A Borrajongó

Chenin blanc-fajtakóstoló

2011. február 01. 19:00 - drbarta

Megtörtént a beharangozott chenin blanc-kóstolónk. Azt hiszem kaphattunk némi képet a fajta sokszínűségéről, de azért közös jegyek is felfedezhetőek voltak.

A sor átlagos szintje elég erős volt, néhány tétel kiemelkedően is. Egy bor sajnos áldozatul esett a TCA-nak, egy pedig nagyon megosztotta a közönséget. (nem meglepő módon a Nicolas Joly-bor :)) 

A borok jegyzetei:

 

Huet: Méthode Trad. Vouvray Brut NV
drbarta:   Citrusos, almás, kenyérbeles illat. Arányos felépítésű korty, az illatban megismert aromákhoz kis mézesség is társul. Könnyed, vibráló, zamatos.  Mindenkinek nagyon tetszett. 6 pont.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, finoman zöldalmás, visszafogottan kenyérhéjas, meszesen ásványos. Hasonló aromák ízben is. Nem a legcizelláltabb, de semmiképp sem agresszív buborékok, jó zamatok, kellő frissesség. Finom, élvezetes ital. 6 pont.
 
Simonsig: Chenin Blanc 2008
drbarta:   Citrusos, fülledt, ásványos, mézes-szalmás illat. Szájban legalább közepesen telt, a kategóriához mérten elég ízgazdag korty. Citrusok mellett inkább trópusi gyümölcsök, némi palackbukés mézesség, a lecsengésben frissítő fanyarság. Kiváló sav-alkohol egyensúly, a savak egyenesek, nem játékosak. Különösebb mélységet, izgalmat nem tartogatott, de azért annyira egyszerű sem volt. Eléri az 5 pontot.
pardi norbi:  Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, kifejezetten vegetális aromák vezetik (például vágott fű), akár sauvignon blanc is lehetne. Mellette feltűnik némi mangó és ananász. A korty gyümölcsös, egyenes vonalvezetésű, hibátlan, de egyszerű. A savak is korrekten teszik a dolgukat. Kellemes borocska, szép gyümölcsös lecsengéssel. 5 pont
 
Raats Family: Chenin Blanc Original (Unwooded) 2009
drbarta:  Frissebb, élénkebben gyümölcsös illat, citrusoskkal, zöldalmával. Szájban kevésbé tűnik teltnek, de játékosabb. Gyümölcsei frissebbek, harsogóbbak, citrusos-zöldalmás-barackos vonal, a végén némi fanyarsággal, de talán szokványosabbak, nem igazán nyújt újszerűséget a fajtát egyáltalán nem ismerők számára sem. Mélység, komplexitás mentes, de hibátlan egyensúlyú, vibráló savú bor. Eléri az 5 pontot.
pardi norbi:   Világos citromszín. Friss, közepesen intenzív illat, némi fűszerrel, virágokkal és lime-os citrusossággal. A korty egyszerű felépítésű, laza szerkezetű, főként citrusos gyümölcsösséggel. Savai érettek, de egyszerűek, nem kifejezetten izgalmasak. 5 pont alulról.
 

Dom. Vigneau-Chevreau Cuvée Silex Vouvray Sec 2008
drbarta:   Huet 2008-asokat idéző illat. Az előzőektől, komolyabb, vatagabb, krémesebb bort ígér. Buja gyümölcsösség, édes fűszerek, kréta, méz. A korty közepesen telt, krémes, az eddigiektől mélyebb ízekkel bír. Friss és sült alma, méz, meszesség. A korty végén a lecsengésben jelentkező fanyarság, valamint az ízeknél jóval messzebb futó savak okoznak némi szájnyálkahártyaösszehúzódást. Egy lépcsőt mindenképp feljebb léptünk. 6 pont.
pardi norbi:  Világos citromszín. Kedves, közepesen intenzív illat, fahéjas reszelt almával, mézzel, diós süteménnyel. A korty ennél a bornál sem sűrű szövésű, de nagyon zamatos, friss, gyümölcsös és finoman ásványos. A savak szépen érettek, de tekintélyes mennyiségükkel kissé megbillentik az egyensúlyt. Szép bor. 6 pont alulról.
 
Nicolas Joly: Savanniéres les Vieux Clos 2005
drbarta:   Mély és átható illat. Méz, füge, érett kajszi, fülledtség, ásványosság, ázottság. Szájban intenzív bort kapunk. Nagy test, mély aromakészlet, túlérett gyümölcsök, ásványosság, földesség, érlelt aromák, héjaromák??. Kifejezetten élénk, magas, rétegzett savak, némi cseresség, a jelentős alkohol számomra jótékonyan kiegyenlíti ezek hatását. Az összetevők aránya jó egyensúlyt sejtet, de harmóniát azért nem ad.  Nekem mindenképp egy átlagon felüli gazdagságú bor, amiben találtam jócskán izgalmat. Nem volt szokványos, de annyira nagyon „csudabogár" sem volt. Nem volt világos, hogy miért osztja meg ennyire az alapvetően nyitott beállítottságú borkedvelőket.(most is így történt) 6 pontot tőlem megkapja.
pardi norbi:   Világos citromszín. Illata közepesen intenzív, benne leginkább a reszelt almás oxidált jelleg érezhető. A korty dinamikus, nem kifejezetten aromagazdag (reszelt alma, mineralitás), jelentős érett savtartalommal. Kis idő elteltével az alkohol zavaróvá kezd válni, túlontúl befűt, illetve a lenyeléskor egy jelentős kesernye jelentkezik, ami szintén zavaró. Érdekes bor, kedvesnek semmiképp nem mondanám. 5 pont alulról.
 
Frantz Saumon: Minérale+ Demi-Sec 2008
drbarta:   No, ő egyáltalán nem volt megosztó. Élénk, de mély illat. Citrusok, sültalma, méz, ásványosság. Huet-borokra emlékeztet. Zamatos, élénk és arányosan telt korty. A maradékcukor-a savak játéka-a krémes test-az aromák mélysége egy nagyon remek, dinamikus egyensúlyt állítanak fel. Intenzíven gyümölcsös, meszes, mézes ízek, frissítő fanyarsággal. Pazar! Stabil 7 pont.
pardi norbi:   Közepes citromszín. Nagyon szerethető illat feketeribizlivel, lime-mal és nevéhez méltó, jelentős ásványossággal. A korty kerek, szépen kitölti a szájat, aromatikáját tekintve leginkább a meszes érzetű mineralitás és a citrusos gyümölcsösség érezhető. A savak érettek, masszívak, dinamikussá teszik a bort. Remek bor, 7 pont.
 
Huet: Le Mont Demi-Sec 2008
drbarta:   Tőle nagyon sokat vártunk és be is váltott mindent. Az illat kicsit visszafogottabb, de mégis nagyon izgalmas. Világában hasonlít az előzőhöz. Lassacskán mutatja újabb és újabb értékeit, de folyamatosan sejlik, hogy hatalmas kraft van a háttérben. Mély és elegáns. Szájban teljesen ámulatba ejt, először jegyzetelni is elfelejtek. Közepesnél teltebb, krémes, rághatóan zamatos korty. Nagyon mély aromák,  citrusos, kajszis, almás, mézes, fűszeres, tejszínes, meszes jegyek, betöltik a szájüreg azon pontjait is, amelyekről eddig azt se tudtuk, hogy létezett. Sima tapintatú, rétegzett, dinamikus, szárnyaló, de nagyon okos savak. Az egész bor nagyon intenzív, de tökéletesen gömbölyű, harmónikus egésszé áll össze. Nagy, komplex, harmónikus, tele X-faktorral. Számomra egy ilyen bor 9 pontot is megérdemel.
pardi norbi:  Közepes citromszín. Illata kissé visszafogott, de rögtön érezhető belőle valami arisztokratikus magabiztosság. Odafigyelve, kifejezetten mély illatából lime, mandarin, méz, viasz, virágosság és jelentős ásványosság érezhető. Gazdag és komplex. A korty nagyon elegáns, kerek, kifejezetten tömör, nagyfokú aromagazdagsággal (az illatban leírt jegyek zöme itt is érzékelhető) és aromaintenzitással. A savak mesteriek, érettek, tökéletesen elegendőek, pont annyi van belőlük, amennyire szükség van. A gyümölcsös-ásványos aromák betöltik az egész szájat, a zamathegyek hosszan megmaradnak lenyelés után is. Gyönyörű, harmonikus bor. Magabiztos 8 pont.
 
Clos de Nouys: Vouvray Moelleux 2009
drbarta:    Sajnos iszonyat dugós volt. Szájba véve, a tökéletesen tönkrement aromavilág mellett sejthető, hogy egy remek egyensúlyú, kiváló felépítésű bor esett áldozatul.
pardi norbi:   Dugós
 
Jo Pithon: Coteaux du Layon les 4 Villages 2004
drbarta:   Egészen sötét szín, sűrű, viszkózus mozgás. Mély illat, pörkölt magvak, grillázs, méz, fűszeresség, rusztikusság. Telt korty, olajos konzisztencia. Erősen karamellizált, mézes, aszalt fügés, „oldschool tokajis” egyébként mély és komplex aromavilág. Remek szerkezet, harapnivaló, rétegzett savak ellensúlyozzák az átlagon felüli beltartalmat, sima tapintatú csersavak. Gördülékenység, illesztésmentesség. Kicsit szokatlan világú, de remek bor. 6 és 7 pont között.  
pardi norbi:   Sötét aranyszín. Illata szokatlan számomra, vakon valamiféle sokáig érlelt sherry-re gondoltam volna: grillázs, karamell, méz, viasz és gyógyszeresség. A korty kifejezetten intenzív aromákkal bír, a diós-grillázsos-gyógyszeres vonal a meghatározó. Cukortartalma jelentős, de a savak szépen ellenpontozzák, nem éreztem zavaróan édesnek. Lecsengése kifejezetten hosszú, kellemes. Nem kirobbanóan összetett, de nagyon szép édesbor. Eléri a 7 pontot.   
 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr702631472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2011.02.01. 21:24:02

Köszönet a borokért és a címkefotókért is (akovnak) :) Remek este volt, kiváló borokkal, habár nem ez a kedvenc fajtám, de azért mindenképpen dobogós helyezést érdemel. Az Huet bor ismét nem okozott csalódást, finoman szólva is kiverte a biztosítékot, azonnal "MUST HAVE" érzésem támadt :)

sandorka00 2011.02.02. 19:52:02

és ha ma este még nem tudnám, hogy igyak-e, megtudom rá hamar a választ:

www.igyakemaeste.eu

Kabócás 2011.02.02. 20:47:49

@drbarta: hmmm kedvencem a "sárgamuskotály" ala DZ módra :)
Viccet félretéve: furmint, chenin, rajnai.
De ha jobban belegondolok, a kedvenc pincém az HUET, ergo mégiscsak lehet, hogy a kedvenc fajtám a chenin???? :) meggyőztél!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.03. 10:31:39

Kösz-kösz. Végül is másnap megkóstoltátok a Joly bor maradékát? (ahogy a "Mester" ajánlja, ugye). Milyen volt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.03. 10:59:51

@akov: Megkóstoltam! Semmivel nem volt jobb. Kicsit kisimultabb lett, de nem állt jól neki:)
süti beállítások módosítása