A Borrajongó

Tramini-trió

2010. október 24. 07:25 - drbarta

Nem vagyok nagy tramini-rajongó. Nagyon nehéz műfaj. Nehéz ráakadni olyanra, amelyik buja is és elegáns is, lágy is, de nem lapos, illata és ízei összhangban vannak.

A közelmúltban volt szerencsém három versenyzőhöz, egy hazánkból, egy Dél-Afrikából, egy pedig Elzászból.

A külföldi tételek IFDT-nél megvásárolhatóak.

Következzenek a borok:

 

Simonsig: Gewürztraminer Stellenbosch 2009

A fajtára jellemző direkt, kitárulkozó rózsás-pacsulis illat. Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy ezen intenzív illat után aromákban meglepően szegény bort kapunk. Itt ez nem így alakul, a korty egészen zamatos, édes fűszerek, trópusi gyümölcsök, muskotályos szőlő. Szerkezetileg ugyanakkor elég buta, a korty első felére rátelepszik a maradékcukor,a lapos, rövid savak később se tudják feljebb emelni. A maga sekélyes, kissé  üdítőitalos szintjén egy  jól eldolgozott, kiálló alkotórészektől mentes bor. Nem is tudom miért, talán finom ízei végett megközelíti a  4 pontot.
Domaines Schlumberger: Gewürztraminer Les Princes Abbés 2006
Az ismert elzászi pincészet  alapsorozatából való tétel, azaz a termés a gyengébb, nem grand cru besorolású területekről, illetve a grand cru területek fiatal tőkéiről származik.
Rózsás-muskotályos-édesen fűszeres-kicsit meszes illat. Jellegzetes, direkt, de mégse annyira hivalkodó. Szájban közepesnél karcsúbb, de megfelelően ízgazdag korty, méz, muskotályos szőlő, fűszerek. A bor szerkezete lágy, de mégis van benne tartás. Van eleje, közepe, vége(bár nem túl hosszú), illetve van mélysége és magassága. Sima felszínek, jó arányok. Könnyen érthető zamatossága mellett is van benne valamiféle visszafogott elegancia. Eléri a 6 pontot.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tramini 2009
Szintén jellegzetes traminis illat, intenzív, parfümös, de nem közhelyesen. Szájban kifejezetten karcsú érzet, lágysága mellett mégis korrekt, a testhez passzoló savakat találunk. Ami viszont már más évjáratokkal is, és ezzel a borral is problémám, hogy az illat után túlságosan neutrálisnak tűnik. Visszafogott finomsága nem tudja elég mélységben zamatokkal megtölteni még ezt a karcsú szerkezetet sem.  Az illat és kortyban tapasztaltak  nincsenek összhangban. Korrekt szerkezete végett eléri a 4 pontot.
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr662394477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.26. 09:37:37

A tramini tényleg nehéz műfaj. Talán azért mert sok termelő megelégszik azzal, hogy illatában fajtajelleges bort készít belőle.
A gond ezzel az, hogy vacakul nevelt tramininak is nagy biztonsággal adódik ez a fajtajelleg.
A másik gond az az, hogy a rózsás, licsis illatjegyet sokan femininnek tartják és ezért alapból maradékcukrosabbra, kevésbé tüzesre és kényelmesebbre készítik.
Az alacsony alkohol, gyenge sav, maradékcukor, kis test _nem_ fajtajelleg, hanem borászati koncepció.

Nekem az ideális traminit a komoly (és 20 euró feletti) elzásziak mutatták meg. Ezek olajosak, fűszeresek, testesek, hosszú és játékos utóízük van és a rózsa az csak egy a sok közül.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.26. 10:00:09

@BZoltan: Itt is végül az elzászi bor szerepelt a legjobban, bár elbírt volna még némi testességet, még nagyobb zamatosságot, picivel gerincesebb savakat anélkül, hogy eleganciája veszélybe került volna, azért érezhetően klassziskülönbség volt közte és pl. a pannonhalmi tétel között.
Más kérdés, hogy amennyiért itthon hozzáférhető,(több, mint 5 ezer forint) azért még így sem nyújtott túl sokat. (Megint más kérdés, hogy ugyanez Franciaországban kb. 12 Euros tétel.)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.26. 11:07:59

@BZoltan: Maximálisan egyetértek minden szavaddal a traminit illetően.

Volt szerencsém Elzászban eltölteni egy rövidebb periódust, és kóstoltam 20-25 traminit. Bár a grániton termelt rizlingek számomra túlszárnyalták a traminiket, el kellett ismernem, hogy minden stílusban a könnyedtől a testesebbig, a száraztól az édesig igen szép, egyensúlyos traminiket készítenek arrafelé. Ha valamelyikkel problémám adódott, az csak az ottani szürkebarátok egy részére is jellemző viszonylagos lágyság volt.

töppedt 2010.10.26. 13:51:23

Miért nem inkább az elzászival azonos árfekvésű és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tramini 2009-nél sokkal koncentráltabb, szebb SAP Tramini 2008 vagy Györgykovács tramini 2008-t választottátok versenyzőnek? No nem csak azért, hogy mi nyerjünk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.26. 14:11:35

@drbarta: Ezért fontos megjegyezni, hogy az a tramini amit te ittál az inkább egy 12-15 eurós tétel és inkább a harmadik vonalat képviseli mint az elsőt. Szerintem tényleg nagyon érdemes az első vonalba belekóstolni.

@pardi norbi: Igen, ez így van. Nem tudom, hogy ez tudatos avagy adottság kérdése, de én is a savakat tartom sok elzászi gyengéjének

@töppedt: Nem hiszem, hogy a mi vagy Györgykovács mester bármelyik traminije a közelébe érne az élvonalbeli elzásziaknak. Sajnos, de tényleg ez a helyzet.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.26. 14:55:53

@töppedt: Az a helyzet, hogy ez nem egy konkrét sor volt, ahol hazánkat össze szándékoztam mérni tramini fronton a világ élvonalával.
Egyszerűen múlt héten megszomjaztam a fajtára, és beszereztem az egyik helyi borszaküzletben a két külföldi tételt. A simonsig elfogyott hétköznap, a schlumbergert elvittem egy baráti összejövetelre, ahová másvalaki épp a pannonhalmi tételt hozta. Ezeknek a jegyzeteiből állt össze a poszt.
Egyébként BZoltán-nal egyetértve, általában érdemes egy külföldi tétel esetén a termelő országban elfogadott árat alapul venni, szóval a maga 12 Eurojával, ez az elzászi tényleg alaptételnek számít.
süti beállítások módosítása