A Borrajongó

Hárslevelűk innen-onnan

2010. november 18. 05:42 - pardi norbi

 

       Az elmúlt egy hónap a hárslevelűről szólt nálam. Abban az értelemben mindenképpen, hogy nagyjából 20 különböző tételt kóstoltam belőle, volt amelyiket többször is. A legjobbak kiválóan teljesítettek, és egyértelműen azt támasztják alá, hogy bizony érdemes a hársat komolyan venni, mert nagyszerű borok készülnek belőle (legalábbis jó évjáratban, megfelelő helyen, értő kezek által). A mostani bejegyzésben hét borról olvasható kóstolási jegyzet, amelyekben leginkább csak annyi volt a közös, hogy mindet ugyanabból a szőlőfajtából szűrték. A kóstolás vakon történt:
 
Györgykovács Imre: Somlói hárslevelű 2008. Világos citromszín. Mivel tudtam, hogy van a sorban Györgykovács bor, ezért villámgyorsan sikerült illat alapján kiszúrni, hogy ez lesz az: elegáns, közepesen intenzív ásványosság, szinte csak odaképzelt hársas-mézes fajtajelleg, minimális citrusos gyümölcsösség. A korty (mint általában a termelő borainál) kerek, de nem kifejezetten húsos, érett, jelentős mennyiségű csiszolt savval. Legfőbb hibája, hogy aromakészlete viszonylag szegényes, egysíkú, de ennek ellenére szép bor. Eléri a 6 pontot.  
 
Borpalota: Hárslevelű (Fríz) 2008. Világos aranyszín. Illata gazdag, áradó: kamilla, birs, sárgabarack, botritisz, méz, kétszóval kései szüretes. Szájban kellemes zamatok, jó tartású korty, sárgabarack vezérelte gyümölcsaromák, enyhe mineralitás. Savai érettek, de nem kifejezetten izgalmasak, sokan vannak, de némi maradékcukor van a borban (félszáraz), amely tompít picit a savérzeten. Lenyelés után finom kesernyésség érződik, amely felőlem ki is maradhatna, de nem kifejezetten zavaró. Eléri a 6 pontot.
 
Hollóvár: Somlói hárslevelű 2008. Közepes citromszín. Illata közepesen intenzív, szellőzéssel fokozatosan erőteljesebbé válik. Kezdetben kifejezetten gyógyszeres (amely valljuk meg, nem a legkellemesebb), kukoricás, ásványos. Kóstolva dinamikus kortyot kapunk, kifejezett sós ásványossággal, szájbetöltő acélos savassággal. Gyümölcsösségnek, meg hársas-mézes aromáknak nyomaira sem nagyon bukkantam. A savak viszont tiszták, érettek, izgalmasak, a bor szerkezete kiváló. 6 pont.
 
Bodrog Borműhely: Hárslevelű 2009. Világos citromszín. Kezdetben a hordós érlelés jegyei teljesen elnyomnak mindenfajta primer gyümölcsösséget, illetve ásványosságot mind illatban, mind ízben. Aztán a vaníliás-kókuszos aromákat követően almás és sárgadinnyés jegyek bukkannak fel. Szájban kissé savhangsúlyos, egysíkú, érett, de egyenes savakkal. Nem rossz bor, de nem szívesen innám. Erős 4 pont.
 
Kerkaborum: Hárslevelű 2008. Közepes citromszín. Illata kifejezetten fajtajelleges: hárs, méz, viasz, finom gyümölcsösség. Szájban kis csalódás, bár a korty telt, de kissé vizesnek tűnik a közepe, nincs az az aromagazdagság, mint az illatban. Itt is érzékelhető egy minimális savhangsúly, de nem vészes, a savak tisztességesek, érettek, de nem tartogatnak nagy izgalmakat. Utóíze kellemesen hársas, finom. 5 pont.
 
Somlói Apátsági Pince: Hárslevelű 2008. Közepes aranyszínű. Illata már kezdetben is intenzív, de az idő múlásával egyre csak gazdagszik: sok-sok gyümölcs (sárgabarack friss és aszalt formában, birs) és ásvány, finom fűszeresség. A korty vastag, erőteljes, szájkitöltő, finoman cseres. Folytatódik az illatban is érzékelt aromagazdagság, a gyümölcsösség és sós ásványosság kéz a kézben jár. A savak jelentősek, érettek, kissé darabosak, finomnak, cizelláltnak semmiképp nem nevezném őket. Utóíze, hosszú, sós és gyümölcsös. 6 és 7 pont között.
 
Demeter Zoltán: Szerelmi hárslevelű 2008. Világos citrom. Fokozatosan nyíló és gazdagodó illata csábító: finom mézes-viaszos jegyek, hársvirág, trópusi gyümölcsök és elegáns minerális aláfestés. Mindez nem túl intenzíven, de határozottan és igen tisztán érződik. A korty tökéletesen gömbölyű, végtelenül csiszolt, az illatban már említett aromakészlet az ízben is megjelenik. A savak a löszön megszokottaknak megfelelően nem harsognak, esetünkben elegen vannak, érettek és tökéletesen illeszkednek a bor többi alkotójához. A kevés maradékcukor szépen harmonizál a savakkal. Élmény fogyasztani ezt a nedűt. 8 pont.
 
