A Borrajongó

A riesling és az idő

2011. május 24. 06:00 - drbarta

Februárban Bodrogkisfaludon felejthetetlen, és reprodukálhatatlan riesling-kóstoló történt. Rendszeres kóstolótársaim egészséges irigykedéssel :) szemlélték az élményeket, magam is úgy éreztem, hogy az idő által nemesen érlelt rieslingekből szeretnék még kóstolni, és inkább előbb, mint utóbb.

Egy németországi webshop kínálatában korrekt áron széles kínálatot találtam akár régebbi évjáratokból is, és mivel kis társaságunknak is volt rá igénye fenti okokból, így létrejöhetett az alábbi kóstoló.
Alapvető koncepció, vertikális jellegű kóstoló, kezdve fiatallal, befejezve érettel, közben minél több évjáratot érintve. Egy kivételtől eltekintve egytől-egyig spatlese és auslese besorolású borokat választottam. Az igazi vertikális persze akkor lenne, ha ugyanaz lenne a tétel, csak az évjárat különbözne, de ilyet nem sikerült összeszedni. Úgy gondolom viszont, hogy eléggé kiforrott már ez az édes bor-stílus, ahhoz, hogy  különböző tételek jelenléte esetén is talán jól megfigyelhető az idő-faktor hatása ezen borokra. Azért igyekeztem nem túlságosan színesre venni a figurát, lehetőség szerint minél többször szerepeltetni ugyanazon termelőt, ugyanazon termőhelyet a sorban.
A kóstoló:
Fritz Haag: Juffer Sonnenuhr Spatlese 2008
drbarta:    Megnyerő illatok, lédús gyümölcsökkel, citrusok, lime, zöldalma,némi kökényes-feketeribizlis színezet, érintésnyi méz, kövek. Szájban könnyű, légies, áttetsző. A súlytalanságot meghazudtolóan sziporkáznak az illatban felvázolt karakterű zamatok. Intenzívek, elég hosszúak. A savak igen szépek, cizelláltak, kellő dinamika mellett csiszolt precizitással operálnak. Remek sav-édesség egyensúly. Tipikus és klasszikus moseli. 7 és 8 pont között, közelebb az utóbbihoz. (92)
pardi norbi:  Közepes citromszín. Közepesen intenzív, nagyon kedves és igen komplex illat: fehérvirágok, mandarin, méz, kevés petrol. A közepesen testes korty kirobbanóan zamatos, kellőképpen mély, nagyon szerethető. Aromatikáját tekintve érett citrusok (narancs, mandarin) mellett mézes-viaszos és elegáns petrolos jegyek. Savai kifejezetten dinamikusak, de nem rakoncátlanok, kiválóan ellenpontozva a bor cukortartalmát. Hosszú gyümölcsös lecsengés. Erős 7 pont.
 
J.J. Prüm: Graacher Himmelreich Kabinett 2007
drbarta:    A fiatal Prüm-borokra jellemző fülledt-élesztős-kénes karakter rögtön érződik, szép lassan fokozatosan kiszellőzik. Mellette hűvösebb citrusok, kövek. Szájban ő is pehelysúlyú, áttetszően tiszta. Nagyon remek szerkezet, cizellált, nagyon csiszolt, tökéletes dinamikájú savak. Elegáns, magabiztos precizitás. Zamatai nem annyira elbűvölően intenzívek, csupán annyi mélységet adnak, amennyit a szerkezet harmóniája megkíván. Karakterében hűvösebb, de a kiváló egyensúly végett nem tud szigorú lenni. 7 pont (90-91)
pardi norbi:    Világos citromszín. Kezdetben kicsit fülledt, közepesen intenzív illat. Szellőzés után a fülledség távozik, helyet adva a zöldalmás, lime-os és ásványos jegyeknek. Kóstolva könnyed kortyot kapunk, elsősorban citrusos-ásványos jegyekkel. Nem kifejezetten komplex. Kiváló szerkezetű bor, könnyed, de gerinces, kiváló sav-cukor aránnyal. 6 pont.
 
