A Borrajongó

Tokaji borkörök III.

2010. december 20. 14:08 - drbarta

A hétvégén kedves vendégeim voltak, és úgy hozta a véletlen, hogy csupa tokaji bort iszogattunk.
Így született egy előre nem tervezett tokaji borkör is.
Lesz az írásban olyan bor is, amiről volt már szó, olyan is amiről még nem.
Íme:

 
 
Dr.Ungváry Krisztián: Vayi-cuvée 2009 
Illatában citrus, kajszi, finom botritisz, és az első kóstoláshoz képest sokkal meghatározóbb mértékben fekete tea.A korty könnyed és nagyon arányos. Nem mély, nem tömör, de zamatos. Friss barackos gyümölcsösség, visszafogott gombásság, valamint a fekete tea szájban is jócskán tettenérhető. Sima, csiszolt tapintat, játékos savvilág, remek egyensúly. Nem kell sokat gondolkodni rajta, bár azért nem is annyira nagyon egyszerű. Nagyon fogyasztásra ösztökélő bor. Továbbra is tartom, hogy eléri a 6 pontot.
 
Királyudvar: Demi-Sec 2008
70% furmint, 30%hárslevelű a Becsek dűlőből. 5 hl-es hordókban erjedt és érlelődött.
Illatában citrusok, főleg grapefruit, mandarin, valamint körte, banán és pici karamella. Élénk és nagyon tetszetős. Szájban szinte könnyednek hat, kis co2 is rásegít. Tiszta, sallangmentes környezetben sziporkázó zamatok, az illatban megismert körtés- citrusos-banános vonal mellett kis száraz, poros kövesség. Textúrája porózusnak hat. Játékos, vibráló savak. Nem széles gerincűek, hanem filigrának és nagyon szorgalmasan cikázgatnak. Remek egyensúly.  Kissé külföldi rajnaikra emlékeztető világ, zamatosság és áttetszőség, bárminemű hordósság, krémesség nélkül . A savvilág is nagyobb fordulatot produkál, mint, amit a fajtáktól megszokhattunk. Bár már első kortyra rögtön nagyon tetsző bor, de első nekifutásra mégse nyújt letaglózó mélységet és komplexitást. Néhányszor meg kell kóstolni, míg kirajzolódik magas szintű részletgazdagsága. Eléri a 7 pontot. Nagyon emlékeztetett felépítése és aromatikája is az évjáratazonos édes Lapis-furmintra. Talán az a bor még több bájt és még érzékenyebben tökéletes egyensúlyt, még hibátlanabbul csiszolt tapintatot nyújtott.
 
Tokaj Oremus: Tokaji édes szamorodni 2007
Illatában aszalt kajszi, gomba, tea,  pici avarosság, erős botritisz. Mély és átható. A korty igen telt és tömör. Kajszibefőttes-feketeteás, valamint intenzíven avaros-gombás ízjegyek. Botritiszessége lehetne kicsit kifinomultabb.  Egyébiránt megfelelő mélységű korty, hossza is rendben. Savai  is alapvetően jó egyensúlyt tartanak fenn, bár a végén hagyják kissé az alkoholt is érvényesülni. A korty második felére  az ideálisnál erősebb cseressége rányomja bélyegét. Érdessége, ázott hangulata számomra nem a legideálisabb szamorodni-típust körvonalazza. A talán negatív túlsúlyú leírás ellenére bárkinek szívesen ajánlom, egy kivételesen gazdag bort kap a pénzéért, még ha eleganciát kicsit kevesebbet is. 5 és 6 pont közé tenném.  (pardi norbinak jobban tetszett) Érdekes jelenség, hogy az előző borral ellentétben az idő előrehaladtával nem erényei, hanem hátrányosságai kerekednek ki jobban.
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr942527916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása