Tavaly novemeberben már kóstoltuk ezt a két furmintot, nemrégiben újra elém kerültek.
Jelentős értékelésbeli változást nem tapasztalatam, hogy mégis írok róluk, az azért, mert mégis kicsit más arcukat mutatták, mint előző kóstoláskor. Legyünk naprakészek! :)
Jöjjön a két borról az újabb kóstolási jegyzet:
Tokaj Kikelet Váti-furmint 2009
Eleinte nagyon zárkózott illat, egyáltalán nem emlékeztet a korábban kóstolt gyümölcsbombára. Rövid fejcsóválás után egyre inkább előjön a múltkori citrusos-pink-grapefruitos karakter. Kóstolva közepesnél teltebb, zamatos és igen arányos korty fogad. Mély és lédús gyümölcsösség, eleinte grapefruit, később inkább átvált adekvátabb, de mégis visszafogottabb körtés-citrusosba. Ezzel párhuzamosan édes fűszeressége és ásványossága is egyre kifejezettebb lesz az idő előrehaladával, kezd tipikusabb tokaji furmint külsőt ölteni. A testtel és a zamatokkal remek összhangban működő savak, kellően cizelláltak, de alapvetően mégse elgolndolkodtatóak, hanem harapnivalóak. A 14-es alkoholt elnyeli az egyensúly. A fa eleinte észrevétlen, később finom, visszafogott hordófűszerként tettenérhető. Eléri a 7 pontot.
Bott: Csontos-furmint 2009
Mély illat, körtés-citrusos gyümölcsösség, sós-gyurmás ásványosság, mézesség. Érettebbnek hat, mint utoljára kóstolva. Szájban telt és tömör szerkezetű bor fogad. A maradékcukor ezúttal is több, mint kerekítő tényező, savai viszont arányosabbnak tűnnek, mint emlékeimben. Ezúttal sem dominálnak, a háttérben asszisztálnak, nem akarják száraz érzetűvé tenni a jócskán félszáraznyi bort, de teljesen szépen beilleszkednek a gömbölyű struktúrába. Körtés-gyógynövényes díszítések, mély, gyurmás ásványosság, mély lenyomatot hagynak a szájnyálkahártyán, tovább is megmarad az érzetük, mint a savak lefutása. A bor egésze a kétségtelen fogyasztásra-ösztökélés ellenére inkább tűnik most tekintélyesebbnek, mint bájosnak. Közelebb a 7 ponthoz, mint legutóbb.