Fritz Haag: Juffer Sonnenuhr Spatlese 2007
drbarta:     Komolyabb illat. Nem annyira direkt, mint a 08-as változaté, de komplexebb, szálaznivalóbb. Érettebb hangulatú gyümölcsök, melegebb citrusok, narancs, mandarin, finom fűszerek, mélyebb ásványosság. Szájban eddigiekhez hasonló struktúra fogad, könnyebb súly, tisztaság. Igen nagy mélységű zamatok, nagyon megragadóak, szép rétegzettség, hosszú lecsengés. Narancs, mandarin, mangó, őszbarack, mélyről jövő ásványosság. Csiszolt, sima, ugyanakkor cizellált és precíz savak, érzékeny egyensúlyban, éppen még annyian, amennyit a harmónia megkíván. Nagyon szép. 8 pont (93)
pardi norbi:    Közepes citromszín. Közepesen intenzív illat érett naranccsal, mangóval, viasszal és persze a szokásos kerozinos jeggyel. Közepes test, hihetetlen zamatgazdagsággal (citrus-méz-petrol), kellő dinamizmussal, kevés frissítő szén-dioxiddal. Örömbor, nincs mese. Mesteri sav-cukor arány, semmi nehézkesség, hosszú lecsengés. 8 pont.
 
Fritz Haag: Juffer Sonnenuhr Auslese 2005
drbarta:     Mézesebb, érettebb illat, de még mindig inkább friss gyümölcsök dominálnak. Citrusok, mandarin, pici petrol, kövek. Szájban az előzőektől picit teltebb, de még mindig nagyon könnyed hatású. Az előző borhoz hasonlóan mély, komplex és hosszú zamatosság jellemzi. Kiváló egyensúly, de talán kevesebb vibráció. 7 és 8 pont között. (92)
pardi norbi:    Közepes citromszín. Intenzív illat, nagyon mély és izgalmas: érett édes citrusok, mangó, papaja, méz és finom minerális díszítés. Az előzőhöz hasonlóan a kortyban is nagyfokú komplexitás, mélység és harmónia. Csiszolt, dinamikus savak, remek arányok, csodálatos gyümölcsös-ásványos utóíz. 8 pont ez is.
 
Robert Weil: Kiedricher Graffenberg Auslese 2004
drbarta:     Eddigiektől sokkal érettebb, előrehaladottabb bort ígérő illat. Mivel ez az egy még jó öreg Vino Castillo-s tétel, feltehetőleg nem az egy év különbség teszi ezt az érettséget, hanem elég nagy százalékban a bor tárolási előélete. Mindenesetre örömmel vettük tudomásul, hogy a bort semmi nem tudta megtörni. Mézes,kajszis, talán kissé botritiszes karakter, meghatározóbb petrolosság. Szájban már közel sem elhanyagolható súlyú bort kapunk. Savai igen szépek, nem akarnak már nagy fordulaton vibrálni, de kellően élénkek, nyugodt stílusban precizek, cizelláltak. Nagy mélységű, komplex, rétegzett és hosszú zamatok, narancs, barack, méz, ásványok, petrol. 7 és 8 pont között. (92)
pardi norbi:   Közepes aranyszín. Intenzív illat, mély és összetett: érett fehérhúsú őszibarack és kajszi, petrolosság, mineralitás és finom botritisz. Nagy testű, olajos bor, mély és sokszínű (az illatban már említett) aromákkal. Kicsit cukorhangsúlyosnak tűnt számomra, de ettől függetlenül kiváló, zamatos bor. Hosszú, gyümölcsös finis. Erős 7 pont.
 
J.J. Prüm: Graacher Himmelreich Spatlese 2003 
drbarta:     Picit fülledtebb, de az előző bortól sokkal fiatalosabb illat. Élénk citrusok, zöldalma, köves ásványok, pici marcipán. Szájban valami csodálatos. Az arányosság, a döbbenetes egyensúly, beleköthetetlen szerkezet mintapéldánya. Alkotóit kár különbontani, a hibátlan tapintatú, dinamikájú savak, a karcsú test, a letisztult, kortalan, mély zamatvilág tökéletes egységet alkotnak.  Semelyik része külön nem nyújt megdöbbentőt,  a bor egészét viszont felsőbbrendű harmónia hatja át. Újra kóstolva, az eddigi legszebbek mellett bebizonyította számomra, hogy egységben, összeintegráltságban ő nyújtja a legtöbbet. Arisztokratikusan kifinomult, kóstolva egy pillanatra megáll az idő, egyedül komplexitásban van még feljebb. Nálam a kivételes erősségű sor első helyezettje. 8 és 9 pont között. (94)
pardi norbi:    Közepes citromszín. Közepesen intenzív, nem kifejezetten aromagazdag illat: nyári alma, lime, ásványok és kevés petrol. Közepesen testes korty, főként citrusos-ásványos jegyekkel. Fantasztikus szerkezet, finom, kulturált savakkal, elegendő édességgel. Könnyed, gerinces, kiválóan fogyasztható. Hosszú gyümölcsös lecsengés. Becsúszik a 8 pontosok táborába.
 
