A Borrajongó

Up to date - Váti és Csontos furmintok

2011. február 08. 06:42 - drbarta

Tavaly novemeberben  már kóstoltuk ezt a két furmintot, nemrégiben újra elém kerültek.

Jelentős értékelésbeli változást nem tapasztalatam, hogy mégis írok róluk, az azért, mert mégis kicsit más arcukat mutatták, mint előző kóstoláskor. Legyünk naprakészek! :)

Jöjjön a két borról az újabb kóstolási jegyzet:

 

Tokaj Kikelet Váti-furmint 2009
Eleinte nagyon zárkózott illat, egyáltalán nem emlékeztet a korábban kóstolt gyümölcsbombára. Rövid fejcsóválás után egyre inkább előjön a múltkori citrusos-pink-grapefruitos karakter. Kóstolva közepesnél teltebb, zamatos és igen arányos korty fogad. Mély és lédús gyümölcsösség, eleinte grapefruit, később inkább átvált adekvátabb, de mégis visszafogottabb körtés-citrusosba. Ezzel párhuzamosan édes fűszeressége és ásványossága is egyre kifejezettebb lesz az idő előrehaladával, kezd tipikusabb tokaji furmint külsőt ölteni.   A testtel és a zamatokkal remek összhangban működő savak, kellően cizelláltak, de alapvetően mégse elgolndolkodtatóak, hanem harapnivalóak. A 14-es alkoholt elnyeli az egyensúly. A fa eleinte észrevétlen, később finom, visszafogott hordófűszerként tettenérhető. Eléri a 7 pontot.
 
Bott: Csontos-furmint 2009
Mély illat, körtés-citrusos gyümölcsösség, sós-gyurmás ásványosság, mézesség. Érettebbnek hat, mint utoljára kóstolva. Szájban telt és tömör szerkezetű bor fogad. A maradékcukor ezúttal is több, mint kerekítő tényező, savai viszont arányosabbnak tűnnek, mint emlékeimben. Ezúttal sem dominálnak, a háttérben asszisztálnak, nem akarják száraz érzetűvé tenni a jócskán félszáraznyi bort, de teljesen szépen beilleszkednek a gömbölyű struktúrába. Körtés-gyógynövényes díszítések, mély, gyurmás ásványosság, mély lenyomatot hagynak a szájnyálkahártyán, tovább is megmarad az érzetük, mint a savak lefutása. A bor egésze a kétségtelen fogyasztásra-ösztökélés ellenére inkább tűnik most tekintélyesebbnek, mint bájosnak. Közelebb a 7 ponthoz, mint legutóbb.
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr92645987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2011.02.08. 11:22:07

Nem kötekedésként, de milyen a "tipikusabb tokaji furmint"? Mire gondolsz, amikor ezt írod?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.08. 11:59:01

@csite: Nekem a tipikus furmint: Tömör, ásványos. Citrusos-körtés-virágos díszítések, alapvetően zamatos, de nem annyira kicsattanóan, teret enged a szerkezet esetleges sokrétűségét megfigyelni.

A Váti, a novemberi kóstoláskor másmilyen volt. Nem tömörség és ásványosság jutott róla eszembe, hanem könnyedség és a fajtát meghazudtoló intenzív, lédús gyümölcsösség, ráadásul egész más világú, mint amit a fajtától megszokhattunk.
Akkor úgy éreztem, vakon soha nem gondoltam volna tokaji furmintnak, most viszont határozottan jellegzetesebbnek éreztem.

Szegediszomelijé 2011.02.08. 21:18:51

Lám, mit tesz egy kis érés egy csikócska korú bornak! Ám cseppet sem bántam az akkori kóstolót, azóta emlékszem rá -valóban, annyira nem tipikus, ám kiváló tokaji Fumint. Érdekes a leírás, vszínű érdemes ezt a bort tovább kísérni alakulásában (persze nem csak ezt)- még tartogathat meglepetéseket.

csite 2011.02.08. 21:41:27

A koncentráltabb furmintokra jellemző lehet amit értesz a tipizálás alatt, de mi van a kevésbé vastag anyagokkal?
Érzésem szerint frissen valóban volt egy üveges hangulata a Vátinak, be volt burkolózva még, emiatt kancsószámra kívánta az ember. Most meg kezd kiteljesedni, és kevésbé populáris húrokat pengetni.
(ui: nekem az egyik kedvencem a bor)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.08. 22:41:21

@csite: Nekem is nagy kedvencem az a bor!Egyébként mit értesz "üveges hangulat" alatt?
A "beburkolózott" borokat miért kívánja kancsószámra az ember? (Nekem az volna logikus, hogy nyitottabb borok csúsznak jobban)

csite 2011.02.09. 10:44:57

@drbarta: Az üvegesség alatt olyan kerekséget érzek, ami alól nem lóg ki semmi a szájban. Finom, csiszolt felület, arányos test.
Nem a beburkolózott borokat kívánom kancsószámra, hanem az "üveges", sallangmentes borokat. :)
Ha érthető amit írok ..

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.09. 14:46:50

@csite: Érthető, tehát üveghez hasonlító, csiszolt, kerek felszín. Nincs vita! :)

bortitys 2011.03.16. 16:38:31

megtalalhato meg valahol?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.16. 17:30:06

@bortitys: Mármint a Váti? Nem nagyon hiszem... Nekem van még 2 palack, de nem eladó :)
süti beállítások módosítása