igazán kellene "fa-hatásnak" érződni. (zárójelben, ez a hordónak vélt fűszeresség egyáltalán nem durva, sok kiválónak mondott tokaji furmintunkban legalább ennyire kifejezett, csak a fajtától mégis szokatlan)   A savak kifejezetten szépek, finom állagúak, jóízűek, de alapvetően szélesebbek, és semmiképp nem acélos precizitás és vibráció jut róluk eszembe.

Ezek a különbségek persze nem hibaként értendőek. Ezek stílus-jelemzők, de ez végett  nem is érdemes külföldi rajnaikhoz hasonlíttani őket. Számomra sokkal inkább mérhetőek egyéb hazai fehérborokhoz, de leginkább a többi Szentesi-borhoz hasonlítanak. Ha így nézzük, és nem a német , vagy osztrák rieslinget keressük bennük, akkor természetesen kiváló fehérborokról van szó.

Nézzük akkor egymás mellett az utóbbi három évjáratot: 

 

 

Szentesi József: Nadapi Rajnai Rizling „Bátyus” 2009
Illatában ananász, tutti-frutti, diszkrét, de friss citrusok, fehér virágok, puncsos-vanília. Közepesen telt korty. Tiszta, enyhén krémes konzisztencia. Magas szerkezetet adó élénk és cizellált savak, önmagukban szépek, de mintha még kissé külön utakon közlekednének, mint a többi alkotó. Közepesen intenzív ízek, citrusok-ananász-vanilia, kissé poros ásványosság, alapvetően tartalmassá teszik a kortyot, de nem adnak akkora mélységet, hogy igazán ellenpólust jelentsen a savaknak. Száraz, közepesen hosszú lecsengés. Lényegében az eddig megszokott világú és minőségű „Bátyus-rajnai”, szikárabb, sarkosabb, kevésbé kerek kivitelben. Jelen formájában még  5 és 6 pont között.
 
Szentesi József: Nadapi Rajnai Rizling „Bátyus” 2008
Illatában ananász, vaníliakrém, édes fűszerek. Közepesen telt korty. Tiszta, krémes állag. Közepesen intenzív, de nem túl komplex ízek. Az illatnak megfelelően alapvetően friss gyümölcsösség jellemzi, ananász, barack, mellette édes fűszerek, vanília. Ismét megcsodálhatóak remek savai. Cizelláltak, élénkek, mégis nagyon kellemes tapintatúak. Remek az egyensúly, a kis maradékcukor szinte kell is oda, a bor egésze sokkal kerekebb, a zamatok is ebben a közegben kifejezettebbek. Gördélékeny és finom. Stabil 6 pont.
 
Szentesi József: Nadapi Rajnai Rizling 2007
2007-ben még nem volt "Öcsi", így ő tekinthető a "Bátyus" évjárat-megfelelőjének.  Illatában ananász, aszalt őszibarack, palackbuké, méz, vaniliasodó. Szájban közepesnél teltebb érzetű. Finoman omlós, krémes konzisztencia, sima, puha felszínek, gördülékeny korty.  Viszonylag nagy mélységgel indít, érett és aszalt őszibarack, sült alma, méz, vanília, tercier aromák. Komplexitásban is ő nyújtja a legtöbbet a sorban. A korty közepére már jelentősen csökken az ízek intenzitása, a lecsengés közepesen hosszú. Az egyensúly remek, bár itt érezhetően édesebb összhatás mellett jön létre, mint az előzőek esetén. A savak szélesek, érettek, finom tapintatúak. A bor egésze az érezhető kor mellett jó formát mutat, kerek, finom és jól fogyasztható. Stabil 6 pont.
 
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr703089770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2011.07.25. 07:34:50

Tegnap esten mi is megkóstoltuk a borokat. Hasonlóképpen értékelném, viszont nekem jobban elválik a 09-es évjáratú tétel. Talán első helyre a 08-ast tenném, hajszállal lemaradva a 07-es és végül a 09-es. Viszont nekem legalább 1 pont különbség van a 08-as és a 09-es között...összességében nagy élmény volt mind3
süti beállítások módosítása