Dr. Loosen: Erdener Treppchen Auslese 2003
drbarta:      Kifejezetten fiatal illat, friss citrusokkal, illatos szőlővel. Szájban kevesebbet mutat. A zamatoknak van egy kellemes indítóintenzitása, de mégse tudnak igazán megragadóan mélyek lenni. A savak egyszerűbbek, jóval kevésbé cizelláltak, mint a fentiek bármelyikénél. A negatívumok kihangsúlyozásának ellenére remek tétel, egyensúlyos, tiszta, jellegzetes, nagyon  finom, korrekt hosszal, jónéhány letagadható évvel, de ebben a sorban egy kicsit lemarad. Stabil 6 pont.(88)
pardi norbi:   Közepes citromszín. Közepesen intenzív, gazdag illat: banános krémtúró, tejszín, lime, mandarin, petrol. Közepes test, az előbb már említett aromákkal. Szép bor, de az előzőekhez képest kissé sekélyes, nem érezni olyan mélynek az aromákat. A szerkezet kulturált, csiszolt, de nem olyan cizellált, mint az előző néhány bor esetén. 7 pont alja.
 
J.J. Prüm: Graacher Himmelreich Auslese 1999
drbarta:    Nagyon szép, komplex illat. Érezhetően nem mai a bor, de még mindig nagyon gyümölcsös. Narancs, mandarin, őszibarack, méz, ásványok. Jobban össze vannak gyógyulva, sokkal nehezebben szálazhatóak, mint a friss boroknál. Szájban tiszta, de kevésbé áttetsző, inkább opálosabb. Picit sűrűbb szövésű, de kiválóan sima textúra.  Semmi hivalkodás, mégis magávalragadóan mély. Az illatban ismertetett barack, narancs, trópusi gyümölcsök, méz, fűszerek, ásványok adják a rétegeket. Nem harsogóan frissek és lédúsak , mint a friss rieslingeknél, hanem igen érettek, enyhén lekvárosak, de még mindig primer gyümölcsös élményekről beszélünk. A bor részletei csodálatosan összeintegráltak, az egyensúly beleköthetetlen, a nyugodt, arisztokratikus precizitás nem engedi el érzékeinket. Erős 8 pont (93)
pardi norbi:    Világos aranyszín. Intenzív illat, benne fehérhúsú őszibarack, mangó, méz, mineralitás és szolíd petrolosság aromái érződnek. Meglepően frissnek ható, közepesen telt korty, kifejezetten nagyfokú aromamélységgel és gazdagsággal (az illatban említett aromák itt is érezhetőek). Bonthatatlan szerkezet, hihetetlen cizelláltság, frissesség, tanítanivaló sav-cukor arány. Csodás, hosszú lecsengés. Kortalan bor. Erős 8 pont.       

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr622926836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.24. 09:18:58

Köszi, valóban, igen erős sor volt, ritkaság.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.24. 13:31:08

@akov: Mit ne mondjak, tényleg ott volt...:)

európai 2011.06.02. 10:50:41

Nagy Fritz Haag rajongó vagyok, a hónap végén Németországban mindenképpen kóstolok párat!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.02. 11:17:56

@európai: Üdv ismét az oldalon, örülök, hogy találtál olvasnivalót. A fentiek után én is a Fritz Haag rajongók táborába tartozom, feltétlen szeretnék még borokat birtokolni tőle. (ugyanezt elmondhatom Prüm-ről is, bár a tekintetben jobban állok:)
süti beállítások módosítása