 
 
             
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr32454532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2010.11.18. 08:24:31

Pont én is egy hárslevelű sort állítok össze,(a most következő prémium kékfr. utánra), így jó volt olvasni ezekről a borokról. Amiket már beszereztem:
SAP 2008, Szepsy Király 2007, Kikelet 2008, Grófi 2007, Demeter Szerelmi 2008, Hollóvár 2005 édes.
Szóval kell még 2-3 palack, ha van valami ötletetek, akkor szívesen veszem.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.18. 09:21:28

@felvetés: Szerintem megérne egy kóstolást még a Nobilis Barakonyi hársa (én egy 06-ossal próbálkoznék, a 07-esért nem rajongtam, a 08-as meg fiatal még szerintem). A Kikelettől feltétlen érdemes a 09-es Lónyait bepakolni, a 08-ast állva hagyja. Érdekes bor a Bolyki Jani Metha Thema-ja, ha tudsz belőle szerezni, szintén megér egy próbát.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.18. 09:23:57

@felvetés: Kikeletből én feltétlen megnézném a 09-es Lónyait. (sokkal szebb, szerintem, mint a 08-as birtokhárs)--pincearon.hu
Nagyon szép, de nem tudom tudsz -e szerezni a Bott-pince 09-es Határi hársából? Illetve a Nobilis Barakonyija... A 09-es múlt hónapban jobban megfogott, mint tavaly ilyenkor a 08-as..

felvetés 2010.11.18. 10:09:11

@pardi norbi: @drbarta:
Jók vagytok fiúk, úgy látom ez az ugyanakkor válaszolás még mindig tart. :)
És nem keveset nevettem az ajánlásokon is, úgy látszik rokon lelkek vagytok. :)
(Bár az is igaz, hogy viszonylag kevés a szép hárslevelű.)
Köszönöm a választ, mostanában sokfelé utazok, megpróbálok szerezni ezekből egy-egy palackkal.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.11.18. 10:36:51

Ha sikerül hozzájutnod esetleg egy Alana-Tokaj hárshoz, azt feltétlenül vedd be a sorba! Én nyáron kóstoltam és borzasztóan tetszett.

itt is egy vélemény:
notesfromthedregs.blogspot.com/2010/10/alana.html

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.18. 12:02:20

Komoly lista, meg kell hagyni :)

Szegény Bodrog hárs, nem lehet, hogy egyedüli 09-esként kicsit hátrányban volt a többivel szemben?

A Szerelmi hárslevelű amúgy szerintem is kimagaslik ebből a sorból. A Demeter Zolitól a Szerelmi nekem mindig is nagy kedvencem volt. Egy varázsló a Demeter Zoli.

Izgalmas lenne (lesz) egy hasonló sort nézni a 2009-es termésből. A mi hársunk például egészen más stílusú lett mint az összes korábbi, de a Lajos is azt mondta, hogy a 09-es hársa az eddigi legjobb bora, sőt azt mondta, hogy minden idők legjobb magyar fehérbora :)

Ja :) és hogy konstruktív kritika nélkül ma se szólaljak meg... Gondolkodtatok már azon, hogy képekkel színesítsétek a blogbejegyzéseket? Szerintem feldobná a blogot :)

tunderninja 2010.11.18. 13:21:17

Mi a helyzet a 2004-es Lenkey Hárslevelűvel?
Én azt is felcsapnám ebben a sorban.A nov.23-24-es szedésűt.;)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.18. 13:24:52

@metszo_ollo: Az Alana eddig általam kóstolt összes bora nagyon tetszett, úgyhogy majd igyekszem megnézni a hársat is. Hol kóstoltad és honnan lehet szerezni (NAG-ot leszámítva)?

@BZoltan: Igen, a Bodrog hárs egyszál 09-esként szerepelt, lehet 08-ast kellett volna betenni (bár attól sem estem hasra két héttel ezelőtt). Mindazonáltal sem a Bodrog, sem a Kerka nem rossz bor, és 2000 HUF körül rendben van. Kíváncsi vagyok a ti, illetve Lajos 09-es hársára is, remélem rövidesen módomban áll megízlelni. Minden idők legjobb fehérbora pláne jöhet, kapni fog 11 pontot.

A képekkel kapcsolatban szintén van igazságod, az egyetlen akadálya a képek beillesztésének részemről, hogy nincs erre időm. Sokszor arra is alig jut, hogy begépeljem a borleírásaimat. Ha változik a helyzet, lesznek képek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.18. 13:52:34

Sejtetem, hogy az időhiány van a dolog mögött. Sebaj, az írások a lényegek és azok jók.

A 2009-es borok érdekesek. Nagyon nem olyanok mint a korábbiak.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.11.18. 15:57:26

@pardi norbi: NAG-nál kóstoltam nyáron és hoztam is belőle, de már látom, hogy keveset...

máshol én nem nagyon láttam még, de nem hinném, hogy Attila ne adna el belőle, ha van neki!

Szegediszomelijé 2010.11.18. 19:11:35

@felvetés: Szia! Én is jó szívvel ajánlom Bolyki Jani Hárslevelűjét, a Metha Temát. Szerintem Jani legjobb bora(i), és mindenképp a magyar élvonal része. Évjáratonként más, van félédes, de száraz is. Jó kóstolót kívánok!

felvetés 2010.11.18. 19:26:47

@metszo_ollo: @ironman:
Köszi az ajánlásokat. Bolyki Jani Metha Temáját sikerült többször kóstolnom már az édes elődöt is, az nagyon tetszett, de a legutóbbi száraz is komoly anyag. No, majd ha a fővárosban járok beszerzek egyet és mehet a teszt. :)
süti beállítások módosítása