A Borrajongó

A pannonhalmi riesling

2010. november 21. 07:06 - drbarta

Már egy ideje keringtek mendemondák, hogy a Pannonhalmi Apátságiak új válogatás rajnai rizlingje várhatóan újraértelmezi a hazai riesling-kínálatot.

Időszerű volt megkóstolni, úgyis aktuális  a szokásos "ráhangolódás" a jövő héten esedékes nagyszabású kóstolóra. A véletlen úgy hozta, hogy nem magában kellett kóstolnom, hanem hozzá lett csapva a pincészet 2008-as alaptétele is.

A borok:

Pannonhalmi Apátsági Pince: Rajnai Rizling 2008
Citromos, petrolosba hajló, enyhén mézes beütésű, egyébként eléggé tipikus illat. Szájban viszonylag karcsú, neutrálisabb citromos-minerális  rajnais aromák nem adnak igazán mély zamatokat, ugyanakkor a savak viszonylag élesek, egysíkúak, nem annyira szépen struktúráltak. Legfőbb erénye, hogy stílusában mégis fajtajellegzetes. 4 pont.
Pannonhalmi Apátsági Pince: PRIOR 2009
Dűlő és fürtválogatás.
Az előző bortól mindenképp tisztább és gyümölcsösebb illat. Citrom, lime, zöldalma, virágok, krétás mineralitás. Szájban hasonlóképp karcsú hatású kis co2-vel,  az előző bortól mindenképp intenzívebb és mélyebb aromakészlettel bír, citrusok, alma, meszesség, megtámogatva némi maradékcukor-érzettel, de mégis jócskán elmarad e tekintetben az etalon németek kirobbanó zamatosságától. A savak kultúráltak, mutatnak már némi rezgést és játékosságot, de olykor mégis kissé élesek és szintén nem tudják nyújtani azt vibráló, precíz, de mégis nagyon finom táncot, amellyel jónéhány alsó-közép kategóriás német riesling is már rendelkezik. Jó egyensúly aromák-savak-alkohol között, de a jó arányú alkotók mégse rezdülnek együtt olyan gördülékeny harmóniában, mint a már többször felemlegetett mérföldköveknél. A sok negatívnak tűnő megfigyelés ellenére, ez egy remek bor! Tiszta,  és stílusában talán az ezeddig leginkább „rieslinges” hazai tétel.(határozottan emlékeztetett egynémely pfalzi versenyzőre) Lehet egyesek kevesellni fogják, de mivel talán kedvenc fajtámról lévén szó, és immár rendelkezve jónéhány külföldi „referencia-tétel” emlékével, ez a bor nálam erős 5 pont-nál többet nem kap, de tényleg ígéretes vonal!
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr732462386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2010.11.23. 13:04:22

Tegnap este a Kossuthon volt róluk egy műsor, érdekes volt. Főleg a máig nehezen saccolható napi boradag, ami a bencéseknek jár és úgy hívják:hemina.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.24. 06:58:07

@Bodomi: Én úgy néz ki lemaradtam róla!
Köszi az infot!
süti beállítások módosítása