A Borrajongó

Felcsigázás - Chenin blanc fajtakóstoló

2011. január 20. 06:00 - drbarta

Rendkívül izgalmas fajtának találom a chenin blanc-t. Ehhez képest igencsak szűkös tapasztalatokkal rendelkezem a témát illetőleg, de azért főleg az Huet-nek hála már vannak nagyon-nagyon erős viszonyítási pontok.

A tavaly októberi ausztrál riesling kóstoló szerveződése kapcsán lehetőség nyílott az ominózus angliai beszerzési helyről néhány érdekesnek tűnő, de itthon egyáltalán nem kapható, nem is túl ismert tételt beszerezni.
Akkor már fölvetődött a gondolat, hogy a frissen hozzájutott borok mellé még lehetne rakni néhány itthon is beszerezhető tételt és máris adott egy izgalmas és első nekifutásra szép merítésű chenin blanc- fajtakóstoló.
A sor tartalmaz pezsgőt, különböző stílusú (akár gyökeresen) szárazabb, félszáraz és édes borokat. Képviselve lesz a Loire több borvidéke (Vouvray, Anjou, Montlouis sur Loire) , valamint a dél-afrikai Stellenbosch is. Reményeink szerint ízelítőt kapunk a fajta ezerarcúságából.
Következzen a kóstolandó tételekről és termelőikről némi információ:
 
 
Huet-l’Échansonne- Vouvray Mousseux Brut NV
Méthode traditionnelle útján készült nem-évjáratos pezsgő. A termelőről bővebb info később.
 
Simonsig: Chenin Blanc 2008 (Dél-Afrika-Stellenbosch)
Dél-Afrika borászatában úttőrő szerepet vállalt a híres Malan-dinasztia. Történelmüket 1688-ig vezetik vissza, amikoris a francia hugenotta Jacques Malan először tette lábát a Cape szőlőföldjeire. Azóta, több, mint 10 generáció elteltével, Dél-Afrika egyik vezető termelője az immáron 210 hektáros nagybirtok. Változatos fajtaválaszték, chenin blanc-t  8 hektáron termesztenek. Ez a 41. évjárat. Gránittörmelékes, homokköves talajok. Átlagosan 8 tonna/ha ! hozamok. Kézi szüret. A termés egy része héjon ázik egy éjszakát. Acéltartályos erjesztés, szelektált, dél-afrikai flórával. Seprőn tartás a teltebb zamatok elérése érdekében.
 
Raats Family – Chenin Blanc Original-Unwooded 2009 (Dél-Afrika-Stellenbosch)
Egykor családi, mostmár egyedül az egyik testvér Bruwer Raats tulajdonában levő pincészet. Kifejezetten Chenin blanc és cabernet franc specialistának tartja magát. A fenti bor a termelő „alap” reduktív chenin-je. Gránittörmelékes és homokköves talajok. 25 éves ültetvény, nincs öntözve. Átlagos hozam 6 tonna/hektár ! Wine Spectator és a Wine Enthusiast is egyaránt 87 pontra értékelte.
 
Dom. Vigneau-Chevreau : Cuvée Silex Sec 2008 (Vouvray)
28 hektáron bio-dinamikus szemlélettel gazdálkodó családi birtok. 1875-ben alapították, azóta immár 5. generáció óta adják tovább a tapasztaltakat. 1995 óta bio-dinamikusak. A száraz borok többnyire 30 évnél idősebb tőkék gyümölcséből származnak. Jellegzetes Vouvray-i, elsősorban mészköves-agyagos-szilikátos talajok. Kézi szüret, kíméletes préselés, majd egy nap pihenés után a borok természetes flórával fahordókban erjednek. A szükséges balanszt általában 3-4 hónap alatt érik el. 
 
Nicolas Joly: Savannieres Les Vieux Clos   2005 (Anjou)
A biodinamika hirhedt szószólójával kapcsolatosan már jónéhány cikket, illetve igen megosztó kóstolási jegyzeteket lehetett olvasni magyar borblogokban is. 1984 óta minden területükön a biodinamika elvei szerint gazdálkodnak. Palás-kvarcos-homokos talajok. Vegyes klónokból álló természetes ültetvények, ennek megfelelően 3- 5-szöri szüret, hogy minden fürt teljes érettségben legyen leszedhető. 20-35 hl/ha hozamok. Minimumra törekvő pincemunkálatok, alig égetett újfahordókban érnek a borok, a seprőt rendszeresen felkeverik. A borok csak előszűrésen esnek át. Javasolják a több napon át tartó kóstolásokat, ugyanis látványosnak érzik így a borok napról-napra való fejlődését a nyitott palackban. A most kóstolandó bor a 3 boros termékskála bevezető-szintű bora ( az önálló apellációt képező legendás, 1130 óta létező Coulée de Serrant, valamint a Roche aux Moines-i ültetvényekről származó tételek alatt) . Átlagosan huszonegynéhány éves tőkék, a Savannieres-i apellációhoz tartozó ültetvényekről. A Wine Spectator 90 pontot adott rá.
 
Frantz Saumon- Minérale+ Demi sec 2008 (Montlouis sur Loire) 2008
Kevés infot lehet róla találni. A Loire-Specialista ,the Winedoctor az év felfedezettjei között említi a fiatal, organikus szemlélettel dolgozó termelőt. Azok között említi, akik sikerrel járulhatnak hozzá, hogy Montlouis kiemelkedhessen az elismertebb Vouvray árnyékából. A most kóstolandó bort az igen előkelő 17.5/20 ponttal jutalmazta.
 
Huet: Le Mont Demi sec 2008 (Vouvray)
A Királyudvar Vouvray-beli testvérbitokáról már jócskán lehetett olvasni magyar borblogokban is. Számos borról itt is található már kóstolási jegyzet. 1928-ban alapított birtok. Mára 35 hektárnyira duzzadt. Bio-dinamikus szemléletű gazdálkodás. Valamennyi dűlőjükben úgy szabályozzák a tőkék korbeli eloszlását, hogy fele 30 évnél idősebb legyen, 35 % 10 és 30 év közötti, és 15 % legyen csak 10 év alatti. Átlagosan 35 hl/ha-os hozamok. Részben kisebb és nagyobb fahordókban, illetve acéltartályban történik az erjesztés, általában két hónapig, saját flórával. Almasavbontást nem végeznek. A sav-cukor-alkohol egyensúly megfelelősége esetén fejtéssel és kénezéssel leállítják az erjedést. A portfóliújukban található hagyományos eljárással készült pezsgő, száraz, félszáraz, különböző mértékben édes borok. A most kóstolandó bor a három híres dűlőjük egyikéből származik. Zöldagyagos-szilikátos talaj. Elegáns, kissé nőiesebb világú borok. A WineDoctor az igencsak kiemelkedő 18.5/20 ponttal jutalmazta, Jancis Robinsonnál 17.5/20-at kapott.
 
 Clos de Nouys: Moelleux 2009 (Vouvray)
Francois és Myrella Chainier 1997-ben vették meg az akkor 8.5 hektárnyi birtokot, mára több, mint 20 hektáron gazdálkodnak. Mészköves-agyagos talajok. 2006 óta rendelkeznek „Terra Vitis, l’Agriculture Raisonnée” tanúsítvánnyal, mellyel elismerték természetbarát munkásságukat.
 
Jo Pithon: Les 4 Villages Coteaux de Layon (Anjou) 2004
1978-ban alapított birtok. Egykoron 14 hektáron gazdálkodtak.  Coutaux du Layon és Savannieres-i ültetvények. Változatos talajok: pala, karbon, homokkő. Sajátos stílusú borok, nagyok, gazdagok, erőteljes tölgyjelenléttel, érezhető oxidatív jegyekkel. Bio-dinamikus szemlélet. 2005-ben a birtok nagy részét a névvel együtt megvette bizonyos Philippe Fournier. Egy másik birtokkal összevonva, mint Domaine FL müködik 2008-tól. Ugyanettől az évtől kezdve az eredeti birtok megmaradt 5 ha-ra alapozva, Jo Pithon és mostohafia, Pithon-Paillé néven kezdtek új birtoképítésbe.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr192594871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2011.01.20. 19:19:27

A Simonsignek több évjáratát kóstoltam, nagy kedvencem, reduktiv bor létére szépen és sokáig eltartható...
Más dél-afrikai chenin-t is kóstoltam, nagy kedvenceim...ezzel ellentétben franciákat alig...:(...kíváncsi vagyok a fentiekre...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.20. 21:47:42

@dalton1: Én a 07-es Simonsigot kóstoltam, és egészen jó volt. Az Huet demi sec elvileg igen nagyon jó lesz, már kapott egyszer 9 pontot tőlem. Az Huet pezsgőtől és a Jo Pithontól kb. jó 6-osra számítok, a többi meg zsákbamacska. Én is nagyon várom már, ha érdekel: keep reading! :)
süti beállítások módosítása